Мая Манолова написа законопроект по референдума на "Шоуто на Слави"

Мая Манолова, сценаристът Иво Сиромахов и Мира Радева внасят предложение за промени в Изборния кодекс.

© Надежда Чипева, Капитал

Мая Манолова, сценаристът Иво Сиромахов и Мира Радева внасят предложение за промени в Изборния кодекс.Всички 240 народни представители да се избират в едномандатни изборни райони на два тура. Това предвижда законопроект за изменение на Изборния кодекс, който беше внесен в парламента от омбудсмана Мая Манолова, сценаристи от шоуто и "изборните експерти" - журналистът Валери Найденов и социоложката Мира Радева.


"В едномандатните изборни райони за избран ще се смята кандидатът, получил повече от половината от всички действителни гласове. Когато на първия тур никой от кандидатите за народен представител не е избран, втори тур на изборите се произвежда не по-късно от 7 дни от датата на произвеждането на първия тур. На втория тур на изборите за избран се смята кандидатът, получил най-много действителни гласове", пише в мотивите за законопроекта на Манолова, която веднъж беше автор на изборен кодекс.


Страната ще бъде разделена на 231 равни едномандатни района, а останалите 9 ще са извън страната. При избор за Велико народно събрание районите в страната за 385, а в чужбина 15. Всеки депутат ще може да се кандидатира само в едни район.
Въвежда се уседналост и на парламентарните избори. Право да избират народни представители в едномандатните изборни райони в страната ще имат българските граждани, които са живели най-малко през последните 6 месеца в съответния изборен район. Отпада депозитът, който партиите внасят за парламентарните избори.


В едномандатните изборни райони за избран ще се смята кандидатът, получил повече от половината от всички действителни гласове. Когато на първия тур никой от кандидатите за народен представител не е избран, втори тур на изборите се произвеждат не по-късно от 7 дни от датата на произвеждането на първия тур. На втория тур на изборите за избран се смята кандидатът, получил най-много действителни гласове.


В чл. 297, ал. 6 в новия кодекс на Манолова пише: "Когато в изборния район е регистриран само един кандидат и той не е избран, при втория тур се допуска регистрирането на нови кандидати."


"Ако трима или повече кандидати са получили най-много, но равен брой гласове, те всички се допускат за участие на втория тур. Ако един кандидат е получил най-много гласове, а след него се нареждат двама или повече кандидати с равен брой гласове, те всички се допускат за участие на втория тур", пише още в проекта.


Проектът на кодекса, който може да се намери на сайта на омбудсмана, предвижда още поредните номера в бюлетината на партиите и коалициите да се определят чрез жребий от районната избирателна комисия. Това означава, че ще има 231 жребия, проведени от 231 районни избирателни комисии.


Районирането ще бъде направено до 28 ноември, като Манолова предполага, че в един район трябва да има около 30 000 гласоподаватели.


"Малко не достигна референдумът да стане задължителен за Народното събрание, но предвид огромното участие и внушителната подкрепа за въпросите аз смятам, че той е задължителен и за институциите, и за политиците. Като национален омбудсман, който защитава правата на българските граждани, подготвих и внесох този законопроект, за да защитя волята на гражданите, изразена на референдума", каза Манолова при внасянето на закона в парламента. Тя е използвала идеи и предложения на независими експерти, а за районирането в чужбина са се включили представители на наши сънародници зад граница.


От "Шоуто на Слави" предупредиха народните представители, че ако не приемат едно към едно исканията им, ще има протести.


"Българският народ се е изказал директно и ясно какво иска да стане. Трябва да има система, каквато я пожелаха българите. Ако имат глупостта и наглостта да го направят, в момента сме тук 7 човека, следващият път ще бъдем два милиона и половина. Задължително е този закон да бъде приет от това НС. Законът е внесен, единственото, което трябва да направят, е да си вдигнат ръчичките и да го гласуват", каза сценаристът Тошко Йорданов. Той каза, че Слави Трифонов няма да участва в изборите: "Не, ние няма да участваме в предсрочни избори, ние сме телевизионно предаване. Ние не сме военна организация. Ако някой от екипа реши да се кандидатира и хората го харесват, може да се кандидатира. Всеки човек е в правото си да реши да направи, както постъпи. Но ние организирано да ходим, няма да стане. Не, партия няма да има."


От ГЕРБ вече внесоха въпросите от референдума в парламента, като решението за това дали депутатите ще се съобразят волята на народа трябва да бъде обмисляно в правната комисия до 15 декември. Премиерът Бойко Борисов също се обяви за "мажоритарни избори".

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK