Партията на Кунева е против мажоритарното гласуване и иска свикване на Велико народно събрание

Партията на Кунева е против мажоритарното гласуване и иска свикване на Велико народно събрание

© Юлия ЛазароваНационалният съвет на Движение "България на гражданите" е решил да не подкрепя въвеждането на мажоритарното гласуване и да се противопостави на популизма и опиянението около него, каза на пресконференция днес лидерът на партията Меглена Кунева.


"Да, в системата има грешка, но промени "на коляно" няма да я подобрят", каза Кунева. Според нея Великото народно събрания трябва да се занимае с промените в конституцията, рестартиране на системата, намаляване броя на депутатите, но не и без преброяване на населението, райониране на държавата на 240 района, прецизен анализ и широко публично обсъждане.


На въпрос за отчетност на прокуратурата Кунева каза, че в Закона за съдебната власт и конституцията темата за съдебната власт и прокуратурата е заложена чрез конкретните промени, които са били гласувани от 43-ото народно събрание.

Партията на Кунева е против мажоритарното гласуване и иска свикване на Велико народно събрание

© Юлия Лазарова


За броя на депутатите Кунева каза, че не приема подход, при който просто се назовава един брой народни представители, които да се избират вместо 240. Тя и подчерта, че за ДБГ е важно въвеждането на електронното гласуване, за да се включат и българите, живеещи в чужбина.
На въпрос за партийните субсидии Кунева каза, че ДБГ е предложило регресивната скала за намаляване на бюджетните средства за издръжка на партиите, според която на всеки 100 хиляди гласа субсидията да се намалява с определен размер, а за над 1 милион гласа партиите да не вземат субсидии. От партията са против задължителното гласуване.


По думите на Кунева, ако това Народно събрание продължи дейността си, то трябва да заслужи своето присъствие и да приеме закона за антикорупцията, за бюджета за 2017 година и антитерористичния закон, а с президента да се обсъдят и въпросите за българското председателство.


Членът на изпълнителния съвет на партията Найден Зеленогорски каза, че Реформаторският блок ще предложи на председателския съвет на Народното събрание да се намали ваканцията на депутатите по Коледа и да стане колкото на останалите работещи, за да се работи максимално дълго по законодателните задачи на парламента.

Партията на Кунева е против мажоритарното гласуване и иска свикване на Велико народно събрание

© Юлия Лазарова


Кунева повтори, че в правителство в рамките на този парламент категорично Движение "България на гражданите" няма да участва. Това решение ще бъде предложено и на Изпълнителния съвет на Реформаторския блок утре.


Тя допълни, че дори ГЕРБ да решат да подкрепят такова правителство в този парламент, то също ще бъде без участие на политици от ДБГ. За Реформаторския блок Кунева каза, че ДБГ държат да се възстановят нормалните функции на блока през неговите органи. "Вървим към обединение, което ще даде гаранции, че всеки партньор ще бъде зачетен, никой няма да надделява над другите. Лидерът на ДСБ избра да се отдели по друг път, но пък БНД са част от РБ вече", припомни тя.


Според Кунева Реформаторският блок трябва да остане отворен проект. Тя допълни, че кризата, която, изглежда, да се очертава на фона на популизма, дава шанс на РБ да защити нормалността.


Тя посочи като успех на РБ, че образованието и съдебната реформа са станали фокус на вниманието на това правителство, като подчерта, че и въпросите за икономическия растеж, увеличаването на доходите и здравеопазването са приоритети на РБ.


"Можем повече и тепърва ще го покажем, включително на предсрочни избори", подчерта също лидерът на ДБГ.


Според Зеленогорски реалистично е конгрес на РБ да се проведе около средата на януари 2017 година.


Днес беше избран и изпълнителен съвет на "Движение България на гражданите". В него влизат Димитър Делчев, Найден Зеленогорски, Димитър Танев, Антони Тренчев, Бойка Маринска, Доц. д-р Димитър Шишков, Настимир Ананиев, Бисер Манолов, Даниела Везиева, Стамен Янев, Д-р Красимир Гълъбов, д-р Нина Борова, Иван Ламбов и Людмил Веселинов.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK