МВР не казва колко е платено на 700-те полицая, охранявали концерта на Слави Трифонов

Концерт - митинга на Слави Трифонов се проведе на Орлов мост на 29 октомври и бе посветен на референдума, иницииран от "Шоуто на Слави"

© Георги Кожухаров

Концерт - митинга на Слави Трифонов се проведе на Орлов мост на 29 октомври и бе посветен на референдума, иницииран от "Шоуто на Слави"Избори 2022

Общият брой на служителите на Столичната дирекция на вътрешните работи (СДВР), които са охранявали концерт-митинга на Слави Трифонов на 29 октомври е 754 души. Това се разбира от отговор на запиване на "Дневник" до СДВР.


Без ясен отговор остава въпросът колко точно пари е струвала на Столичната полиция охраната. От писмото на Столичната дирекция на МВР се разбира, че положеният от полицаите извънреден труд се основава на вътрешна заповед и подлежи на заплащане съгласно нормативната наредба. "Не е регламентирано отчитане за всяко охранително мероприятие", се посочва още в отговора. Концертът продължи около час и половина. Полицаите обаче бяха на терен часове преди началото му, както и след приключването му.


В Закона за МВР е посочено, че за положен извънреден труд, полицейските служители се обезпечават с "допълнителен платен годишен отпуск за работата в работни дни и с възнаграждение за извънреден труд за работата в почивни и празнични дни".
Концертът на Трифонов бе в събота, което е почивен ден, по тази причина следва служителите на СДВР да са били компенсирани със заплащане. Отново в закона е посочено, че извънредният труд се заплаща с 50 на сто увеличение върху основното месечно възнаграждение. То зависи от стаж, ранг и други критерии на служителя. Стойността на заплатите на служителите на МВР не е публично известна.За охраната на събитието бяха командировани и служители от други градове на страната.


СДВР не е сключвала договор за възлагане на охрана с физическо, юридическо лице или с представител на Трифонов или "Шоуто на Слави".


Полицейските служители са били на територията на провеждания концерт с цел охрана на обществения ред и недопускане извършването на противообществени прояви, се отбелязва в отговора на СДВР.


Концертът предизвика остри реакции в социалните мрежи за и против неговото провеждане и затварянето на ключово за столицата кръстовище. За тях четете тук.


За резултатите от референдума четете тук.


Охраната по време на концерта от страна на Столична община се извършвала при всяко такова събитие и не са заплащани извънредни средства за нея. Такава имало при футболни мачове, концерти по Коледа или честване на деня на детето 1 юни например, се разбра от отговор на общината на същите въпроси. Иначе служителите на общината, които са се грижили за охраната са били 70 души.

Избори 2022

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK