"Икономист": Радев е по-скоро продукт на български олигарси

"Икономист": Радев е по-скоро продукт на български олигарси

© ReutersНовинарските заглавия, че проруски кандидати са спечелили изборите в България и Молдова може да разтревожат някого на Запад и да предизвикат аплодисменти от Москва. Но реалността е, че политиката в двете страни се движи от вътрешни сили и предимно от усилията на олигарси да гарантират финансовите си интереси. Техните лидери са умели в изкуството да противопоставят Запада и Русия. Но очаквайте повече от това, което виждаме до момента, отколкото някакви драматични геополитически поврати."


Така списание "Икономист" коментира на сайта си резултатите от неделните президентски избори в България и Молдова под заглавие, обявяващо че нооизбраните президенти са "по-малко проруски, отколкото ни се представя".


Изданието отделя повече внимание на ситуацията в Молдова, но по принцип обяснява, че нещата и в България са по-сложни и че приятелските жестове към Москва няма да бъдат последвани скоро от промени в геополитическата ориентация, включително защото властта на държавния глава е ограничена.
"Някои от поддръжниците им изглежда се надяват Русия да субсидира техните борещи се икономики. Подобни надежди са обречени на разочарование."


"Икономист" цитира мнението на Димитър Бечев, което "Дневник" публикува, и илюстрира за читателите си колко оплетена е ситуацията с факта, че Радев е бил подкрепен от ДПС - "тясно свързана с местни олигарси и руски бизнес интереси", и БСП - "подкрепяна от консервативни пенсионери и свързаната с Москва православна църква, но също така одобрила разполагането на американски бази и членството в НАТО".


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK