Как се гласува на балотажа на президентските избори

Своя вот за президент и вицепрезидент могат да дадат 6 834 278 души.

© Надежда Чипева, Капитал

Своя вот за президент и вицепрезидент могат да дадат 6 834 278 души.Днес българските граждани избират президент и вицепрезидент между кандидатските двойки ген. Румен Радев и Илияна Йотова, подкрепени от БСП, и Цецка Цачева и вицеадмирал Пламен Манушев, издигнати от ГЕРБ. В бюлетината има и опция "Не подкрепям никого", тъй като гласуването е задължително.


Своя вот за президент и вицепрезидент могат да дадат 6 834 278 души - те са навършили 18 години, не са лишени от свобода и не са поставени под запрещение. Заявилите в срок да гласуват по настоящ адрес могат да го направят срещу документ за самоличност. Учениците и студентите редовно обучение могат да гласуват в секция по избор в населеното място, където учат, ако то е различно от постоянния им адрес. Проверка на секцията, в която се гласува, може да се направи и в интернет.


В един от най-големите столични райони - "Младост", ще има балотаж за районен кмет между кандидата на ГЕРБ Мария Илиева и кандидата на протестиращите за зелени площи Десислава Иванчева. За гласуване на тях се изисква и уседналост от шест месеца. На това изискване отговарят 88 882 души.
Гласуването започва в 7.00 часа и приключва в 20.00 часа. Изборният ден може да бъде удължен по преценка на Централната избирателна комисия (ЦИК), ако в 20.00 часа пред изборните помещения има желаещи да гласуват, но удължаването може да е най-много с един час - до 21.00 часа.


Разкрити са 12 418 изборни секции в страната, като в този брой не влизат тези в болниците и в старческите домове. В 500 секции на територията на цялата страна може да се гласува с машини, като вотът ще се зачита. В чужбина има 325 секции в 71 държави, от които най-много са във Великобритания - 53, а в Турция и САЩ са по 35, колкото е лимитният брой.


Регистрираните наблюдатели са 2069, от който 45 представители на международни организации от шест държави. В паралелното преброяване на резултатите на изхода от секциите за гласуване (exit poll) участват 1668 анкетьори от шест агенции - "Алфа Рисърч" ООД, "Галъп итернешънъл Болкан" ЕАД, "АФИС" ООД, "Екзакта рисърч груп" ЕООД, "Сова 5" и "Маркет линкс".


Бюлетините - от кочан и с два печата


Всяка бюлетина за президентските избори и за частичните местни избори е отпечатана на бяла и непрозрачна хартия. На гърба й има място за два печата на секционната избирателна комисия (СИК). В долния й десен ъгъл има осемцифрен номер, който се откъсва по перфорирана линия от член на СИК след гласуването.


От лявата страна на бюлетината са вписани наименованията на всички партии, коалиции и инициативни комитети, регистрирали кандидати, а от дясната - имената на двете кандидатпрезидентски двойки. Номерата са по средата, а най-отдолу е опцията "Не подкрепям никого".


Гласува се само в тъмната стаичка. Не се показва вотът, защото в противен случай гласът ще бъде недействителен и няма да се брои.


В изборния ден гласоподавателят се явява в секционната избирателна комисия. Легитимира се пред член на комисията с личната си карта (със зелен паспорт – само гласоподавателите, родени до 31.12.1931 г.).


След вписване на данните от личната карта на избирателя в два отделни списъка той получава бюлетина за избор на президент и вицепрезидент, която се откъсва от съответния кочан и на гърба й се поставя един печат на СИК.


Само със синя химикалка и знаците Х и V


След като вземе бюлетините, избирателят влиза в кабината за гласуване. Той отбелязва вота за президент и вицепрезидент като поставя знак Х или V в квадратчето с номера на избрания от него кандидат или в това на опцията "Не подкрепям никого". Отбелязването с тези знаци е действително само ако е с химикалка, пишеща със син цвят. Бюлетината се сгъва така, че да не се вижда отбелязването.


Избирателят излиза от кабината за гласуване, подава сгъната бюлетина с вота за президент и вицепрезидент на член на СИК и следи за точното сверяване дали номера върху нея съответства на номера върху кочана, от който е откъсната. Ако това е така, номерът се откъсва и се поставя в прозрачна кутия, а върху бюлетината се поставя втори печат. След това избирателят я пуска в прозрачната урна.


Едва след това избирателят полага подпис в избирателния списък, получава обратно документите си и напуска помещението.


Ако сгрешите бюлетината


Ако избирателят допусне грешка при гласуване, той връща сгъната сгрешената бюлетина на СИК и получава нова за същия вид избор. Това право се предоставя само веднъж.


Избирателят трябва да проследи, че сгрешената бюлетина, без да се разгъва, се унищожава с надпис "Сгрешена", подпечатва се с печата на СИК и се подписва от председателя, секретаря и член на СИК, предложени от различни партии и коалиции. Сгрешените бюлетини се описват в протокола на СИК.


При несъответствие на номера на сгрешената бюлетина с номера от кочана тя се обявява за недействителна. Това обстоятелство се отбелязва върху бюлетината и в графа "Забележки" на избирателния списък, а избирателят не се допуска повторно до гласуване.


Вписването в бюлетината на специални символи като букви, цифри или други знаци прави гласа недействителен.


В 500 секции ще се гласува с машини


За президент и вицепрезидент ще може да се гласува с машини в 500 секции в цялата страна. Този път машинното гласуване не е експериментално, а реалните гласове от него ще се броят като действителни. Повечето от секциите машините са в големите градове, сред които и София. Има обаче и такива в някои по-малки населени места като Алфатар, Ракитово, Попово, Чирпан, Долни Дъбник, Долна Митрополия, Брезник, Вършец, Берковица, Ябланица, Димово, Бобошево, Аксаково и др.


Машината, която е отделена с параван, се пуска от председателя на избирателната комисия. Времето за машинно гласуване е ограничено до 6 минути. Гласуването става върху сензорен екран, като избирателят докосва с пръст квадратчето с номера на съответния кандидат или квадратчето "Не подкрепям никого". Той има право да променя избора си, като накрая трябва да даде потвърждение "Гласувам". След това машината му дава хартиена разписка, на която трябва правилно да е отбелязан изборът му. Ако това е така, тя се пуска в непрозрачна кутия.


Ако до 3 минути избирателят не е гласувал, машината издава предупредителен сигнал. Ако не се справи с машинното гласуване за 6 минути, избирателят има право да пусне хартиена бюлетина.


На изборите е забранено


Предварително раздаване на изборни книжа и материали.


Изнасянето на избирателните кутии, избирателните списъци и бюлетините извън изборното помещение.


Гласуването извън изборното помещение с изключение на случаите за гласуване с подвижна избирателна кутия.


Присъствието в кабината за гласуване на други лица освен избирателя с изключение на случаите, в които е разрешено гласуване с придружител.


Присъствието на други лица извън гласуващите в момента избиратели на разстояние, по-малко от 3 метра от кабината за гласуване, когато в нея има избирател.


Заснемането на начина на гласуване, като се използват мобилни телефони, фотоапарати или друга възпроизвеждаща техника. Глобата за това е 1000 лева.


Разгъването на бюлетината след попълването и преди пускането й в избирателната кутия по начин, който позволява да се види начинът на гласуване.


Влизането в изборното помещение с оръжие и/или предмети, опасни за живота и здравето на гражданите.


Да се извършват действия пред и в изборното помещение, които накърняват добрите нрави и обществения ред.


Как се отчита резултатът


За президент е избран кандидатът, получил повече гласове на балотажа, независимо колко гласоподаватели са пуснали своя вот и какъв е броят на гласовете "Не подкрепям никого". Същото важи и при избора на кмет.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (35)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4952 Неутрално

  Пак ли ще има победа на здравите сили над здравия разум ???

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 2. 2 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 9228 Весело

  Както и да гласуваме представителната глава на България ще е летяща:
  - или на съветски МиГ ;
  - или на Метла ;

  [email protected]
 3. 3 Профил на 442
  442
  Рейтинг: 1364 Неутрално

  А Бойко дали е приготвил кърпата !!! С тази кандидатура направо ритна партията в слънчевия сплит.

 4. 4 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4952 Разстроено

  [quote#3:"442"] Бойко дали е приготвил кърпата[/quote]

  по-скоро чувалите.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 5. 5 Профил на due07477623
  due07477623
  Рейтинг: 462 Неутрално
 6. 6 Профил на За да останат ХОРА в България.
  За да останат ХОРА в България.
  Рейтинг: 753 Неутрално

  Избираме между 2 ма комуниста и много комунисти..
  Честито, другарки и другари..

 7. 7 Профил на Али Ибн Абдул Обстул Бей
  Али Ибн Абдул Обстул Бей
  Рейтинг: 679 Неутрално

  Чутовна преднина на Генерала пред рабфакаджийката с около 70:30.

  Бай, бай..

  No pain, no gain! GHA Discovery програма за лоялност: Платинено Ниво ; Шалом! ; https://i.imgur.com/LaeLkEr.jpg
 8. 8 Профил на lechevalier
  lechevalier
  Рейтинг: 488 Неутрално

  Гласува се както обикновено: с омерзение.

 9. 9 Профил на edin drugii
  edin drugii
  Рейтинг: 2315 Неутрално

  До коментар [#2] от "karabastun":

  само че със съветския Миг ще се наложи да летиш към Сибир , а ние все пак предпочитаме да летим на запад ,все още не сме мазохисти ,може и пеша ,освен това нямаме нищо против желаещите ,да се върнат на Лади и Москвичи и да чакат по опашките за едно кисело мляко и хляб по 5 часа ,щом са толкова доволни от миналото и от комунизма ,няма лошо .

 10. 10 Профил на edin drugii
  edin drugii
  Рейтинг: 2315 Неутрално

  До коментар [#7] от "Али Ибн Абдул Обстул Бей":

  ще видим в 17

 11. 11 Профил на edin drugii
  edin drugii
  Рейтинг: 2315 Неутрално

  До коментар [#3] от "442":

  тя партията нищо няма да и стане ,ама тези дето днес ще се радват на генерала ,да мислят зимата кой ще им даде пенсииките , дали ще остане нещо за раздаване ,ако се гътне ББ и еврофондовете пресъхнат отново ,или пак квото излапаме ,излапаме другари и другарки ,пък след нас и потоп ,както винаги де .

 12. 12 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4952 Весело

  До коментар [#11] от "edin drug":

  И без петел ще дойде денят - вЕрвай ми !!! Пенсиите на ги е измислил БХ и не ги дава той !!! и твочта не е от него !!!
  Сега обаче изтече инфо , че кравите от драгана се договорили с говедата от банкя и със СИКдиката и са притеснени, че ще ин ги спре млякото ако слънцето залезе днес !!!

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 13. 13 Профил на 442
  442
  Рейтинг: 1364 Неутрално

  До коментар [#11] от "edin drug":

  Ако се гътне бат Бойко, за много от аверите му ще изгасне слънцето.

 14. 14 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 3264 Весело

  [quote#9:"edin drug"]освен това нямаме нищо против желаещите ,да се върнат на Лади и Москвичи и да чакат по опашките за едно кисело мляко и хляб по 5 часа[/quote]
  ти се моли да не вържат пръстовите отпечатъци с НАП .... , че и за
  Москвич ще мечтаеш

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 15. 15 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 1512 Неутрално

  Дневник, гласуването не е чак толкова задължително - гласуването е задължително на някой от двата тура, но не и на двата. Ако си гласувал, да речем в първия тур се броиш, че си гласувал на тези избори.

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 16. 16 Профил на sto67nes
  sto67nes
  Рейтинг: 1384 Неутрално

  Те тези,които ще гласуват са им обяснили всичко за квадратчето и гласуването...

  Не питай управника,защо е простак,попитай себе си,защо е управник!
 17. 17 Профил на sashobal
  sashobal
  Рейтинг: 696 Неутрално

  Дано днес има повече мисъл от миналата седмица

  Никога повече комунисти и отрочетата им във властта!!!
 18. 18 Профил на deepblue
  deepblue
  Рейтинг: 1255 Неутрално

  Ванга за балотажа в неделя:
  Генерал ке спечели, генерал ке плаче.

  След всички решения които сте взели през живота си ,сте решили да ми прочетете коментара.
 19. 19 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 6140 Неутрално

  Процедурата показва:
  - секционната комисия е най-важната за честни избори
  - мнението ти е без значение, ако не гласуваш "за"
  Партийният подход на големите партии показва:
  - кандидатския лист е изолиран от мнението на избирателите
  - няма избор, защото кандидатите им са пре-селектирани
  На радващите се - честита победа

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 20. 20 Профил на deutschland
  deutschland
  Рейтинг: 1168 Неутрално

  Как да гласувам сега бе, все едно ньойския договор да подписвам, егати излагация.

 21. 22 Профил на Мизийски
  Мизийски
  Рейтинг: 788 Неутрално

  Тъй като няма нормален човек който да симпатизира на комунистите, те нямат представителство в интернет. По тази причина БСП си наема безделници, слабообразовани и умствено ограничени. Това са така наречените тролове. Те по цял ден сипят опорните точки на червения боклук. За това им се плаща с откраднатите от нас пари. (Минусите, които виждате горе вдясно са тяхно дело).

  Спаси, Господи, Твоите чеда и благослови наследството си, като даряваш на православния български народ победа над враговете му и го запазваш с Твоя кръст. ☦
 22. 23 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 3264 Весело

  ха,ха в момента повече от пет минути Боико агитира открито по нова . уникални

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 23. 24 Профил на tokkay
  tokkay
  Рейтинг: 657 Неутрално

  Точно за тези двамцата се гласува с равнодушие и безразличие, а най-вече дистанционно. Далеч от бюлетини и секции.

  No Pain No Gain
 24. 25 Профил на Chavo64
  Chavo64
  Рейтинг: 409 Неутрално

  До коментар [#22] от "Македонски":

  Добро! +++++++

  chavo64
 25. 26 Профил на alex_8712
  alex_8712
  Рейтинг: 474 Неутрално

  Въпрос към съфорумците - ако съм гласувал на първи тур, но не гласувам на балотажа, как ще ме отчита ЦИК за следващите избори: като гласувал или негласувал?

  Поздрав

 26. 27 Профил на Маршалов
  Маршалов
  Рейтинг: 561 Весело

  Как се гласува?

  Питате ли ги неграмотните ни индийци, с премерените клечки с надпис "Изработено от ГЕРБ на тях" до "правилното" квадратче, за зачертаване

  мурзилка
 27. 28 Профил на Маршалов
  Маршалов
  Рейтинг: 561 Неутрално

  [quote#26:"alex_8712"]Въпрос към съфорумците - ако съм гласувал на първи тур, но не гласувам на балотажа, как ще ме отчита ЦИК за следващите избори: като гласувал или негласувал?[/quote]

  Като бисексуален

  мурзилка
 28. 29 Профил на libertariansky
  libertariansky
  Рейтинг: 237 Неутрално

  България отново ще избере поредния комунист да приземи държавата в блатото!

  Give me Liberty Or Give me Death !
 29. 30 Профил на areta
  areta
  Рейтинг: 1284 Неутрално

  До коментар [#1] от "КМЕТ В СЯНКА":

  Здрав разум?! Странно ти е чувството за хумор. Аз не видях да има въобще разум, че отгоре на всичко и здрав.

 30. 31 Профил на kornelia_18
  kornelia_18
  Рейтинг: 237 Неутрално

  Скоро ще имаме и нов-стар премиер - Олигарски. Натам вървим. Да ни е честит!

 31. 32 Профил на tenevski
  tenevski
  Рейтинг: 439 Весело

  [quote#3:"442"] Бойко дали е приготвил кърпата !!! С тази кандидатура направо ритна партията в слънчевия сплит.
  [/quote]
  Ти се благодари че той не се кандидатира . Щеше да още по зле.
  Хитър излезе баце

 32. 33 Профил на loy30529393
  loy30529393
  Рейтинг: 352 Любопитно

  До коментар [#22] от "Македонски":
  На коя партия е опорна точка твоя пост?
  Само питам.

 33. 34 Профил на gogo63
  gogo63
  Рейтинг: 1020 Неутрално

  [quote#2:"karabastun"] или на съветски МиГ ; [/quote]

  То не се знае генерала дали ще вдигне съветския МИГ, но ако не, Йотова ще го качи и него на метлата.

 34. 35 Профил на stephanco
  stephanco
  Рейтинг: 466 Неутрално

  [quote#34:"gogo63"]То не се знае генерала дали ще вдигне съветския МИГ, но ако не, Йотова ще го качи и него на метлата. [/quote]И той от благодарност ще изпълни с нея (метлата де) кобрата на Путин.

  Честността е най-добрата политика! Българите ставаме все по-прости, все по-бедни, все по-болни и все по-малко ...
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK