Върховният административен съд: Само граждани с правилно написано име имат право на съд

Георги Колев, председател на ВАС

© Надежда Чипева

Георги Колев, председател на ВАСДневник" публикува текста от блога на Програма "Достъп до обществена информация".

С Решение № 11784 от 03.11.2016 г. по адм. дело № 7188/2016, състав на пето отделение на Върховния административен съд (ВАС), прие, че жалбоподателите с неправилно написано име нямат право на съдебна защита срещу откази на достъп до обществена информация. В резултат обезсили постановеното от Административен съд – Бургас решение в полза на заявител журналист, на когото е отказана информация от областната дирекция на МВР. Мотивите на ВАС са следните:


"От приложените по делото пред първата инстанция на л.28-30 доказателства се установява, че в Национален автоматизиран информационен фонд "Национален регистър на българските лични документи" не фигурира физическо лице с посочените в заявлението имена, т.е. липсва субект на правото." В действителност се проблемът е в една буква от едното име на жалбоподателя.


За пълнота трябва да поясним, че съдът не се е изкушил да поиска от жалбоподателя да изясни въпроса с името си, както впрочем го задължава чл.158, ал.1 от Административнопроцесуалния кодекс.
Според международните стандарти, всеки има равно право на достъп до обществена информация. Според приетата и открита за подписване през 2009 г. Конвенция за достъпа до официални документи, държавите могат да допускат разглеждане дори на анонимни заявления за достъп до информация. Държавните институции от друга страна не могат да изискват от заявителите да посочат причините за подаване на заявление, според най-старите стандарти на Съвета на Европа (1981). Нещо повече, според измененията в Закона за достъп до обществена информация (ЗДОИ) в сила от януари 2016 г., при три подадени заявления институциите ще трябва да публикуват информацията, т.е. да я направят достъпна за неограничен кръг хора (чл.15, ал.1, т.16 от ЗДОИ).
Очевидно тълкуването на ВАС не е в крак с тези разбирания. При цялото уважение към ролята и постиженията на този съд за утвърждаване на законността на решенията и действията на органите на държавна власт, трябва да отбележим, че използването на подобен формалистичен подход, за да се отреже пътят за съдебен контрол, е крайно разочароващо.


В учебниците по римско право се сочи един куриозен пример за сковано придържане към кухи формули в класическия римски процес, при което иск е могло да бъде отхвърлен, тъй като погрешно ищецът е посочил, че претендира право върху "лозови пръчки" вместо върху предписаните във формулата "дървета". Две хилядолетия по-късно имахме известни основания да предполагаме, че концепцията за правото е малко по-различна.
Оказва се обаче, че административното правосъдие в България действа както в зората на цивилизацията, противопоставяйки правния формализъм на реалната защита на правата. Оказва се възможно гражданин да бъде лишен от съдебна защита на основно човешко право (което е в основата на упражняването на всички останали основни човешки права, според Парламентарната асамблея на ООН) поради разлика в една от буквите на едно от имената му.
Изводите са в няколко посоки:

 1. Внимавайте как пишете името си, защото грешка в една буква (какъвто именно е случаят) може да доведе до липса на достъп до съд. Днес казусът е за достъп до информация, утре ще е по повод арест, полицейско насилие, право на живот и други
  .
  Не е важно кои сте вие, а какво пише за вас в информационните масиви на родната полиция, дори тя да е ответникът по делото. Това е неотменима част от тълкуването на залегналото в началото на Конституцията положение, че върховен принцип са правата на личността.
  Все повече човешките решения се основават на техниката, в редица случаи без достатъчно гаранции за защита на правата в случай на грешка.


  Върховният административен съд показва известно отстъпление от практиката си от 2005 г., когато прие, че заявителят не следва да доказва кой е, щом по Конституция всеки има право на достъп до информация (Определение № 3335/2005 г. на ВАС и други). Особено забележително е предпочитанието да се обезсили решението в полза на заявителя, вместо да му се поиска уточнение за името, както е изисквал законът.

Ключови думи към статията:

Коментари (30)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4843 Неутрално

  Поредната щуротия на нереформираната съдебна система и нарушение на закона от длъжните да го пазят.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 2. 2 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 3462 Весело

  Оказва се обаче, че административното правосъдие в България действа както в зората на цивилизацията, противопоставяйки правния формализъм на реалната защита на правата."Те не се обиждат.

 3. 3 Профил на Lemmy
  Lemmy
  Рейтинг: 1752 Неутрално

  Не трябваше да разобличавата ваш колега-журналист, който е толкова зле с граматиката, че изписва грешно собственото си име. Малко солидарност не е излишна.

 4. 4 Профил на Долен лев педал
  Долен лев педал
  Рейтинг: 221 Любопитно

  Те за тва, не е възможно да бъде осъден Цветанъ Василевъ,и още няколко хиляди, като него!

  Когато един глупак върши нещо,от което се срамува,той винаги твърди,че това е негов дълг.
 5. 5 Профил на Натътрузен десебар, слуга на БСП
  Натътрузен десебар, слуга на БСП
  Рейтинг: 1025 Неутрално

  Е то това е очевидно, що се пънете да плюете и под тая статия. Може ли да се казваш Мартин Донев, а да подадеш молба от името на Марин Дочев. Айде стига сте се правили на ударени...

  Няма шики-мики.
 6. 6 Профил на Натътрузен десебар, слуга на БСП
  Натътрузен десебар, слуга на БСП
  Рейтинг: 1025 Неутрално

  "Изводите са в няколко посоки:

  Внимавайте как пишете името си, защото грешка в една буква (какъвто именно е случаят) може да доведе до липса на достъп до съд."

  Ами внимавайте де. Човек дето не може да напише правилно собственото си име какъв е? Джурналист

  Няма шики-мики.
 7. 7 Профил на ''zms15783''
  ''zms15783''
  Рейтинг: 488 Весело

  Да се добави и...рожденна дата

 8. 8 Профил на musashii
  musashii
  Рейтинг: 754 Неутрално

  Когато искат да покажат колко неграмотен е един човек,другите хора казват за него:"Името не може да си напише".А тук става въпрос за журналист.

 9. 9 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 2960 Неутрално

  Щом за кокошка няма прошка кокошкарите ще го закъсат още по-яко!
  Иначе мутри които не могат да си напишат правилно трите имена колкото щеш...и за какво им е като имат пари да плащат на адвокати за да имат достъп до административното правосъдие !

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 10. 10 Профил на Hawaii
  Hawaii
  Рейтинг: 3252 Неутрално

  А пък хора дето са неграмотни
  до степен да не могат да си
  напишат името се правят,че
  "гласуват"
  Няма ли някой да постави
  въпроса за въвеждане на
  ОБРАЗОВАТЕЛЕН ЦЕНЗ
  при гласуване.

 11. 11 Профил на ПАСТОРА
  ПАСТОРА
  Рейтинг: 939 Неутрално

  До коментар [#5] от "Радан Фън Шуй Кънев":

  Може!
  Нали затова Темида е със завързани очи - за да се интересува от съдържанието на проблема, а не от това кой го поставя!
  Даже по-горе ти го разясняват, че може да е анонимно!

 12. 12 Профил на musashii
  musashii
  Рейтинг: 754 Неутрално

  [quote#11:"ПАСТОРА"]Даже по-горе ти го разясняват, че може да е анонимно! [/quote]
  Анонимно могат да те изкарат и по-черен от дявола.Съчиняваш един донос срещу съседа,колегата или който и да е там,и не ти пука какви ще са последствията за него.Друго е ако застанеш с името си-тогава трябва да представиш конкретни факти и доказателства,иначе рискуваш самият ти да бъдеш осъден.

 13. 13 Профил на Канасубиги
  Канасубиги
  Рейтинг: 738 Неутрално

  И аз пробвах веднъж да жаля един акт, че катаджията ми беше объркал името, обаче съда постанови, че щом ЕГН-то ми отговаря няма проблем.

  Те така...

  I don't debate. Too much Word, not enough Excel.
 14. 14 Профил на Хи-хи
  Хи-хи
  Рейтинг: 1483 Неутрално

  Върховен, върховен, колко да е връховен. Или пак ще научаваме за спечелени дела срещу дръжавата...

 15. 15 Профил на a4kataaa
  a4kataaa
  Рейтинг: 274 Разстроено

  Собственото си име не може да напише, тръгнал да става журналист.
  Трагедия от всякъде.

 16. 16 Профил на aralambi
  aralambi
  Рейтинг: 594 Неутрално

  Като са му отказали заради грешка в името, не е ли могло да подаде втора заявка за тази информация, този път с правилно написано име? Защо е трябвало да се минава през всичките съдебни инстанции и да плаща за адвокати и съдебни разноски?

 17. 17 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5646 Неутрално

  Показателно е когато с административно правосъдие се заеме ченге. Необичайно е да се иска познаване на законодателство от един недоучил съдия. Още по-тревожен е двойният аршин, който се допуска. А най-опасно е влиянието на службите/полицията/задкулисието върху съдийското решение.
  Има ли все още някой илюзии за справедливост в България?

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 18. 18 Профил на Chavo64
  Chavo64
  Рейтинг: 381 Неутрално

  До коментар [#13] от "Канасубиги":

  Да не е написал "Ханко Брат"?! 😂

  chavo64
 19. 19 Профил на kaka_simitli
  kaka_simitli
  Рейтинг: 282 Неутрално

  [quote#10:"Hawaii"]Няма ли някой да постави
  въпроса за въвеждане на
  ОБРАЗОВАТЕЛЕН ЦЕНЗ
  при гласуване.[/quote]
  Въпросният който не може да си напише името има ценз, вишу-жутналист, т'ва правили го грамотен.

 20. 20 Профил на Танас
  Танас
  Рейтинг: 995 Весело

  [quote#13:"Канасубиги"]И аз пробвах веднъж да жаля един акт, че катаджията ми беше объркал името, обаче съда постанови, че щом ЕГН-то ми отговаря няма проблем.

  Те така...[/quote]

  Ханко Брат е Велик но и "Софийска вода" АД не падат по - долу и за това пишат и ЕГН - то на видно място на пощенският плик.
  https://www.cpdp.bg/index.php?p=element_view&aid=1569

  "Светът няма да бъде разрушен от тези, дето вършат зло, а от тези, дето ги наблюдават без да направят нещо по въпроса" Алберт Айнщайн.
 21. 21 Профил на 2.5
  2.5
  Рейтинг: 2323 Неутрално

  "За пълнота трябва да поясним, че съдът не се е изкушил да поиска от жалбоподателя да изясни въпроса с името си, както впрочем го задължава чл.158, ал.1 от Административнопроцесуалния кодекс."

  Съдът е една от най-бюрократизираните системи в обществото.
  По тази прочина и най-трудно ще се реформира!
  Инстинктът за самосъхранение при бюрократите сработва както при никой друг...

  I Want To Believe
 22. 22 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7342 Неутрално

  А тези от ВАС , като са толкова грамотни, защо не си четат законите и не ги спазват.

 23. 23 Профил на Нефертити
  Нефертити
  Рейтинг: 1612 Неутрално

  От Върховния съд само глупости може да очакваш.

  Предразсъдъците са за ограничените.
 24. 24 Профил на Бенк-Бенк
  Бенк-Бенк
  Рейтинг: 936 Любопитно

  [quote#10:"Hawaii"]Няма ли някой да постави
  въпроса за въвеждане на
  ОБРАЗОВАТЕЛЕН ЦЕНЗ
  при гласуване.[/quote]
  -Това като начало ли? После може да поискаш и въвеждане на имотен ценз, и забрана за частие на жените в изборите. И да дойде ,,зората'' на изборната демокрация, при въвеждането на която във Франция право на пасивен глас са имали само 100 ооо/сто хиляди/ и едва 4 000/ четири хиляди с активен и право да бъдат избирани. Някога- през 19 и първите десетилетия на 20 век, са се борили с митинги,стачки и всякак за въвеждане на всеобщо и равно избирателно право, а сега е 21 век. Да се върнем в 19 век ли, вместо да се повиши образоваността и грамотнността на хората, което явно е по-трудно, все още.

 25. 25 Профил на stalker
  stalker
  Рейтинг: 336 Неутрално

  Е@ати журналиста, да не може да си напише името. Всякакви простотии се пишат и говорят от гилдията им, ама това направо си е за рекорд по простотия в Гинес.

  Common sense !
 26. 26
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото нарушава Изборния кодекс.

 27. 27 Профил на marks_nazi
  marks_nazi
  Рейтинг: 221 Неутрално

  Правосъдие има в някой държави.къде търсиш някой дето е назначен като послушник от такива като раздавачът на порции...ми за това правосъдието е за другарите...за другите има и наказания.

  Долу рушистите и фашистите
 28. 28 Профил на Jessika
  Jessika
  Рейтинг: 1488 Неутрално

  "Върховният административен съд показва известно отстъпление от практиката си от 2005 г., когато прие, че заявителят не следва да доказва кой е, щом по Конституция всеки има право на достъп до информация"

  Това ми изглежда съвсем разумно и логично, да се чуди човек, защо сега ВАС е приел новото правило.

  Виктор Юго: „Общество, което не иска да го критикуват, прилича на болен, който не разрешава да го лекуват.”
 29. 29 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 2175 Неутрално

  Айде сега дискриминация на образователен принцип!

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 30. 30 Профил на stephanco
  stephanco
  Рейтинг: 445 Весело

  [quote#7:"xali"]Да се добави и...рожденна дата [/quote]Ксали, добре ли разбрах? Ти си завършила журналистика?!
  Аз доколкото чаткам граматиката българска знам, че се пише рождеНа дата ...


  Честността е най-добрата политика! Българите ставаме все по-прости, все по-бедни, все по-болни и все по-малко ...
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK