Депутатите не приеха да се лежи в затвор за превишена скорост (допълнена)

Депутатите не приеха да се лежи в затвор за превишена скорост (допълнена)

© Николай ДойчиновНа извънредното заседание на парламента днес депутатите отхвърлиха предложението при превишаване на максимално разрешената скорост с над 60 км/ч в населени места да се налага наказание затвор до три години. Това се случи по време на гласуването на изменения в Наказателния кодекс (НК) на второ четене.


"За" предложението гласуваха 15 души, "против" бяха 62 народни представители, а 54 се въздържаха.


През февруари депутатите приеха измененията на първо четене, с които вносителите на законопроекта - Красимир Велчев от ГЕРБ и група народни представители, предложиха нови състави на престъпления. Те засягат шофьори, които нарушават правилата за движение по пътищата и застрашават нечий живот.
Днес обаче народните представителите отхвърлиха инкриминирането на шофиране с 60 и повече километра в час над разрешената максимална скорост. Мотивите против предложението бяха различни, сред които че това наказание не съответства на извършеното нарушение, както и че в текста на предложението не се прави разлика между извършване на това нарушение за пръв път, както и за рецидивисти, които няколко пъти са наказвани за превишена скорост. В тази връзка Петър Славов от Реформаторския блок предложи наказание затвор да се налага само на шофьорите, които вече имат наложено друго наказание за превишена скорост.


Председателят на правната комисия в парламента Данаил Кирилов (ГЕРБ) заяви, че комисията е подкрепила проекта, след тежък дебат и надделяване на аргумента за защита на здравето и живота на хората.


Депутатът Георги Свиленски (БСП) каза, че високата скорост в действителност е голямо нарушение, но от проекта не се разбира как ще се изпълнява текстът на практика.


"Това че сега казваме, че ще ги вкараме в затвора няма да намали жертвите по пътя,


да не говорим, че в затворите няма и място, където тези хора да си излежат присъдите", коментира той. Той попита дали е известен броя на съставените актове за превишена скорост в населени места, който е необходим при обсъждане на смисъла за въвеждане на такова наказание.


Четин Казак (ДПС) посочи, че темата се използва популистки.


"Не всяко противоправно деяние трябва задължително да бъде квалифицирано като престъпление


и да бъде наказуемо с лишаване от свобода. Има други механизми и санкции, с които може да се санкционира противоправното поведение", коментира той. Според него мястото им е в Закона за движение по пътищата, а не в НК.


По думите на Емил Димитров - Ревизоро (Патриотичен фронт) с това предложение ще се направят по-богати полицаите, защото пред алтернативата: затвор - рушвет, всеки шофьор ще предпочете рушвета. Идеята показвала, че след като КАТ не може да се справи с нарушителите, това трябва да го направи прокуратурата, но мястото на мярката не в НК. Той се обяви за увеличаване на глобите при превишена скорост или срока за отнемане на шофьорската книжка.


"Ами може би да ги стреляме на място, още като ги заловим да ги стреляме",


коментира пък идеята независимият депутат Станислав Иванов. Той подчерта, че законът е променян над 20 пъти и от това не е последвал резултат и той няма да бъде постигнат и със заплахата от затвор, а трябва работа по превенция и утежняване на вече съществуващите мерки.


Аргумент против предложението бе и че не е ясно ако нарушението е заснето с камера - кой ще влиза в затвора - шофьора, собственика, пътуващия в колата. Както и че с него ще се получи колизия между НК и Закона за движение по пътищата. Според втория пътните полицаи не спират шофьорите, заради превишена скорост, а само ги снимат. Предложението за изменение в НК от друга страна ще ги накара да ги спират за установяване на нарушението и налагане на наказанието.


Димитър Лазаров от ГЕРБ пък разкритикува КАТ, че не искат да заснемат и шофьора, а не само колата при контрол с електронните си системи. "Пътят е публично място като всеки мол и както пред всяка къща, където има камера, всеки може да бъде заснет", допълни той.


Тунчер Кърджалиев (ДПС) заяви, че въпросът не е дали да има или не наказание за превишаване на максималната скорост, а това, че наказанието затвор не е релевантно на това нарушение. "Не можем да спрем гората да се раззеленява", заяви той като подчерта, че колите стават все по-бързи, а санкционирането на нарушителите трябва да става по друг начин.


Имало и основно правило - "Българинът не обича да му бъркат на две места - едното е джоба", коментира Кърджалиев засилвайки тезата си, че трябва да бъдат увеличени глобите например, а не да се криминализира превишената скорост.


Според Димитър Байрактаров (Патриотичен фронт) целта на предложенията е корупция и няма да помогне на идеята за намаляване на пътните произшествия. Така и депутатите предпазвали себе си, защото имали имунитет и защото щом се наказва до 3 години затвор, това престъпление не е тежко и главният прокурор не можел да иска имунитета им.
Спомена и, че въпреки законовата празнина има понятие "градска магистрала", където някои шофьори се движат понякога със скорост разрешена за магистралите и попита дали това го прави нарушител.


Отговори му Четин Казак, който подчерта, че Байрактаров е сред вносителите на проекта и друг път трябва да внимава какви проекти подписва.


Иначе депутатите приеха част от другите предложения за изменение на НК.


Сред тях са това за


налагане на наказание затвор между три и пет години за всеки, участвал в нерегламентирани гонки.


Народните представители промениха чл. 325 от НК, който наказва последствията за непристойни действия, които грубо нарушават обществения ред - хулиганство. Към него бе прибавен нов текст, който регламентира хулиганство, извършено при управление на моторно превозно средство.


Новите срокове за изтърпяване на наказанията се отнасят и за побойниците на пътя. Досега наказанието за тях бе - до две години затвор, пробация или обществено порицание.


В затвора - до три години, вече ще се лежи и за поругаването на знамето и химна на Европейския съюз, решиха още депутатите. Предложението бе внесено от депутатите от гражданската квота на Реформаторския блок Петър Славов и Мартин Димитров и Методи Андреев (ГЕРБ).

Коментари (46)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на хм
  хм
  Рейтинг: 1220 Неутрално

  какъв е смисълът от подобни кръпки, когато за връзкарите делата умират още в прокурватурата ?

 2. 2 Профил на Николай Теллалов
  Николай Теллалов
  Рейтинг: 3376 Неутрално

  Претъпкани затвори?
  Хуманизъм?

  властта ражда паразити! в това съобщение се съдържат всички нарушения на правилата за писане на коментари, каквито модераторите могат да си изхалюцинират
 3. 3 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 2564 Неутрално

  За превишена скорост - да полагат асфалт за собствена сметка!

  [email protected]
 4. 4 Профил на Beyond
  Beyond
  Рейтинг: 1074 Неутрално

  Дори да превърнат моловете в затвори, пак няма да стигнат.

  TAKE THE RED PILL!
 5. 5 Профил на volarok
  volarok
  Рейтинг: 2253 Неутрално

  Те за далеч по-големи прегрешения не са гласували да се лежи в затвора, та за това ли? Целта е да се създава усещане за смут и безнаказаност в обществото, вкл. на по-масово равнище, каквото са нарушенията на пътя, за да може золумите на управляващите да остават някак си по-незабележими. Целта им е, обществото да си каже: "Абе те хулиганите на пътя не могат да озаптят, та големите риби по върховете ли."

 6. 6 Профил на nessarox
  nessarox
  Рейтинг: 1850 Неутрално

  При първо нарушение с над 60 км/ч от допустимата-глоба 1000 лева.При 2-ро и 3 то.глоба 3000 лева и 1 год условна присъда.
  Над 4 нарушения-отнемане на автомобил и затвор ефективно -5 години.

  Всички сме в кочината , но някои гледат към звездите :)
 7. 8 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 2661 Неутрално

  Тези какво седят още в този парламент ? Коледни бонуси ли чакат?


  Libertarianism is just anarchy for rich people
 8. 9 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 1488 Неутрално

  Правилно, да не повярваш. Разбира се, тази мярка няма да се хареса на матряла, дето раздава 20 годишни присъди наляво и на дясно и желае мъст за всичко.

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 9. 10 Профил на Cara Mia
  Cara Mia
  Рейтинг: 328 Неутрално

  Ама тези шофьори май са ангели небесни!
  Нищо,че убиват невинни хора,плащат си глобите,като им отнемат колите си купуват други и пак стават джигити!

 10. 11 Профил на morf
  morf
  Рейтинг: 772 Гневно

  131 гласували, останалите 109 са мятали крачоли по държавни дела предполагам? Та така де, нека редуцираме тази безполезна маса до 120 човека. И какви са тия близо 50% "въздържали се". Като ще бездействате и ще се въздържате, марш от управлението на държавата!

 11. 12 Профил на pet_fire
  pet_fire
  Рейтинг: 4893 Неутрално

  Да се измитат целия парламент.Позьори

 12. 13 Профил на Сова
  Сова
  Рейтинг: 434 Неутрално

  "Депутатите не приеха да се лежи в затвор за превишена скорост"
  Добре е да има обаче градация-всяка следваща присъда за едно и също нещо да е сериозно завишена.
  Примерно 1ва присъда 1 година, 2ра-5, 3та-доживот.

  Долу евроатлантическите ценности!
 13. 14 Профил на blurred
  blurred
  Рейтинг: 437 Весело

  Дискусията в българския парлмент както винаги е на изключително високо ниво:

  [quote#0:"Дневник"]Имало и основно правило - "Българинът не обича да му бъркат на две места - едното е джоба", коментира Кърджалиев [/quote]

  Да беше уточнил поне, че става въпрос за онази част от българите, които са хетеросексуални...

  Гешев е ПОЗОР. Оставка и ЗАТВОР!
 14. 15 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 1400 Неутрално

  Освен наказания, да речем и затвор, макар лично аз да не мога да преценя дали и солени глоби, отнемане на права няма да са достатъчни, но опираме до главния въпрос - прилагане на закона, защото каква файда от добри, сурови и просто закони, ако прилагането е компрометирано, както е години наред у нас.
  Та върти/сучи пак опираме до главата на рибата и въобще овластените, като почнат те ( министри, магистрати, депутати да спазват закона, самата полиция като започне тя да спазва закона, и ние няма къде да ходим, ще станем по дисциплинирани.

 15. 16 Профил на bj_int
  bj_int
  Рейтинг: 229 Неутрално

  абе най-добре при превишена скорост да се подарява на нарушителя бутилка уиски и три пици - нали все пак изхарлич е повече гориво от останалите и е помогнал да бюджета с повече акцизи...

 16. 17 Профил на anarhochristian
  anarhochristian
  Рейтинг: 594 Неутрално

  [quote#13:"Сова"]"Депутатите не приеха да се лежи в затвор за превишена скорост"
  Добре е да има обаче градация-всяка следваща присъда за едно и също нещо да е сериозно завишена.
  Примерно 1ва присъда 1 година, 2ра-5, 3та-доживот. [/quote]

  Доживот за превишена скорост?
  Хора, мислете малко де!

 17. 18 Профил на Chavo64
  Chavo64
  Рейтинг: 381 Неутрално

  Е ми нормално за татковината ни. А се сетете, кои карат с над 60км/ч над разрешеното?!

  chavo64
 18. 19 Профил на axd14700100
  axd14700100
  Рейтинг: 488 Неутрално

  ... за служебно лице-нарушител санкциите следва да са тройно по-високи (тежки)... особено за правителствения "ескорт"!

  "Каменный век закончился не потому, что закончились камни" Г. Греф
 19. 20 Профил на abc
  abc
  Рейтинг: 587 Неутрално

  След като КАТ явно е част от проблема, а не от неговото решение то значи е време да се намери друг начин за контрол и според, мен тази дейност трябва да се даде на частна фирма която срещу сериозен процент от глобите да изгради, подържа и обслужва цялостна система от стационарни камери, които да обуздаят родните джигити.

 20. 21 Профил на kaka_simitli
  kaka_simitli
  Рейтинг: 274 Неутрално

  Да се не надяваш ама имало останала някаква частица разум в тоя парламент, сега ако отрежат и малоумието с мажоритарните избори на чалгарският референдум направо ще ми вдъхнат надежда за бъдещето на тази територия.

 21. 22 Профил на Костадин Иванов
  Костадин Иванов
  Рейтинг: 3178 Неутрално

  Имам чувството, че феновете на затвора или не са карали кола, или са си продали Москвича преди 20 години. Шофьор съм от 1983, нямам катастрофа, но признавам, че и аз съм правил глупости. Тежка глоба - да, но хора с причиняване на телесни повреди и икономически престъпления се измъкват, вие искате за опасно шофиране да се лежи. И къде е съпоставимостта на вината?
  Освен това знаете, че у нас законът е като рибарска мрежа. Дребните минават, едрите късат, ние сме в тигана.
  На мен ми е късно, но ще изгорят момчета от средни български семейства, а чорбаджийските пак ще навиват масура на "Харлито" и ще викат - Пак се оправихме!!!

  Еретик
 22. 23 Профил на zenola
  zenola
  Рейтинг: 606 Неутрално

  Достатъчно ще е да се упражнява ефективен контрол и глобите да се събират също ефективно.
  Иначе - при липсата на държава, каквото и да се предвиди, ще е напразно.

 23. 24 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 1488 Неутрално

  Гледам обаче, матряла продължава да се възмущава. Колкото и да е странно, дори сегашните ни примитивни политици са над нивото на голяма част от матряла.
  Тъжно...

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 24. 25 Профил на NMink
  NMink
  Рейтинг: 381 Неутрално

  Абе за превишена скорост не, ама за алкохол мисля, че американския модел е чуден - да прекараш няколко дни в "лудница" и да гледаш клипове от катастрофи и размазани хора...

 25. 26 Профил на deymus
  deymus
  Рейтинг: 674 Разстроено
 26. 27 Профил на rossen4i4o
  rossen4i4o
  Рейтинг: 461 Неутрално

  пак милиционерски номера ? искай много , за да получиш това на което си заложил , според мен глобите трябва да са обвързани с годишния доход на дадения индивид , и ТОВА е превантивен ;закон; , няма мерна единица за ЗАСТРАШЕНОСТ

 27. 28 Профил на Индиана
  Индиана
  Рейтинг: 737 Неутрално

  Красимир Велчев от ГЕРБ, другите до 15 кои са ? Искам да знам кои са тотално неадекватните депутати в НС.

 28. 29 Профил на За да останат ХОРА в България.
  За да останат ХОРА в България.
  Рейтинг: 701 Неутрално

  Изроди, идиоти... ! УБИЙЦИ !!!

 29. 30 Профил на За да останат ХОРА в България.
  За да останат ХОРА в България.
  Рейтинг: 701 Неутрално

  "Депутатът Георги Свиленски (БСП) каза," - да припомним - бившият мъж на новата първа дама !

 30. 31 Профил на Pull
  Pull
  Рейтинг: 221 Неутрално

  И аз не мисля, че затвор е най-доброто решение, но не е и по-лошо от пари. Все пак, говорим за вируси в обществото, които биха минали с 90км/ч през малка улица до училище. Паричната глоба не действа еднакво на всички с прояви на престъпно безумие. За един 2000лв. са много, за друг са нищо. Да отнемеш време от живота на човек, обаче, едновременно налагайки и парична глоба, си е съвсем друга категория наказание.

  Чудна ми е тази защита на боклуците на пътя. Не от депутати, те са същата утайка. Не виждам какво толкова ще загуби народа, ако най-долната му прослойка прекара няколко месеца в стая. Все пак, боклукът, който е направил избор да кара с 90км/ч покрай деца, едва ли има различно отношение към останалите закони в държавата.

  It is no measure of health to be well adjusted to a profoundly sick society
 31. 32 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5388 Неутрално

  Цитатите ме карат да се червя, че някои от депутатите може би представляват моя избиратели район. Всичките цитирани са за отзоваване поради непригодност

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 32. 33 Профил на Георги Петков
  Георги Петков
  Рейтинг: 221 Весело

  Еми то иначе техните синове щяха да са зад решетките

 33. 34 Профил на Майндърбайндър
  Майндърбайндър
  Рейтинг: 805 Неутрално

  При инцидент със щети или пострадали,да е виновен по презумпция употребилият алкохол или този с превишената скорост,или и двамата,ако отговарят на горните условия.Съответно не получават обезщетения,плащат от джоба си щети и лечение,а при смъртен случай да се обвиняват за убийство.В другите случаи на алкохол и скорост трябва да е само глоба.

  СЛЕД ГЕРБ, ДЕЗИНФЕКЦИЯ НА ЦЯЛАТА ДЪРЖАВА.
 34. 35 Профил на opasno_lud
  opasno_lud
  Рейтинг: 541 Неутрално

  [quote#9:"Darth Plagueis"]Правилно[/quote]

  Кое не е правилно? Превишената скорост си е една от най-големите предпоставки за ПТП.

 35. 36 Профил на opasno_lud
  opasno_lud
  Рейтинг: 541 Неутрално

  До коментар [#34] от "Майндърбайндър":

  И сега при ПТП при наличие на алкохол в кръвта ти, виждаш обезщетение на куково лято.

 36. 37 Профил на Майндърбайндър
  Майндърбайндър
  Рейтинг: 805 Неутрално

  До коментар [#36] от "opasno_lud":

  Така е,но да се включат и скоростните,а при инцидент да не се разглежда случая по същество. Блъснатото с 90км/час на пешеходна пътека момиче,нямаше да е съпричинител.

  СЛЕД ГЕРБ, ДЕЗИНФЕКЦИЯ НА ЦЯЛАТА ДЪРЖАВА.
 37. 38 Профил на Jessika
  Jessika
  Рейтинг: 1439 Неутрално

  Като че ли за първи път комисия да предлага недомислици в пленарна зала...

  Виктор Юго: „Общество, което не иска да го критикуват, прилича на болен, който не разрешава да го лекуват.”
 38. 39 Профил на ivanof
  *****
  Неутрално

  За законотворци, които превишават не с 60 а с 6 км - 6 години затвор.

 39. 40 Профил на Приказки под шипковия храст
  Приказки под шипковия храст
  Рейтинг: 274 Весело

  Какво точно е предложението, че така написано "за превишение над 60 км/ч - затвор" е толкоз тъпо (по "Дневник", че даже и правната комисия не е способна на таквоз. Сигур има бая членове, алинеи и предложения, които внасят повече яснота?

 40. 41 Профил на Приказки под шипковия храст
  Приказки под шипковия храст
  Рейтинг: 274 Весело

  ЕЙ! Не съм го слагал това идиотче, това трябваше да е обратна скоба!

 41. 42 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 1488 Неутрално

  До коментар [#35] от "opasno_lud":

  Верно ли? Ае да видим:
  1. Откъде го реши? Данни?
  2. Как точно със затвор бориш превишената скорост? Имаш ли статистика дали затворът влияе някак на такива нарушители?
  3. За други отражения на това идиотско предложение замислял ли си се?

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 42. 43 Профил на БЪЛГАРИЯ МОЖЕ МНОГО ПОВЕЧЕ
  БЪЛГАРИЯ МОЖЕ МНОГО ПОВЕЧЕ
  Рейтинг: 875 Неутрално

  едно правилно решение - евала

  разбира се - за да се стигне до правилното решение днес първо имаше гласувана една глупост преди 9 месеца ...

  ДЕМОКРАТИЧНА БЪЛГАРИЯ е ЕДИНСТВЕНАТА АЛТЕРНАТИВА с ясни и прозрачни идеи и цели !!!
 43. 44 Профил на БЪЛГАРИЯ МОЖЕ МНОГО ПОВЕЧЕ
  БЪЛГАРИЯ МОЖЕ МНОГО ПОВЕЧЕ
  Рейтинг: 875 Неутрално

  [quote#13:"Сова"]Примерно 1ва присъда 1 година, 2ра-5, 3та-доживот. [/quote]

  извинявай за въпроса - АМА ТИ У РЕД ЛИ СИ???

  доживотоне затвор за превишаване на скороста???????

  ДЕМОКРАТИЧНА БЪЛГАРИЯ е ЕДИНСТВЕНАТА АЛТЕРНАТИВА с ясни и прозрачни идеи и цели !!!
 44. 45 Профил на гарата
  гарата
  Рейтинг: 524 Гневно

  Естествено че няма да се приеме такава мярка. Той Баце преди няколко години дори махна отнемането на книжка за превишена скорост. Така де - всички роднини на баровците с коли за 50+ бона останаха без книжки. Най-добре за матряла е една почерпка от 20-50 лв. Ако е много скъпо возилото и много превишена скоростта - може и 100. На кой му пука за 100 лв почерпка ако кара кола за 100 бона?

 45. 46 Профил на Долен лев педал
  Долен лев педал
  Рейтинг: 221 Разстроено

  Поне за понижена скорост,да приемат нещо!

  Когато един глупак върши нещо,от което се срамува,той винаги твърди,че това е негов дълг.
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK