Учени от БАН отново протестираха за повече пари за наука

БАН свика публично заседание на открито, на което да бъдат обсъдени проблемите и бъдещото развитие на академията.

© Юлия Лазарова

БАН свика публично заседание на открито, на което да бъдат обсъдени проблемите и бъдещото развитие на академията.Стотици учени от Българската академия на науките (БАН) излязоха на протест на площад "Княз Александър Първи" днес. Основното искане е за повече пари за наука. В проектобюджета за 2017 г., който парламентът ще гледа на първо четене утре, за БАН се отпускат 5 млн. лева повече. Според учените обаче държавата реално не дава пари за наука, а само за заплати и издръжка.


"Тези пари дори не покриват 100% от необходимото за заплати, а 85%. За да бъдат покрити заплатите на учените, са необходими 98 милиона. За да има нормално съществуване на една съвременна европейска научна организация, са необходими 175 млн. лева", каза председателят на Общото събрание на БАН проф. Евелина Славчева пред БНР.


Учени от БАН отново протестираха за повече пари за наука

© Юлия Лазарова


"Опитали сме всички стандартни начини. Преди 4 години, когато бюджетът на БАН беше сведен до нищожните 59 млн. лева, ръководството на БАН, общото събрание и учените полагахме неимоверни усилия да бъдат чути аргументите ни защо искаме повече пари. Трудно се получава по стандартните начини. Днес това събрание има по-скоро за цел да поучи подкрепата на обществото, да се чуе публично какви са нашите проблеми", допълни Славчева.
Учени от БАН отново протестираха за повече пари за наука

© Юлия Лазарова


Протестът бе наречен "публично общо събрание на БАН", като на него бяха поканени всички отговорни за изпълнението на закона за насърчаване на научните изследвания, всички депутати, премиерът Бойко Борисов и вицепремиерите - членове на настоятелството на БАН. Те обаче не дойдоха.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK