Изборният ден: По-ниска избирателна активност и сигнали за купуване на гласове

Изборният ден: По-ниска избирателна активност и сигнали за купуване на гласове

© ДневникБалотажът на изборите за президент преминаха при по-слаба избирателна активност в сравнение с първия тур. Стотици сигнали постъпиха в ЦИК и в прокуратурата за нарушения в изборния ден, сред които информации за раздаване на пари и храна в полза на един от кандидатите.


Още след като гласува премиерът Бойко Борисов обяви, че партията му няма да участва в следващо управление, ако ГЕРБ изгуби балотажа, след което той пое ангажимент да подаде оставка.


Българите в чужбина отрано се наредиха пред секциите, за да успеят да гласуват след като на първия тур се наложи да чакат на опашки с часове, а някои и не успяха да дадат гласа си на иначе задължителните избори.
Очаквано най-активно гласуваха българските граждани в Турция.


19.40 Няма случаи на прекратяване на изборния ден заради проблеми с електрозахранването. Това съобщиха от пресцентъра на Централната избирателна комисия (ЦИК). В Добричка област са осигурени генератори. В Ловеч проблемът е отстранен във всички места с изключение на Александрово, където всички са снабдени с фенери. За Монтана се осигуряват генератори в Община Чипровци.


19.27 Изборният ден приключи в 20 ч. местно време в турския град Бурса, като всички, поискали да гласуват, са успели да го направят, предаде БНТ. Час преди края на изборния ден в града са гласували 10 хил. души.


18.23 Към 17 часа избирателната активност е 41.93%, съобщи Централната избирателна комисия. Общият брой на гласувалите е 2 867 047 души в цялата страна.


18.17 Общо 54 259 български граждани са гласували в чужбина към 18.00 ч. българско време, съобщи Министерството на външните работи. Най-много са гласувалите в Турция - 20 906 души. От страните от Европейския съюз най-висока избирателна активност има във Великобритания, където са гласували 7 009 българи.


17.53 Протоколите с резултатите от гласуването в няколко държави вече са постъпили в ЦИК. Това съобщи говорителят й Камелия Нейкова. От чужбина към момента са пристигнали протоколите с резултатите от гласуването в Нова Зеландия, Австралия, Корея, Токио, Сингапур, Пекин, Шанхай. Нейкова уточни, че към момента не може да се говори за избирателна активност, тъй като тя е свързана с различно време, в зависимост от местното. "Няма информация за нарушения в изборния ден", добави тя.


17.00 60 са жалбите и сигналите, постъпили към 16.00 часа в ЦИК, съобщи говорителят Александър Андреев, цитиран от Агенция "Фокус". По думите му около 15 от тях са за агитация, в които влизат и тези срещу премиера Бойко Борисов. Освен това стана известно, че силният вятър и спирането на електрозахранването на някои места в страната не са попречили на нормалното протичане изборния ден там. Той уточни, че към ЦИК не е постъпвала информация за купуване и продаване на гласове към този момент.


16.50 В най-голямото село на община Угърчин са раздадени по 20 лева и по 2 кг кайма в деня за размисъл, за да се гласува за една определена кандидатпрезидентска двойка. Това показа в свой репортаж Нова телевизия като показа и местен жител, който съобщава това.


16.40 Има сигнали за предварително откъсване на бюлетините, за предварително поставяне на втория печат и предварително откъсване на контролните номера. Това заяви в интервю пред държавното радио Линка Тонева от "Прозрачност без граници".


Към 13.30 часа данните са за по-малко сигнали за нередности и нарушения в сравнение с миналата седмица, допълва тя. Малко над половината от общия брой сигнали, които пристигат при организацията, се отнасят до организационни и технически нередности.


15.30 39 318 са гласувалите в чужбина към 14.00 часа. Това съобщиха от пресцентъра на МВнР. 20 336 са гласували в Турция, 2680 в Германия, а 3887 във Великобритания. Всички секции в Китай и част от секциите в Австралия са затворени и изборният ден там вече е приключил. В МВнР не са постъпвали сигнали за образуване на опашки в изборни секции в чужбина.


14.45 Вицепремиерът Томислав Дончев обяви, че не е редно да се правят предсрочни парламентарни избори без да е променено изборното законодателство, най-вече предвид резултатите от референдума. "Някой може да го е страх от мажоритарни избори, но народът каза, че иска точно това. Ще бъде цинизъм, ако изборните правила за следващите парламентарни избори, не бъдат променени", обяви Дончев след като гласува в Габрово.


14.35 В ЦИК са постъпили няколко еднородни жалби, свързани с твърдения за агитация от страна на премиера Бойко Борисов. Това каза говорителят и член на Централната избирателна комисия (ЦИК) Камелия Нейкова, по време на брифинг във връзка с изборния ден. "ЦИК изисква от Съвета за електронни медии (СЕМ) съответния материал, за да може да прецени дали в сигнала има данни за извършване на агитация", обясни Нейкова.


14.30 27.02% е избирателната активност към 13.00 часа, което се равнява на 1 847 338 избиратели. Това каза говорителят и член на Централната избирателна комисия (ЦИК) Александър Андреев, по време на брифинг във връзка с изборния ден. Най-висока е активността в Смолян - 32.69%, а най-ниска в Кърджали - 17.34%.


За частичните местни избори за кмет в "Младост" изборната активност е 28.24% или 25 081 от 88 813, които имат право на вот.


13.40 Гласувах за промяната в президентската институция. За президент, който с решенията и действията си навън ще ни върне гордостта и достойнството като нация, а вътре ще бъде гарант за сигурност и спокойствие. Това заяви пред журналисти лидерът на БСП Корнелия Нинова, след като упражни правото си на глас на втория тур на президентските избори, цитирана от Агенция "Фокус".
Изборният ден: По-ниска избирателна активност и сигнали за купуване на гласове

© Пресслужба на БСП


13.20 Малко над 15 хил. души са гласували в чужбина към 10.00 часа. от пресцентъра на Министерство на външните работи. Изборният ден в чужбина протича спокойно. Няма информация за нарушения и нередности в чуждестранните ни мисии, и за подадени жалби.


12.50 Прокуратурата е получила над 230 сигнала за изборни нарушения от началото на предизборната кампания до деня на балотажа, съобщиха от държавното обвинение.


12.10 Неуспелите да гласуват на първия тур българи в Лондон днес още по тъмно са отишли пред изборните секции, предаде в репортаж БиТиВи. Както и на първия тур българските турци в Бурса гласуват активно. Медиата показа, че вотът минава в рамките на минута като има три кабинки за гласуване, а секционната избирателна комисия се състои от седем членове при обичайния брой пет. Ето актуалните данни за вота в чужбина.


11.38 Въпросът за мажоритарния избор от провелия се референдум трябва да влезе в Народното събрание. Това каза пред журналисти в Пловдив главният прокурор Сотир Цацаров, с уточнението, че изказва собствено мнение като гражданин, съобщи агенция "Фокус".


"Доколкото прочетох гласовете, които не са стигнали, за да произведе референдумът целите си, са 12 000 -13 000", каза Цацаров. Според него, отговорност на парламентарно представените политически партии е референдумът да произведе този ефект, който би произвел, ако ги имаше тези гласове.


11.16 ЦИК съобщи, че 10.59% е общата избирателна активност към 10.00 часа за страната на втори тур на президентските избори. Това са 724 059 избиратели. Най-ниска е в Пловдив - 6.24%, най-високата е Хасково - 14.12%. На трето място по избирателна активност се нарежда София-област с РИК 26-ти, където са отчетени 13.81%. В Плевен активността на втори тур е 11.55%.

11.15 10.88% е избирателната активност на частичните местни избори в район "Младост" към 10.00 часа. Това съобщиха пред журналисти от пресцентъра на Централната избирателна комисия (ЦИК).


Изборният ден: По-ниска избирателна активност и сигнали за купуване на гласове

© Stoyan Nenov, Reuters


11.05 Гласувах за доброто на България, мисля, че водех етична кампания, затова моралната победа е налице, а политическата тепърва предстои, а това зависи от гласа на всеки. Това обяви кандидатът за президент на БСП Румен Радев след като гласува.


"Нека българите да излязат днес до урните, да се поздравим с легитимно избран президент", каза още Радев. Според него няма вероятност най-големият процент българи да отбележат опцията "не подкрепям никого".


Радев демонстрира познанията си по английски език като отговори на въпрос на чужедстранна медия.


"Достатъчно гадатели и гадателки видяхме в тези избори, нека изчакаме резултатите", посочи още той.


10.40 Президентът Росен Плевнелиев призова българите да гласуват активно и по съвест и мъдрост. "Това е най-важната цел днес, а не да влизаме в различни сметки какво би могло да се случи оттук нататък", коментира държавният глава пред медиите след като упражни правото си на вот.


Още тази вечер ще се обадя на избрания кандидат, още утре ще го поканя в президентската институция в удобно за него време да започнем да работим заедно. Поставих си приемствеността за приоритет и много бих се радвал това да продължи занапред, обяви още Плевнелиев.


Изборният ден: По-ниска избирателна активност и сигнали за купуване на гласове

© Юлия Лазарова


10.20 Не си позволих нито веднъж в тази кампания да бъда популист, няма да го правя и занапред. Това обяви кандидатът на ГЕРБ за президент на България Цецка Цачева, която упражни вота си в Плевен, цитирана от агенция "Фокус".


"Изненадах се от това, че няма опашка. Днес в Плевен е много ветровито, вятърът е много силен. Самата аз се изненадах. За мен този вятър, е вятър на победата", обяви още Цачева.


Изборният ден: По-ниска избирателна активност и сигнали за купуване на гласове

© Marko Djurica, Reuters


10.08 Премиерът Бойко Борисов потвърди, че ако кандидатът на ГЕРБ Цецка Цачева не спечели изборите за президент днес, той подава оставка. Министър-председателят коментира изхода от балотажа, след като гласува тази сутрин в Банкя. Цялото му изказване четете тук.


Борисов обяви и че е склонен партийната субсидия да се сведе до нула лева.


Изборният ден: По-ниска избирателна активност и сигнали за купуване на гласове

© Георги Кожухаров


9.20 Изборният ден в "Младост", където на първия тур имаше сериозни опашки и дълго чакане, за да се гласува, преминава нормално и до моменти няма подадени сигнали за нарушения на частичните местни избори. Това съобщиха от ОИК-София във връзка с изборния процес на частичните местни избори в район "Младост". Към момента всички секции работят нормално и няма проблеми за избирателите.


8.00 Разкрити са 12 418 изборни секции в страната, като в този брой не влизат тези в болниците и в старческите домове. В 500 секции на територията на цялата страна може да се гласува с машини, като вотът ще се зачита. В чужбина има 325 секции в 71 държави, от които най-много са във Великобритания - 53, а в Турция и САЩ са по 35, колкото е лимитният брой.


В събота вечерта се разбра, че бюлетините не са пристигнали в Сингапур заради повреда на самолета, който ги доставя. ЦИК изпрати по мейл формата на бюлетината и разпореди тя да се отпечата на място, за да могат българите в страната да дадат своя вот.


7:45 За гласуване в балотажа между кандидатите за кмет на столичния район "Младост" се изисква и уседналост от шест месеца. На това изискване отговарят 88 882 души.


7:30 Своя вот за президент и вицепрезидент могат да дадат 6 834 278 души - те са навършили 18 години, не са лишени от свобода и не са поставени под запрещение. Заявилите в срок да гласуват по настоящ адрес могат да го направят срещу документ за самоличност.


7. 00 Гласуването започна. По закон то ще приключи в 20 ч., ако няма други желаещи да пуснат бюлетини пред изборните секции. Изборният ден може да бъде удължен по преценка на Централната избирателна комисия (ЦИК), но най-много до 21 ч.


С решение на ЦИК от събота в няколко района денят започна в 6 ч. Това са в РИК в Четвърти район – Велико Търново, 23-ти РИК – София, секция № 234602096 – район "Красно село" и секция № 234610108 – район "Триадица", - 24-и РИК – София, секция № 244604059 – район "Оборище", и секция № 244614078 – район "Искър", - 25-и РИК – София, секция № 254619131 – район "Люлин", и секция № 254613072 – район "Надежда". Причина за това са множеството заявления за гласуване.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (61)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Колаборационист
  Колаборационист
  Рейтинг: 872 Любопитно

  Ако имаше електронно гласуване, вече щяхме да знаем името на Президента !

  Всички ТРЯБВА неумолимо да наказваме невежеството на администрацията и духовенството !
 2. 2 Профил на tokkay
  tokkay
  Рейтинг: 922 Любопитно

  С решение на ЦИК от събота в няколко района денят започна в 6 ч. Това са в РИК в Четвърти район – Велико Търново, 23-ти РИК – София, секция № 234602096 – район "Красно село" и секция № 234610108 – район "Триадица", - 24-и РИК – София, секция № 244604059 – район "Оборище", и секция № 244614078 – район "Искър", - 25-и РИК – София, секция № 254619131 – район "Люлин", и секция № 254613072 – район "Надежда". Причина за това са множеството заявления за гласуване.

  А какво е особеното на тези секции?

  No Pain No Gain
 3. 3 Профил на Йоаникий
  Йоаникий
  Рейтинг: 682 Разстроено

  "В бюлетината има и опция "Не подкрепям никого", тъй като гласуването е задължително".

  При целия този "избор", който имаме, доста българи биха пуснали бюлетина от рода на "Да ви таковам цялата рода"...
  На следващите избори може и с такива "бюлетини", кой знае....
  Можем да се срамуваме като народ, за това, че търпим цялата свинщина и безобразия толкова години вече...

  Настроение - напълно отвратено.

  Най-високите препятствия са тези, които сами си поставяме.
 4. 4 Профил на джендър NATO generals
  джендър NATO generals
  Рейтинг: 1029 Неутрално

  Другото инфо е, че в Дряново, чието развитие следя изкъсо от Царева ливада, от общината са привикали всички, които работят на щат или по договор и са им раздали попълнени бюлетини за Цецка срещу еклер и кока кола. Хората там са възмутени и въпреки еклера, не се канят да пуснат готовата бюлетина за Цецка, защото не помнят толкова грандиозна девалвация на личния и свободен вот. Не искам да оставате с впечатлението, че иронията в това съобщение нихилира фактите. Обратното – достоверността е налице, което налага ироничен дискурс, за да може да се оцелява в тази потрес. Гласуването за Цецка е ************

  Явор Дачков

  Само от 2009 - 2012-та са "инвестирани" 8 милиарда евро във ВЕИ тролово производство на ток
 5. 5 Профил на Григор Лилов
  Григор Лилов
  Рейтинг: 900 Неутрално

  До коментар [#2] от "tokkay":

  Особеното на тези секции, които сочите, са изцяло дясно настроените избиратели. Те обаче за разлика от пенсионерите по селата не гласуват в най-ранни зори, за да почва изборния ден по това никое време.
  Както пишете, имало "много заявления за гласуване" и това било причината.
  Да разбирам ли, че в най-скъпия район за наеми - "Оборище" е пълно например със студенти?!!!! Смях...
  Предполагам, че идеята е в тези секции после да се отчете рекордно висока активност - ясно за кого.

 6. 6 Профил на lechevalier
  lechevalier
  Рейтинг: 938 Неутрално

  Цачева: "заради нас самите, трябва да продължим".

  Това го знаем, заради самите вас правите всичко.

 7. 7 Профил на tokkay
  tokkay
  Рейтинг: 922 Неутрално

  До коментар [#5] от "Григор Лилов":

  Това е цитат. Само последното изречение е мое.
  Миналата седмица, както и в няколко избори поред, участвах в "изцяло дясна" секция в "Средец". Зная прекрасно кой кога, че дори и как, гласува в нея. Иначе студентите не подават заявления, гласуват със студентски книжки. Не е в тях причината.
  Днес не отидох в СИК. Писна ми от неуредиците на общинари и милиция. Да правят каквито искат манипулации, все ми е едно вече кой ще спечели.
  Живея под наем в "Оборище" и плащам доста приличен за София размер. "Оборище" не е само районът около Докторската градина.

  No Pain No Gain
 8. 8 Профил на Един препатил
  Един препатил
  Рейтинг: 2811 Весело

  До коментар [#5] от "Григор Лилов":

  Което навежда на някои размисли за 240-те избирателни района при евентуална мажоритарна система. Определяне границите на районите едно, местене на избиратели друго, малко купени гласове - трето, тук-таме хората на Данко Харсъзина - и работата опечена.

 9. 9 Профил на fespeskukuoreh
  fespeskukuoreh
  Рейтинг: 432 Любопитно

  Някой има ли линк към Фейсбук за някоя веселяшка история с мамчета и лампази?

 10. 10 Профил на джендър NATO generals
  джендър NATO generals
  Рейтинг: 1029 Весело

  Резултати от музикалната класация към 10,30 ч.: Песен за летеца е безспорен хит с 60%
  35,7% от меломаните харесват "Мила моя мамо"

  Само от 2009 - 2012-та са "инвестирани" 8 милиарда евро във ВЕИ тролово производство на ток
 11. 11 Профил на Дон Кихот
  Дон Кихот
  Рейтинг: 2516 Весело

  До коментар [#9] от "fespeskukuoreh":

  "Някой има ли линк към Фейсбук за някоя веселяшка история с мамчета и лампази? "

  И аз не намирам нищо! Най-интересно е, че "Дневник" се е скатал в ъгъла и също не предлага пикантерии. Какво ли ще означава това?
  ПС Всъщност, въпросът е риторичен...

 12. 12 Профил на Един препатил
  Един препатил
  Рейтинг: 2811 Весело

  До коментар [#5] от "Григор Лилов":

  Подсетихте ме и да се замисля при евентуална мажоритарна избирателна система в кои ли избирателни райони ще бъдат включени българите в чужбина. Може ли Лондон и Бурса? Чикаго и Измир? Може, кой е казал, че не може? А може ли гласовете от Англия да бъдат включени в няколко района в Кърджали? А гласовете от Турция в няколко района в София? Може, защо да не може?
  "..тогава, тогава, предвиждам такъв живот..."

 13. 13 Профил на Григор Лилов
  Григор Лилов
  Рейтинг: 900 Неутрално

  [quote#8:"Един препатил"]Което навежда на някои размисли за 240-те избирателни района при евентуална мажоритарна система.[/quote]

  И на размисли за сегашната пропорционална, в която кой знае защо също има райони - вярно, по-малко на брой.

 14. 14 Профил на Светльо - Радан, ти си нашто 🚩
  Светльо - Радан, ти си нашто 🚩
  Рейтинг: 269 Любопитно

  [quote#10:"Евроатлантически вилает Булгаристан!"]Песен за летеца е безспорен хит с 60% [/quote]

  Миризливи фатмащки партенки?

  И кой ви излъга?

  Утре в седем Тръмп е новият президент на САЩ!
 15. 15
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 16. 16
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 17. 17 Профил на Един препатил
  Един препатил
  Рейтинг: 2811 Неутрално

  До коментар [#13] от "Григор Лилов":

  Как кой знае защо? За да ни покажат партиите кандидатите си по райони. И да можем да видим кои са предложените, дали са от нашия район, да дадем преференция на тези, които ни харесват повече, а ако искаме да си издигнем независим кандидат в района. Все неща, за които много хора твърдят, че не са възможни при пропорционалната и щели да станат при мажоритарната система. И са се затичали да блъскат с рамо отворена врата. Ама нали знаете какво става във филмовите комедии в такъв случай? Само, че тук никак, ама никак няма да е смешно.

 18. 18 Профил на etty1
  etty1
  Рейтинг: 2168 Неутрално

  Прочетох смислен коментар по темата във Фейсбук, той казва почти всичко: "За да осъзнаем в мнозинството си нашата сила да бъдем свободни, ние, демократично мислещите българи, трябва да разберем някои съвсем простички нещица:
  1. Свобода не може да има без да има реална демокрация.
  2. Реална демокрация не може да има без върховенство на закона и без свободен пазар на стоките, услугите и труда.
  3. Върховенство на закона не може да има без контрол по неговото изпълнение на всички обществени нива и без разделение и взаимен контрол на властите.
  4. Свободен пазар не може да има, когато в икономиката доминира партизанската политика на дискриминиране на едни за сметка на фаворитизирането на други."

  “The greatest enemy of knowledge is not ignorance, it is the illusion of knowledge.” ― Daniel J. Boorstin
 19. 19 Профил на Арон
  Арон
  Рейтинг: 1323 Неутрално

  На левите риби пускат десен ток, а на десните - ляв, и за да бъде още по-силен ефектът - пускат още руски, турски или западен ток. Накрая, всички уловени риби отиват на едно място. Надали има нещо по-показателно за ефективността на матрицата от факта, че за 27 години българските избиратели винаги са гласували срещу това БСП да ни управлява, с едно изключение – вотът през 1994 г., но въпреки това през целия преход ни управлява точно БКП номенклатурата и ДС.

 20. 20 Профил на Дон Кихот
  Дон Кихот
  Рейтинг: 2516 Весело

  Доставя ми удоволствие да гледам как "автентичнодесните" лабораторни зомбита с пяна на устата пеят хвалебствени песни на комунистическия кандидат. Иска ми се да префразирам един известен каламбур: Саморазобличението е дело на самите саморазобличаващи се.

 21. 21 Профил на Григор Лилов
  Григор Лилов
  Рейтинг: 900 Неутрално

  До коментар [#12] от "Един препатил":

  Вижда се, че не познавате толкова добре тънкостите на мажоритарната система. При нея гласовете от чужбина образуват самостоятелни мажоритарни изборни райони, а не се включват по усмотрение на ЦИК към един или друг район.

 22. 22 Профил на Григор Лилов
  Григор Лилов
  Рейтинг: 900 Неутрално

  До коментар [#17] от "Един препатил":

  Храните илюзии за целите и резултатите.
  Именно районирането при пропорционланата създаде условия депутат да се стане във Видин с малко над 500 гласа, в Кюстендилско - с над 1000, а например в София с минимум 23 000 гласа. При мажоритарната също има разлики по райони в бройката на избирателите за един мандат на депутат, но те никога не преминават 20%, докато сега при нас съотношението избиратели на 1 парламентарен мандат достига 3:1 !!!!

 23. 23 Профил на Григор Лилов
  Григор Лилов
  Рейтинг: 900 Неутрално

  До коментар [#19] от "Арон":

  Много образно пояснение и разбира се, точно!

 24. 24 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 3903 Весело

  [quote#19:"Арон"] и за да бъде още по-силен ефектът - пускат още руски, турски или западен ток.[/quote]
  и накрая поток ....

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 25. 25 Профил на ruby
  ruby
  Рейтинг: 269 Весело

  Днес съм в очакване на оставката на набожния бистришки тарикат. За мен е малък празник, въпреки че и за другия няма да гласувам.

 26. 26 Профил на Георги Стоянов
  Георги Стоянов
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Давайте , плюйте , ревете, пейте червени песни и злобейте костовистчета. За вечеря може да ви дадат да си гризнете някоя агнешка главичка....

 27. 27 Профил на uvx36507936
  uvx36507936
  Рейтинг: 217 Неутрално

  До коментар [#5] от "Григор Лилов":

  В България няма десни избиратели.. има такива, които само си мислят, че са десни. Няма и десница.

 28. 28 Профил на авторът
  авторът
  Рейтинг: 1171 Неутрално

  До коментар [#4] от "Евроатлантически вилает Булгаристан!":
  Щом е от Явор Дачков, значи няма нищо общо с истината.

 29. 29 Профил на авторът
  авторът
  Рейтинг: 1171 Неутрално

  До коментар [#26] от "Георги Стоянов":
  Да не страдаш от политическа шизофрения: червените русофили днес имат празник.

 30. 30 Профил на stg
  stg
  Рейтинг: 1410 Неутрално

  [quote#14:"Светльо"]И кой ви излъга? [/quote]
  горкия ти май не знаеш къде си, изборите на практика са приключили, дали с 25 дали с 20 процента все тая

  "Ceterum censeo ГЕРБ esse delendam"
 31. 31 Профил на Nazlim S
  Nazlim S
  Рейтинг: 322 Неутрално

  Тези двамата на снимка не искам да ги виждам, а Вие ми ги препоръчвате на живо.

 32. 32 Профил на ''zms15783''
  ''zms15783''
  Рейтинг: 5196 Весело

  Цеца ако е събрала 30% трябва да черпи, ха ха ха...

 33. 33 Профил на gl_avatar
  gl_avatar
  Рейтинг: 740 Неутрално
 34. 34 Профил на Maimouna N'Diaye
  Maimouna N'Diaye
  Рейтинг: 269 Весело

  Дали е написал оставката или да му помогнем?

 35. 35 Профил на Един препатил
  Един препатил
  Рейтинг: 2811 Неутрално

  До коментар [#21] от "Григор Лилов":

  Наистина няма как да познавам тънкостите на мажоритарната система, която ще се прилага у нас. И май не съм единственият. Защото никой все още не е предложил нов Изборен кодекс, което трябваше да стане преди референдума. Сега как ще бъдат очертани избирателните райони и къде ще отидат гласовете от чужбина ще решават авторите на новия кодекс. А те ще го решат както тях ги устройва, не както участниците в референдума си мислят, че е добре.

 36. 36 Профил на the_fat
  the_fat
  Рейтинг: 479 Неутрално

  Но на снимка #2 госпожа Цачева за разлика от по време на дебата е без слушалка в ухото явно вече знае за кой да гласува

 37. 37 Профил на krummen Spiegel
  krummen Spiegel
  Рейтинг: 217 Неутрално

  [quote#32:"xali"]Цеца ако е събрала 30% трябва да черпи, ха ха ха... [/quote]
  Ще черпи, но генерала има 22% повече от нея.

 38. 38 Профил на Един препатил
  Един препатил
  Рейтинг: 2811 Неутрално

  До коментар [#21] от "Григор Лилов":

  Като казвате, че при мажоритарната система гласовете в чужбина образуват самостоятелни избирателни райони сигурно ли е, че не вземате примера на Франция? Защото там наистина има самостоятелни райони зад граница, но това са френските отвъдморски департаменти и територии, които избират свои представители в парламента. А ако нашите сънародници в САЩ и Канада образуват самостоятелни райони за кого ще гласуват в тях? За кандидати, които живеят в САЩ и Канада и ще стават депутати в България? Или за хора, които живеят в България, но ще се кандидатират в САЩ и Канада?

 39. 39 Профил на bez_ime2
  bez_ime2
  Рейтинг: 2624 Неутрално

  [quote#21:"Григор Лилов"]При нея гласовете от чужбина образуват самостоятелни мажоритарни изборни райони, а не се включват по усмотрение на ЦИК към един или друг район.
  [/quote]
  Това е абсолютно невярно...

 40. 40 Профил на ditmar78
  ditmar78
  Рейтинг: 217 Неутрално

  До коментар [#21] от "Григор Лилов
  Избирателната система не определя районите, и при мажоритарната и при пропорционалната може да се отдели район само от гласовете от чужбина,но заради гласовете от Турция никога не се направи,а и се съмнявам някога да се направи. И двете системи имат своите предимства и недостатъци.Не вярвам мажоритарната система да успее да реши проблемите на хората, както не успя и пропорционалната!

 41. 41 Профил на Един препатил
  Един препатил
  Рейтинг: 2811 Неутрално

  До коментар [#22] от "Григор Лилов":

  Съжалявам, че трябва да Ви възразя. Нека не бъркаме брой гласоподаватели на депутат и брой гласове за депутат. Районирането определя броя гласоподаватели, които ще избират един депутат, а не колко гласа ще изберат един депутат. Причината депутатите да бъдат избрани с различен брой гласове при пропорционалната система не се определя от районирането, а от избирателната активност и разпределението на гласовете. И при мажоритарната система също не може да се знае предварително колко гласа ще изберат един депутат. Но чрез районирането може да се хитрува колко гласоподаватели ще избират един депутат. Вие сам казвате, че разликата в броя гласоподаватели на депутат може да бъде 20%, което означава, че някъде ще бъдат 20 000, а някъде 30 000. Да гадаем ли кои къде ще бъдат? А накрая съотношението между гласовете за депутат може да стане и 30:1.

 42. 42 Профил на the_fat
  the_fat
  Рейтинг: 479 Неутрално
 43. 43 Профил на stg
  stg
  Рейтинг: 1410 Неутрално

  между другото резултата има значение, знаеше се кой ще победи от първия тур още но въпроса беше дали ще има победа или размазване с 2:1, мисля че отговора вече се вижда

  "Ceterum censeo ГЕРБ esse delendam"
 44. 44 Профил на bozkata
  bozkata
  Рейтинг: 404 Неутрално

  След оставката на Бойко Президентът трябва да предложи на най-силната партия (ГЕРБ) мандат. Ако са интелигентни ор ГЕРБ, ще го приемат и ще назначат ново правителство с премиер Лиляна Павлова. Тя е „мъжко момиче“ и съвсем добре ще се справи с мекото генералче!

 45. 45 Профил на Цецо Цачев
  Цецо Цачев
  Рейтинг: 217 Неутрално

  Аз пък не мога да разбера какъв е тоя страх в медиите, та даже вече и в социалните мрежи не смеят да публикуват междинни резултати.
  ?
  Има и някаква директива от властта ли или какво?

 46. 46 Профил на Цецо Цачев
  Цецо Цачев
  Рейтинг: 217 Неутрално

  Харесва ми машинното гласуване, това е най сигурният метод, при който просто не може да има никакви фалшификации.
  Бързо е лесно е, дори и по необразованите могат лесно да се научат, освен това в тия години на смартфони, почти всеки знае как да го направи.

 47. 47 Профил на Цецо Цачев
  Цецо Цачев
  Рейтинг: 217 Неутрално

  До коментар [#43] от "stg":

  Съвсем не се е знаело. Още не се знае.

 48. 48 Профил на Цецо Цачев
  Цецо Цачев
  Рейтинг: 217 Неутрално

  До коментар [#34] от "rralid":

  Не съм убеден, че има голям смисъл. Ако не греша тотално, мандата му свърва след по-малко от година, сега ако има служебно, това ще се проточи, около 4-5 месеца.

 49. 49 Профил на bez_ime2
  bez_ime2
  Рейтинг: 2624 Неутрално

  [quote#46:"Цецо Цачев"]Харесва ми машинното гласуване, това е най сигурният метод, при който просто не може да има никакви фалшификации. [/quote]
  Напротив, има големи възможности за фалшификации..

 50. 50 Профил на Цецо Цачев
  Цецо Цачев
  Рейтинг: 217 Неутрално

  До коментар [#49] от "bez_ime2":

  Как, при положение че всяка бюлетина която пуска машината има уникален бар код?

 51. 51 Профил на Quo Vadis?
  Quo Vadis?
  Рейтинг: 955 Любопитно

  Интересно как вси4ки знаят резултатите преди да е преброена и една бюлетина????

 52. 52 Профил на biss Mark
  biss Mark
  Рейтинг: 1358 Неутрално

  [quote#1:"Колаборационист"]Отговор
  Ако имаше електронно гласуване, вече щяхме да знаем името на Президента ! [/quote]

  А организаторите още по-рано.

  Crede quod habes, et habes. Sed etiam melior, puto.
 53. 53 Профил на stinkfoot
  stinkfoot
  Рейтинг: 217 Весело

  Честит президент на всички! Обръщаме курс към Русия. Всеки сам да си прави изводите, щом 60% от обществото изрази явно симпатиите си към проруски кандидат. Радев можеше да загуби единствено, ако срещу него бяха изправили Росен Плевнелиев, но десните партии успяха за пореден път да се самоубият в предизборно време излъчвайки различни кандидати.

 54. 54 Профил на deutschwagen
  deutschwagen
  Рейтинг: 2421 Неутрално

  До коментар [#53] от "stinkfoot":


  [quote#53:"stinkfoot"]Радев можеше да загуби единствено, ако срещу него бяха изправили Росен Плевнелиев, но десните партии успяха за пореден път да се самоубият[/quote]

  Или Атанас Атанасов!

  In reality the World Championship was won and lost in the first four races, all won by Ayrton Senna. Won, moreover by a car which should not have been winning
 55. 55 Профил на stinkfoot
  stinkfoot
  Рейтинг: 217 Весело

  До коментар [#54] от "deutschwagen":

  Филип Димитров?

 56. 56 Профил на Neophyte Believer
  Neophyte Believer
  Рейтинг: 374 Весело

  До коментар [#53] от "stinkfoot": "Радев можеше да загуби единствено, ако срещу него бяха изправили Росен Плевнелиев"

  Точно Росен Плевнелиев щеше да оправи работата.

 57. 57 Профил на uvx36507936
  uvx36507936
  Рейтинг: 217 Весело

  Боряна, придворната социоложка на Боце позна резултатите с +/- 35% статистическа грешка..

 58. 58 Профил на Григор Лилов
  Григор Лилов
  Рейтинг: 900 Неутрално

  До коментар [#41] от "Един препатил":

  Мисля, че съм бил ясен, но явно не е било така.
  Да уточним понятията според официалните документи и терминология - избирател е човек, записан в списъка на пълнолетните граждани, имащи право на глас .
  Аз съм употребил именно този термин, срещу който възразявате - брой избиратели на мандат.

  Пак според терминологията това е брой имащи право на глас, които ще избират един депутат. Това съотношение се прилага не само при мажоритарната, но и при сегашната пропорционална система у нас, но заради законови недомислия разликите са 3:1, както посочих.
  Има и принципно положение - колкото по-големи са по население районите, толкова по-големи са разликите в брой избиратели за мандат. Мажоритарната е с по-малки райони и затова при тях разликите са по-ниски.

  Категорично не мога да приема становището ви, че причината депутатите да бъдат избрани с различен брой гласове при пропорционалната система не се определя от районирането, а предимно от избирателната активност и разпределението на гласовете.
  По данни от избори 2014 средно на мандат се падат у нас 29 464 избиратели.
  Във Варна районът е 415688 избиратели. Мандати - 16. Бройка на мандат 25 980.
  Във Видин са 96053 и 4 мандата - съответно 24013.
  Но например във Видинско бяха прехвърлени гласовете от чужбина (+Кюстендилско) и това промени с пъти съотношенията при една и съща избирателна активност.
  А например в Търговище на мандат се падат по 30 593. И т.н.
  Още при районирането е заложена разлика на мандат от порядъка на повече от 20%. Методиката, по която се изчислява резултатът, вече я екстраполира до безумни размери -

  "Методиката е сбъркана, публикувана е сбъркана в Изборния кодекс" (цитирам проф. Михаил Костадинов) Според него заради нея има порочна преразпределение на мандати в различни райони и така гласове и респективно мандати от район Х при изчисляването отиват в район У.
  Е, това вече довежда разликите до безумие и до онези парадоксални примери, които дадох. Така при средна за страната активност и независимо от нея в Търговище БСП с 12% резултат от вота не взе мандат, а Атака с 2.5% взе един.

  При това вие сам твърдите, и то правилно, че една от причините е районирането. Но смятате, че районирането води до тези резултати при мажоритарна система.
  Не, категорично не води - там няма как да се прехвърлят гласове и мандати!
  Именно сложните методики при пропорционалната система (дори и да са в рамките на цялата страна - без райони) изкривява резултатите далеч повече от мажоритарната - взимайки нейни пороци и допълвайки нови и са един от основните й недостатъци, за които обаче не се говори.

  Вижте, аз съм горещ привърженик на мажоритарна система, но не гласувах на референдума. Защото считам, че независимо от системите същността на вота се определя от зрелостта на обществото.
  Ала не отхвърлям референдума и приемам неговите резултати. Макар че ми е ясно, че например мажоритарна система ще стабилизира западащото ДПС.
  Ако го отхвърля този референдум, това означава, че не съм демократ и нося комунизма вътре дълбоко в себе си. Защото социализмът не спазваше законите - вкл. своите собствени. Той управляваше на принципа на целесъобразността.

  И сега се опитват да направят същото. По тези причини не приемам манипулациите на ЦИК, с които прегазват закона. Как беше - демокрацията е много лоша система, но засега човечеството не е измислило по-добра.

 59. 59 Профил на Neophyte Believer
  Neophyte Believer
  Рейтинг: 374 Весело

  Отиде ми прогнозата.НПН съм познал почти точно, но много съм се предоверил на "мама".

 60. 60 Профил на Един препатил
  Един препатил
  Рейтинг: 2811 Неутрално

  До коментар [#58] от "Григор Лилов":

  Благодаря за пространния коментар. Прочетох го с интерес. Естествено, не съм съгласен с разсъжденията за избирателните системи. Но съм съгласен с един важен извод: "независимо от системите същността на вота се определя от зрелостта на обществото". И може би наистина ще бъде добре обществото да "гризне дръвцето" и с мажоритарната система, та дано да му узрее главата. Никак не е сигурно, но аз като 64-годишен скромен пенсионер съм вече на трибуните. И ще догледам спокойно мача....

 61. 61 Профил на Чардо
  Чардо
  Рейтинг: 2832 Любопитно

  До коментар [#3] от "Йоаникий":


  [quote#3:"Йоаникий"]
  "В бюлетината има и опция "Не подкрепям никого", тъй като гласуването е задължително". [/quote]
  Нямат нищо общо за да бъдат свързани !
  На всичкото отгоре днешните избори НЕ БЯХА ЗАДЪЛЖИТЕЛНИ за всички избиратели , които са гласували миналата неделя , тъй като по същество това е един и същи избор в две действия , а квадратчето си го имаше !

  В Е С Е Л О !

  Вярвам, Господи, помогни на моето неверие! Марко гл.IХ,ст.24
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK