Цацаров се намеси в избора за преподавател на младши съдии

Цацаров се намеси в избора за преподавател на младши съдии

© Анелия НиколоваВъпреки че е бил класиран на първо място и с най-много точки (98,4 от 100 възможни), бившият заместник-министър на правосъдието Петко Петков, не е бил избран за преподавател по наказателно право на младшите съдии в Националния институт по правосъдие (НИП) за учебната 2016-2017 годиа. Вместо него управителният съвет е избрал вторият класиран кандидат - бившия прокурор от Костинброд Полина Тодорова Величкова, която е оценена с близо 20 точки по-ниско от Петков. Това научи "Дневник" от свои източници.


Петков е дългогодишен съдия в най-натоварения съд в страната - Софийския районен съд.


След оставката на Христо Иванов през декември 2015 година, той се върна като магистрат. Неколкократно Петков е имал критични позиции към действия на прокуратурата, а докато вървяха обсъжданията за измененията на Закона за съдебната власт през лятото той директн заяви, че законодателните промени в държавното обвинение са такива, каквито ги иска главният прокурор. В критична статия в началото на август по повод експулсирането на турския гражданин Абдулах Бююк той обвини правителството и вицепрезидента в погазване на редица законови и конституционни принципи.
Случаят е показателен за непълнотата на съдебната реформа -


главният прокурор продължава да бъде сериозен фактор в обучението на кандидатите за младши съдии.


В условията на разделен на две колегии Висш съдебен съвет това е от изключителна важност, тъй като контролът му върху съдиите с течение на времето ще отслабва.


Заседанието на Управителния съвет на НИП се е провело в петък, като на него са присъствали председателят на Върховния касационен съд Лозан Панов, който е и председател на Управителния съвет, деканът на Юридическия факултет на Софийския университет "Св. Климент Охридски" проф. Сашо Пенов, членът на Висшия съдебен съвет Мария Кузманова и главният прокурор Сотир Цацаров.


Останалите членове на управителния съвет - министърът на правосъдието Екатерина Захариева, председателят на Върховния административен съд Георги Колев и членът на ВСС Незабравка Стоева, не са присъствали, а са упълномощили други членове на УС да гласуват вместо тях. Колев е упълномощил члена на ВС Мария Кузманова, Стоева - е упълномощила главния прокурор, а министър Захариева - декана на Юридическия факултет - проф. Пенов.


На въпроси на "Дневник" Колев уточни,


че е издал "общо пълномощно" и не знае какви са били обсъжданите теми. А Пенов заяви, че няма да разкрие "тайната на вота"


и не е склонен да сподели какво е неговото обяснение за случилото се.


Всъщност какво се е случило, кой как е гласувал и с какви мотиви вторият класиран кандидат е изпреварил първия, не е известно. Лозан Панов, председателят на управителния съвет, не беше открит за коментар, а директорът на НИП Миглена Тачева заяви, че не е част от Управителния съвет и насочи към Панов


Според правилата за провеждане на процедурата по подбор, всички кандидати се оценяват от петчленна комисия, която е съставена от четирима високоуважавани съдии от ВКС и един представител на НИП, които оценяват кандидатите въз основа на правните им познания, педагогическите им умения, моралните им и етични качества.След класирането на кандидатите директорът на НИП е длъжен да предложи на управителния съвет да гласува кандидата, който е класиран на първо място,


а ако съветът не го назначи - по негово предложение може да гласува за следващите. Избраният магистрат се командирова в НИП с решение на ВСС. Какви са детайлите около избора обаче не е известно.


Петков не е бил уведомен за резултата.


Това е втората процедура за преподаватели. При първата, която се е провела в края на септември, един от кандидатите се отказва непосредствено преди събеседването с комисията и


Петков е класиран като единствен кандидат с 92,4 точки.


Тогава Управителния съвет не го одобрява, като формалният мотив е, че има ненаписани дела. Това се е основало на справка за делата на Петков от началото на лятото. След като се връща в началото на годината в съдебната система, Петков поема наказателен състав с близо 300 дела, чиито брой, въпреки постъпленията от още толкова, намалява до 170. Фактът, че въпреки 400-те приключени дела за периода, решенията само по 70 от тях не са изготвени, е останал незабелязан за Управителния съвет на НИП.


Впечатление прави, че към онзи момент класираният за преподавател по гражданско право също е имал ненаписани дела, а на събеседването е получил 76 точки, но това не е послужило като основание той да не бъде избран. Напротив, за него са изискали нова, актуална справка към момента на конкурса - т.е. края на септември.


Такава справка не е била поискана за Петков.


Тогава той разбира за решението от директора на НИП Миглена Тачева, а е уведомен официално с писмо, в което мотивите за отказа не са посочени.


Малко след това, главният прокурор Сотир Цацаров внася сигнал срещу Петков в Инспектората към Висшия съдебен съвет. Основание за него са предоставените данни за забавени дела на Петков, което според Цацаров "уврежда правата на страните в процеса, включително и на държавното обвинение и на практика препятства реализирането на наказателната отговорност". Този сигнал не се основава на оплакване от страна на някого от разпределените дела на Петков, а е по преценка на Цацаров.


От Инспектората образуват проверка, обект на която са всички дела, по които Петков е работил от момента на връщането си в съда.


Петков, който така и не разбира истинските мотиви да не бъде избран, решава да се яви и на втория конкурс. Към този момент той е изготвил всичките си съдебни актове и е насрочил всичките постъпили дела. Конкурсната комисия отново го класира на първо място, измежду явилите се четирима кандидати, но в петък управителният съвет е отхвърлил кандидатурата му за преподавател на младшите съдии.


"Все още не съм уведомен какъв е резултатът от петъчното заседание на Управителния съвет на НИП, в което трябваше да бъда предложен на ВСС


за постоянен преподавател на младшите съдии по наказателно право и процес. Мисля, че е въпрос на базисно уважение да бъдат уведомени всички кандидати. Още в понеделник сутрин ще подам молба до госпожа Тачева да ме информира за крайния резултат от процедурата, както и за мотивите за взетото решение, каквото и да е то", коментира Петков, потърсен от "Дневник".


"Опитвам да получа извлечение от решението от предишния конкурс, когато бях единствен кандидат, но не бях избран.


Поради това, че не съм видял протокола, и досега не съм известен какви са формалните мотиви да не бъда предложен на ВСС за командироване. Сега продължавам да не разбирам, защото оценката, която ми постави изпитната комисия и тогава, беше по-висока от тази на колегата, която е предпочетена сега", каза още Петков.
"Бях уведомен, че по сигнал на главния прокурор след заседанието на Управителния съвет на НИП, на който той е член, е разпоредена пълна проверка на всичките ми дела от главния инспектор на ИВСС, без този сигнал да се основава на оплакване от страна по някое от разпределените ми дела. Това не постигна ефекта да ме разколебае да участвам в следващата конкурсна процедура", казва още съдията.


По думите му той отговаря на всички изисквания за постоянен преподавател на младшите съдии. "Освен това приемам за недопустимо да се игнорира два пъти решението на конкурсната комисия, състояща се от уважавани върховни съдии и дългогодишни преподаватели", каза още Петков.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (37)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на За да останат ХОРА в България.
  За да останат ХОРА в България.
  Рейтинг: 753 Неутрално

  Няма и не може да има никаква съдебна реформа и промяна, докато Прокурори и Съдии не започнат да бъдат избирани пряко (или поне основните началници при тях), ПРЯКО ОТ НАСЕЛЕНИЕТО!
  Така както е в САЩ ! Защото прокурора е Обществен защитник и е абсурдно той да се самоназначава от тайна клика на шуробаджанашки принцип !

 2. 2 Профил на За да останат ХОРА в България.
  За да останат ХОРА в България.
  Рейтинг: 753 Неутрално

  Конституцията от 1991 за съжаление осигури "независимост" на съдебната ...мафия. Вместо независимост само от Изпълнителната власт - те са независими и НЕКОНТРОЛИРУЕМИ от никого !

  Този абосурд трябва да бъде спрян! Избори от населението - каото се избоират кметове , така трябва да се избира и градския прокурор !

 3. 3 Профил на Nina Kercheva
  Nina Kercheva
  Рейтинг: 574 Неутрално

  Ако Цацата е пак причината първия да остане след втория, чашата май ще прелее и нищо чудно да му се случи " случка" !!!!!! Време му е ......

 4. 4 Профил на patriotyt
  patriotyt
  Рейтинг: 409 Неутрално

  Само нецензурни думи ми идват да използвам срещу тази угоена свинка, но и нейния ред ще дойде съвсем скоро....

 5. 5 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 2686 Весело
 6. 6 Профил на Боби Колев
  Боби Колев
  Рейтинг: 1454 Неутрално

  Абе отдавна искам да питам - какво пречи някой да заведе дело срещу главния прокурор освен , естествено, очевидно ниския шанс то да бъде спечелено?

  Т.е. има ли законова пречка някой да направи подобно нещо?

  http://www.bbc.com/news/magazine-37612083
 7. 7 Профил на today
  today
  Рейтинг: 819 Неутрално

  Ето заради такива неща хората искаха съдебна реформа, Борисов отказа да я направи, и получи наказателния вот. Да дрънка каквото си иска за агнешки главички и шкембе в було, истината е друга.

  Борбата с корупцията в България е като риболова по Discovery. Хващат ги, показват ги, и ги пускат!
 8. 8 Профил на Краси
  Краси
  Рейтинг: 616 Неутрално

  Крайно време е да дойде някой "Сорос" и да почва с наказателните.
  Според мен Цацаров трябва да е първи, той е видимата част от айсберга.

  Да почистим България от агентурата на руската империя!!!
 9. 9 Профил на Димка Гочева
  Димка Гочева
  Рейтинг: 479 Неутрално

  http://anoigw.blogspot.bg/2012/10/blog-post_2048.html

  Е, как може да се спира кариерното развитие на най-справедливия и най-бдителния съдия от Софийския районен съд, според когото най-опасните престъпници в страната са преводач(к)ите на Аристотел на български език!?!

  Вижте на линка по-горе какви хубави присъди издава и с какви справедливи мотиви подкрепя присъда срещу единствената жена в света, която до този момент е превела "За небето" на Аристотел!
  Престъпление според него е да се твърди, че има вече български превод на "Метафизика" на Аристотел.

  Ах, колко хубаво направи президентът Плевнелиев, че го назначи за заместник-министър на правосъдието във второто си служебно правителство!
  Още по-хубаво направи и генерал Борисов, че и той го назначи за заместник-министър на правосъдието във второто си правителство.

  Разгледайте хубаво, когато имате време, постовете на тематичния блог, създаден, за да се види как справедливите и бдителни съдии раздават правосъдие за преводач(к)ите на Аристотел на български език.

  Въпреки временните спънки в кариерното му развитие, той ще преуспее, защото правилно е забелязал, кои са най-опасните престъпници в Родината.

  Да, това сме ние: университетските преподавател(к)и-преводач(к)и на Аристотел.

  димка гочева
 10. 10 Профил на volarok
  volarok
  Рейтинг: 2501 Неутрално

  В периода на междувластие Цаци ще се опита да отхапе още по-голямо парче от държавността. Гл. прокурор вече открито цели да се превърне в явен фактор в държавата. Виждаме го да се изказва по политически теми, при условие че в същото време не дава думичка да се издума по същинската му дейност: http://www.segabg.com/article.php?id=830552

 11. 11 Профил на evtimvz
  evtimvz
  Рейтинг: 1304 Неутрално

  Задължително гл. прокурор трябва да се избира като президента. Защо никой от големите не го иска? Защо Слави не го постави този въпрос?

 12. 12 Профил на ck
  ck
  Рейтинг: 1081 Неутрално

  Цацаров си е представител на шуробаджанащината у нас. Преди него беше Борис Велчев. Той пък проспа целия си мандат като шеф, а сега дреме в Конституционния съд. Изводът е че който е в услуга на "статуквото" няма никакви грижи, осигурен е до края на живота си с приличен доход, инкасиран от произвеждащите националния доход на страната.

 13. 13 Профил на kaloianski
  kaloianski
  Рейтинг: 524 Неутрално

  А дали избраната има и същата сексуална ориентация като шефката Тачева, а не само прокурорската същност. Все пак това е основния начин на назначаване в съдебната система / правосъдие

 14. 14 Профил на daam
  daam
  Рейтинг: 1315 Неутрално

  Цацаров и беззаконията му са допринесли доста за изборния резултат

 15. 15 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5979 Неутрално

  Не може честни и почтени хора да учат младите съдии. Младите трябва да бъдат заразени с вируса на далаверата и послушанието още в началото.

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 16. 16 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 1984 Неутрално

  Наглост, безпардонност и безочие - интересно докога и няма ли земна сила, която да го озапти, поне докато е "неприкосновен', а след това...не ми е ясно има ли процедура, това лице да бъде съдено.

 17. 17 Профил на Бай Благой
  Бай Благой
  Рейтинг: 558 Неутрално

  Дреме му на цацата на Цацаров. Сега даже и още по-лесно ще се разбере с идващата БСП-ДПС-Патреоти коалиция.

 18. 18 Профил на Chavo64
  Chavo64
  Рейтинг: 409 Неутрално

  Още първият път Цацата показа наглос и безпардонност. Сега е поредният. Няма оправия в България, докато съдебната система е в ръцете на нечистоплътни хора.

  chavo64
 19. 19 Профил на Лелка
  Лелка
  Рейтинг: 1262 Неутрално

  Тиган, тая цаца е за тиган.
  Крайно време е за изпържване.

 20. 20 Профил на Slick
  Slick
  Рейтинг: 466 Неутрално

  Абсолютният отказ за съдебни реформи изяде главата на Борисов - след това всички събития придобиха ефекта на снежна топка, търкаляща се надолу.
  Същото важи и за следващите.
  Липсата на съдебна система ще ни пречи дългосрочно.

 21. 21 Профил на dolna4erti4ka
  dolna4erti4ka
  Рейтинг: 1035 Неутрално

  оЩЕ Татарчев го каза-но Цацич постоянно го показва-над мен е само Господ и не дължа обяснение никому.Ще си правя каквото си искам,докато ме търпят.

 22. 22 Профил на krantare
  krantare
  Рейтинг: 480 Неутрално

  До коментар [#9] от "Димка Гочева":

  Уважаема Димка Гичева-Гочева,

  Стига разнасяхте личните си дрязги в псевдо-академичната общностия, която остана във ФФ на СУ!

  С уважение,
  един затормозен от тези ви истории

  honeste vivere, alterum non laedere, suum cuique tributere
 23. 23 Профил на boby1945
  boby1945
  Рейтинг: 918 Весело

  Интересно е какво мисли другата страна по темата.....

  Don't worry, be happy now! Boby said. ЕС е вреден за вашето здраве, дръпнете сиджимката овреме, да не плачкате като 1944 година....
 24. 24 Профил на michael
  michael
  Рейтинг: 868 Неутрално

  Ма разбира се , една прокурорка от Костинброд има толкова много опит и знания, които да предложи и да сподели, какво знаят тия от районен съд и прокуратура в София, голяма работа като са натоварени и всичко какво става или е ставало в държавата и обществото по един или друг начин минава от там.

  Cogito ergo sum :)
 25. 25 Профил на 2.5
  2.5
  Рейтинг: 1573 Неутрално

  “Всъщност какво се е случило, кой как е гласувал и с какви мотиви вторият класиран кандидат е изпреварил първия, не е известно.”

  Точно така се развиваха нещата при комунизъма!
  Бюрокрацията винаги е функционирала по свои собствени закони!

  I Want To Believe
 26. 26 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8247 Неутрално

  Е, това е съдебната реформа, съветски тип. Гл. прокурор коли и беси и никой не може нищо да му каже. Нали Борисов с Цацаров се съветваше, как да се направи псевдореформата, за да не се промени нищо.

 27. 27 Профил на galiwer1880
  galiwer1880
  Рейтинг: 341 Неутрално

  До коментар [#2] от "ОГРАДА с Турция - ВЕДНАГА!":

  Добре го искаш,ама ако стане ,ще имали кого да изберем???

 28. 28 Профил на galiwer1880
  galiwer1880
  Рейтинг: 341 Неутрално

  До коментар [#26] от "Роси":

  Това ''съветване ''му изяде главата.мисля си дали като влезе при цацаров не поздравява''Здраве,желая,др.Вишински?

 29. 29 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3982 Неутрално

  Цацатов където не го сееш - там никне!

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 30. 30 Профил на galiwer1880
  galiwer1880
  Рейтинг: 341 Неутрално

  До коментар [#11] от "evtimvz":

  добре пряко избиране ,но кой ще го предлага.Пак ли ще са ''инициативни тайни комитети""Ако е от партии,каква ще е разликата ,сега го предлага партия,гласуват го в народното събрание и готово.

 31. 31 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3982 Неутрално

  [quote#23:"boby1945"]Интересно е какво мисли другата страна по темата..... [/quote]
  Интересно какво мисли вождът на племето Хого-фого по темата?

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 32. 32 Профил на galiwer1880
  galiwer1880
  Рейтинг: 341 Неутрално

  До коментар [#7] от "today":

  А за оная банка ''изгърмялата'' с 4 милиарда? Какво можеше да се направи с тях? Да дадем предимство на пътищата . за 1/2 милиарда сигурно щеше да пробие тунела под Шипка,още толкова за пътя Русе - Велико Търново , 1 милиард за м/у селските пътища, а и пътя до Видин... е много стана....

 33. 33 Профил на Meчо Пух
  Meчо Пух
  Рейтинг: 815 Неутрално

  ... соро в менюто ще има изпържена цаца, предварително тричена на площада, да омекне за по-добра текстура....

  Колкото повече, толкова повече!
 34. 34 Профил на pc
  pc
  Рейтинг: 219 Неутрално

  Единственият начин да се постави прокуратурата в услуга на народа е, ако се приравни правото на държавният и частният обвинител, т.е. всяко физическо лице, чрез своят юридически представител (адвокат) да може да повдигне и защитава реално обвинение в съда. Когато прокурорите останат без работа, ще се замислят какво да правят. Трябва промяна в Конституцията, и то чрез референдуми!!!

 35. 35 Профил на radio.
  radio.
  Рейтинг: 466 Разстроено

  Докато има Цацаров, нищо добро не ни чака - нито промени, нито правосъдие.

 36. 36 Профил на Танас
  Танас
  Рейтинг: 1740 Гневно

  Прокуратурата вън от Съдебата власт понеже са страна в процеса.
  Министър на Правосъдието да е и Главен Прокурор.
  Цацарофф ОСТАВКА !

  "Светът няма да бъде разрушен от тези, дето вършат зло, а от тези, дето ги наблюдават без да направят нещо по въпроса" Алберт Айнщайн.
 37. 37 Профил на Георги Георгиев
  Георги Георгиев
  Рейтинг: 609 Неутрално

  Дебелите ДС ги пази.

  "Изборът между ляво и дясно е, условно казано, избор между капитализъм и социализъм. А ние имаме проблем с феодализма." Кристиан Таков
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK