Бъчварова: МВР е една от най-реформираните системи

Румяна Бъчварова

© Юлия Лазарова

Румяна БъчвароваМВР е една от най-реформираните системи, защото промените, които се вършат там са може би най-много в сравнение с другите министерства", заяви вицепремиерът и министър на вътрешните работи в оставка Румяна Бъчварова пред Би Ти Ви. Според нея тезата, че ведомството е нереформирано е "мантра, която се повтаря".


Същевременно Бъчварова посочи, че почти целият бюджет на министерството отива за заплати: "95% от бюджета на МВР е по перо "персонал", което означава, че ние основно разчитаме на заплащането на човешкия тур", каза тя и добави, че е необходимо системата да се модернизира, екипите да бъдат технически добре екипирани.


Според нея грешките ѝ са свързани с нуждата от повече решителност в определени моменти и с това, че екипът не е успял да обясни добре, че прави полезни реформи. "Не съм се дръпнала от тази реформа. По никакъв начин не съм се отказала", заяви Бъчварова и добави, че независимо от отказа от някои от заложените стъпки разделянето на административните от полицейските дейности в МВР е изключително важно за системата. Като пример за реформи тя посочи и даването на повече правомощия на ГДБОП и установяването на вътрешен механизъм за антикорупционната практика. На критиките срещу назначаването ѝ за министър тя каза, че за това е имало много рационални аргументи – че човек извън системата може да направи много по-радикални реформи.
За оставката на втория кабинет "Борисов"


Според Румяна Бъчварова подаването на оставката на правителството показва едно достойно поведение на министър-председателя и че Борисов е способен да носи отговорност, а не е вкопчен във властта на всяка цена. "Този път много ясно отговорността беше поета и се отива на избори, за да се поиска доверието на избирателите", каза тя. "Няма причина да не тръгне (ГЕРБ) към тези избори изключително мотивирана. Имаме опит, знаем как трябва да бъде управлявана държавата", добави вицепремиерът в оставка.


Попитана как се е променил премиерът от първия си мандат досега, тя заяви, че той "от един добър управленец стана един изключителен държавник".


Цачева била рационалният избор, но българите гласували емоционално


На въпрос дали издигането на Цецка Цачев за кандидат-президент е било грешка, вицепремиерът в оставка заяви, че кандидатурата е била аргументирана и "към онзи момент беше единственото възможно решение".


"Аргументите за тази кандидатура бяха рационални. Избирателите подходиха емоционално в своя избор", смята Бъчварова и посочи, че не може при вземането на важни политически решения да се действа само емоционално.


Според нея фактът, че част пот избирателите на ГЕРБ са гласували за левия кандидат Радев носи и позитиви. "Този факт показва, че наистина партията не е онази армия, в която обвиняват ГЕРБ, че безропотно следва едно или друго решение". По думите на Бъчварова поредицата изборни победи е била нещо изключително хубаво, но винаги неизбежно има и загуби.


За сложните отношения в коалицията


За разлика от тезата на премиера Бойко Борисов, който в последните дни неколкократно заяви, че при сформирането на коалицията е бил наясно, че правителството няма да издържи дълго, Румяна Бъчварова заяви, че не е мислела така от самото начало. "Ние работехме така, че да има цял мандат, но осъзнавахме, че при такава сложна коалиция всеки един от предстоящите национални избори може да провокира напрежение в тази коалиция", коментира тя.


"Мисля, че всеки се опитваше да запази политическа автентичност и да остане в коалицията. Тук беше голямата дилема, особено на по-малките ни партньори", заяви вицепремиерът в оставка. По думите ѝ е било предизвикателство за ГЕРБ да участва в коалиция след първия си самостоятелен мандат.


Посочи обаче, че представителите на различните политически сили са поддържали диалогичен режим на отношенията и даде пример: "Няколко дни, след като встъпих като министър отстоях смисъла на пенсионната реформа, която се водеше от Калфин, и това предизвика недоволство в МВР".


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK