Комисията за защита на потребителите започна проверки на зимните гуми

Председателят на КЗП Димитър Маргаритов.

© Комисия за защита на потребителите

Председателят на КЗП Димитър Маргаритов.Комисията за защита на потребителите ще провери 1200 вида автомобилни гуми, предлагани в търговската мрежа, до края на февруари, съобщи по БНТ председателят на контролния орган Димитър Маргаритов. Фокусът ще е върху зимните гуми, като заедно с Агенция "Митници" вече са инспектирани няколко десетки партиди още на границата.


Проверени са също принадлежности, свързани със зимната експлоатация на автомобила. След тях е забранено пускането на пазара на 340 устройства за осветление и светлинна сигнализация.


"Следим пазара на зимни гуми и принадлежности. Целта е водачите да имат възможност да подготвят своите автомобили за предстоящия сезон с качествени продукти, както и да няма опасни стоки в търговската мрежа", уточни Маргаритов.
Той посочи, че КЗП активно обменя информация с останалите европейски държави за разкритите на пазара опасни стоки, като се взимат строги мерки срещу разпространяването им на общоевропейския пазар.


И "Черния петък" е на фокус


Маргаритов каза още, че комисията вече следи офертите във връзка с кампанията "Черен петък". Миналата година са установени заблуждаващи практики, при които потребителите са привличани в търговски обекти с анонси за гръмки проценти намаление, които или не са точни, или са се отнасяли само за единични артикули.


"Оказа се, че през тази година в рамките на кампанията "Черен петък" се предлагат и друг тип услуги, например в сферата на предоставянето на кредити, на телекомуникациите. Тук трябва да се внимава, защото сключваните договори понякога са свързани с по-дългосрочно обвързване и биха могли сериозно да ощетят потребителите, ако информацията не е пълна и точна", предупреди председателят на комисията.


Според Димитър Маргаритов често търговците хитруват, като обявяват, че когато стоката е намалена, няма право на рекламация или връщане в посочения от закона 14-дневен срок. Запазваме си всички права по закон и при намаленията независимо колко висок е техният процент", разясни Маргаритов.


Студентите да внимават за туроператорите


Ще се проверяват и офертите по повод наближаващия студентски празник. "Когато студентите избират организирано пътуване, особено с по-голяма продължителност или пък извън страната, трябва да внимават договорът да бъде сключен с реален туроператор, за да може при проблеми да бъде потърсена отговорност", каза председателят на Комисията за защита на потребителите.


Той допълни, че комисията може да помогне и преди подписването на договора. "Разполагаме с достатъчно добра база данни за това какви са най-съществените нарушения, в които оператори са били хващани", коментира Маргаритов по отношение на офертите за осми декември.

Коментари (16)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на marks_nazi
  marks_nazi
  Рейтинг: 225 Неутрално

  ЕКСпиртизата ще вкл. :по 4 бр.зимни гуми на човек и съответно по някой лев в джоба ,че идват празници!!!

  Долу рушистите и фашистите
 2. 2 Профил на happystory
  happystory
  Рейтинг: 482 Неутрално

  Защо трябва да има комисия за защита на потребителите? Конкуренцията е това което защитава потребителите, а не някакви чиновници. Трябва да има комисия за ОСИГОРЯВАНЕ на конкуренция, само конкуренцията може да защити потребителите.

 3. 3 Профил на pet_fire
  pet_fire
  Рейтинг: 5301 Неутрално

  КЗК май "подскача" от проблем на проблем и нищо не довършва докрай. С доста маловажни въпроси се захваща а наболелите ги пренебрегва.

 4. 4 Профил на PETZL
  PETZL
  Рейтинг: 873 Неутрално

  До коментар [#2] от "happystory":

  А знеш ли колко фалшиви крушки се продават? Колко фалшиви течности за чистачки? Кой да ги спре?

  99,9% от всички хора, умрели от рак, приживе са яли краставици.
 5. 5 Профил на deymus
  deymus
  Рейтинг: 940 Неутрално

  До коментар [#4] от "PETZL":

  А досега кой ги спира?
  Щом са на пазара все още?

 6. 6 Профил на jappy68
  jappy68
  Рейтинг: 341 Неутрално

  Е, накъде напролет вече ще знаем с какви гуми е трябвало да караме през предишните месеци. На това му се вика "навременна информация," макар че по-точна може би ще е "новата думичка" post-truth, особено ако приемем превод на български "след дъжд качулка."

 7. 7 Профил на хм
  хм
  Рейтинг: 1460 Неутрално

  До коментар [#2] от "happystory":

  за да има конкуренция трябва да има свободен пазар.
  за да има свободен пазар трябва да има справедлив и бърз съдебен процес.

  поради липса на свободен пазар и работеща съдебна система си имаме КЗП.

 8. 8 Профил на happystory
  happystory
  Рейтинг: 482 Неутрално

  До коментар [#4] от "PETZL":

  Според теб защо след като хората не са доволни от качеството на крушките продължават да ги копуват? Защо не изберат други крушки? Дали не е защото нямат друг избор, няма голям избор от крушки на пазара? А защо няма голям избор от крушки на пазара, защо след като производителите на крушки виждат че сегашните крушки на пазара са лошо качество и хората не са доволни, защо не предложат добро качество с което да спечелят целият пазар? Ясно е че имат стимул, но защо не го правят тогава? Дали не е ли защото е трудно за тия малки производители да излезнат на пазара? Което е вина на многото изисквания като регулации и тем подобни административни пречки което пречи на конкуренцията, и след като има пречка пред конкуренцията, имаш малък избор, и то на лошо качество. Ето как всичко се свежда до равно поле за конкуренция, правителствената намеса е тази която пречи на нови производители да иезланат на пазара и да се конкурират за качество и цена, тогава големите компании немогат да си позволят за предоставят лошо качество защото клиентите ще ги накажат като изберат по доброто качество.

 9. 9 Профил на happystory
  happystory
  Рейтинг: 482 Неутрално

  До коментар [#7] от "хм":

  точно правилно. Затова вместо да правят комисия за защита на потрербителя, да се концентиррат да изчистят корупцията и преччките пред бизнеса, за да може да имаме свободен пазар, тогава няма да има лошо качество на нищо.

 10. 10 Профил на mitko11
  mitko11
  Рейтинг: 2267 Любопитно

  До коментар [#8] от "happystory":

  Глупости на търкала....Какви малки производители на електрически крушки и конкуренция? Всички крушки се произвеждат и внасят или директно с контейнери от Китай, или се произвеждат в Китай по поръчка на български или европейски фирми. Тукашните т.нар. "производители" са всъщност търговци на едро и дребно, които в най-добрия случай преопаковат китайско карго.

  Живеем във времена на суши, фондю и жулиен, а аз продължавам да обичам кюфтенца с пържени картофки и баничка с боза. Моята простотия край няма!
 11. 11 Профил на russian78
  russian78
  Рейтинг: 532 Неутрално

  [quote#2:"happystory"]Защо трябва да има комисия за защита на потребителите? Конкуренцията е това което защитава потребителите, а не някакви чиновници. Трябва да има комисия за ОСИГОРЯВАНЕ на конкуренция, само конкуренцията може да защити потребителите.[/quote]

  Имах огромно желание да Ви поставя един "+", защото се солидаризирам със същината на написаното от Вас с единственото изключение, че отделна комисия за защита на конкуренцията не е необходима, но няма как да поставя "+" на мнение, в което единствената дума, изписана изцяло с главни букви е с правописна грешка. Въпреки това, механизмите на свободния пазар и в частност конкуренцията са безспорно най-добрите защитници на потребителите.

  "Squash is a sport that represents the future, not the past." - N Ramachandran (President of WSF)
 12. 12 Профил на happystory
  happystory
  Рейтинг: 482 Неутрално

  До коментар [#10] от "mitko11":

  1во, не се произвеждат, а сглобяват в Китай.
  2во, защо според теб всички международни компании местят производството си в Китай, що не го прозивеждат в техните си страни? Защото е по евтино в Китай нали. А да не би тука в БГ да няма да има хора да работят в фабрика за крушки? Има много хора които имат нужда от начална и ниско платена работа, що тогава тука няма такива заводи и фабрики? Дали няма нещи общо с средата за правене на бизнес, регулациите, минималната заплата, липсата на съдебна власт, липсата на силна защита на частната собсвеност и т.н.?

 13. 13 Профил на mitko11
  mitko11
  Рейтинг: 2267 Любопитно

  До коментар [#12] от "happystory":

  По 1 - На опаковките на крушките, продавани например от завод "Светлина" - Сливен, пише "Произведено в Китай за нуждите на завод "Светлина". Така че не само се сглобяват, ами се и произвеждат, и опаковат. Това е почти за всички промишлени стоки и електроника, не само за крушките.
  По 2. - Никой няма да инвестира в производство в страна, където съдебната система работи в полза на бандитите. След като френска фирма беше открадната за една седмица с помощта на съдия, прокурор и нотариус и се наложи намесата на френския посланик, за да се оправят нещата, едва ли тук ще дойде читав инвеститор. Не е само заплатите, казва се "бизнес климат". Свързан е с работеща съдебна система, неизменни закони, защита на частната собственост, върховенство на закона. Иначе тук ще идват само представители на колцентрове, временна работа за шивачки и т.н.

  Живеем във времена на суши, фондю и жулиен, а аз продължавам да обичам кюфтенца с пържени картофки и баничка с боза. Моята простотия край няма!
 14. 14 Профил на happystory
  happystory
  Рейтинг: 482 Неутрално

  До коментар [#13] от "mitko11":

  Точно това имам предвид. Понеже няма работеща съдебна система, няма защита на частната собственост, бизнес климата е лош, и затова няма достатъчно конкуренция, на всичко отгоре има много регулации, изисквания, гигандска бюрокрация и администация което го прави още по трудн оза малки предприятия да се коонкурират. И затова на пазара няма голям избор от стоки. Тия крушки можеше и тука да се произвеждат.

 15. 15 Профил на PETZL
  PETZL
  Рейтинг: 873 Неутрално

  До коментар [#8] от "happystory":

  Знаеш ли какво означава фалшива крушка за автомобил?Пише на тях,ксенон реплика.И знаеш ли какво представлява?Синьо фолио около крушката.Нито имаш ксенон,нито фокусиран светлинен поток.Имаш едно говно във фара.Те такива трябва да се спират и унищожават.

  99,9% от всички хора, умрели от рак, приживе са яли краставици.
 16. 16 Профил на happystory
  happystory
  Рейтинг: 482 Неутрално

  До коментар [#15] от "PETZL":

  Ще се спрът когато хората спрът да ги купуват, което ще стане когато хората имат по голям избор от крушки, стоки и услуги, което ще стане когато няма пречки пред конкуренцията, и има добре работеща съдебна система осигори равно поле за конкуренция.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK