Как се свиква Велико Народно събрание, което да намали броя на депутатите от 240 на 120

Как се свиква Велико Народно събрание, което да намали броя на депутатите от 240 на 120

© Юлия ЛазароваЗа промяна на системата за избор на народни представители - от пропорционална към мажоритарна, каквато е волята на 2 509 864 от гласувалите на националния референдум, се изисква мнозинство в парламента, което да гласува промени в Изборния кодекс. След загубата на ГЕРБ на президентските избори премиерът Бойко Борисов обяви оставката си и предложи свикване на Велико Народно събрание, което да намали броя на депутатите от 240 на 120. Този въпрос в инициирания от "Шоуто на Слави" референдум бе спрян от Конституционния съд.


По конституция свикването на Велико Народно събрание може да бъде инициирано по два начина - от най-малко 120 народни представители и от президента. За да има такава инициатива обаче, е нужен проект за промени в конституцията, който да е внесен в Народното събрание поне два месеца преди разглеждането му.


В създадената от Борисов политическа обстановка се очаква 43-ият парламент да бъде разпуснат след встъпването в длъжност на избрания за пети президент ген. Румен Радев на 22 януари 2017 г. За да могат настоящите депутати да вземат решение за свикване на Велико Народно събрание, поправката на конституцията за намаляване на броя на представителите в обикновеното Народно събрание от 240 на 120 трябва да бъде внесена поне два месеца по-рано, или до 21 ноември т.г.
Засега няма заявка от някоя от основните партии да подкрепят подобни промени в конституцията.


Дори и такива или други текстове да бъдат внесени в срок, за свикване на Велико Народно събрание е нужно решение на парламента с мнозинство от 160 народни представители, което в този състав трудно може да се постигне. ГЕРБ има 84 депутати.


При решение на парламента за свикване на Велико Народно събрание в срок от три месеца президентът трябва да насрочи избори, на които по общия ред да бъдат избрани 400 представители в него. С произвеждането на изборите за Велико Народно събрание пълномощията на Народното събрание се прекратяват.


Избраното Велико Народно събрание може да промени само тези текстове от конституцията, за които е избрано. Решенията по внесените проекти се вземат с мнозинство 2/3 от всички народни представители на три гласувания в различни дни.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK