Окончателно 12 027 гласа не достигат, за да е задължителен референдумът

Слави Трифонов при внасянето на документите си за референдума в ЦИК

© Георги Кожухаров

Слави Трифонов при внасянето на документите си за референдума в ЦИКВ националния референдум на 6 ноември са участвали 3 488 558 души според броя на намерените пликове в урните, което значи, че макар и повече от половината от отговорите и по трите въпроса да са "ДА", решенията от допитването нямат задължителен характер. Избирателната активност е 50,86 %, обявиха от Централната избирателна комисия (ЦИК) днес.


По закон допитването е успешно, т.е. минава прага на валидност, ако в него са участвали повече от гласувалите на последните парламентарни избори, или в случая поне 3 500 585 души. А предметът на всеки от въпросите става задължителен, ако с "ДА" са отговорили повече от половината от участвалите - или най-малко 1 750 293.


Това значи, че не достигат 12 027 гласа, за да има задължителен характер референдумът. Крайното решение по трите въпроса - за мажоритарния избор на депутати в два тура, за задължителното гласуване на избори и референдуми и за намаляване на партийната субсидия до лев на глас на парламентарните избори, е на Народното събрание. От ЦИК заявиха, че се надяват парламентът да се съобрази с волята на избирателите. Предизборно ГЕРБ и БСП вече дадоха такива заявки.
"Малко не достигна резултатите от референдума да бъдат задължителни и със силата на закон за Народното събрание, но активността в тази гражданска инициатива беше изключително висока и съм убедена, че Народното събрание ще предприеме необходимите мерки при така изразената воля на суверена", заяви председателката на ЦИК Ивилина Алексиева.


Броят на гласувалите със "за" въвеждането на мажоритарен избор на депутатите в два тура е 2 509 864, против са били 560 024. За задължително гласуване са били 2 158 929, а против него - 905 691. На третия въпрос за намаляването на държавните субсидии на партиите със "за" са гласували 2 516 791, а против него - 523 759.


Общият брой на действителните бюлетини е 3 400 890, а 87 668 са недействителните. Но и двата вида бюлетини се броят при отчитане на активността на избирателите в допитването. Броят на бюлетини без пликове е 550.


Несъответствия е имало в 345 протокола, които са прегледани и анализирани, като от ЦИК са категорични, че гласовете от тях не биха повлияли на прага на задължителност на резултатите от референдума.


След провеждането на референдума възникнаха казуси по отчитане на броя на участвалите. Оказа че, че макар и законът да дава право на избирателите да не отговарят на всички въпроси в допитването, дори и глас само по един от тях е равен на активност и по трите въпроса. Шоуменът Слави Трифонов, чието предаване е инициатор на референдума, обвини ЦИК в "чудовищна манипулация", тъй като не брои бюлетините без плик. От комисията отвърнаха, че приемат за активност това, което е записано в закона, а иначе числото на намерените пликове в урните било най-голямо.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK