Членове на съдийската колегия: Недопустимо е Цацаров да изнася неверни данни за съда

Сотир Цацаров

© Анелия Николова

Сотир ЦацаровПетима членове на съдийската колегия поискаха органът да изрази становище, в което да обяви за недопустимо публично разпространените от главния прокурор "непълни и неверни данни за дейността на наказателните отделения на Софийския районен съд и Софийския градски съд".


Зад искането стоят Галина Карагьозова, Калин Калпакчиев, Камен Иванов, Соня Найденова и Юлия Ковачева. А поводът е предоставената от прокуратурата чрез прессъобщение справка за забавени дела в двете софийски съдилища. Впоследствие от градския съд уличиха държавното обвинение в лъжа и опровергаха данните. Последва размяна на писма между градския прокурор на София Емилия Русинова и председателят на градския съд Калоян Топалов.


"Главният прокурор на Република България разпространи чрез своя пресцентър неверни и непълни данни за дейността на наказателните отделения
на Софийския градски и Софийския районен съд. Същевременно, когато председателят на СГС публично опроверга верността на част от разпространената информация, главният прокурор се скри зад своите подчинени и не поднесе публично извинение", пишат предложителите.


Те призовават съдийската колегия недвусмислено да даде оценка за неприемливостта на действията на главния прокурор. "На първо място,


прокуратурата няма право да проверява дейността на съда по наказателни дела. Такива правомощия има


ИВСС, председателите на съдилищата и горестоящият съд в рамките на инстанционния контрол. На второ място, публичното разпространение на невярна информация с цел дискредитиране на съда разрушава доверието в съда, а това е недопустимо в правовата държава. Главният прокурор следва да извършва проверки за срочността и продължителността на досъдебните производства, както и да анализира поведението на прокуратурата в съдебната фаза, включително чрез запознаване и обсъждане на практиката на съдилищата. Не ни е известно прокуратурата да е изготвила и представила анализи за продължителността и ефективността на досъдебното производство", пишат в предложението си петимата членове.


Те припомнят, че събитията се случват в момент, когато се провежда мисия на Службата за подкрепа на структурните реформи на Европейската комисия и се очакват важни доклади за независимостта и ефективността на българската прокуратура.


"Главният прокурор отказва да дава отговори за ефективността и обективността на водените разследвания за корупция на високите властови нива


или изобщо да води такива разследвания. В същото време, търсейки удобен виновник за своите неуспехи, събира данни за продължителността на съдебните производства и без да ги провери за вярност и пълнота ги разпространява, с което постига дискредитиране на българския съд. В краткосрочен план се цели фабрикуване на "мотиви" за промяна в специалната подсъдност на СГС", пишат още членовете на съвета.


Според тях е недопустима главният прокурор да води битка срещу съда.


"Обругаването на съда може и да има временни конюнктурни ползи за някого, но в перспектива причинява дългосрочните вреди за държавността и българските граждани".


Затова и членовете на колегията предлагат поведението на Цацаров да бъде обявено за недопустимо. На последното заседание на пленума главният прокурор не се появи. Въпросът вероятно ще бъде обсъден на заседанието на колегията във вторник.

Коментари (30)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Петър Самсонов
  Петър Самсонов
  Рейтинг: 5646 Неутрално

  Цацаров е извършил престъпление, като е изготвил документ с невярно съдържание.
  Няма ли кой да го арестува???

  “Комунизмът е философия на провала, вяра в невежеството, евангелие на завистта.” сър Уинстън Чърчил
 2. 2 Профил на Nina Kercheva
  Nina Kercheva
  Рейтинг: 549 Неутрално

  Да го арестува Първо районно улравление на МВР !!!!

 3. 3 Профил на Cara Mia
  Cara Mia
  Рейтинг: 334 Неутрално

  За съжаление Цацаров все още е недосегаем,но това е лебедовата му песен!

 4. 4 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3786 Неутрално

  До кога ще търпим този дерибей!?
  Той прави какво му е угодно в съдебната система....а и не само в нея.

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 5. 5 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3786 Любопитно

  [quote#3:"Cara Mia"]За съжаление Цацаров все още е недосегаем,но това е лебедовата му песен![/quote]
  Като е недосегаем, що не се разходи ей така из улиците на София!?
  Например "Мария Луиза" през ноща.

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 6. 6 Профил на event_horizon
  event_horizon
  Рейтинг: 888 Неутрално

  Цацаров е отмъстителен за когото важи принципа "целите оправдават средствта", демек "ще ви гоня до дупка без да ме интересува дали нарушавам законите". Действа брутално без да се суети. В сиви-то си има овбинение срещу президента Плевналиев за "дейсвия срещу интересите на републиката". Обвинява точно когато ("Костинброт" и където ("КТБ" трябва. Ако следващото правителство го остави да имровизира на свобода, може и да върне концлагерите за инакомислещи.

 7. 7 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4141 Разстроено

  [quote#2:"florencia"]Първо районно улравление на [/quote]
  там НЕ бият !!!

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 8. 8 Профил на джендър NATO generals
  джендър NATO generals
  Рейтинг: 986 Неутрално

  Недопустимо е 27 години съд и прокуратура да ни занимават със себе си. А в същото време обществото да ги смята за най-корумпираните институции, и да няма нито един политик и министър вкаран в затвора!

  Само от 2009 - 2012-та са "инвестирани" 8 милиарда евро във ВЕИ тролово производство на ток
 9. 9 Профил на plebs
  plebs
  Рейтинг: 279 Неутрално

  "А поводът е предоставената от прокуратурата чрез прессъобщение справка за забавени дела в двете софийски съдилища. Впоследствие от градския съд уличиха държавното обвинение в лъжа и опровергаха данните."

  Из отговора на прокуратурата, който не беше публикуван тук:
  "След запознаване с цитираните във Вашето съобщение 4 броя дела, за които се сочи, че некоректно сме отчели като значително забавени мотиви, се установи следното:
  По НОХД № 1665/2009г. и по НОХД № 463/2008г., както и самите Вие сте посочили, липсват изготвени мотиви и това е процесуалното основание за отмяна на първоинстанционния акт, както и основание за отстраняването от длъжност на съдията докладчик от Висшия съдебен съвет.
  По НОХД №1142/2008г. мотивите към присъдата също са изготвени извън законоустановения срок по чл. 308 ал. 1 от Наказателно-процесуалния кодекс.
  По отношение възражението Ви относно НОХД № 2746/2008г. установихме, че то е основателно, поради което поднасяме своите извинения за некоректно подадената информация."
  http://www.focus-news.net/news/2016/11/15/2330905/sofiyska-gradska-prokuratura-po-podadenite-ot-nas-dela-sas-zabaveni-motivi-lipsva-publikuvana-informatsiya-v-sayta-na-sofiyski-gradski-sad.html
  Та така, делата "Софийски имоти" и Вальо Топлото и РОвч още отлежават в съда...
  Съдия Мими Петрова пък била уволнена. Пука и, тя се е осигурила и за втория си живот.

 10. 10 Профил на Петър Самсонов
  Петър Самсонов
  Рейтинг: 5646 Неутрално

  И защо някои хора не искат да се променя Конституцията, знаете ли???

  Конституция на Република България
  Чл. 132.
  (Изм. - ДВ, бр. 85 от 2003 г.) (1) При осъществяване на съдебната власт съдиите, прокурорите и следователите не носят наказателна и гражданска отговорност за техните служебни действия и за постановените от тях актове, освен ако извършеното е умишлено престъпление от общ характер.

  “Комунизмът е философия на провала, вяра в невежеството, евангелие на завистта.” сър Уинстън Чърчил
 11. 11
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 12. 12 Профил на abygale
  abygale
  Рейтинг: 551 Неутрално

  Недопустимо е, разбира се! Ама то само тия неверни данни да изнасяше Цацаров, с мед да го мажеш. Спомняте си за "убийците на Пеевски"? Помнете ми думата, тая изцепка - убийци има, убит няма, ще влезе в учебниците по право като ноторен пример за дълбоките политически зависимости на прокуратурата.

 13. 13 Профил на alchemist
  alchemist
  Рейтинг: 912 Разстроено

  Много от случващите в България неща са недопустими, но въпреки това се случват :(

  Ако спориш с идиот, вероятно точно същото прави и той.
 14. 14 Профил на mitkokitkata
  mitkokitkata
  Рейтинг: 287 Неутрално
 15. 15 Профил на Koba Stalin
  Koba Stalin
  Рейтинг: 1366 Весело

  Членове на съдийската колегия: Недопустимо е Цацаров да изнася неверни данни за съда

  Какво означава това "недопустимо е". Такава наивност не бях очаквал и то от съдийската колегия. Та точно тези хора би следвало отлично да знаят, че "всичко което не е изрично забранено от закона - е не само допустимо, но и законно". Това съдии ли са или емоционални девици от някой пансион. Недопустимо е да се възмущават от нещо за което законът не предвижда каквато и да е репресия. Язък им за дипломите

  /не се чете/
 16. 16 Профил на Петър Самсонов
  Петър Самсонов
  Рейтинг: 5646 Неутрално

  Явно реформата на Христо Иванов работи!!!
  Разделянето на съда от прокуратурата вече дава своите плодове!
  И тук е използван класическият римски принцип: "Дивиде ет импера" (Разделяй и владей)
  Няма лошо. Досега всичко се замиташе под леглото, отсега нататък далаверите в съдебната система стават публични и на всички им става ясно, че мястото на прокуратурата не е в съдебната, а в изпълнителната власт. Защото прокурорът е също и юрисконсултът на държавата.

  “Комунизмът е философия на провала, вяра в невежеството, евангелие на завистта.” сър Уинстън Чърчил
 17. 17 Профил на Петър Самсонов
  Петър Самсонов
  Рейтинг: 5646 Неутрално

  [quote#15:"Тони Шнайдера"]Какво означава това "недопустимо е".[/quote]
  До коментар [#15] от "Тони Шнайдера":
  Това "недопустимо", отнесено до Главния прокурор, означава само едно - ПРОТИВОКОНСТИТУЦИОННО!
  Остава някой да формулира умисъла и до затвора има само една крачка!!!

  “Комунизмът е философия на провала, вяра в невежеството, евангелие на завистта.” сър Уинстън Чърчил
 18. 18 Профил на Прост ГЕРБав ама чекмеджета са с евра
  Прост ГЕРБав ама чекмеджета са с евра
  Рейтинг: 516 Неутрално

  Ето ги "видимите резултати" от ГЕРБавите "реформи" на СИКаджията.
  Вместо да разградят съветската прокуратура ГЕРБавите, заедно с другите комунисти, бетонираха състоянието на безотогворност на главния прокурор.
  Не стига, че мутрата си "го избра", ами го направи напълно безконтролен.
  А, така наречените "реформатори" от СДС/ДГБ легитимираха опраскването на реформите.

  Чрез Д(п)С от "Вие сте прости и аз съм прост " до чекмеджета пълни с еврА - дет се вика "развитие"!
 19. 19 Профил на Без коз
  Без коз
  Рейтинг: 918 Неутрално

  Щом главният прокурор нарушава законите и министър председателят покровителства престъпни структури.... Трябва нещо да променим,нали шилета?

  Народ, който избира корумпирани, самозванци, крадци и предатели, не е жертва! Съучастник е !
 20. 20 Профил на Прост ГЕРБав ама чекмеджета са с евра
  Прост ГЕРБав ама чекмеджета са с евра
  Рейтинг: 516 Гневно

  [quote#17:"Депутат 241"]Остава някой да формулира умисъла и до затвора има само една крачка!!! [/quote]

  КОЙ да го преследва наказателно тоя главен "прокурор"?
  ГЕРБавите използваха паравана на "реформите" за да навредят ОЩЕ ПОВЕЧЕ на българската държавност.
  Умишлено създадоха фигура в държавата, неподвластна на законите.
  Писах го преди.
  Вредите, нанесени на България от мутрата не се дължат на глупост. СИКаджията изпълнява план за разрушаване на Българската държавност в интерес на олигарсите от "бившата" ДС. А те го държат на къса каишка с информацията за "професионалното му развитие"!
  Танцува като мечка по снагата на България!

  Чрез Д(п)С от "Вие сте прости и аз съм прост " до чекмеджета пълни с еврА - дет се вика "развитие"!
 21. 21 Профил на Koba Stalin
  Koba Stalin
  Рейтинг: 1366 Весело

  [quote#17:"Депутат 241"]Остава някой да формулира умисъла и до затвора има само една крачка!!! [/quote]

  Завиждам на ентусиазма ти, братчед! Но от мен да го знаеш - големите престъпници влизат в затвора само когато им стане ясно, че на улицата ще бъдат разкъсани от тълпата. А такава тълпа в България, няма. поне засега Предстои и да бъде формирана при благоприятно стечение на обстоятелствата, след около 200 години - най-рано. Дотогава ще има овче блеене и много други "недопустими" неща.

  /не се чете/
 22. 22 Профил на Прост ГЕРБав ама чекмеджета са с евра
  Прост ГЕРБав ама чекмеджета са с евра
  Рейтинг: 516 Гневно

  [quote#19:"Без коз"]Трябва нещо да променим,нали шилета? [/quote]
  ДС имат отговор.
  Свалиха от сцената износената кукла 'за развитие" и вече подгряват мат'риала с поредното чучело - Дългата чалгарска кукла. И народът тича подир новта примамка, като котка след кълбо с прежда! Ето, ДС ни спретнаха и "референдум"!
  Сега се оказва, че проблем са ни мажоритарните избори??
  И субсидиите на партиите??!!
  Не, че "премиерът" покровителства схеми, а главният "прокурор" е глух, сляп и безконтролен!
  Бедни български народе!!!
  Докога мотики.

  Чрез Д(п)С от "Вие сте прости и аз съм прост " до чекмеджета пълни с еврА - дет се вика "развитие"!
 23. 23 Профил на precision
  precision
  Рейтинг: 227 Неутрално

  До коментар [#1] от "Депутат 241":

  .. а ми няма

 24. 24 Профил на Koba Stalin
  Koba Stalin
  Рейтинг: 1366 Весело

  [quote#17:"Депутат 241"] отнесено до Главния прокурор, означава само едно - ПРОТИВОКОНСТИТУЦИОННО! [/quote]

  И още нещо Депутате - неудобно ми е да те уча точно теб - но за нарушение на Върховния закон Конституцията, няма предвидена наказателна мярка. Особено пък затвор! Предвидливи хора сте това депутатите! В този смисъл кражбата на една кокошка се наказва много по-жестоко от закона, от кражбата на правата на гражданите. А това е един доста шиб@н факт, откъдето и да го погледнеш.

  /не се чете/
 25. 25 Профил на роджър
  роджър
  Рейтинг: 877 Неутрално

  [quote#5:"Храбър"]Като е недосегаем, що не се разходи ей така из улиците на София!?
  Например "Мария Луиза" през ноща. [/quote]
  И ?
  Ти ще го посрещнеш ли там, Храбрий ???

  https://www.youtube.com/watch?v=7wBkJ8oIvRg
 26. 26 Профил на Мартин Константинов
  Мартин Константинов
  Рейтинг: 294 Неутрално

  Абе нямате ли си друга работа и клечите по цял ден пред компютъра и политиканствате.Колкото българи-почти толкова мнения.Всеки сульо разбира от политика.Извинявайте.

 27. 27 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7378 Неутрално

  Като няма за него кой да извади...

 28. 28 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5484 Неутрално

  Цацаров, цаца, риба. Рибата се вмирисва от главата. Цацаров е главен. Ясно е защо цялата му работа силно намирисва.

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 29. 29 Профил на lechevalier
  lechevalier
  Рейтинг: 450 Неутрално

  Дай Боже някак да бъдем отървани от тоя системен закононарушител!...

 30. 30 Профил на koko65bg
  koko65bg
  Рейтинг: 1055 Любопитно

  "Главният прокурор отказва да дава отговори за ефективността и обективността на водените разследвания за корупция на високите властови нива или изобщо да води такива разследвания.

  Ами какво върши тогава? Има ли начин да бъде сменен предсрочно за несправяне със служебните си задължения?

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK