Делян Добрев също вече е обвиняем по АЕЦ "Белене"

Делян Добрев каза пред журналистите, че е невинен и ще го докаже.

© Георги Кожухаров

Делян Добрев каза пред журналистите, че е невинен и ще го докаже.Бившият министър на енергетиката Делян Добрев стана петият обвиняем по разследването за АЕЦ "Белене" в рамките на последната седмица. Днес той се яви в Столичното следствие, за да бъде привлечен като обвиняем.


Добрев е обвинен в умишлена безстопанственост, вследствие на което НЕК е ощетена с малко над 4,5 млн. евро.


"Не съм извършил престъпление и ще докажа невинността си", заяви на излизане Добрев. "С моя подпис беше спряна далаверата "Белене", някой се опитва да ме пришие към Румен Овчаров и Петър Димитров. Истината е, че аз съм от другата им страна, защото те инициираха тази злоупотреба на хилядолетието. Докато моят подпис стои под предложението за спиране", заяви Добрев, цитиран от агенция "Фокус".
На въпрос дали той е подписал прекратяването на договора с консултантската фирма "Парсънс", той отговори: "Министърът не подписва такива договори, и не ги прекратява. Каквото е необходимо и е било в моята компетентност. Аз съм го направил. От документите, с които се запознах ми е още по-странно и неразбираемо какво правя аз тук. Въпреки опитите да бъда вкаран в един кюп с Овчаров и Димитров, това просто няма как да се получи", заяви Добрев.


Той не иска да коментира детайли по делото, защото това може да увреди защитната му позиция. "Мисля че в публичното пространство беше достатъчно коментирано и от министър Петкова и от други колеги в управлението. Всичко, което е било необходимо да предприема като разпореждане на БЕХ, на който съм бил собствени и принципал, съм го направил", каза още Добрев.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK