Четирима българи влизат в класацията на в. "Файненшъл таймс" "Новите 100 на Европа"

Четирима българи влизат в класацията на в. "Файненшъл таймс" "Новите 100 на Европа"

© Скрийншот от в. „Файненшъл таймс“Четирима българи намират място в класацията на в. "Файненшъл таймс" - "Новите 100 на Европа", съобщи изданието.


Това са Антон Ценов и Николай Андонов – основатели на Start It Smart, менторска програма за начинаещи предприемачи; Атанас Киряков – основател и изпълнителен директор на компанията Ontotext, която развива семантични бази данни; Стефан Стоянов – зам.-кметът на Пловдив, в чийто ресор попадат образованието, бизнес развитието и международното сътрудничество.


От три години насам в. "Файненшъл таймс" заедно с базирания в Полша научен журнал Res Publica, Google, спонсорирания от Чехия, Унгария, Полша и Словакия Вишеградски фонд подбират 100-те души в Централна и Източна Европа и организациите, които "променят обществената, политическата и бизнес атмосферата в региона" чрез иновации, предприемачество и свежи подходи към проблемите.
Те са разпределени в секциите "Общество и политика", "Бизнес", "Медии и култура", "Наука". Стефан Стоянов е спечелил в категория "Общество и политика" и е описан като "млад, амбициозен и способен политик", който стои зад "големи и смели инициативи на бързо напредващия" Пловдив, включително въвеждане на система за обучение "Монтесори" в държавните детски градини. Той е син на бившия евродепутат от ГЕРБ Емил Стоянов и племенник на президента Петър Стоянов.


Технологиите, развити от Ontotext на Атанас Киряков (отличен в категория "Бизнес"), се ползват от BBC, Британския музей, правителствени агенции във Великобритания и Канада, посочват авторите на класацията, а самият той е водещ експерт в семантичните бази данни.


Start It Smart е най-големият проект на Антон Ценов и Николай Андонов, но тяхно дело е и компанията MindMapping, която развива креативното мислене на ученици и студенти в България. Сега те развиват начинаещата фирма Join The Players, която анализира и води статистики за действията на футболните играчи на терен.


Освен България в класацията участват още Армения, Беларус, Чехия, Естония, Хърватия, Унгария, Литва, Латвия, Полша, Румъния, Сърбия, Словакия, Словения и Украйна.


Най-много отличени има Полша – 28 души, следват я Чехия със 17, Словакия със 16 и Румъния с 14.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK