Бунт на верните избиратели и заявка от хората да си върнат властта, видяха социолози в резултатите от изборите

Бунт на верните избиратели и заявка от хората да си върнат властта, видяха социолози в резултатите от изборите

© Георги КожухаровОсновните изводи от президентските избори са три. Една партия, или един политик, не трябва да проявяват високомерие. Във времена на политическа криза дефектите се превръщат в ефекти, като непознатите са по-симпатични. Въпреки драматичните промени в света, вниманието на избирателите е съсредоточено върху вътрешните проблеми", обобщи днес по БНТ социологът Боряна Димитрова, от "Алфа Рисърч".


Според Живко Георгиев от "Галъп интернешънъл Болкан" на балотажа е имало масов бунт на верните избиратели, които не са пожелали да гласуват по чуждата воля. За него голямата изненада е странната картина на консенсус, около фигурата на Румен Радев.


"Оказа се, че роля не играят образование, възраст, социален статус. Обществото реши да накаже елита и управляващите, и гражданите поискаха да си върнат властта върху партиите", допълни Георгиев.
Според него следващите избори ще покажат дали това е тенденция или временно настроение. Боряна Димитрова се съгласи, че има промяна сред гласоподавателите, но към какво и за какво, предстои да се дефинира. "Не бих направила извода, че на тези избори, хората са си върнали властта", уточни тя.


За Димитрова пред БСП, след този резултат, има поне три опасни линии. Първата е свързана с взаимоотношенията с новия президент, а останалите с бъдещите контакти с ДПС и обединените патриоти.


Живко Георгиев смята, че на президентските избори не е спечелил нито само Радев, нито само БСП. "Ако има победа на БСП, то е в това, че направи нетипичен за партията избор. БСП демонстрира способност да се поучи от част от грешките си. Това е възможност, може би последна, но не гарантира нов успех", допълни социологът.


Според Живко Георгиев с поведението си Бойко Борисов е бил третият, невидим, голям партньор на победителите. "Много неща се събраха, за да не успеят ГЕРБ. Имаше потенциал за натрупване на отрицателен вот, добави се образцово неудачната стилистика на кампанията, която проведе ГЕРБ", допълни той. Социологът изрази мнение, че кампанията на ГЕРБ трябва да влезе в учебниците, като илюстрация как не трябва да се правят избори.


Боряна Димитрова допълни, че ГЕРБ вместо да тушират напреженията в средата на мандата и да извадят постиженията си, са насложили грешка върху грешка и са освободили силна негативна енергия.


Анализирайки гласовете от симпатизанти на Реформаторския блок за Румен Радев, тя поясни, че се е получил троен наказателен вот. От една страна той е бил срещу ГЕРБ. От друга - срещу партиите от блока, участващи в управлението, защото не е приет призивът на лидерите им да се подкрепи Цачева. В същото време не е приета и позицията на другото крило (Радан Кънев и Трайчо Трайков), да не се подкрепя никой.


Според Живко Георгиев бъдещето на дясното зависи от ГЕРБ. "Понякога победите и за държавите, и за партиите, са по-лоши от загубите. Загубата е повод и шанс. Ако ГЕРБ си извлече поуки и интелектуални ползи, това е партия с бъдеще. Ако не се поучат, тогава бъдещето на дясното минава през нови формации", обясни социологът.


В отговор на въпрос за успеха на Веселин Марешки на първия тур, Боряна Димитрова посочи, че в българската политика периодично се появяват антисистемен играч, така че феноменът не е нов. "Те влизат силно, привличат избиратели от периферията на водещата политическа сила, дават заявка за сериозен пробив, стъпвайки върху несигурност и страхове. Докъде ще продължи вота, зависи и от поведението на останалите играчи. Зависи как ще се структурират те", посочи Димитрова.


Живко Георгиев обобщи, че в цял свят има антисистемни движения, но в България обикновено те са рожби на партийно инженерство и имат кратък живот.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK