Учени от БАН отново протестираха за повече пари за наука

БАН свика публично заседание на открито, на което да бъдат обсъдени проблемите и бъдещото развитие на академията.

© Юлия Лазарова

БАН свика публично заседание на открито, на което да бъдат обсъдени проблемите и бъдещото развитие на академията.Стотици учени от Българската академия на науките (БАН) излязоха на протест на площад "Княз Александър Първи" днес. Основното искане е за повече пари за наука. В проектобюджета за 2017 г., който парламентът ще гледа на първо четене утре, за БАН се отпускат 5 млн. лева повече. Според учените обаче държавата реално не дава пари за наука, а само за заплати и издръжка.


"Тези пари дори не покриват 100% от необходимото за заплати, а 85%. За да бъдат покрити заплатите на учените, са необходими 98 милиона. За да има нормално съществуване на една съвременна европейска научна организация, са необходими 175 млн. лева", каза председателят на Общото събрание на БАН проф. Евелина Славчева пред БНР.


Учени от БАН отново протестираха за повече пари за наука

© Юлия Лазарова
"Опитали сме всички стандартни начини. Преди 4 години, когато бюджетът на БАН беше сведен до нищожните 59 млн. лева, ръководството на БАН, общото събрание и учените полагахме неимоверни усилия да бъдат чути аргументите ни защо искаме повече пари. Трудно се получава по стандартните начини. Днес това събрание има по-скоро за цел да поучи подкрепата на обществото, да се чуе публично какви са нашите проблеми", допълни Славчева.


Учени от БАН отново протестираха за повече пари за наука

© Юлия Лазарова


Протестът бе наречен "публично общо събрание на БАН", като на него бяха поканени всички отговорни за изпълнението на закона за насърчаване на научните изследвания, всички депутати, премиерът Бойко Борисов и вицепремиерите - членове на настоятелството на БАН. Те обаче не дойдоха.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (312)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на galapagas
  galapagas
  Рейтинг: 1773 Неутрално

  Никоя политическа партия не се интересува от БАН - много малък електорат са.

 2. 2 Профил на 442
  442
  Рейтинг: 1204 Неутрално
 3. 3 Профил на vesela
  vesela
  Рейтинг: 282 Неутрално

  Матрялът не разбира защо е нужна наука и образование. Затова се чуди защо децата му вече не са тук. И малкото останали интелигентни млади хора с надежда гледат към Терминал 2.

  vesela
 4. 4 Профил на Hasta La Vista antifascista OI!
  Hasta La Vista antifascista OI!
  Рейтинг: 619 Неутрално

  ААААА НЕ, ЗА БАН - НЕ, ВИЖ ЗА МВР–ТО - ДА

  1914 / 88
 5. 5 Профил на Nil satis nisi optimum
  Nil satis nisi optimum
  Рейтинг: 470 Неутрално

  И аз протестирам от името на хората с инвалидни пенсии, че Каракачанов и Калфин ни ги намалиха, ама файда няма. "Учените" поне имат предимството - могат да спечелят Нобелова премия и да си подобрят доходите...

  Не поставям нищо - нищо, над преценката на собствения си разум.
 6. 6 Профил на роджър
  роджър
  Рейтинг: 845 Неутрално

  Не зная в коя друга държава от ЕС има подобна съвецка структура ...

  https://www.youtube.com/watch?v=7wBkJ8oIvRg
 7. 7 Профил на Petak
  Petak
  Рейтинг: 531 Неутрално

  Аз предлагам данъкоплатците да протестират за повече наука за парите си. Ебати учените, дето не могат да намерят кой да даде един лев за великата им наука. Това са си научни РАБОТНИЦИ.

 8. 8 Профил на nsa17624486
  nsa17624486
  Рейтинг: 969 Весело

  "Единственото, което комунистите знаят за парите е тяхното харчене", Айзенхауер

 9. 9 Профил на Mda
  Mda
  Рейтинг: 790 Неутрално

  До коментар [#6] от "роджър":
  Ето ти един пример от Холандия
  https://en.wikipedia.org/wiki/Netherlands_Organisation_for_Scientific_Research
  В по-голямата част от Европа не се наричат Академии на Науката, но са точно това - изследователски научен съвет, който получава пари от министерството на образованието и/или науката или други министерства (за по-специализирани цели) и награждава 2/4/5+ годишни проекти с бюджет, който изплаща заплати, инфраструктура и други в рамките на плана за всеки конкретен проект.

 10. 10 Профил на nsa17624486
  nsa17624486
  Рейтинг: 969 Неутрално

  "Единственото, което комунистите знаят за парите е тяхното харчене", Айзенхауер

 11. 11 Профил на роджър
  роджър
  Рейтинг: 845 Неутрално

  До коментар [#9] от "Mda":

  Имам предвид, че нашенската "структура" е изцяло по съветски модел /вкл. финансирането/, че е пълно с безумни "институти" и "учени", и т.н. ... читавите изобщо не мислят за държавните пари - работят по европейски проекти, печелят си парите, работят съвместно с други учени и структури ...

  https://www.youtube.com/watch?v=7wBkJ8oIvRg
 12. 12 Профил на aralambi
  aralambi
  Рейтинг: 583 Неутрално

  Ако е умен, Горанов ще им приеме исканията. Както и тези на патреотите - 300 лв. минимална пенсия. Какво му пука, няма той да изпълнява този бюджет. Който направи правителство да се оправя.

 13. 13 Профил на grajdanin1
  grajdanin1
  Рейтинг: 756 Неутрално

  До коментар [#11] от "роджър":

  Кога точно сте влизали в институт на БАН? Питам, защото се изказвате толкова компетентно, че несведущият може да помисли,че това, което казвате е истина. В пет ваши реда има две неистини. Европейските проекти не могат да заместят националното финансиране, защото с много малко изключения с парите от тях не може да се купува сериозно оборудване. Научната инфрастуктура е грижа на държавата (и на националния бизнес). Второ - точно хората, които работят по европейски проекти понякога правят всичко друго, но не наука. Ако си мислите, че в европейските проекти бъка с наука сте в голяма грешка. Научните проекти са един начин Европа да даде пари на големия бизнес без да я обвинят в държавна помощ.

 14. 14 Профил на Mda
  Mda
  Рейтинг: 790 Неутрално

  До коментар [#11] от "роджър":

  Само, че за да кандидатстваш за европейски пари трябва да си от консорциум с други европейски учени и ако няма какво да им предложиш ти да можеш да направиш, никой няма да се съгласи да си в групата им и да получаваш заплата само заради черните си очи. Нашето безумие е, че не се дават достатъчно пари за заплати, не се дават достатъчно пари за поддържане на научната инфраструктура, която имаме, дава се в пъти под средното като БПВ спрямо дори други страни от източна европа (дори не сравнявам със западна) и всеки път учените са виновни, че не са правили нови неща. Че науката им не била давала патенти, не била иновативна, че бизнеса не бил заинтересуван. Обсерваторията в Рожен трябваше да събира пари за критична поддръжка на уредите си и сградата с crowdfunding. Отне години за да се убедят, че ни трябват работещи циклотрони не само за научни цели, ами защото произведените изотопи се използват в медицината.

  Дори няма да коментирам положението с наблюденията на качеството на въздуха в големите градове или като цяло в страната, за което има нужда от редовни и най-добре автоматични станции, но от които явно никой не се интересува. Защото ако има наблюдения, които да потвърдят, че сме една от най-замърсените страни в Европа ВЪПРЕКИ липсата на тежка металургия, как ще обясни правителството това, че си играе с пръстите си и не прави нищо за да контролира замърсителите, да проведе политики за намаляване на източниците на замърсение, а това ни трови всички и резултатите за повишението на респираторните хронични заболявания сигурно може много лесно да се види в НЗОК.

  Аз съм завършила бакалавър и магистър в СУ и съм много доволна от преподавателите си, защото ми дадоха солидна основа върху фундаменталните знания, които се изискват в моята сфера. Завърших докторантура в Холандия, в момента преподавам в друг университет в западна европа и мога да ви кажа нещо съвсем сериозно и дано ми повярвате. Никой, който има сърце и ум за наука не тръгва в тази посока за да прави пари. Още като магистър можех да си намеря работа в чужбина и да изкарвам много повече отколкото изкарвах като докторант в Холандия дори. Бизнеса винаги плаща повече. Това, което учените заслужават са заплати, с които няма да са на прага на бедността и ще са им достатъчни за да си платят режийните и да не се налага да работят на второ място. А това, което България заслужава е пари за наука, с които тези учени да могат да засилят държавата ни към бъдещето.

 15. 15 Профил на МM
  МM
  Рейтинг: 426 Неутрално

  Какви "учени" ????
  Навсякъде по света основните средства идват от продукта на учените, който после продават. Не може малка България да издържа шепа "учени", да изпълнява всичките им желания при положение че творят в сферата на абстрактния експресионизъм. Направете продукти за бизнеса те сами ще Ви дават пари и ще Ви издържат. С разработка от сорта слънцето грее и тревата е зелена не става.

 16. 16 Профил на Бай Светльо
  Бай Светльо
  Рейтинг: 531 Неутрално

  Държа и аз да се намеся в разговора, защото непрекъснато се чуват популистки изказвания от типа на "продавайте се на пазара" и "работете по проекти".

  Няма кой да обясни на хората, че парите по проекти НЕ СА за заплати. Една много малка част от тях отиват за хонорари, ако изобщо има перо за хонорари. Много често такова перо няма. Или ако има, то е само за докторанти и млади учени. Сиреч - можеш да се оправяш и с проектите да си докарваш стотина лева отгоре над заплатата, ако си до 35 годишна възраст.

  У нас системата е такава, че навършиш ли 35 години, ти е спукана работата. Вече не се водиш млад учен. Губиш много възможности - възможността да живееш във ведомствено жилище (имаше такива протести през пролетта). Губиш възможността да получаваш пари по проекти като хонорар...

  А би следвало до 35 годишна възраст да си се издигнал поне до ниво главен асистент и да получаваш достойна ЗАПЛАТА... Заплатите за главен асистент, доцент и професор са обидно ниски. Обидно ниски.

 17. 17 Профил на nenad
  nenad
  Рейтинг: 426 Весело

  [quote#6:"роджър"]Не зная в коя друга държава от ЕС има подобна съвецка структура .[/quote]
  Охо, появи се структуролог!
  Почитания за учения

 18. 18 Профил на alextan
  alextan
  Рейтинг: 486 Неутрално

  [quote#1:"galapagas"]

  Никоя политическа партия не се интересува от БАН - много малък електорат са. [/quote]
  И със строителство не се занимават, нито с големи обществени поръчки...

 19. 19 Профил на prirodata
  prirodata
  Рейтинг: 426 Неутрално

  До коментар [#7] от "Petak":

  Ще се опитам да ви го кажа по каруцарски, да ме прощават каруцарите.
  Както едно педприятие издържа механична работилница и плаща заплати на шлосери и тем подобни, така и държавата трябва да поддържа една критична маса от учени. При нужда да има на кой да разчита.

 20. 20 Профил на Бай Светльо
  Бай Светльо
  Рейтинг: 531 Неутрално

  [quote#15:"МM"] Навсякъде по света основните средства идват от продукта на учените, който после продават. Не може малка България да издържа шепа "учени", да изпълнява всичките им желания при положение че творят в сферата на абстрактния експресионизъм. Направете продукти за бизнеса те сами ще Ви дават пари и ще Ви издържат. С разработка от сорта слънцето грее и тревата е зелена не става. [/quote]

  Това е изказване на човек, който никога не се е занимавал с наука и който не знае как работи това нещо "фундаментална" наука. Фундаменталната наука е точно наука заради самото познание. Получават се резултати, които са интересни, но трябва да мине известно време, преди да бъдат осмислени и внедрени в практиката. Не говорим за период от месеци и години. А понякога за десетилетия! Навремето Максуел е извел прословутите уравнения за електричество и магнетизъм. Ако ги нямаше тия уравнения, нямаше да има телевизия. Но Максуел не е искал да изобрети телевизора. Той се е интересувал просто от природата на електричеството и магнетизма. Минали са десетилетия, за да влезнат тези уравнения в практиката.

  Ето един полезен линк:

  http://nauka.offnews.bg/news/Novini_1/Kakvo-mozhe-da-se-chaka-ot-fundamentalnata-nauka_61765.html

 21. 21 Профил на Хелиана
  Хелиана
  Рейтинг: 1830 Неутрално


  До коментар [#6] от "роджър":

  Структурите не са съветски или американски. Просто зависи с какво съдържание ще ги изпълниш. Италианците примерно изкуствено симулират тази структура при участие в мултидисциплинарни консорциуми. На вас пък все структурите ви пречат.

 22. 22 Профил на Mda
  Mda
  Рейтинг: 790 Неутрално

  До коментар [#15] от "МM":

  Съжалявам, но становището ви въобще не е вярно за по-голямата част от научните сфери. "Продукти на учени, които после да се продават" може да има в инженерните насочености, медицинските, фармацефтичните може би някои химични или биологични (в повечето случаи тяхното финансиране е обвързано с договор за конфиденциалност), но има редица научни сфери където директна и практическа насоченост няма или поне не е в срока, в които бизнеса би бил заинтересуван. Точно затова "навсякъде по света" държавите финансират задължително за стратегически проекти с фундаментална насоченост.

 23. 23 Профил на nenad
  nenad
  Рейтинг: 426 Любопитно

  [quote#11:"роджър"]нашенската "структура" е изцяло по съветски модел /вкл. финансирането/, че е пълно с безумни "институти" и "учени",[/quote]
  Видно е, че ги разбирате тези неща!
  Бихте ли обяснили какъв точно е "съветският" модел, който работи в БАН? Кои са "безумните институти"? Може ли и няколко имена на "безумни учени", както и статистическа оценка на броя им в БАН?
  Хайде - конкретно!

 24. 24 Профил на Хелиана
  Хелиана
  Рейтинг: 1830 Неутрално

  Успех на протестиращите. Страна без адекватна наука е обречена. Наука и учени без финансиране също.

 25. 25 Профил на sa6
  sa6
  Рейтинг: 895 Неутрално

  [quote#7:"Petak"]Ебати учените, дето не могат да намерят кой да даде един лев за великата им наука[/quote]

  Нали, друго си е да си селски тарикат и от всичко да разбираш, дори без да си ходил на училище. Спокойно, някои просто се раждат пичове и все ще намерят откъде да краднат!

  Евроатлантида
 26. 26 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 2104 Неутрално

  Темата е огромна затова накратко: според мен трябва да се финансират не институции а проекти. За т.н. "фундаментална наука" примерно 25% от бюджета и то главно за оборудване. А останалите 75% се кандидатства с проекти, ако ти го одобрят проекта има заплати ако не го одобрят няма.

  И понеже оценката кои проекти са качествени е много субективно и при нас е въпрос на връзки и лобита принципа на Маргарет Тачър - тя на всеки лев/евро/лира спечелен от билети даваше на театрите един лев държавна субсидия. При нас на всеки лев привлечен от фирмите или европроекти държавата да дава по 1 лв държавна субсидия. Много бързо нещата ще си дойдат на място, пазара ще отсее сам нужното.

  Юда се продаде за 30 сребърника, а ДБ на БСП за 8 районни кмета.
 27. 27 Профил на nenad
  nenad
  Рейтинг: 426 Весело

  [quote#15:"МM"]Навсякъде по света основните средства идват от продукта на учените, който после продават. [/quote]
  Това се случва само в главите на хора с интелект, сравним с този на прочутите бонбонки. И може да бъде валидно единствено за онези научни области, които могат пряко да създават продаваем продукт. Огромна част от фундаменталната наука се финансира пряко от държавата. Така е било винаги. И ще бъде. Същото правило важи и за елитните форми на изкуство - те винаги са били на външна издръжка, някога са плащали владетелите, сега го прави държавата.
  Необяснимо за бонбониери...

 28. 28 Профил на 4ort
  4ort
  Рейтинг: 1470 Неутрално

  След като БАН_яджиите протестират за пари нека покажат произведения от тях продукт и да се спазарим за колко да им го купим.

 29. 29 Профил на Хелиана
  Хелиана
  Рейтинг: 1830 Неутрално

  До коментар [#8] от "Nimart":

  Доста глуповато и не на място използване на един умен цитат. Поинтересувай се какъв процент от Бвп отива за наука в развитите държави и какъв е нас.

 30. 30 Профил на nenad
  nenad
  Рейтинг: 426 Весело

  [quote#26:"Fred"]според мен [/quote]
  Чудесно казано! Винаги съм твърдял, че трябва да се дава трибуна и на откровените кретени!

 31. 31 Профил на sa6
  sa6
  Рейтинг: 895 Весело

  [quote#11:"роджър"]работят по европейски проекти, печелят си парите[/quote]

  това е все едно да кажеш че "читавите министри, депутати и митничари не се нуждаят от държавни заплати защото НЯКАК СИ си печелят парите"

  Евроатлантида
 32. 32 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 2104 Неутрално

  [quote#22:"Mda"]има редица научни сфери където директна и практическа насоченост няма или поне не е в срока, в които бизнеса би бил заинтересуван. Точно затова "навсякъде по света" държавите финансират задължително за стратегически проекти с фундаментална насоченост. [/quote]
  Вие вярвате ли, че с доста мижавата си наука сме в състояние да даваме приноси със стратегическа значимост? Просто погледнете на кое място сме в класациите по цитируемост и т.н.. И второ, когато парите са ограничени по-добре е да се дават там където ще върнат резултат полезен за държавата, не за световното благо.

  Юда се продаде за 30 сребърника, а ДБ на БСП за 8 районни кмета.
 33. 33 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 2104 Неутрално

  До коментар [#30] от "nenad":

  Когато човек мине към лични нападки и характеристики това е сигурен признак че няма аргументи.

  Юда се продаде за 30 сребърника, а ДБ на БСП за 8 районни кмета.
 34. 34 Профил на sa6
  sa6
  Рейтинг: 895 Весело

  [quote#28:"4ort"]нека покажат произведения от тях продукт и да се спазарим за колко да им го купим[/quote]

  и да покажат научен продукт някой като теб, няма да разбереш "кфо е това и на кой му требе", защото не си виждал такова по автоморгите

  Евроатлантида
 35. 35 Профил на 2.5
  2.5
  Рейтинг: 2251 Неутрално

  [quote#9:"Mda"]и награждава 2/4/5+ годишни проекти с бюджет, който изплаща заплати, инфраструктура и други в рамките на плана за всеки конкретен проект.[/quote]

  Въпросът е какво се случва, когато изтече срокът на проекта!
  Екипът, който е работил в NASA по проекта Voyager, просто се е “разотишъл” след края му.
  Тези, които протестират тук, обаче едва ли имат подобно намерение. Още по-малко, някой мастит академик да се конкурира с някой за финансиране?! На площада хората искат заплати и пенсии...

  I Want To Believe
 36. 36 Профил на grajdanin1
  grajdanin1
  Рейтинг: 756 Неутрално

  До коментар [#28] от "4ort":

  "След като БАН_яджиите протестират за пари нека покажат произведения от тях продукт и да се спазарим за колко да им го купим."

  Просто виждам как търговец като вас се спазарява да купи уравненията на Максуел. "Искам да купя уравненията ви, но четири са ми много, ще купя само три. Освен това каква гаранция ще ми дадете - аз искам поне двегодишна."
  Картинката ми е направо пред очите. А, забравих, предполагам, че не знаете кой е Максуел и какво е направил. По вашите критерии почти нищо - написал некакви си уравнения. Малка подробност е, че благодарение на тези уравнения сега дебил може да ръси мъдрости от смартфона си.

 37. 37 Профил на tokkay
  tokkay
  Рейтинг: 645 Весело

  До коментар [#1] от "galapagas":

  Но пък за сметка на това много твърд.

  No Pain No Gain
 38. 38 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 2104 Неутрално

  [quote#20:"Бай Светльо"]Навремето Максуел е извел прословутите уравнения за електричество и магнетизъм[/quote]
  Защо ли когато става дума за фундаментална наука винаги ни дават за пример чужденци а не постиженията на българи? Да не би някои просто не искат да се повозят на гърба на великани и скрият зад тях дребният си ръст?

  Юда се продаде за 30 сребърника, а ДБ на БСП за 8 районни кмета.
 39. 39 Профил на Хелиана
  Хелиана
  Рейтинг: 1830 Неутрално

  До коментар [#5] от "Nil satis nisi optimum":

  Как пък ти дойде наум да сравняваш и противопоставяше учени и инвалиди.

 40. 40 Профил на nenad
  nenad
  Рейтинг: 426 Любопитно

  [quote#32:"Fred"]Просто погледнете на кое място сме в класациите по цитируемост и т.н.. [/quote]
  На кое място "сме"?

 41. 41 Профил на sa6
  sa6
  Рейтинг: 895 Неутрално

  [quote#15:"МM"]Навсякъде по света основните средства идват от продукта на учените, който после продават ... абстрактния експресионизъм[/quote]

  от подобни изказвания си правя следните 2 извода
  1. не си бил никаде по света, освен на екскурзия в Гърция и да си купиш Голф от Германия
  2. Науката е дейност с "идеална цел" а не с търговска такава. Но това трудно ще го зацепи някой, който си мисли че науката се търгува на зеленчуковата борса

  Евроатлантида
 42. 42 Профил на Бай Светльо
  Бай Светльо
  Рейтинг: 531 Весело

  Днес иначе един от професорите даде най-добрия отговор на министъра Горанов (слава Богу, в оставка), дето вика: "Продавайте се".
  Отговорът беше : "Елементарни частици на Женския пазар не се купуват"

 43. 43 Профил на nenad
  nenad
  Рейтинг: 426 Весело

  [quote#33:"Fred"]Когато човек мине към лични нападки и характеристики това е сигурен признак че няма аргументи.[/quote]
  Няма как една принципна позиция да е лична нападка! Освен ако човек не се разпознае някъде сред принципите

 44. 44 Профил на Бай Светльо
  Бай Светльо
  Рейтинг: 531 Неутрално

  [quote#38:"Fred"] Защо ли когато става дума за фундаментална наука винаги ни дават за пример чужденци а не постиженията на българи? Да не би някои просто не искат да се повозят на гърба на великани и скрият зад тях дребният си ръст? [/quote]

  Добре де, хайде. Ще дам пример и с българи. Сега в орбита около Марс работи автоматичната станция "ЕкзоМарс-2016" с български прибор "Люлин-МО", конструиран в ИКИТ на БАН. Той направи подробни измервания на радиацията на път към Марс и сега ще бъде включен след 20-ти ноември за първи измервания от орбитата на планетата.

  Ето ти пример.

 45. 45 Профил на prirodata
  prirodata
  Рейтинг: 426 Неутрално

  До коментар [#38] от "Fred":

  Реакция на Иванов е пример за фундаментално откритие.
  Това се сещам на прима виста.

 46. 46 Профил на sa6
  sa6
  Рейтинг: 895 Весело

  [quote#38:"Fred"]Защо ли когато става дума за фундаментална наука винаги ни дават за пример чужденци а не постиженията на българи?[/quote]

  ами и аз много пъти се чудя защо олимпийските медали отиват при американци, руснаци и англичани и защо си нямаме една Висша лига в България?

  Евроатлантида
 47. 47 Профил на Хелиана
  Хелиана
  Рейтинг: 1830 Неутрално

  До коментар [#28] от "4ort":

  Ами не мислиш ли, че резултатът от труда им е свързан по някакъв начин с финансирането им. Не можеш да ловиш с трици маймуни. Можеш да поставиш обаче адекватни изисквания какво искаш в замяна на финансирането. Хората по света отдавна са разработили критерии за това.

 48. 48 Профил на Nil satis nisi optimum
  Nil satis nisi optimum
  Рейтинг: 470 Любопитно

  До коментар [#39] от "Хелиана":

  Не съм се изразил ясно, извинявай, моля те... Имах предвид, че всички имат причини да хленчат за пари. Защо да изберем един пред друг? Само това питам.

  Не поставям нищо - нищо, над преценката на собствения си разум.
 49. 49 Профил на bobix
  bobix
  Рейтинг: 921 Разстроено

  Само там се правело наука, щото се нарича БАН. В многобройните частни лаборатории, фирми и др. - не. От вторите ще вземем пари, за да дадем на първите. Иначе нямало наука.
  По-тъпо от е само мнението, че ако едно предприятие не е държавно, значи не е българско.

 50. 50 Профил на nenad
  nenad
  Рейтинг: 426 Любопитно

  [quote#35:"2.5"]Екипът, който е работил в NASA по проекта Voyager, просто се е “разотишъл” след края му.
  Тези, които протестират тук, обаче едва ли имат подобно намерение. [/quote]
  Бихте ли коментирали какви заплати са получавали "разотишлите" се за периода на работата им по проекта? Как се съотнасят тези възнаграждения към средните в САЩ за периода?
  Бихте ли сравнили "нямащите подобни намерения" с "разотиващите" се техни американски колеги по тези показатели?

 51. 51 Профил на Бай Светльо
  Бай Светльо
  Рейтинг: 531 Неутрално

  [quote#49:"bobix"]В многобройните частни лаборатории, фирми и др. - не. [/quote]

  В частните лаборатории и фирмите са прави наука, но тя е най-вече с приложен характер. Освен това го има и друг проблем - фирмите имат склонност да засекретяват откритията под предлога "фирмена тайна" и да не се възползва конкуренцията. Това е голямото предимство на държавно-финансираната наука - винаги има отчетност пред обществото и резултатите са общодостъпни за всички, включително и за бизнеса, без да се налага да се плаща такса за достъп.

 52. 52 Профил на prirodata
  prirodata
  Рейтинг: 426 Неутрално

  До коментар [#49] от "bobix":

  Нагледал съм се на частни лаборатории и фирми. Да не си разказваме смешки.

 53. 53 Профил на murttle
  murttle
  Рейтинг: 923 Неутрално

  До коментар [#38] от "Fred":

  Може би защото чужденците в науката не са така унизително платени като българите? Честно, наистина ли смятате, че сте компетентен да оценявате мястото и приноса на българската наука? Че и съвети да давате как да се финансира. Очевидно не осъзнавате колко срамно е за една страна учените ѝ да са поставени в такава ситуация като нашите, очевидно и настоящото правителство не го осъзнава и очевидно това е една от хилядите причини за неговия неуспех.

 54. 54 Профил на Xumpomo name
  Xumpomo name
  Рейтинг: 583 Неутрално

  До коментар [#6] от "роджър":

  ами съвестските другари само са я съсипали иначе е оснвован 1869
  Англииското Royal society е основано през 1660,
  Френската академия е основана малко по-късно, през 1666
  и т.н.
  Сега очевидно днешния БАН е една пречупена от съветската власт, употребена и след това зарязана на феодалните старчета организация.

  Birds of a feather flock together.
 55. 55 Профил на Бай Светльо
  Бай Светльо
  Рейтинг: 531 Неутрално

  [quote#35:"2.5"]Екипът, който е работил в NASA по проекта Voyager, просто се е “разотишъл” след края му.
  Тези, които протестират тук, обаче едва ли имат подобно намерение. Още по-малко, някой мастит академик да се конкурира с някой за финансиране?! На площада хората искат заплати и пенсии... [/quote]

  Не знаех, че проектът "Вояджър" е свършил... Доколкото съм чувал, мисията продължава да работи и двата апарата са в междузвездното пространство и изпращат все още ценна научна информация. Но както и да е, вие знаете повече от мен

 56. 56 Профил на nenad
  nenad
  Рейтинг: 426 Любопитно

  [quote#49:"bobix"]Само там се правело наука, щото се нарича БАН. [/quote]
  Бихте ли цитирали кой точно твърди тази глупост?

 57. 57 Профил на grajdanin1
  grajdanin1
  Рейтинг: 756 Неутрално

  До коментар [#48] от "Nil satis nisi optimum":

  "Имах предвид, че всички имат причини да хленчат за пари. Защо да изберем един пред друг? "

  Няма особена причина. Въпрос на избор. Уверявам ви, че в България няма да настъпи глад ако закрият въобще фундаменталната наука (което вече почти е станало).
  А, сетих се една: висшето образование и науката са двете страни на един медал. Няма как да обучаваш студенти на нещо, за което ти самият си чел само от книгите. Но, разбира се, рискувам да ме попитате: "защо да изберем висшето образование, може и без студенти". И аз ще съм принуден да се съглася.

 58. 58 Профил на arminius
  arminius
  Рейтинг: 217 Неутрално

  до № 32:

  През последните 10 годинни са проведени множество атестации на БАН--който дава около 70% от научната продукция на България--включително и една атестация от ЕК. Резултатите, които включват брой на публикациите, импакт фактор, цитируемост и т.н., са на средно европейско ниво и се сравняват с тези в Полша, Унгария, Чехия и т.н. Трябва ли са уточнявам, че изброените страни имат сходна организация на науката, но значително по-високи заплати на научните работници?!

 59. 59 Профил на deymus
  deymus
  Рейтинг: 688 Неутрално

  [quote#16:"Бай Светльо"]Няма кой да обясни на хората, че парите по проекти НЕ СА за заплати.[/quote]

  До коментар [#14] от "Mda":

  Я се разберете за тея заплати, че нещо си противоречите.

  На мен не ми плащат за някаква работа, с неясен краен резултат. На мен не ми дават ведомствено жилище?
  Плача ли - не!

  А като гледам тея дето са се реализирали, са го направили в Холандия, не у нас. Слочаеност, немисла.

 60. 60 Профил на WALL-E
  WALL-E
  Рейтинг: 480 Неутрално

  До коментар [#20] от "Бай Светльо":

  Бай Светльо, така като разгледаш внимателно хората на снимките горе в статията, колко викаш е фундаментална науката, която правят?

  Умен и красив жълтопаветник.
 61. 61 Профил на Бай Светльо
  Бай Светльо
  Рейтинг: 531 Неутрално

  [quote#59:"deymus"] На мен не ми плащат за някаква работа, с неясен краен резултат. На мен не ми дават ведомствено жилище? [/quote]

  Резултати има, но няма кой да чете. В науката това се изразява под формата на научни публикации и цитирания. Между другото по брой научни публикации и цитирания у нас БАН е на първо място сред всякакви други институции.

 62. 62 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7240 Неутрално

  Науката не е нещо самоцелно. Това, което прави, като продукт, трябва да може да се продава.

 63. 63 Профил на Xumpomo name
  Xumpomo name
  Рейтинг: 583 Неутрално

  До коментар [#60] от "WALL-E":

  е не може да са всички в инвалидни колички като Стивън Хокинг...

  Birds of a feather flock together.
 64. 64 Профил на Бай Светльо
  Бай Светльо
  Рейтинг: 531 Неутрално

  [quote#60:"WALL-E"] Бай Светльо, така като разгледаш внимателно хората на снимките горе в статията, колко викаш е фундаментална науката, която правят? [/quote]

  мислех си, че говорим за наука, а не за фотомодели... На базата на снимки не си правя извод за научната продукция...

 65. 65 Профил на Хелиана
  Хелиана
  Рейтинг: 1830 Неутрално

  До коментар [#32] от "Fred":

  Викаш на кое място сме по цитируемост. Ами аз като работех в Бг имах нулева цитируемост. След 4 г. работа в Холандия вече имах статия цитирана над 150 пъти. На какво мислиш се дължи промяната - на моите качества или на тези на средата?

 66. 66 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 2104 Неутрално

  [quote#53:"murttle"]Може би защото чужденците в науката не са така унизително платени като българите?[/quote]
  И така, давам на един посредствен учен световно финансиране и то става гениален учен? Колко платен е бил Айнщайн когато е създал Теорията на относителността?

  [quote#53:"murttle"]Честно, наистина ли смятате, че сте компетентен да оценявате мястото и приноса на българската наука? [/quote]
  Не оценявам аз, оценяват световните класации, цитируемост и т.н.

  [quote#53:"murttle"]Очевидно не осъзнавате колко срамно е за една страна учените ѝ да са поставени в такава ситуация като нашите[/quote]
  Ами не е за хвалене. Само че трябва не да се кърпи една провалена система а да се променят принципите и. Начините ги казах, проектно финансиране, тогава ще се ориентират към резултати и приложни изследвания, не към самоцелно човъркане на интересни само за автора си теми.

  Просто трябва да се разбере веднъж завинаги, България е твърде малка и твърде бедна за да хвърля големи средства за фундаментална наука, малкото пари трябва да ги насочи към приложните науки и изследвания.

  Останалите "стратегически" фундаментални направления които толкова ни ги хвалят, като са толкова стратегически да си намерят европейско финансиране. Хем ще бъдат компетентно и безпристрастно оценени от учени наистина на ниво, не нашите нагласени конкурси. А пък ние ще помогнем на принципа "левче за евро".

  Юда се продаде за 30 сребърника, а ДБ на БСП за 8 районни кмета.
 67. 67 Профил на nenad
  nenad
  Рейтинг: 426 Любопитно

  [quote#66:"Fred"]Колко платен е бил Айнщайн когато е създал Теорията на относителността? [/quote]
  Колко?

 68. 68 Профил на nenad
  nenad
  Рейтинг: 426 Неутрално

  [quote#66:"Fred"]оценяват световните класации[/quote]
  Цитирайте тези оценки!

 69. 69 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 2104 Неутрално

  [quote#58:"arminius"]изброените страни имат сходна организация на науката, но значително по-високи заплати на научните работници?! [/quote]
  Те и шофьорите там са по-добре платени от нашите пък и всички останали. Доста некоректно сравнение.

  Юда се продаде за 30 сребърника, а ДБ на БСП за 8 районни кмета.
 70. 70 Профил на prirodata
  prirodata
  Рейтинг: 426 Неутрално

  До коментар [#62] от "Роси":
  Има наука и иновации. Иновациите дават продаваем подукт. За да има иновации е необходимо да има наука, която да даде базата за иновации.

 71. 71 Профил на nenad
  nenad
  Рейтинг: 426 Любопитно

  [quote#69:"Fred"]Те и шофьорите там са по-добре платени от нашите пък и всички останали. [/quote]
  Какво е съотношението на заплатите на шофьорите и учените там, за да сравним колко "добре" са платени любимците Ви?

 72. 72 Профил на г-н Саранди Говедаров
  г-н Саранди Говедаров
  Рейтинг: 588 Неутрално

  Има куп начини да покажеш, че цениш учените, дори и да им дадеш повече пари, без да им увеличаваш бюджета.

  Кога за пизледен път сте видели в телевизионно студио, учен от БАН, да коментира политика, икономика, международно положение, екология?
  Защо не ги каним - щото разните "капацитети" от НПО-тата и Зелените талибани са много по-големи "спецялисти" и с повече опит, нали?
  Защо в експертни съвети във всички обладти и нива в БГ-то не се назначават учени от БАН и преподаватели от университетите, м? Щото не са компетентни? Но се назначават хора от същите тези вездесъщи НПО-та, що? Щото са по-компетентни от българските учени и с по-фълъг опит?
  Защо проучвания и доклади се възлагат ма разни измислени "институти" с по 2-3 ма човека персонал, а не се възлагат на БАН и университетите?

  Не ми се пише повече...

  Чрез глобализация и интеграция, към циганизация и всеобща кретенизация !!!
 73. 73 Профил на WALL-E
  WALL-E
  Рейтинг: 480 Неутрално

  До коментар [#64] от "Бай Светльо":

  Бягате от отговор. Аз ще ви кажа - нито един от тези хора не прави наука. Това са търтеи, които искат заплати и такива като вас ни обясняват колко видиш ли сложна е нАуката, дето я правят, че ние простосмъртните няма и шанс да я разберем. Но да дадем пари, де. Повече пари. И за преобзавеждане и ремонт на ведомствените жилища, да?
  Всеки учен с потенциал отдавна не е на тази територия и единственото, което наистина не иска да чува е БАН.

  Умен и красив жълтопаветник.
 74. 74 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 2104 Неутрално

  [quote#68:"nenad"]Цитирайте тези оценки! [/quote]

  http://iliaganchev.blog.bg/politika/2009/12/08/korporaciia-tomsyn-kaliforniia-klasaciia-za-ban.450854

  След Словакия, Словения, Румъния и Украйна.

  Но въпросът е друг, да развиваме фундаментална или приложна наука. Фундаменталната била със световен принос - ами да си намери световното, в даденият случай евро финансиране. Защо малка България да прави изследвания с които да дотира много по-богати от нея държави?

  И вторият въпрос, какво да се финансира - проекти или институции? Финансирането на институции означава застой защото те гледат да напълнят с каквото и ще да е, често псевдонаука времето. Все едно заплатите са осигурени.

  Финансирането на проекти означава динамика и конкуренция, кой ще представи по-добър проект за да спечели финансиране.

  БАН в сегашният вид означава финансиране на институции с всички последствия.

  Юда се продаде за 30 сребърника, а ДБ на БСП за 8 районни кмета.
 75. 75 Профил на ryu
  ryu
  Рейтинг: 217 Неутрално

  Интересно ми е всички, които искат БАН (или други научни институции) да покаже своя научен продукт знаят ли какво всъщност е научен продукт ???

  Всеки един с поне минимално количество познания в това как точно "науката работи и какво произвежда" може да провери във всеки един момент кой/как/какво "произвежда"...

  За тези, които искат "продукти", но не знаят къде и как да ги намерят... Има google... потърсете scopus, web of science, sciencedirect. Въведете името на института, чиято "продукция" искате да видите и готово.

 76. 76 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 2104 Неутрално

  [quote#70:"prirodata"]За да има иновации е необходимо да има наука, която да даде базата за иновации. [/quote]
  И коя наука използват нашите иновации, световната или тази от БАН?

  Ама много елементарен номер, слагат като щит отпред постиженията на световната наука и се крият зад нея. Все едно да посочиш Реал-Мадрид за да искаш финансиране за отбора на Горно Нанадолнище и да обясняваш защо той не трябва да се закрива нищо че пада наред.

  Юда се продаде за 30 сребърника, а ДБ на БСП за 8 районни кмета.
 77. 77 Профил на greeneyes
  greeneyes
  Рейтинг: 3062 Неутрално

  Я виж! На първата снимка най-отпред е директорът на Института за балканистика Александър Костов ( този с бялата коса и черната превръзка). Не виждам как нещо може да се промени. А трябва, както в БАН като най-голямата научна институция, така и в отношението на политиците ни, които вместо да видят как е по света, играят футбол и пият уиски с мафиоти и спортни ръководители. Обречена наука, обречена държава. В БАН един път завинаги трябва да разберат, че парите, за които настояват трябва да са заслужени, тоест научната им "продукция" да е конкурентна, приложима или поне продаваема ( в областта на хуманитарните науки).

  Пазете се от доносника vesolr
 78. 78 Профил на nenad
  nenad
  Рейтинг: 426 Весело

  [quote#60:"WALL-E"]Бай Светльо, така като разгледаш внимателно хората на снимките горе в статията, колко викаш е фундаментална науката, която правят? [/quote]
  Способен сте да определите качеството на една наука по снимка от протест на учени?
  Уаууууууууууу, почитания!

 79. 79 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 1574 Неутрално

  До коментар [#11] от "роджър":

  По принцип, за гербавите всичко, свързано с наука, е ненужно. Това не е новост.

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 80. 80 Профил на nenad
  nenad
  Рейтинг: 426 Любопитно

  [quote#74:"Fred"]Словакия, Словения, Румъния и Украйна.
  [/quote]
  Бихте ли сравнили нивото на разходите за наука като дял от БВП в посочените страни с дела, който отделя българската държава?

 81. 81 Профил на Mda
  Mda
  Рейтинг: 790 Неутрално

  Има проекти, в чието финансиране е включена заплатата за докторант или пост-докторант и частична добавка към заплатите на ръководителите му. Такъв беше моя проект в Холандия. В допълнение имаше бюджет за пътуване за да мога да отида в чужбина и да представя резултатите на поне няколко международни конференции, имаше бюджет за да се публикуват резултатите ми в международен научен журнал, имаше бюджет, с който да мога да наема кола и да обикалям над 16000км в рамките на 4 години за да събирам проби и накрая имаше бюджет и за тези проби да бъдат анализирани от друг институт, с който си кооперирахме в проекта (и ни дадоха отстъпка заради което, но въпреки всичко труда трябваше да се плати).

  Някой коментираше, че цитируемостта ни е ниска. Аз не знам колко ниска е за бюджета, с който разполагат университетите и БАН, където работят докторантите и асистентите, които са основната двигателна сила за публикациите. Но със сигурност мога да кажа, че има значение в кой журнал публикуваш, на какъв език го правиш, дали в процеса на изготвяне на публикацията си потърсил кооперация с други (чуждестранни) учени, които работят по подобна тема. Слава богу за ЕС и за научната му политика, че статии финансирани с пари от ЕС трябва задължително да се публикуват в open-access формат. Иначе след СПИРАНЕТО НА ДОСТЪПА до базите данни с най-големите научни публикации от Август 2016 (заради НЕДОСТИГ на средста в МОН), нашите учени щяха да са не само гладни, голи и боси, но и слепи за напредъка на науката в чужбина.

 82. 82 Профил на murttle
  murttle
  Рейтинг: 923 Неутрално

  [quote#66:"Fred"]Колко платен е бил Айнщайн когато е създал Теорията на относителността? [/quote]

  Точно пък Айнщайн е опровержение на вашите твърдения. Точно благодарение на заплата, достатъчна, за да посрещне разходите му и на многото свободно време той е могъл да се занимава с теоретична !!! физика години наред и така да стигне до големите си открития! И пак не е отишъл в някаква корпоративна лаборатория да слугува на бизнес или политически интереси, работил е като професор в различни научни!!! институти и университети, меджу които и една академия на науките
  Отделно от всичко това, нали не мислите, че всеки учен трябва да бъде Айнщайн?

  А за това, че България била малка и бедна, та да си налягала парцалите - толкова елементарно гледище хич не ми се и коментира.

 83. 83 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 2104 Неутрално

  [quote#67:"nenad"]
  Колко платен е бил Айнщайн когато е създал Теорията на относителността? - цитат на коментар #66 от “Fred”

  Колко? [/quote]
  Да отговаряш на въпрос с въпрос /както виждам ваш любим метод/ означава неграмотност. Какъв учЕн сте като не знаете такива елементарни неща?

  Отговорът е "Никак!" В смисъл че не са му плащали за наука, не е работил в БАН или каквато и ще да е академия а е бил чиновник в патентно бюро. И е създал Теория на относителността в свободното от основната работа време. Чак СЛЕД като се е доказал са му осигурили условия за научна дейност.

  https://bg.wikipedia.org/wiki/Алберт_Айнщайн

  Юда се продаде за 30 сребърника, а ДБ на БСП за 8 районни кмета.
 84. 84 Профил на ryu
  ryu
  Рейтинг: 217 Неутрално

  До коментар [#81] от "Mda":

  Много хора изглежда не разбират какво е това научна публикация, какво е научен журнал и какво е ИФ за даден журнал. Те също така не осъзнават, че оценката и атестацията на даден учен се прави на база брой статии, от тях с ИФ и какъв ИФ, брой цитати и т.н.

  Хората си искат "продукт", които да пипнат и видят...

 85. 85 Профил на prirodata
  prirodata
  Рейтинг: 426 Неутрално

  До коментар [#76] от "Fred":

  Колкото и да ви е неприятно и в БАН продължава да се прави наука, въпреки всички спънки. Има няколко университета, които също са ниво.
  Все още в България се намират учени на ниво.

 86. 86 Профил на ryu
  ryu
  Рейтинг: 217 Неутрално
 87. 87 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 2104 Неутрално

  [quote#82:"murttle"]Точно благодарение на заплата, достатъчна, за да посрещне разходите му и на многото свободно време той е могъл да се занимава с теоретична !!! физика години наред [/quote]
  Ами нашите "учени" всичките отговарят на това условие - не са умрели от глад и свободно време много. Ама не виждам нобелови лауреати сред тях.

  Юда се продаде за 30 сребърника, а ДБ на БСП за 8 районни кмета.
 88. 88 Профил на arminius
  arminius
  Рейтинг: 217 Неутрално

  Атестацията на БАН показва, че научната й продукция (70% от продукцията в БГ) е на средно европейско ниво и сравнима с тези в Полша, Унгария, или Чехия. Ето и заплатите, например в Полша:

  Средната заплата в Полша е приблизително 1900 лева.

  Един професор получава 3 средни заплати

  Един доктор - 1.5 средни заплати

  Един асистент-1 средна заплата.

  заб.
  Цените на хранителните стоки и на потребителските стоки необходими за нормален живот – от облеклото и обувките до автомобилите, са сравними с тези в България.

 89. 89 Профил на 2.5
  2.5
  Рейтинг: 2251 Весело

  [quote#50:"nenad"]Бихте ли коментирали какви заплати са получавали "разотишлите" се за периода на работата им по проекта?[/quote]

  Въпросът е точно като изваден от бесния соц.
  Отговорът ми е, че протестиращите до парламента получават точно както за такива, които се предполага пожизнено да кибичат в БАН. По тази причина и лозунгите са в духа: “дай леб”

  I Want To Believe
 90. 90 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 2104 Неутрално

  [quote#85:"prirodata"]Колкото и да ви е неприятно и в БАН продължава да се прави наука, въпреки всички спънки.[/quote]
  Те и циганките метат с метли по улицата.

  Въпросът е каква е ползата и вместо да се имитира заетост не може ли да се направи нещо по-рационално. Например да се мете с машини вместо циганките а тези от БАН да направят нещо полезно за държавата и народа които ги издържат.

  Юда се продаде за 30 сребърника, а ДБ на БСП за 8 районни кмета.
 91. 91 Профил на Хелиана
  Хелиана
  Рейтинг: 1830 Неутрално

  До коментар [#84] от "ryu":

  Но и не съзнават, че за да можеш да публикуваш и да те цитират, трябва да си изследвал нещо, при това качествено, а за това са нужни средства.

 92. 92 Профил на Сатана Ликующий
  Сатана Ликующий
  Рейтинг: 1139 Неутрално

  Работил съм в БАН 14 години. Ползвал съм кабинет в БАН след това заради онези "Единни центрове по ..." В БАН работят интелигентни и високообразовани хора, жалко е, че България е бедна и не може да им осигури достойни условия. Но и в Софийски Университет нещата не са по-добри - доцентска заплата към 850 лева, професорска към 1000. Така че проблемът е много по-обширен и засяга не само БАН.
  Иначе доста често чукам в работно време на вратата на бившия си кабинет в БАН, за да го погледна отново и да си спомня младостта. На вратата има имената на трима колеги на БАН. Досега винаги вратата беше заключена (това е от две години!).

  Само простите хора си мислят, че има прости неща!
 93. 93 Профил на ryu
  ryu
  Рейтинг: 217 Неутрално

  До коментар [#90] от "Fred":

  Тоест нека да перефразирам Вашите коментари. Затваряне на БАН, спиране на всички докторантски и пост- докторантски програми, затваряне на всички университети в БГ или преструктурирането им в технически (професионални) училища... така де ние според Вас "наука не правим и не можем да правим" и не ни трябват учени, а ако искаме все пак да въведем нещо ново то да си платим на някой чужд (по- престижен) институт да направи тази разработка и ние просто да я ползваме...

 94. 94 Профил на sa6
  sa6
  Рейтинг: 895 Неутрално

  [quote#74:"Fred"] Защо малка България да прави изследвания с които да дотира много по-богати от нея държави? [/quote]

  аха, значи за да пазим "фундаменталните Евроатлантически ценности" не сме малки, а за наука сме? Изискването да развиваме наука (вкл. фундаментална) звучи като самоцел и дори смехотворно за нас, но то е дори изискване от ЕС - има препоръчителен процент от БВП от който сме много далеч! Задължени сме да сътрудничим на останалите държави, за да не изоставаме като съюз от другите големи блокове. Още ли си мислите че някой ни е поканил на софрата за да ни черпи?

  Евроатлантида
 95. 95 Профил на Хелиана
  Хелиана
  Рейтинг: 1830 Неутрално

  До коментар [#83] от "Fred":

  И колко такива съвременни учени от която и да било област познавате? Колко хора могат да направят нещо днес просто с един молив и една тетрадка?

 96. 96 Профил на prirodata
  prirodata
  Рейтинг: 426 Неутрално

  До коментар [#90] от "Fred":
  Отново се връщаме на научна и развойна дейност. Разберете, че без научна дейност няма как да я има развойната. Трябва да произведеш/отгледаш учен, който после да ти прави иновации.

 97. 97 Профил на musashii
  musashii
  Рейтинг: 740 Неутрално

  До коментар [#72] от "г-н Саранди Говедаров":
  Аз последно като гледах български учен каза, че прабългарите не били тюркомонголоиди.А тюрките и монголите са не само два различни етноса, а са и от различни раси съответно европеидна и монголоидна.Не знам кой сериозен учен би стоял за 500 лв заплата и то в София.Като се сетя за Филипов и разни други кукувци.
  .

 98. 98 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 2104 Неутрално

  [quote#84:"ryu"]Хората си искат "продукт", които да пипнат и видят... [/quote]
  Хората плащат и имат право да определят какво да искат срещу това което плащат. А "високите интелектуалци" да си намерят кой да им плаща за стоката която предлагат не да изнудват държавата. Абсолютно в стил либертарианци са, като не могат да намеря аргументи почват да лепят етикети "прости сте и не ги разбирате тези високи неща".

  След като са толкова велики не би трябвало да имат проблеми да печелят европейско финансиране. Тогава по принципа който предложих за българско СЪФИНАНСИРАНЕ "лев за евро" и България ще даде своят дял.

  Защо ли нашите толкова бягат от това европейско сравняване? Да не би защото знаят че не могат да предложат нищо качествено и истината ще лъсне?

  Юда се продаде за 30 сребърника, а ДБ на БСП за 8 районни кмета.
 99. 99 Профил на murttle
  murttle
  Рейтинг: 923 Неутрално

  До коментар [#77] от "GreenEyes":

  Да изкараш хуманитарните науки на пазара, това означава да храниш НПО-та, които да прокарват различни политически и финансови интереси, това означава "възродителен процес", "македонска нация", "ромско включване", "панславянство" и прочия високонаучни приноси.

 100. 100 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 2104 Неутрално

  [quote#96:"prirodata"]Разберете, че без научна дейност няма как да я има развойната. [/quote]
  Знам го и то много добре. Но още по-добре знам, че когато ми потрябва нещо от научната дейност ВИНАГИ се оказва, че то не е българско ами нещо на английски, често с азиатски имена. ЗАЩО да финансираме нещо от което нямаме резултат и полза?

  "Ама малко ни финансирате, ако дадете повече ние ще...". Все едно да ми обясняват, че ако инвестирам малко повече в селски отбор те и ще настигнат Реал-Мадрид. Ами няма да го настигнат и вероятността да похарча напразно парите е огромна.

  Юда се продаде за 30 сребърника, а ДБ на БСП за 8 районни кмета.
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK