Радев и Цачева в спор кой е руският, турският и европейският кандидат

Цецка Цачева и Румен Радев преди дебатите по БНТ

© Юлия Лазарова

Цецка Цачева и Румен Радев преди дебатите по БНТКандидатите за президент ген. Румен Радев (БСП) и Цецка Цачева (ГЕРБ), които ще се борят за подкрепата на избирателите на балотажа в неделя, влязоха в дебати по БНТ1, по време на които спориха кой какъв кандидат е - руски, турски или европейски. Сериозен разговор за визии и приоритети не се получи, нито истински остри дебати, а от време на време прехвърчаха искри, свързани основно с партийна принадлежност, Русия или Турция, за армията и бежанците. Темите съвпадаха с тези от цялата предизборна кампания, но генерал Радев изненада с позиции за съдебната реформа близки до тези на най-големите й привърженици, а Цачева направи емоционално признание за смъртта на дядо си. И двамата не демонстрираха чуство за хумор, а в усилията да се харесат на колкото се може повече избиратели обявиха, че ще отидат на мач на националния отбор вместо на театрална премиера. Темата за подкрепата от ДПС и ДОСТ беше заобиколена.


Няма леви кандидати


Издигнатият от инициативен комитет генерал на няколко пъти се разграничи от подкрепящата го партия БСП и призна, че имат вина за прехода, а кандидатът на ГЕРБ се одиби, че я свързват с БКП. Радев беше принуден да отговори и, че не е член на левицата.
С всичко мога да се съглася. Знам, че не съм красива, не съм толкова млада, не ме харесват, направиха разследване за дипломата ми, но да ме нарекат ляв кандидат при семейната ми история, при смъртната присъда на дядо ми през 1952 г., за това трябва да ми се извинят, каза Цачева през сълзи.


Темите в дебата бяха определени след допитване на "Алфа рисърч" сред избиратели, които не са решили за кого ще гласуват и са отговорили позициите по кои въпроси биха повлияли върху избора им. Най-голямо значие за тях имат външнополитическите приоритети (Русия, САЩ, Турция и другите съседни страни), съдебната реформа, "решаване на въпроси, разделящи нацията", екипът на президента, действия за борба с картелите и монополите.


И двамата били проевропейски кандидати


Най-големият спор по отношение на външнополитическите отношения на страната, в който влязоха двамата кандидати, бе за Крим.


Цецка Цачева се опита да провокира ген. Румен Радев първо с въпрос за публикации в чуждите медии, според които на балотаж на президентските избори в България ще се явят проруски и проевропейски кандидат. "Кой сте вие?", попита Цачева, а ген. Радев я попита дали чете "Файненшъл таймс". Отговорът бе "Отговорете ми като военен", след което от него последва реплика "Не сте ми началник". "Благодаря ви, че ми отговорихте", заяви Цачева. Но Радев продължи темата за отразяването в международните медии, като я попита какво пише в турсия вестник "Милиет", където се обяснява как партията на Лютви Местан ДОСТ прави кампания за нея в Турция.


Цачева не отговори и не спомена заявката, която ДПС направи за подкрепа на ген. Радев. По-късно той все пак й каза, че в южната ни съседка тя има повече гласове от него – 12 хиляди. И побърза да се позиционира като "проевропейски кандидат за президент".

За да гласувате трябва да сте регистриран потребител.

Резултати от 2075 гласа

  1. Цецка Цачева (24.58%)
  2. Румен Радев (47.18%)
  3. Не мога да преценя (3.76%)
  4. Нито един от двамата (13.69%)
  5. Какви дебати? (10.80%)

Кандидатът на ГЕРБ смени темата с въпрос за случващото се в Крим, на който ген. Радев отговори, че има нарушение на международното право. Цачева се опита да провокира опонента си какво ще направи, ако на Черноморието се развее руски флаг, но той й отвърна, че въпросът е несериозен.


И двамата заявиха, че трябва да има нов енергиен проект у нас, тъй като сме си купили реактори. Според Цачева не трябва да е АЕЦ "Белене", тъй като се свързва с корупционни практики. За ген. Радев е нужна цялостна енерийна стратегия.


Путин на СПА? Защо не. Турция в ЕС? Не.


И двамата кандидати трябваше да обяснят за какво биха разговаряли с новия американски президент Доналд Тръмп и с руския държавен глава Владимир Путин. Ген. Румен Радев постави две теми към Тръмп - сигурността и партньорството в инвестициите; а Цачева заяви, че ще говорят за правоохранителната система и визите на българите за пътуване в САЩ.


Цачева, която отговаряше доста по-подробно и обяснително, каза още, че ще даде на Путин да разбере, че България води прагматична и защитаваща националния интерес политика. И обеща да го покани да види в България туризма, курорти, на спа и на Панорамата в Плевен. Ген. Радев пък заяви, че ще обсъди как страната ни да си върне пазарите, като ще отвори и темата за санкциите от ЕС към Русия и обратните. "Между двата народа има духовна вековна връзка", подчертва ген. Радев.


И кандидатът на БСП, и кандидатът на ГЕРБ признаха, че Турция не е готова за присъединяване към ЕС, защото не спазва условията за това, както и за отпадането на визите за пътуване на турски граждани в Шенгенското пространство. Цачева обаче се обясни за връщането на турски граждани без съд в Истанбул: "България е правова държава. Не се дава възможност за липса на баланс между сигурност и човешки права".


Пари или гонитба за бежанците


Ген. Румен Радев нападна Цецка Цачева като представител на ГЕРБ за пропуските на управляващата партия в политиката за мигрантите, но самият той се отказа да се идентифицира с БСП, която реално го издигна.


По темата за кризата с бежанците Цачева разви тезата, че е немислимо България да се справи сама без европейска солидарност. Тя изтъкна строежа на оградата с Турция, ползването на 160 млн. евро от Европейския съюз (ЕС) и помощта от новата европейска гранична служба. Ген. Радев каза, че сме проспали две години, докато чакаме солидарна позиция от ЕС.


"Оградата поскъпна 4 пъти", заяви той и добави, че за цена от 30 млн. лева за 9 километра са наказани двама достойни генерали, а сега няма дори скандали в парламента. Цачева му отговори, че това не е само ограда, а се строят и пътища в един труднодостъпен район.


"Когато става въпрос за сигурност, не е въпрос на пари", декларира кандидатът на ГЕРБ. Ген. Радев и репликира, че оградата не само, че е 4 пъти по-скъпа на по-лесен терен, но е и по-лесна за преминаване. Според него нелегалният трафик процъфтява, а на сръбската граница се хващат и регистрират повече мигранти отколкото на турската. Той се обяви за ревизиране на Дъблинското споразумение и готовност на армията за действия при криза.


На въпрос за действията на президента при условията на криза ген. Радев каза, че ще свика КСНС, а Цачева го контрира, че "няма да има време за свикване на КСНС, а и неговите решения са консултативни". Тя отговори, че ще се разчита на новата гранична агенция.


Ген. Радев заговори за постановлението за интеграция на бежанци, като според него давало възможност за заселване на бежанци. Цачева му отговори, че не познава постановлението, което представлява споразумение на добра воля за една година между общини и бежанец, без да се ползват пари от българския бюджет. Радев продължи да настоява на своето, а Цачева го попита риторично: "Можете ли да разберете едно постановление по-добре от мен?".


Тя се опита да насочи разговора към резолюция на Европейския парламент (ЕП) за правата на мигрантите в трети страни, подписано от депутати от БСП, което ГЕРБ се опита да представи, като решение за стимулиране на миграцията, а Корнелия Нинова заяви, че ще привика евродепутатите си за обяснение. "Не ме намесвайте в партийни конфликти", отговори ѝ Радев.


Кой е виновен за кризата в отбраната


Ген. Радев, който доскоро командваше ВВС, заяви, че на практика бюджета на армията не е мръднал за следващата година, а увеличението ще отиде за осигуровки. Той смята, че кризата в армията е започнала по време на управлението на Николай Младенов с орязването за отбрана. "Президентът Плевнелиев опита, свика КСНС, но Борисов каза, който го е договорил да си го изпълнява" каза ген. Радев. Според него е прекрасно, че правителството ще отдели повече пари за ремонт на МиГ-29 и нови кораби, но хората напускат, защото са демотивирани.


"Сега се предлага 1,65% от БВП за армията и при поет ангажимент от 2% той скоро ще бъде достигнат", каза Цачева. Но нямало предвидени пари за сухопътните войски. "Ако бях президент нямаше да пусна бюджета без предвидени пари за сухопътните войски, няма да го направя" каза Цачева. Ген. Радев я попита, защо като председател на Народното събрание не е защитила предишните бюджети на отбраната."За разлика от вас, като не мога да убедя колегите си, аз не напускам", върна му Цачева.


Как се привличат избиратели с обещания за съдебна реформа


Ген. Румен Радев се опита да спечели дясномислещите избиратели с обещания за съдебна реформа, която да започне със среща с инициативата "Правосъдие за всеки", да премине през почерпване на опит от Румъния и законодателни промени. Цецка Цачева се опита да обясни как БСП и ДПС провалили поправките в Конституцията, с които м.г. се прокара реформата във Висшия съдебен съвет.


Кандидатът на БСП я нападна, че управляващите бягат от взаимодействие с бившия румънски правосъден министър Моника Маковей, а тя пък го обвини, че няма доверие в българските магистрати. В крайна сметка не се разбра за какви точно промени в съдебната система ще работят и двамата, ако бъдат избрани.


За референдума и медиите


И двамата кандидати обявиха, че щом това е волята на избирателите, участвали в националния референдум, трябва да има промяна в избирателната система. Цачева конкретно се застъпи и за въвеждане на мажоритарен избор на народни представители, заради което трябва да има промяна в многомандатните избирателни райони. Ген. Радев заяви, че политическата класа трябва да се вслуша в гласа на българите.


Попитани за медиите, Цачева заяви, че има проблеми със собствеността, които се отразяват и върху свободата на словото. А ген. Радев допълни: "Най-големият проблем на медиите е когато печалбата вземе връх над истината!".


От кой отбор сте


И двамата казаха, че нямат време да четат книги по време на кампанията и обявиха, че подкрепят националния отбор по футбол. Ген. Радев все пак си призна пристрастия към ЦСКА, а Цачева - че не разбира много от играта.


Ако бъде избрана, Цачева каза, че ще продължи да се вижда с приятелите си, а Радев - да се движи свободно.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK