Договорите за атомните централи със СССР били неизгодни според документи на ДС

Сборникът "Държавна сигурност и българската енергетика"

© Юлия Лазарова

Сборникът "Държавна сигурност и българската енергетика"Договорите със Съветския съюз за проектиране на атомните централи "Козлодуй" и "Белене" са били неизгодни за България. В АЕЦ "Козлодуй" на ключови места са били вложени 50 километра негодни кабели. Във всички електроцентрали в България нивото на противопожарна безопасност е било изключително ниско. Това са факти, които разкрива новият сборник с документи от архивите на Държавна сигурност, съставен от Комисията по досиетата.


В хартиеното издание на "Държавна сигурност и българската енергетика (1944-1991) " са включени 114 документа, а в разширения електронен вариант – 326.


От документите се вижда, че основната роля на Държавна Сигурност (ДС) е била "недопускането на вражески елементи в сферата на енергетиката". Агентурният апарат е трябвало да
"обхване" и "регистрира" този контингент. Сметнатите за опасни били или "профилактирани", или уволнявани.
Още през 60-те години Държавна сигурност е разполагала със сериозен брой агенти във всички централи в България. Според документи за атомната електроцентрала "Козлодуй" от март 1975 г., т.е. година след пускането й, ДС е разполагала там с 30 секретни сътрудници. Година по-късно техният брой бил удвоен.


Изгодни договори за СССР


До пускането на АЕЦ "Козлодуй" през 1974 г. за централата били похарчени близо 400 млн. лв е видно от документите. На нея бил даден статут на "режимен обект", за който отговарял специален офицер от Държавна сигурност.


Справка от март 1989 г. е един от последните документи в сборника. Тя разглежда проблемите в енергетиката, като посочва неизгодните за България споразумения със СССР, сключени в рамките на Съвета за икономическа взаимопомощ (СИВ) - икономическата организация на страните от социалистическия лагер.


В документа се посочва, че цените на горивата и оборудването за атомните централни на свободния пазар за периода 1980-1990 г. са значително по-ниски от тези, "съгласувани от страните-членки на СИВ". В справката се казва също, че "със съглашението от 1964 г. съветската страна постига едностранна изгода при двустранното сътрудничество в проектирането".


Като обосновка е посочена "плаващо договорираната цена" за проектирането на 5 и 6-ти блок на АЕЦ "Козлодуй", която е от порядъка на 37 млн. рубли, като се е очаквало за АЕЦ "Белене" тя да бъде още по-висока, "ако не се променят принципите" с нов договор.


Некачествени съоръжения и съмнителна безопасност


От рапортите на офицера, отговорен за атомната централа "Козлодуй", включени в сборника, се вижда, че през 1978 г. е имало мнения, че "персоналът на цех "Радиационна безопасност и дозиметрия" при "АЕЦ Козлодуй" не притежава необходимата квалификация, че няма добър специалист по радиационна безопасност и измерванията се правят повърхностно".


В друг рапорт от 1984 г. се казва, че само за една година в централата са станали 13 "кабелни пробива". Причината за това е, че 50 километра от кабели, монтирани на "възлови електродвигатели" и други "важни въоръжения" през 1980 и 1981 г., са "некачествени".


Това е станало, след като "по нечие устно нареждане" кабелите не били изпитани според изискванията.


Жива сила вместо автоматизация и хитруване с изпълнението на плана


В друг рапорт също от 80-те години отговорният за централата офицер заявява, че по отношение на пожаро-аварийната безопасност се залага "предимно на живата сила", а инвестициите, които трябва да се правят в автоматизираните системи за гасене се пренебрегват.


В документите се посочва, че "подобно нещо няма не само в СССР, а и в другите държави, които експлоатират атомни електроцентрали", което препраща към държавите на запад от "Желязната завеса".


ДС е регистрирала и редица спекулации, основно свързани с изпълнението на заложените планове. Има сведения за това, че ръководството на рудници е давало нареждане да се смесва пепелта, която принципно е негодна, с въглищата, за да се преизпълни заложения план. По този начин хора от ръководството получавали бонуси.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK