България е заплашена от още дела пред съда в Страсбург заради условията в затворите

Снимката е от ареста във Враца, който беше ремонтиран в началото на годината. От министерството на правосъдието казват, че без реално подобрение на условията в затворите обаче, превантивното средство би останало до голяма степен неефективно, а прилагането на компенсаторното средство би довело до още разходи за изплащане на обезщетения, които е по-добре целесъобразно да бъдат направени за подобряване на условията на задържане

© Министерство на правосъдието

Снимката е от ареста във Враца, който беше ремонтиран в началото на годината. От министерството на правосъдието казват, че без реално подобрение на условията в затворите обаче, превантивното средство би останало до голяма степен неефективно, а прилагането на компенсаторното средство би довело до още разходи за изплащане на обезщетения, които е по-добре целесъобразно да бъдат направени за подобряване на условията на задържанеЕвропейският съд по правата на човека най-вероятно ще продължи да съди България по жалби на затворници срещу лошите условия в местата за лишаването от свобода. Това може да се случи, ако измененията в закона за изпълнения на наказанията не бъдат приети до първи декември тази година.


Тоа е срокът даден на българската държава в пилотното решение "Нешков и други срещу България", постановено от Европейския съд по правата на човека. Дотогава трябваше да бъде въведено вътрешноправно компенсаторно и превантивно средство за защита.


Измененията в закона предвиждаха лишените от свобода да имат възможност да искат от съда да бъдат компенсирани за лошите условия, при които са били настанени.
Промените бяха приети от правната комисия в парламента тази седмица, но едва ли ще бъдат гласувани окончателно преди крайният срок.Те предвиждаха още по-гъвкава система за първоначалното настаняване на лишените от свобода, така че един от водещите критерии да става и въз основа на материалните условия.


С измененията трябваше да бъде въведено и превантивното средство за защита - възможността за директен достъп на лишените от свобода до съд.


Т.е. да адресират до административните съдилища исковете си, когато смятат, че не са им гарантирани минималните стандарти в местата за лишаване от свобода. Компенсаторното средство предвиждаше възможност след изтърпяване на наказанието лишаване от свобода лицата да могат да сезират с искове съдилищата по реда на закона за отговорността на държавата за вреди и да получат компенсация, че са пребивавали в условия, които не отговарят на минималните изисквания.


"Без реално подобрение на условията в затворите обаче, превантивното средство би останало до голяма степен неефективно, а прилагането на компенсаторното средство би довело до още разходи за изплащане на обезщетения, които е по-добре целесъобразно да бъдат направени за подобряване на условията на задържане", казват от Министерството на правосъдието в отговор на "Дневник".


Оттам уточняват, че


в последните две години се извършват усилени ремонтни дейности в повечето места за лишаване от свобода,


така че към момента на влизането в сила на промените, условията да са по-добри.


"За българската страна не би имало наказателна процедура и последствия от финансов характер в случай на неприемане на релевантните изменения в указания срок, освен тези, свързани с разглеждането на още нови жалби от Европейският съд по правата на човека", отговарят от правосъдното министерство.


Оттам уточняват, че все пак срокът е обвързващ и за навременното въвеждане на вътрешните средства на защита следи Комитетът на министрите на Съвета на Европа. Затова и "навременното приемане на измененията


е въпрос както на своевременно изпълнение на международно-правно задължение, така и на международен престиж.


Полагат се всички усилия това да се случи", казват още от министерството.


Подоготовката по измененията в закона за изпълнение на наказанията, за които повече може да прочетете тук, започна екипът на бившия заместник на правосъдието Андрей Янкулов. Те изработиха план за справяне с проблемите, заради което и за пръв път от 20 години Комитетът за предотвратяване на изтезанията даде положителна оценка за България.


Преди това през март 2015 година комитет излезе с остро становище срещу България, в което се посочват проблемите


в местата за лишаване от свобода у нас - лошите материални условия, унизителното третиране на затворниците, пренаселеността.


Неговият наследник - Красимира Филипова, довърши изготвянето на промените. С тях се предвижда изискването за минимална жилищна площ от 4 кв.м в спалното помещение за всеки лишен от свобода да влезе в сила незабавно след приемането на законопроекта от Народното събрание. Този минимален европейски стандарт бе записан в закона още през 2012 г., но влизането му в сила беше отложено до 2019 година. Причината беше, че държавата не е в състояние да осигури на всички лишени от свобода подобен минимум.

Ключови думи към статията:

Коментари (49)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на 442
  442
  Рейтинг: 1293 Неутрално

  УЖАС. Това е затвор бе Европейския съюз, ЗАТВОР. Затвора е място което трябва да внушава страх, а не място което е по-добро от кочината в която живеят повечето престъпници.

 2. 2 Профил на Bai nik
  Bai nik
  Рейтинг: 2280 Неутрално

  До коментар [#1] от "442":

  е да ,ама не може от затвора да излизат още по големи свини , отколкото са били ,целта е превъзпитание към по добро ,а не обратното ,еврпоейците са прави ,а някои от нашите управляващи се държат като северно корейци

 3. 3 Профил на Долен лев педал
  Долен лев педал
  Рейтинг: 233 Любопитно

  Хубав е новия арест на снимката!С кеф да откраднеш две кокошки,за да те вкарат в затвора.За съжаление в България за кражби в особено големи размери,не вкарват в затвора!Демокрация,кво да праиш!?

  Когато един глупак върши нещо,от което се срамува,той винаги твърди,че това е негов дълг.
 4. 4 Профил на Али Ибн Абдул Обстул Бей
  Али Ибн Абдул Обстул Бей
  Рейтинг: 463 Неутрално

  До коментар [#2] от "edin drug":

  Интересно, откъде знаете какви са условията в севернокорейските затвори?

  No pain, no gain! GHA Discovery програма за лоялност: Платинено Ниво ; Шалом! ; https://i.imgur.com/LaeLkEr.jpg
 5. 5 Профил на forum_terrorist
  forum_terrorist
  Рейтинг: 571 Неутрално

  До коментар [#4] от "Али Ибн Абдул Обстул Бей":

  аз си представям лагер..

  You can fool some people sometimes, But you can't fool all the people all the time!
 6. 6 Профил на diangello
  diangello
  Рейтинг: 402 Неутрално

  До коментар [#2] от "edin drug":

  В Северна Корея едва ли се занимават с поддържане на затвори. Решили са си проблема със смъртно наказание.

 7. 7 Профил на cristo_n
  cristo_n
  Рейтинг: 515 Неутрално

  До коментар [#1] от "442":

  Определено! Те и сега много цигани предумишлено правят престъпления с цел да изкарат зимата на топло и с осигурена храна!

 8. 8 Профил на cristo_n
  cristo_n
  Рейтинг: 515 Неутрално

  До коментар [#4] от "Али Ибн Абдул Обстул Бей":

  ха ха ха ха
  ++++++

 9. 9 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 3522 Неутрално

  Все трябва да ни ръчкат от ЕС,че да работи държавата.Трябва да се строят нови затвори,те също са част от инфраструктурата на една държава.

 10. 10 Профил на musashii
  musashii
  Рейтинг: 796 Неутрално

  [quote#2:"edin drug"]е да ,ама не може от затвора да излизат още по големи свини , отколкото са били ,целта е превъзпитание към по добро[/quote]
  Ако в затвора условията са луксозни това ще подтикне престъпниците да правят повече престъпления,защото няма да им пука ако влязат в затвора.Ако в затвора е мизерия ,ще се замислят преди да влязат отново там.

 11. 11 Профил на Прост ГЕРБав от Има Такива Наглеци за Българи
  Прост ГЕРБав от Има Такива Наглеци за Българи
  Рейтинг: 561 Неутрално

  По повод на [quote#3:"Краят на дните(Възхвала на тъпоста)"]За съжаление в България за кражби в особено големи размери,не вкарват в затвора!Демокрация,кво да праиш!? [/quote]

  се замислих, дали има с,мисъл да се коментира едно тооолкова НЕостро мнение. Любима опорна храчка на всякакви евразийски нищожества е да обвиняват "демокрацията" за недъзите на българската държавност, удобно забравяйки, че точно липсата на демокрация е причина за тия недъзи.
  Точно фасадната демокрация сбезконтролна прокуратура, политически зависима съдена система, проядена от руски агенти система за "национална" (не)сигутрност са корените на НЕдемокрацията в България и това е добре известно на дежурните плювачи!
  Извинявам се на автора на мнението, ако случайно не е рублофилски храчкаджия.
  В такъв случай остава да е ГЕРБав , т.е. да е от "простите"или друг правоверен комунист.

  От проста СИКаджийска МУТРА , през "Вие сте прости и аз съм прост " до Има Такива Наглеци - открийте разликите?
 12. 12 Профил на 952
  952
  Рейтинг: 648 Неутрално

  До коментар [#2] от "edin drug":

  Една. Една от целите е превъзпитание.

  Статистиката доказва, че тази цел е недостижима- в повечето случаи.

  Другата цел е превенция. В превод- ако убия, открадна и т.н.- да знам, че ще вляза в затвора. В България- под открадна- разбирай да открадна Кокошка от съседа. Ако откраднеш целия пилчарник- получаваш похвала- под формата на обществен статус. Но това е една друга тема...

  Колко жалко, че всички, които знаят как трябва да се управлява България, са заети да пишат разни неща по форумите...
 13. 13 Профил на Прост ГЕРБав от Има Такива Наглеци за Българи
  Прост ГЕРБав от Има Такива Наглеци за Българи
  Рейтинг: 561 Весело

  [quote#10:"mushashi"]Ако в затвора е мизерия ,ще се замислят преди да влязат отново там. [/quote]
  "Мноого" умноо!! По-умно е само бъркане в контакта с пирон. Мокър!
  Ми, що да не ги хвърляме в подземия, без достъп на слънчева светлина. И да ги държим там оковани и заобиколени с плъхове?
  Те сигурно и за храната ще имат претенции, затова е добре да се запише, че ще ядат веднъж на ден, за предпочитане картови с кората.
  Като гледам скандинавските държави, дето са с най-ниско ниво на престъпност точно така се справят - оковават ги и при плъховете

  От проста СИКаджийска МУТРА , през "Вие сте прости и аз съм прост " до Има Такива Наглеци - открийте разликите?
 14. 14 Профил на musashii
  musashii
  Рейтинг: 796 Неутрално

  [quote#13:"За европейските граждани ГЕРБ=БСП"]Ми, що да не ги хвърляме в подземия, без достъп на слънчева светлина. И да ги държим там оковани и заобиколени с плъхове? [/quote]
  Да съм написал подобни неща?Една от целите на наказанието е да се поправи и превъзпита престъпника.Когато знае,че отива да живее няколко години в луксозни условия страхът от затвора няма да е толкова голям.
  Относно скандинавските държави последното нещо,което определя нивото на престъпност там са условията в затворите.

 15. 15 Профил на mapto
  mapto
  Рейтинг: 1363 Неутрално

  [quote#1:"442"]Затвора е място което трябва да внушава страх[/quote]

  Това са глупости и в това сравнение на английски е обяснено защо: https://www.youtube.com/watch?v=kllBalLSMCQ

  Думите в един език са това, което е безкрайно и изисква най-много усърдие и постоянство. Затова направихме http://lexicum.net
 16. 16 Профил на mapto
  mapto
  Рейтинг: 1363 Неутрално

  [quote#3:"Краят на дните(Възхвала на тъпоста)"]Демокрация,кво да праиш!?[/quote]

  Не съм сигурен какво общо има прокуратурата по Вишински с демокрацията. В демокрацията няма роля, която еднолично да коли и беси. В България и Русия има.

  Думите в един език са това, което е безкрайно и изисква най-много усърдие и постоянство. Затова направихме http://lexicum.net
 17. 17 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 3155 Неутрално

  а всъщност условията в затворите трябва да бъдат обвързани с официалният праг на бедност в съответната държава .
  "По данни на националната статистика за миналата година над една пета от българите (21.8%) са живели под прага на бедността. Данните тогава показаха, че ако не са социалните плащания от държавата - обезщетения, социални и семейни помощи и добавки, броят на бедните щеше да е много по-голям - 27.3% от българите."
  та видиш ли ЕС няма притеснения , че 2млн живеят с под 150 евро , но пък ни задължава да осигурим стандарт на живот в затворите за 300 евро .

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 18. 18
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 19. 19 Профил на mapto
  mapto
  Рейтинг: 1363 Неутрално

  [quote#10:"mushashi"]Ако в затвора условията са луксозни това ще подтикне престъпниците да правят повече престъпления[/quote]

  Няма такъв лукс, който да замести правото да се видиш със семейството си и да отидете на разходка.

  Думите в един език са това, което е безкрайно и изисква най-много усърдие и постоянство. Затова направихме http://lexicum.net
 20. 20 Профил на mapto
  mapto
  Рейтинг: 1363 Неутрално

  [quote#17:"дерибеев"]ни задължава да осигурим стандарт на живот в затворите за 300 евро[/quote]

  Откъде ви хрумват тия глупости? В статията има линк към друга статия, където си е казано "минимална жилищна площ от 4 кв.м". Ако според вас това струва 300 евро, явно никога не сте отваряли сайт за имоти и прекалено много бюрократи се гушат с комисионни от бюджета за затворите.

  Думите в един език са това, което е безкрайно и изисква най-много усърдие и постоянство. Затова направихме http://lexicum.net
 21. 21 Профил на musashii
  musashii
  Рейтинг: 796 Неутрално

  [quote#19:"mapto"]Няма такъв лукс, който да замести правото да се видиш със семейството си и да отидете на разходка.[/quote]
  Ограничаването на свободата естествено е много сериозно наказание.Но пък аз съм бил свидетел как имаше хора,които плачеха като се уволняваха от казармата.В поделението на ж.п войски в Стара Загора войниците се хранеха в стола на БДЖ.Храната беше много добра и имаше цигани,които никога не бяха яли подобна храна и плачеха като се уволняваха.Въпреки,че работеха като роби по ж.п линиите и постоянно ги навикваха военните.Те пренебрегваха всичко това заради добрата храна.А в затворите никой не може да накара затворниците да работят.Ако храната е добра и условията в килиите са луксозни много престъпници няма да считат престоя си в затвора като голямо наказание.И много повече престъпления ще извършват.

 22. 22 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 3155 Неутрално

  [quote#20:"mapto"]"минимална жилищна площ от 4 кв.м". Ако според вас това струва 300 евро,[/quote]
  а разходите за охрана , отопление , изхранване , образование ... на тези 4 кв.м не влизат в условията на живот ? сайтовете за имоти са без коментар

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 23. 23 Профил на оstavime
  оstavime
  Рейтинг: 571 Неутрално

  Абе на кой му дреме какви са условията в затворите? Много ясно, че трябва да са ужасни. За крадци, изнасилвачи, убийци и т.н. Да изгниват там и това е. Хич не ми дреме колко са ужасни. Даже ако не са достатъчно гадни условията, ги направете още по-жасни!!!
  Истински пример: откраднаха ми колата. Пуснаха го крадеца след 2 месеца.
  Естествено, след това му бяха слупени и двете ръце и то подобаващо. Поне годинка две няма да пипне, а се съмнявам изобщо да посегне пак!
  Това е начина.

  Съсипахте коментарите в сайта с новата визия!
 24. 24 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 3095 Неутрално

  До коментар [#15] от "mapto":
  +++
  В САЩ които ние толкова много харесваме затворите са преди всичко бизнес за милиарди и хрантунене на корпорациите които лапкат от затворите.
  Едва ли Страсбург ще се трогне ,че нямаме пари да си лекуваме децата и старците ама сега трябва да опъваме кашиша за да можем да осигурим на затворниците 5 звездни хотели със спа центрове,фитнес зали,басейни,библиотеки и т.н.

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 25. 25 Профил на fresia
  fresia
  Рейтинг: 346 Неутрално

  [quote#23:"оstavime"]Абе на кой му дреме какви са условията в затворите? Много ясно, че трябва да са ужасни. За крадци, изнасилвачи, убийци и т.н. Да изгниват там и това е. Хич не ми дреме колко са ужасни.[/quote]
  Така е и така ще бъде въпреки Страсбург.
  Не се притесняват от ужасните условия за живот на почтени български данъкоплатци,които цял живот са работили,а студуват,гладуват и боледуват.
  Престъпниците им са по-мили!
  *********..........

 26. 26 Профил на оstavime
  оstavime
  Рейтинг: 571 Неутрално

  Пуснете анкета да видим какво мислят хората, а не какво мислят няколко скапани чиновника в пробития ЕС.

  Съсипахте коментарите в сайта с новата визия!
 27. 27 Профил на musashii
  musashii
  Рейтинг: 796 Неутрално

  [quote#24:"comandante vs либерални ентусиасти&корпократи"]В САЩ които ние толкова много харесваме затворите са преди всичко бизнес за милиарди и хрантунене на корпорациите които лапкат от затворите. [/quote]
  Ако в България се даваха присъди като в САЩ, престъпността щеше да намалее няколко пъти.Хората са си решили въпроса с престъпниците-вкарват ги в затворите,а не ги галят с перце като тук.

 28. 28 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 757 Неутрално

  [quote#26:"оstavime"]а не какво мислят няколко скапани чиновника в пробития ЕС. [/quote]
  вече знаем какво мислят чалгаджиите. Затвор за гонкаджиите, и депутатско място за шоумените.

 29. 29 Профил на it4
  it4
  Рейтинг: 542 Неутрално

  До коментар [#2] от "edin drug":

  наистина ли вярвате, че някои е излязъл превъзпитан от затвора ...

 30. 30 Профил на Веселин Дечев
  Веселин Дечев
  Рейтинг: 1699 Неутрално

  [quote#2:"edin drug"]ама не може от затвора да излизат още по големи свини , отколкото са били ,целта е превъзпитание към по добро[/quote]
  Просто трябва да се въведе като в САЩ акумулирането на присъдите. Осъждат го 10 пъти за по 2 години-сега лежи 2 години, а в САЩ 20.
  Също да се въведе ескалацията-всяко следващо осъждане за едно и също нещо да е до живот.Лежиш за трети път за кражба-лежиш до живот.

  В Русия съм! В Русия съм!
 31. 31 Профил на Веселин Дечев
  Веселин Дечев
  Рейтинг: 1699 Неутрално

  [quote#4:"Али Ибн Абдул Обстул Бей"]Интересно, откъде знаете какви са условията в севернокорейските затвори? [/quote]
  Една жена му казала в трамвая.

  В Русия съм! В Русия съм!
 32. 32 Профил на Веселин Дечев
  Веселин Дечев
  Рейтинг: 1699 Неутрално

  [quote#13:"За европейските граждани ГЕРБ=БСП"]Ми, що да не ги хвърляме в подземия, без достъп на слънчева светлина. И да ги държим там оковани и заобиколени с плъхове? [/quote]
  Съгласен!П

  В Русия съм! В Русия съм!
 33. 33 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 6204 Неутрално

  Отново глава Правосъдие и вътрешен ред. Колко време ще ни трябва за да я затворим. Това са 16 години...

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 34. 34 Профил на etty1
  etty1
  Рейтинг: 2283 Разстроено

  Да, престъпниците са хора като всички нас и имат право на човешки условия. Но нима болните са по-виновни и от тях, че никой не съди държавата за нечовешката мизерия, особено в провинциалните болници?!

  “The greatest enemy of knowledge is not ignorance, it is the illusion of knowledge.” ― Daniel J. Boorstin
 35. 35 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3597 Неутрално

  В тези дела взима ли се предвид икономическото състояние на страната срещу която е заведено делото?
  Изобщо какви са критериите за..."условията"...където и да е?
  Ако тез критерии са завишени прекалено много (поради високия стандарт на живот в останалите страни от ЕС), те непрекъснато ще задействат съдебни дела, поради простата причина че страна е неспособна да постигне тези критерии (ние сме на последно място всред страните от ЕС).

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 36. 36 Профил на klecho
  klecho
  Рейтинг: 923 Неутрално

  [quote#25:"fresia"]Престъпниците им са по-мили![/quote]

  Не им дреме, оправдават космически заплати.
  За щастие, въпросният съд не е част от институциите на ЕС, и решенията му са пожелателни.

 37. 37 Профил на klecho
  klecho
  Рейтинг: 923 Неутрално

  [quote#29:"it4"]наистина ли вярвате, че някои е излязъл превъзпитан от затвора[/quote]

  Не ние, правната теория и законодателят го вярва.

  Какво предлагаш- да не ги наказваме изобщо, да им плащаме за да не вършат престъпления, да ги застрелваме като кучета, друго (моля посочете)

 38. 38 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3597 Неутрално

  [quote#37:"klecho"]Какво предлагаш- да не ги наказваме изобщо, да им плащаме за да не вършат престъпления, да ги застрелваме като кучета, друго (моля посочете)[/quote]
  Както е тръгнало май последното ти предложение преди "друго" е наложително.
  Вече само страхът от наказанието може да помогне.

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 39. 39 Профил на marrad
  marrad
  Рейтинг: 627 Неутрално

  До коментар [#29] от "it4":

  '' наистина ли вярвате, че някои е излязъл превъзпитан от затвора ...''

  Амиии ... ''...но в затвора пораднал на хора и станал човек.''

 40. 40 Профил на liksen
  liksen
  Рейтинг: 515 Неутрално

  Въпросът е защо трябва да плащаме всички затова, че другарката Захариева предпочита да се кипри и да не върши никаква работа.. Кой лично трябва да носи отговорност, че 2 години почти няма никакъв проект, а се чака крайната дата, след която ще бъдем НИЕ осъдени да плащаме!!!
  А иначе по затворите и арестите има и много невинни, неосъдени, за които после великата прокуратура се оказа, че е сбъркала, и тогава пак НИЕ сме осъдени, защото търпим некадърници на власт.

 41. 41 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 757 Неутрално

  [quote#34:"etty1"]че никой не съди държавата за нечовешката мизерия, особено в провинциалните болници?![/quote]
  а защо във всяко градче трябва да има болница? Всъщност това болници ли са, или лазарети?

 42. 42 Профил на slan777
  slan777
  Рейтинг: 515 Неутрално

  Затворите в България са в много лошо състояние.
  В Германия са единични килии, освен при заплашените от суицид/самоубийство затворници.
  Затвора служи за наказание на затворниците и при тяхното освобождаване бърза интеграция в обществото, затова е нужно единична килия. Право на блага като телевизор, компютър, интернет достъп, само след извършена работа, както е и извън затвора. В Германия плащат около 3,50€/час за извършената работа, изработка на детски играчки, част от парите получават като месечна заплата, с които могат да си купят или наемат нещо, част от парите получават при напускане.
  Важно е наказанието да лежи в затвора да служи само като предупреждение, да не го извършва в бъдеще. Не в затвора да бъде обучен като криминален човек, учащ се от другите криминално изявени.

  Es muß Geld fließen!
 43. 43 Профил на джендър NATO generals
  джендър NATO generals
  Рейтинг: 1024 Гневно

  Ха! Не ставйте нагли! Утре затворите може и да се напълнят с политици! Същите, които правеят и невъзможното за да ни ограбят и да вгорчат живота ни всячески! Затова те заслужават възможно най-лошото!

  Само от 2009 - 2012-та са "инвестирани" 8 милиарда евро във ВЕИ тролово производство на ток
 44. 44 Профил на liksen
  liksen
  Рейтинг: 515 Неутрално

  [quote#43:"Евроатлантически вилает Булгаристан!"]Утре затворите може и да се напълнят с политици![/quote]
  Вие това вярвате ли го?!!! С тези, които са си избрали съдиите и прокурорите ли?!!

 45. 45 Профил на Светльо - Радан, ти си нашто 🚩
  Светльо - Радан, ти си нашто 🚩
  Рейтинг: 288 Любопитно

  За тези дела по принцип трябва да сме благодарни на БХК ( неБългарския хелкзински комитет)?

  Нормален българин няма шанс да бъде подкрепен от тях, но роми, затворници и други подобни са първа грижа на грантаджийте!

  Утре в седем Тръмп е новият президент на САЩ!
 46. 46 Профил на palivec
  palivec
  Рейтинг: 233 Неутрално

  Валери Симеонов следи с оправдана тревога този материал и филма ''Бандитският Петербург''.На Сидеров и Каракачанов ,поне за сега, им е все тая.

 47. 47 Профил на 'ΕΡΕΒΟΣ
  'ΕΡΕΒΟΣ
  Рейтинг: 2588 Неутрално

  Същото важи и за издевателствата на ченгетата !

  Не се родих Грък по собствено желание.Просто имах късмет ! За един Грък граница е само Хоризонта !
 48. 48 Профил на Минувач
  Минувач
  Рейтинг: 775 Весело

  Какви ли са напредничавите руски затвори?

 49. 49 Профил на ISTORIK
  ISTORIK
  Рейтинг: 1192 Неутрално

  https://news.bg/bulgaria/uzhasyavashti-usloviyata-v-balgarskite-zatvori.html

  http://www.marginalia.bg/analizi/usloviyata-v-zatvorite-nad-kritichniya-minimum-no-dalech-ot-priemlivoto/

  Ако мислиш за 1 година напред, посей ориз, ако мислиш за 10 години напред, засади дърво, а ако мислиш за 100 години напред - образовай населението!!!
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK