"Галъп": 31% от избирателите на Трайков са гласували за Радев на балотажа

"Галъп": 31% от избирателите на Трайков са гласували за Радев на балотажа

© ДневникОт избирателите на Трайчо Трайков, които са гласували на балотажа на президентските избори, близо една трета са дали вота си за подкрепения от БСП Румен Радев. Това показват подробните демографски профили на гласувалите във втория тур на изборите, направени от "Галъп интернешънъл".


Малко над половината от подкрепилите кандидата на Реформаторския блок на първия тур са гласували на балотажа – около 140 хил. души. От тях 57.3% са гласували за Цецка Цачева (ГЕРБ), а 31.4 на сто – за Радев, а 11.4% са избрали варианта "Не подкрепям никого".


До избирателните секции са отишли около две трети от гласувалите на първия тур за Красимир Каракачанов ("Обединени патриоти") – около 300 хиляди души. От тях 200 хил. (64.2%) са гласували за Радев, а над 70 хил. (25.3%) са гласували за Цачева. Около 10 на сто са предпочели "Не подкрепям никого". Бюлетини са пуснали и над половината от гласувалите за Веселин Марешки (инициативен комитет) – 7% от общия вот на втория тур или около 250 хил. души. Повече от половината от тях са предпочели Радев (около 130 хиляди), а 33.1% (около 80 хил. гласа) – Цачева.
Кандидатът на БСП води и сред онези, които не са гласували на първия тур, но са отишли до урните на 13 ноември – те са около 200 хил. От тях 49.4% са за Радев, 34.6% – за Цачева, а останалите са избрали "Не подкрепям никого". Онези, които на първи тур са предпочели варианта "Не подкрепям никого" и са излезли на балотажа, са гласували в порядъка 45% - "Не подкрепям никого", 35% - Радев, 20% - Цачева.


Спорно е дали ДПС показва максимума си, ДОСТ влияе основно в Турция


От гласувалите за подкрепения от ДПС Пламен Орешарски 91.4% са подкрепили Румен Радев на втория тур.


"Спорно е дали ДПС е показало максимума си", казват социолозите и отбелязват, че на първия тур са гласували около 250 хил. избиратели на ДПС, около два пъти по-малко в сравнение с парламентарния вот. Около 200 хил. от тях са подкрепили Орешарски. "На втория тур порядъците са сходни. ДПС не е особено мобилизирано, но онази част от него, която е излязла да гласува, в близо 80% от случаите е подкрепила Радев. Това означава около 200 хиляди гласа подкрепа от ДПС за Радев на втория тур", изчисляват от "Галъп".


"Вотът за ДОСТ пък изглежда силно ограничен и може би оказва влияние най-вече в секции в Турция", казват социолозите и посочват, че реалната пропорция може да се види едва след официалните резултати. "За вътрешнонишовото състезание между ДПС и ДОСТ достатъчно надеждна информация бихме имали едва при парламентарни избори, но засега влиянието на ДПС е решително по-високо", смятат те.


Близо 300 хил. души, които на миналите избори са гласували за ГЕРБ, сега са гласували за Румен Радев. Все пак на балотажа привържениците на ГЕРБ са предпочели Цачева доста по-недвусмислено и са били като цяло по-мобилизирани – три четвърти от гласувалите за ГЕРБ на последните парламентарни избори са я подкрепили, като на първия тур този дял беше под 60%.


Вотът за Радев не е равнозначен на вот за БСП


Привържениците на БСП пък са почти 100% зад Радев. Заедно с това една трета от вота за него идва от пенсионери, докато при Цачева този дял е около една четвърт.


"Въпреки това обаче не може да се заключи, че вотът за Радев е типичният ляв вот. Напротив, Радев е победител в столицата и в големите градове с близо 60% – нещо, което не е типично за вота за БСП", посочват от "Галъп". В по-малките населени места дистанцията между Радев и Цачева се увеличава. Тя е по-голяма и във високите възрастови групи, като над 68% от хората над 60 години са гласували за кандидата на БСП. Румен Радев обаче води убедително във всички възрастови групи, включително и на 18-30-годишните.


Социолозите отбелязват, че 42% от вота за Радев е от привърженици на БСП, а 15% от хора, които твърдят, че на последните парламентарни избори са гласували за ГЕРБ. Почти толкова са и онези, които твърдят, че не са гласували на последните парламентарни избори. По около 9% идват от ДПС и от партиите на Обединените патриоти и т.н.


Вотът за Цачева в близо 80% от случаите идва от ГЕРБ. Масивът гласове "Не подкрепям никого" пък е главно за сметка на негласували на последните парламентарни избори, както и на дясноцентристки или патриотични гласоподаватели.


При българите Радев води в съотношение около 58% срещу 36%. При определящите се като турци води с още по-голяма преднина – 69% срещу 25%. При определящите се като роми обаче Цачева води – 49% срещу 44 на сто за Радев. Няма големи разлики в образователната структура на трите масива привърженици – на Радев, на Цачева и на "никого".


"Галъп" вече посочи, че от гласувалите на балотажа 47% не искат извънредни парламентарни избори. Сред поддръжниците на предсрочен вот закономерно личат най-вече опозиционни избиратели.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK