10 виновни за загубата и оставката на Борисов (според самия него)

Йорданка Фандъкова изглеждаше, като човек, който е плакал много на пресконференцията след загубата на Цецка Цачева

© Георги Кожухаров

Йорданка Фандъкова изглеждаше, като човек, който е плакал много на пресконференцията след загубата на Цецка ЦачеваПремиерът Бойко Борисов, който преди втория тур на загубените от кандидата на ГЕРБ президентски избори, обяви публично, че отговорността за кампанията е негова, след това посочи многобройни виновници. Някои бяха назовани многократно - от коалиционните партньори до неформална група депутати от СДС по времето на Иван Костов. За други в ГЕРБ само се шушука. В партията са склонни да хвърлят вината за поражението на Йорданка Фандъкова, говорят депутати.


1. Йорданка Фандъкова


Кметът на София изглеждаше, като човек, който е плакал много, на пресконференцията на Борисов и министрите му в изборната нощ, на която той обяви оставка. На Фандъкова се гледа като на главния виновник в ГЕРБ, след като още на първи тур стана ясно, че Цачева няма шансове да стане президент. Причината е отказът й да бъде кандидатът за президент.
2. Радан Кънев и ДСБ


"Да благодаря на колегите от ДСБ, които направиха всичко възможно това да се случи", това бяха едни от първите думи на Борисов, след като се видя, че Цачева губи и малко преди да обяви оставката си.


"Забравих да честитя и на Радан Кънев. Направи всичко възможно център дясното да се разбие. Ако иска може да го вземат в коалицията, ако не счита, че винаги трябва да е опозиция", продължи премиерът.


3. Новото мнозинство


Според Борисов президентският вот е очертал ново мнозинство - на БСП, ДПС, ДСБ и Патриотите. "Нека си направят правителство и да управляват. Ако имат нужда от кворум, ние ще им правим, заяви Борисов в неделя вечерта. Според социологическите проучвания избиратели на коалиционните партньори от Реформаторския блок и значителен брой "Патриоти" са гласували за Румен Радев.


4. "Агнешките главички"


"Приятна игра на "агнешките главички", каза премиерът ни в клин, ни в ръкав, след като гласува в Банкя.


Изненадващо премиерът изважда от вестникарските архиви през 2000 година определението "агнешките главички", с което тогава медии атакуваха неформална група депутати от СДС по времето на правителството на Иван Костов (1997–2001 г.), сред които и Никола Николов, председател на икономическата комисия в тогавашното Народно събрание. Те не са политически активни в момента. Но определението често се използва и в медиите на Пеевски, когато се говори за Костов, приватизационни сделки.


Вероятно по този начин Борисов се опитва да представи, че има някакво "задкулисие" срещу него и извън това, с което е свързан и да атакува ДСБ и евентуални десни проекти.


Министърът на финансите в правителството "Костов" Муравей Радев и Никола Николов

© Асен Тонев

Министърът на финансите в правителството "Костов" Муравей Радев и Никола Николов


5. Референдумът


Друга причина за провала според Борисов е, че референдумът се проведе заедно с президентските избори. "Не само, че допуснахме референдума, но и го направихме в деня на изборите. Много хора ни се обидиха, че затворихме "Орлов мост" за концерта, обаче ние и това позволихме, беше важно за мен мнението на хората", каза Борисов в неделя вечерта. Той обаче заяви, че е гласувал за референдума и че от ГЕРБ ще подкрепят изводите от допитването в парламента, след като 3, 5 милиона души са упражнили своя глас.


6. Коалиционните партньори


Преди две години направихме компромис – нито се харесвахме с реформаторите, нито се харесвахме с Патриотичния фронт, нито с АБВ, каза Борисов в неделя. Няколко дни по-рано в интервю за Би Ти Ви Борисов се оправда с коалиционните си партньори и призна, че коалицията води до негативи в партията му: "Симпатизантите на ГЕРБ се бунтуваха от това, което направихме две години. Ние, за да угодим на Патриотите, се огънахме и приехме искането на Патриотите. Само че дойдоха Реформаторите и викат: Там с едно квадратче ние няма да влезем след следващите парламентарни избори. Ние пак се огънахме - само мир да е. ГЕРБ в парламента само бранеше всички." (Виж и т. 3)


7. Цецка Цачева


Неуспелият кандидат за президент също призна вината си, но "частично" и добави на пресконференцията след изборите, че е човек, който може да носи отговорност. "Тогава, когато направим анализа в партията и в парламентарната ми група, съм готова да си подам оставката не само като председател, но и да напусна парламента, ако това е волята на моята парламентарна група" каза Цачева.


Бойко Борисов и Цецка Цачева

© Георги Кожухаров

Бойко Борисов и Цецка Цачева


8. Врагът с партиен билет


"Оттук нататък ще подкрепяме тези политики, които считаме за правилни, ще си направим добър анализ вътре в партията, ще направим добри анализи на кметовете по страната и ще им потърся много сериозна отговорност", закани се на кметовете си Борисов. Според източници от ГЕРБ, освен на Фандъкова, ще бъде търсена отговорност на всички кметове, където партията на Борисов е загубила позиции. Т.е. почти навсякъде.


9% от симпатизантите на ГЕРБ са гласували за Румен Радев. Дали това ще предизвика процеси на разцепление - в партията не са склонни да обсъждат тази тема.


9. Самият Бойко Борисов


Между двата тура на изборите Борисов даде рядко самокритично интервю по Би Ти Ви, в което над 10 пъти повтори думата "грешка". Ето и част от покаянията: "Сгреших и ще си понеса цялата отговорност за това, че съм сгрешил."; "Това е също и наказателен вот...аз съм виновникът, така че да не говоря в множествено число за неуспехите."; "След като, грешката е моя, може би пък това, че съм убеден, греша."; "Аз за първи път не се поддадох на популизма и търсих най-подготвения човек за президент, а не най-харизматичния. Партията очакваше аз да съм президент или да номинираме Йорданка Фандъкова, или Томислав Дончев. Но, когато се събрахме да обсъждаме, аз исках да заложим на подготвен кандидат. И това беше грешката ми".


10. Не може да няма още някой виновен


Сигурно има и някой друг виновен и Бойко Борисов няма да пропусне да го посочи.


И двама невинни (Бонус)


1 Цветан Цветанов. Председател на предизборния щаб.


Стенограма от пресконференцията на ГЕРБ в изборната нощ:
"Репортер: Ще търсите ли персонална отговорност за тази загуба на някой в партията и решихте ли вече кой часовник ще подарите на Цветанов?
Бойко Борисов: Този път няма да му подаря нищо, защото не сме спечелили. Сега ще го измъчвам на тази тема.
Репортер: Само това ли ще му е наказанието за изборите?
Бойко Борисов: Какво да направим? Един месец човекът се разсипа да обикаля с госпожа Цачева, но..."


Красимир Велчев, несъстоялият се кандидат-президент Томислав Дончев и председателят на предизборния щаб Цветан Цветанов.

© Георги Кожухаров

Красимир Велчев, несъстоялият се кандидат-президент Томислав Дончев и председателят на предизборния щаб Цветан Цветанов.


2 Самият Бойко Борисов


"Загубата на ГЕРБ е категорична, ясна и ще си изведем нашите поуки. Разбира се, че виждам и то много грешки. Аз винаги съм бил част от народа и всеки сигнал го усещам с кожата си. На тези избори хората ни казаха - нещо не е така, както трябва", заяви Бойко Борисов след окончателната загуба на Цачева. Премиерът усеща народа с кожата си, народът не греши, този, който винаги е бил част от него - също...Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK