Мая Манолова написа законопроект по референдума на "Шоуто на Слави"

Мая Манолова, сценаристът Иво Сиромахов и Мира Радева внасят предложение за промени в Изборния кодекс.

© Надежда Чипева, Капитал

Мая Манолова, сценаристът Иво Сиромахов и Мира Радева внасят предложение за промени в Изборния кодекс.Всички 240 народни представители да се избират в едномандатни изборни райони на два тура. Това предвижда законопроект за изменение на Изборния кодекс, който беше внесен в парламента от омбудсмана Мая Манолова, сценаристи от шоуто и "изборните експерти" - журналистът Валери Найденов и социоложката Мира Радева.


"В едномандатните изборни райони за избран ще се смята кандидатът, получил повече от половината от всички действителни гласове. Когато на първия тур никой от кандидатите за народен представител не е избран, втори тур на изборите се произвежда не по-късно от 7 дни от датата на произвеждането на първия тур. На втория тур на изборите за избран се смята кандидатът, получил най-много действителни гласове", пише в мотивите за законопроекта на Манолова, която веднъж беше автор на изборен кодекс.


Страната ще бъде разделена на 231 равни едномандатни района, а останалите 9 ще са извън страната. При избор за Велико народно събрание районите в страната за 385, а в чужбина 15. Всеки депутат ще може да се кандидатира само в едни район.
Въвежда се уседналост и на парламентарните избори. Право да избират народни представители в едномандатните изборни райони в страната ще имат българските граждани, които са живели най-малко през последните 6 месеца в съответния изборен район. Отпада депозитът, който партиите внасят за парламентарните избори.


В едномандатните изборни райони за избран ще се смята кандидатът, получил повече от половината от всички действителни гласове. Когато на първия тур никой от кандидатите за народен представител не е избран, втори тур на изборите се произвеждат не по-късно от 7 дни от датата на произвеждането на първия тур. На втория тур на изборите за избран се смята кандидатът, получил най-много действителни гласове.


В чл. 297, ал. 6 в новия кодекс на Манолова пише: "Когато в изборния район е регистриран само един кандидат и той не е избран, при втория тур се допуска регистрирането на нови кандидати."


"Ако трима или повече кандидати са получили най-много, но равен брой гласове, те всички се допускат за участие на втория тур. Ако един кандидат е получил най-много гласове, а след него се нареждат двама или повече кандидати с равен брой гласове, те всички се допускат за участие на втория тур", пише още в проекта.


Проектът на кодекса, който може да се намери на сайта на омбудсмана, предвижда още поредните номера в бюлетината на партиите и коалициите да се определят чрез жребий от районната избирателна комисия. Това означава, че ще има 231 жребия, проведени от 231 районни избирателни комисии.


Районирането ще бъде направено до 28 ноември, като Манолова предполага, че в един район трябва да има около 30 000 гласоподаватели.


"Малко не достигна референдумът да стане задължителен за Народното събрание, но предвид огромното участие и внушителната подкрепа за въпросите аз смятам, че той е задължителен и за институциите, и за политиците. Като национален омбудсман, който защитава правата на българските граждани, подготвих и внесох този законопроект, за да защитя волята на гражданите, изразена на референдума", каза Манолова при внасянето на закона в парламента. Тя е използвала идеи и предложения на независими експерти, а за районирането в чужбина са се включили представители на наши сънародници зад граница.


От "Шоуто на Слави" предупредиха народните представители, че ако не приемат едно към едно исканията им, ще има протести.


"Българският народ се е изказал директно и ясно какво иска да стане. Трябва да има система, каквато я пожелаха българите. Ако имат глупостта и наглостта да го направят, в момента сме тук 7 човека, следващият път ще бъдем два милиона и половина. Задължително е този закон да бъде приет от това НС. Законът е внесен, единственото, което трябва да направят, е да си вдигнат ръчичките и да го гласуват", каза сценаристът Тошко Йорданов. Той каза, че Слави Трифонов няма да участва в изборите: "Не, ние няма да участваме в предсрочни избори, ние сме телевизионно предаване. Ние не сме военна организация. Ако някой от екипа реши да се кандидатира и хората го харесват, може да се кандидатира. Всеки човек е в правото си да реши да направи, както постъпи. Но ние организирано да ходим, няма да стане. Не, партия няма да има."


От ГЕРБ вече внесоха въпросите от референдума в парламента, като решението за това дали депутатите ще се съобразят волята на народа трябва да бъде обмисляно в правната комисия до 15 декември. Премиерът Бойко Борисов също се обяви за "мажоритарни избори".

Коментари (282)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на edmund0
  edmund0
  Рейтинг: 380 Неутрално
 2. 2 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 3960 Неутрално

  Нещо много са се разбързали? Особено юристката на братя Галеви! Депутати ли ще ги правим?

  Неплащането на данъци трябва да стане граждански дълг на всеки български гласоподавател!

 3. 3 Профил на Nil satis nisi optimum
  Nil satis nisi optimum
  Рейтинг: 1316 Любопитно

  "Страната ще бъде разделена на 231 равни едномандатни (района)"
  Е, това как ще стане когато избирателните списъци са по-фалшиви от банкнотите, които аз печатам?

  Не поставям нищо - нищо, над преценката на собствения си разум.
 4. 4 Профил на chichka
  chichka
  Рейтинг: 1720 Неутрално

  Девет милиона мишлета.....
  Заменяме Нешка с Маямата, а Бареков с Трифонов....

  Русия- проказата на планетата Земя.
 5. 5 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 7560 Любопитно

  Значи Манолова и Слави ЗАЕДНО СА КОВАЛИ И ПОДКОВАВАЛИ РЕФЕРЕНДУМА !?

  karabastun1@abv.bg
 6. 6 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 2498 Неутрално

  [quote#1:"edmund0"]Маските падат![/quote]
  Маските паднаха когато едни повредени бутончета на депутатити от ГЕРБ избраха Мая.

 7. 7 Профил на stedim
  stedim
  Рейтинг: 1768 Неутрално

  Предполагам, че са внесли на диск като песен, изпълнена от дуета Мая - Слави.

 8. 8 Профил на svetlio_rm
  svetlio_rm
  Рейтинг: 366 Неутрално

  До коментар [#6] от "chicago514":

  Имаш право всички в парламента на 1 софра си хапват..

 9. 9 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 7560 Любопитно

  Видяхме, че пропорционалната система действа центробежно, като разделя хората на малки групи и ги превръща в непримирими врагове. А после се опитва да ги вкарва в коалиции.
  И обратното при мажоритарните избори в 2 тура се сключва коалиция още на ниво избирател. За да се харесаш на 51 на сто от избирателите в даден район, трябва да се опиташ да се харесаш на 100 на сто.
  Нека пък да видим - какво ще стане ?

  karabastun1@abv.bg
 10. 10 Профил на deymus
  deymus
  Рейтинг: 1047 Неутрално

  Тези продължават да играят на популисткото хоро.
  Нищо хубаво не ни чака!
  Но поне избирателят ще разбере, какви са негативите от мажоритарната система, при това много скоро.

 11. 11 Профил на az.za.malko
  az.za.malko
  Рейтинг: 213 Весело

  И кандидатите да са живели поне 5 от последните 10 години в изборният район.

 12. 12 Профил на Наблюдател
  Наблюдател
  Рейтинг: 2144 Неутрално

  Добре де, писателка на закони, знаем за предишният и опит точно с избирателен закон. И ок, омбудсмана има законодателна инициатива, обаче, когато са нарушени права и свободи!!!

  Ето вижте:

  Чл. 42. (1) Ако в резултат от извършена проверка омбудсманът установи, че определена законова разпоредба е причина или създава предпоставки за нарушения на правата и свободите, той може да отправи предложения и препоръки за законодателни промени.
  (2) Предложенията и препоръките за законодателни промени се изпращат до председателя на Народното събрание и до Министерския съвет.
  (3) Предложенията и препоръките за законодателни промени и действията, предприети по тях, се вписват в регистъра на жалбите и сигналите и се включват в годишния доклад на омбудсмана.
  Чл. 43. Омбудсманът предоставя становища по законопроекти, които се отнасят до защита на правата на човека, по искане на Народното събрание или Министерския съвет.

 13. 13 Профил на Skydiver
  Skydiver
  Рейтинг: 477 Неутрално

  Да не учавства в някакъв необявен рекорд на Гинес - колко броя изборни кодекси може да напише един и същи човек?

 14. 14 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 2498 Неутрално

  [quote#5:"karabastun"]Значи Манолова и Слави ЗАЕДНО СА КОВАЛИ И ПОДКОВАВАЛИ РЕФЕРЕНДУМА !?[/quote]Това не е сигурно.Сигурно е,че повредените бутончета на комунистите от ГЕРБ в парламента избраха Мая за омбудсман.

 15. 15 Профил на edmund0
  edmund0
  Рейтинг: 380 Неутрално

  Имам няколко въпроса към другарката:

  1. Ако един мандат отговаря на около 30 хил. гласа, как точно решиха, че в чужбина живеят 270хил. българи?

  2. Кой и как ще решава да "очертае" избирателните райони?

  3. Ако мажориторно избран кандитат стане министър, омбудсман, или умре, предсрочни избори ли ще има, или другия кандидат, събрал най-много гласове от съответния район ще стане депутат?

 16. 16 Профил на CINZANO - оправете си сайта!
  CINZANO - оправете си сайта!
  Рейтинг: 1068 Неутрално

  лешивият чалгар отново пристана на бай Х. Любовтта им пак се разгоря като едно време

  Мома, връщай 12 и 12А!
 17. 17 Профил на Nil satis nisi optimum
  Nil satis nisi optimum
  Рейтинг: 1316 Весело

  [quote#9:"karabastun"]Нека пък да видим - какво ще стане ? [/quote]
  Казват, че умният човек се учел от грешките си, мъдрият - от грешките на другите. Няма нужда да сядам върху горещ котлон за да знам какво ще стане.

  Не поставям нищо - нищо, над преценката на собствения си разум.
 18. 18 Профил на Наблюдател
  Наблюдател
  Рейтинг: 2144 Неутрално

  [quote#12:"Наблюдател"]има законодателна инициатива, обаче, когато са нарушени права и свободи!!! [/quote]

  Та да попитаме, чии права и свободи са били нарушени, кой днешен закон е нарушен? Референдъм, ок, но още не е разгледан от парламента! Или омбудсмана вместо да защитава правата и свободите ни като граждани .... се изявява и прави политическакариера!

 19. 19 Профил на danfan
  danfan
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Тежко и горко на народ, на когото едно ТВ шоу му кове законите.
  Хората забравят, че шоуто не съществува за да им гарантира по-добър живот. Шоуто е търговско предприятие, регистрирано по Търговския закон и съществува с цел печалба! Какво да обяснявам повече ...

 20. 20 Профил на majorman
  majorman
  Рейтинг: 772 Неутрално

  Горчиво!

  We are just a war away from Amerikhastan/ When God versus God;the undoing of man
 21. 21 Профил на Подлизурко
  Подлизурко
  Рейтинг: 418 Разстроено

  Егати държавата, щом сценаристи на комедийно шоу и пишат Изборните закони.

  😜 ЦИК са с Нетрадиционна сексуална ориентация, ам кви В пука? Безплатна проба- в неделя №12 😜
 22. 22 Профил на bawarec
  bawarec
  Рейтинг: 418 Неутрално

  Хитрецзт Борисов си мислеше, че е купил БСП като им дава постове. Ето му сега наградата.

 23. 23 Профил на Nil satis nisi optimum
  Nil satis nisi optimum
  Рейтинг: 1316 Весело

  [quote#15:"edmund0"]Ако мажориторно избран кандитат стане министър, омбудсман, или[/quote]
  Това е веселото. Представи си в парламента влизат две партии, едната с 125 другата със 115 депутата. 10 дептата стават миниастри. Нови частични избори и правитеството пада, защоато ги е спечелила другата партия. Тя губи следващите частични избори... и получаваме перпетуум мобиле...

  Не поставям нищо - нищо, над преценката на собствения си разум.
 24. 24 Профил на tribiri
  tribiri
  Рейтинг: 992 Неутрално

  Баце е казал All in! Само че миналия път БСП бяха след управление, а сега той е в това положение.

  Какво ли сънува един идиот, че вечно е прав - пак, пак и пак! Започне ли да се държи като скот.. Какъв идиот!? Това е просто глупак!
 25. 25 Профил на Цецо Цачев
  Цецо Цачев
  Рейтинг: 213 Неутрално

  Това трябва да се обвърже със намалене на 120 и двукамерен парламент.

 26. 26 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 3366 Неутрално

  Все отбор юнаци! Бай Х защо го няма там? Или Мая -партизанката го представлява? Нали е човек на байХ...

 27. 27 Профил на az.za.malko
  az.za.malko
  Рейтинг: 213 Весело

  До коментар [#24] от "tribiri": "Баце е казал All in!"

  Баце при подобен проект, връщайки се няколко дни назад, я има депутат, я няма.

 28. 28 Профил на Иван K
  Иван K
  Рейтинг: 2429 Любопитно

  Добре ли разбрах, че Мая ще пише сценарии за шоуто на Слави?

  подпис
 29. 29 Профил на Voiko
  Voiko
  Рейтинг: 2099 Неутрално

  Изборите бяха буквално вчера.За да се напише този кодекс са нужни поне два месеца.Значи по пъкления план на Слави Трифонов се работи отдавна и от ГЕРБ и от БСП.Но какво ще стане,ако избирателите отвратени от лошото управление на тези две партии гласуват за трета.

 30. 30 Профил на tily_lily
  tily_lily
  Рейтинг: 521 Неутрално

  Пффф...

  А е още само понеделник.

 31. 31 Профил на it4
  it4
  Рейтинг: 426 Неутрално

  От "Шоуто на Слави" предупредиха народните представители, че ако не приемат едно към едно исканията им, ще има протести.

  "...в момента сме тук 7 човека, следващият път ще бъдем два милиона и половина."


  Много късно се сетиха медиите да разясняват какво ще стане, ако едно към едно се въведе предложението на славуца и джуджетата му, преди изборите повечето журналисти гледаха да блеснат и се издигнат, като задаваха на всеки въпроса "ЩЕ ГЛАСУВАТЕ ЛИ НА РЕФЕРЕНДУМА ?" все едно е нещо божествено деяние, без да се отчитат и негативните неща, а същите сега се спотайват като ....Факт е, че тази чалгарска сбирщина подведе и политици, и журналисти, и НАРОДА с този вметнат въпрос покрай другите за субсидията за 1 лв и другото...

 32. 32 Профил на tribiri
  tribiri
  Рейтинг: 992 Весело

  До коментар [#29] от "voyko":

  Ще стане, слънце сия, баба мечтае дядо да стане пилот!

  Какво ли сънува един идиот, че вечно е прав - пак, пак и пак! Започне ли да се държи като скот.. Какъв идиот!? Това е просто глупак!
 33. 33 Профил на tribiri
  tribiri
  Рейтинг: 992 Неутрално

  До коментар [#27] от "az.za.malko":

  Е! Герб не се състои само от Цецки!

  Какво ли сънува един идиот, че вечно е прав - пак, пак и пак! Започне ли да се държи като скот.. Какъв идиот!? Това е просто глупак!
 34. 34 Профил на aboto
  aboto
  Рейтинг: 470 Неутрално

  "Страната ще бъде разделена на 231 равни едномандатни района, а останалите 9 ще са извън страната."

  Това с тези 9-имата нещо не ми е ясно . Колко запознати ще бъдат избирателите от Нова Зеландия , САЩ и Турция , че да гласуват с разбиране и дали първото им питане няма да бъде , от коя партия е кандидата ?

 35. 35 Профил на hanseatic
  hanseatic
  Рейтинг: 561 Неутрално

  Доживяхме Чалгата на Кой да изнудва държавата! Докато не изгонят всички българи от страната, няма да спрат. В момента се дълбае дъното на блатото!

 36. 36 Профил на гошо
  гошо
  Рейтинг: 1812 Любопитно

  До коментар [#10] от "deymus":

  е и какви са негативите и популисткото в мажоритарната с-ма

  гошо
 37. 37 Профил на p911
  p911
  Рейтинг: 418 Неутрално

  "Българският народ се е изказал директно и ясно какво иска да стане."

  НЕ точно - аз съм против и НЕ гласувах за референдум, за да не стане легитимен резултата .. Така направиха и повечето мои познати.

  Реализира се сценарият, от който се опасявам - така завинаги ще имаме в парламента Мафия 1, Мафия 2 и Мафия 3 ... честито! Методите за убеждаване на не много умния електорат са ясни ...

 38. 38 Профил на az.za.malko
  az.za.malko
  Рейтинг: 213 Неутрално

  До коментар [#33] от "tribiri": Няма да споря за това.Но и тотално сбърканата, покровителстваща корупцията на всички нива политика има значение.Не смятам, че Цачева е главният виновник за провала.

 39. 39 Профил на hanseatic
  hanseatic
  Рейтинг: 561 Неутрално

  До коментар [#26] от "hodounski": Бай Х защо го няма там?

  .. той се е снишил и чака да види откъде духа вятъра.

 40. 40 Профил на nsa17624486
  nsa17624486
  Рейтинг: 2274 Любопитно

  Омбутсманска проституция?

 41. 41 Профил на deymus
  deymus
  Рейтинг: 1047 Неутрално

  До коментар [#36] от "гошо":

  Гошо то с четене става, не с писане.
  Не малко материали, сравнения и примери се даваха, в тази и други медии. Виж прочети и ела пак.

 42. 42 Профил на роджър
  роджър
  Рейтинг: 880 Неутрално

  Сърдечни поздрави на 3,5 млн наивници /в добрия случай/ ... на чалгари поздрави не мога да пращам !

  https://www.youtube.com/watch?v=7wBkJ8oIvRg
 43. 43 Профил на Мърмор
  Мърмор
  Рейтинг: 963 Неутрално

  ...Българският народ се е изказал директно и ясно какво иска да стане...
  Всеки се опира на "...директното и ясно..." мнение на българския народ. Ами, в конкретния случай, българският народ беше подведен и тотално изманипулиран. Искате ли партийната субсидия да стане 1 лев за глас? Да! Това беше първосигналният отговор и всичко мина "под ножа". И ще прощават Манолова и "Шоуто Му", но на втори тур, ако има такъв, трябва да отиват първите трима или дори четирима; нека да се въведе и допълнителна преференциалност. Пък да видим тогава! И да не забравя - шоу няма място в политиката. Още по-малко имат място медийни плювални.

 44. 44 Профил на xhi13317223
  xhi13317223
  Рейтинг: 462 Неутрално

  [quote#9:"karabastun"]Нека пък да видим - какво ще стане ? [/quote]

  Аз лично нямам никакво намерение да видя какво става когато един определено незрял народ "реши", за което си няма и най-малка идея. Изнесъл съм се на хиляди километри, надявайки се в този ми живот да видя нормална България, но май няма изглед това да се случи...

 45. 45 Профил на aboto
  aboto
  Рейтинг: 470 Неутрално

  [quote#34:"aboto"]а останалите 9 ще са извън страната." [/quote]

  Кой и как ще ги издигне ?????????

 46. 46 Профил на k
  k
  Рейтинг: 983 Неутрално

  От написаното не става ясно какво се предвижда за най-сериозния проблем.

  Какво става, когато избран депутат от мнозинството стане министър? Обикновенно това са между 5 и 10 души. По сегашната конституция, не може едновременно да си и депутат и министър.

  Ако има частични нови избори и бъдат спечелени от друга партия, мнозинсвото може да бъде изгубено месец след избора на всяко правитество.

 47. 47 Профил на Stewie
  Stewie
  Рейтинг: 1587 Любопитно

  след слави шоу ,сега и мая щоу ...след диктатурата на пролетарията ,сега диктатура на чалгата

 48. 48 Профил на роджър
  роджър
  Рейтинг: 880 Неутрално

  Най-големите ПРЕСТЪПЛЕНИЯ в тази държава са направени "в името на народа" !!!
  Като се почне от т.нар. "народен съд", та до днес ...

  https://www.youtube.com/watch?v=7wBkJ8oIvRg
 49. 49 Профил на plebs
  plebs
  Рейтинг: 1157 Неутрално

  Манолова: "Не написах този законопроект сама. Използвах идеи и предложения на независими експерти, на членове на инициативния комитет, който предизвика националния референдум. Логично Мира Радева, Валери Найденов, Боян Атанасов, които от години защитават каузата на изцяло мажоритарен вот, а за районирането в чужбина се включиха представители на българите, които живеят в чужбина. Законопроектът не е съвършен, но се надявам да послужи за основа при дебатите и обсъждането в Народното събрание", посочи тя.
  По думите ѝ, предложенията ѝ за промени са израз на косвената законодателна инициатива на омбудсмана. Мая Манолова изтъкна, че предвид изявленията на политическите сили след изборите очаква подкрепа от страна на народните представители. По думите ѝ, нито една от политическите партии в парламента няма такава внушителна подкрепа от 2,5 млн. души." - news.bg

 50. 50 Профил на objektivist96
  objektivist96
  Рейтинг: 821 Неутрално

  "Новата лъжа „Така каза народът“
  Не е вярно, че българиТЕ са поискали мажоритарни избори. Поискаха го два милиона и половина от нас.
  .....Не е вярно, че така е казал народът.
  Народът са 6 865 086 души. Толкова са избирателите, които имаха право да гласуват на този референдум. От тях по-малко от половината участваха в референдума – 3 487 970. От тях пък не всички отговориха с „да“ на въпросите на Трифонов.

  Кой има смелостта да разтълкува точно какво е казал народът?
  Първият въпрос бе „Подкрепяте ли народните представители да се избират с мажоритарна избирателна система с абсолютно мнозинство в два тура?“ 2 509 864 българи отговориха с „да“. Два милиона и половина от почти седем милиона – това народът ли е? Други 560 024 отговориха с „не“ - те от народа ли са? Други над три милиона изобщо не отидоха да гласуват на референдума – те от кой народ са?..."
  http://www.clubz.bg/47213-novata_lyja_%E2%80%9Etaka_kaza_narodyt%E2%80%9C

 51. 51 Профил на subaru
  subaru
  Рейтинг: 937 Неутрално

  Маските падат една след друга.

 52. 52 Профил на grajdanin1
  grajdanin1
  Рейтинг: 679 Неутрално

  До коментар [#9] от "karabastun":

  "Нека пък да видим - какво ще стане ?"

  Внимавайте какво си пожелавате! Във Великобритания, където е класическата мажоритарна система две партии управляват от 300 години. И това не е случайно - САЩ са друг пример. Ха сега ГЕРБ и БСП да ни управляват 300 години - хак ни е.
  Не случайно пропорционалната система е основна в повечето страни, някъде с елементи на мажоритарност. Аглосанксонците са хора с друга нагласа. Девизът "първият печели всичко" е основен при тях. Сега, опитайте се да пренесете този девиз на наша почва и просто си представете какво ще стане в страна с огромна корупция и без механизми за контрол.

 53. 53 Профил на shileto
  shileto
  Рейтинг: 1035 Неутрално

  До коментар [#26] от "hodounski":
  Ама имаше снимка на Мая между Радан и Гроздан, та помисли кой на кой е човек

 54. 54 Профил на Stewie
  Stewie
  Рейтинг: 1587 Любопитно

  защо всички се държат като идиоти които сякаш не схващат, че този "референдум" НЕ Е задължителен ?

 55. 55 Профил на testimone
  testimone
  Рейтинг: 264 Неутрално

  Един е бат'Слави и Маяма е неговия летописец.

 56. 56 Профил на роджър
  роджър
  Рейтинг: 880 Неутрално

  До коментар [#50] от "objektivist96":
  Формално и законно си прав ... но винаги ще ти поставят въпроса "другите ЗАЩО не гласуваха - за гъби ли бяха, МЪРЗЕШЕ ли ги, или са били против" ... не ли ?
  Ти как би отговорил от името на ВСИЧКИ негласували ?
  Народ, който иска да управлява съдбата си, не мрънка, а действа !!!

  https://www.youtube.com/watch?v=7wBkJ8oIvRg
 57. 57 Профил на Darcas
  Darcas
  Рейтинг: 1105 Неутрално

  Преди изборите всички партии оплюваха мажоритарните избори, сега след изборите всички партии са за тях. Проблема не ни е чак толкова в избирателната система, а кои хора решават, че трябва да се занимават с политика и отиват да го правят. Докато свестните хора смятат, че политиката не е за тях, ще седят и ще плюят по форуми и зад телевизора. Когато отвратените не искат да се занимават с политика, отвратителните се занимават с нея.

  Фобиите и филиите са признак на ниско самочувствие и слугинаж
 58. 58 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 7560 Любопитно

  До коментар [#52] от "grajdanin1":

  И като е пълен в момента парламента с 20-30 партии и партийки , събрани в коалицийки, за да достигнат сумарно 4-5 % - не виждате ли, че не може да се състави правителство, което да управлява !?

  karabastun1@abv.bg
 59. 59 Профил на subaru
  subaru
  Рейтинг: 937 Неутрално

  Конституция на Република България:
  Чл. 87.
  (1) Право на законодателна инициатива имат всеки народен представител и Министерският съвет.

  Изброените индивиди, "внесли" творението си в НС, не са нито едното, нито другото. Шефа на деловодството на парламента, незабавно трябва да бъде уволнен от Цачева, ако го е приел и е дал входящ номер на "законопроекта".

 60. 60 Профил на 4u4o
  4u4o
  Рейтинг: 601 Весело

  Мая е русата от предсказанията за преродения цар Давид (Слави). Казвам го с тъжна ирония.
  Къде сбъркахме, баси?!!!

 61. 61 Профил на grajdanin1
  grajdanin1
  Рейтинг: 679 Неутрално

  До коментар [#56] от "роджър":

  "Формално и законно си прав ... но винаги ще ти поставят въпроса "другите ЗАЩО не гласуваха"

  Специално за референдумите неучастието е равносилно на гласуване "не", защото ако не се съберат необходимите гласове референдумът е невалиден. Има разлика в конкретните случаи (лесно можем да си представим, че ако искаме референдумът да не мине понякога е по-добре да не гласуваме изобщо, понякога е по-добре да гласуваме с "не". Но, тъй като в повечето случаи хората с "не" не си правят труда да гласуват, негласуването е по-добрият вариант за тези с "не". И последният рефернедум е типичен пример: ако още 13000 бяха гласували с "не" референдумът пак щеше да е с повече "да" и щеше да е минал и долната граница.

 62. 62 Профил на galiwer1880
  galiwer1880
  Рейтинг: 360 Весело

  До коментар [#15] от "edmund0":

  ами аз предлагам,да вземем картата на България ,и вземаме една монета от 2 лева/вече се срещат често/ и започваме да очертаваме кръгчета и така до 231.Набързо ''набутваме '' 30 000 човечета в тия кръгчета и готово.

 63. 63 Профил на Сотир Методиев Пеевски
  Сотир Методиев Пеевски
  Рейтинг: 485 Весело

  Ще има "хитрата сврака - с двата крака" и няКОЙ здраво ще се наиграе с тия промени в ИК Вижте какво стана на кметските избори в Младост - издухаха супата и кандидатът на БСП, и кандидатът на ГЕРБ. Ще е забавно при изцяло мажоритарни избори. Като нищо може тия идиоти сами да се гръмнат директно в десятката

  "ПОЛИТИЧЕСКИЯТ ЕЛИТ" в БГ - ПРЕСТЪПНИ ГРУПИРОВКИ, МАСКИРАНИ КАТО "ПАРТИИ"
 64. 64 Профил на extraCACA
  extraCACA
  Рейтинг: 1896 Любопитно

  "...законопроект за изменение на Изборния кодекс, който беше внесен в парламента от омбудсмана Мая Манолова, сценаристи от шоуто и "изборните експерти" - журналистът Валери Найденов и социоложката Мира Радева..."

  хъх... и ся, щом мадам Маяма се е цанила за маяма на онези 2.5 млн., на останалите коя им е маямата?

 65. 65 Профил на lechevalier
  lechevalier
  Рейтинг: 496 Неутрално

  Само едно нещо ми харесва в това предложение: да се теглят отделни жребии във всички РИК. Така партията няма да има национален номер, който да спуска! Кеф!

 66. 66 Профил на Big_Villager
  Big_Villager
  Рейтинг: 583 Неутрално
 67. 67 Профил на extraCACA
  extraCACA
  Рейтинг: 1896 Весело

  [quote#4:"chichka"]Заменяме Нешка с Маямата, а Бареков с Трифонов[/quote]
  а отзад тържествено пристъпя Магарешкия с подноса с хаповете

 68. 68 Профил на mils5656
  mils5656
  Рейтинг: 462 Неутрално

  Тая баба Яга за коя се мисли ? Нещата се подредиха- Славчо Учиндолски- Маяма Галева - мафията от УниБит(КОЙ)и БСП, ДПС и АБВ ! Всички са в кюпа !

 69. 69 Профил на Арон
  Арон
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  Когато Мая и Слави се захванат с нещо, то просто ..става. Сега ще ги залеят с много кал, но после, както стори и Баце - ще се съгласят. Нема мръдане. Когато си професионалист и имаш ясна цел, успехът е гарантиран.

 70. 70 Профил на galiwer1880
  galiwer1880
  Рейтинг: 360 Любопитно

  До коментар [#52] от "grajdanin1":

  добре, провал имаше на СДС, после на БСП ,и дойде нова партия НДСВ и какво стана -пак същото,провал. дойде и 4-та ГЕРБ и тя се срути.И какъв е извода драги ученици???

 71. 71 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 1779 Неутрално

  До коментар [#53] от "shileto":

  Не знам каква снимка, ама знам кой я избра за омбудсман.

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 72. 72 Профил на objektivist96
  objektivist96
  Рейтинг: 821 Неутрално

  До коментар [#56] от "роджър":
  Не мога да отговарям от името на негласувалите.Не мога да отговарям от ничие име въобще.Мога да отговарям от мое име.
  Е,аз съм гласувал.А статията на Иван Бедров ми харесва,тъй като въпросите,които той задава,съвпадат с част от въпросите,които имам,а имам и още,но...Та,затова я пуснах.

 73. 73 Профил на гошо
  гошо
  Рейтинг: 1812 Неутрално

  До коментар [#41] от "deymus":
  е точно защото прочетох и за това те питам ти къде видя популиското и негативното в мажоритарната с-ма
  Сега ако не ти отърва е друг въпрос

  гошо
 74. 74 Профил на az.za.malko
  az.za.malko
  Рейтинг: 213 Неутрално

  До коментар [#59] от "subaru": Чл. 42. (1) Ако в резултат от извършена проверка омбудсманът установи, че определена законова разпоредба е причина или създава предпоставки за нарушения на правата и свободите, той може да отправи предложения и препоръки за законодателни промени.
  (2) Предложенията и препоръките за законодателни промени се изпращат до председателя на Народното събрание и до Министерския съвет.

 75. 75 Профил на grajdanin1
  grajdanin1
  Рейтинг: 679 Неутрално

  До коментар [#70] от "galiwer1880":

  "И какъв е извода драги ученици???"

  Изводът, драги ученици, е, че граждански опит, както и ъкъл, не може да се вкара отвън. Ненапразно казват: за един бит двама небити дават. Крива ни била системата! Ама как същата система работи в.. (избройте всички страни на Европа без Великобритания).

 76. 76
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 77. 77 Профил на роджър
  роджър
  Рейтинг: 880 Неутрално

  До коментар [#61] от "grajdanin1":

  Аз това го зная, въпросът е, че винаги могат чалгите /и тези зад тях/ да питат останалите "що не гласувахте" ?
  И да врещят "ние сме активните", ние сме на Орлов мост, ние ще кажем какво да става тука !
  Щото броят на УЧАСТВАЛИТЕ В ПОДОБИЕТО НА "РЕФЕРЕНДУМ" е притеснително близък до броя на участвалите в избора на Президент !
  И какъвто и да е законът, тия, които гласуват, винаги ще са пред тия, които си правят едни "тънки тарикатски сметки", и си налягат парцалите на топло ...

  https://www.youtube.com/watch?v=7wBkJ8oIvRg
 78. 78 Профил на happystory
  happystory
  Рейтинг: 496 Неутрално

  Тяхната цел е да бъде въведена мажоритарната система за следващите избори. На тях, или Слави ще си направи партия, или ще се яви като независим, или някои негов човек ще го направи. Наи вероятно ще бъде тои, съдеики по изказванията му.

 79. 79 Профил на deymus
  deymus
  Рейтинг: 1047 Неутрално

  До коментар [#73] от "гошо":

  Абсолютно не ми оттърва!
  Както се видя на предните избори, при мажоритарна система в парламента ще бъдат представени 1/3 от населението. Гласът на останалите се губи, така е заявено от Шоуто на Слави.
  А дори не говорим, за разделянето на България на 240 мандатни райони.

 80. 80 Профил на роджър
  роджър
  Рейтинг: 880 Неутрално

  [quote#75:"grajdanin1"]Изводът, драги ученици, е, че граждански опит, както и ъкъл, не може да се вкара отвън. [/quote]
  Баба ми /светла Й памет/ казваше - на човек "зорлем" /демек насила/ можеш да вземеш, но "зорлем не можеш да дадеш" ...

  https://www.youtube.com/watch?v=7wBkJ8oIvRg
 81. 81 Профил на grajdanin1
  grajdanin1
  Рейтинг: 679 Неутрално

  До коментар [#77] от "роджър":

  "И какъвто и да е законът, тия, които гласуват, винаги ще са пред тия, които си правят едни "тънки тарикатски сметки", и си налягат парцалите на топло ... "

  Е, да, ама опитът сочи друго - най-малко 13000 си направиха "тънките тарикатски сметки" и референдумът по закон не мина. Негласувалите спречелиха. Ако бяха гласували щяха да загубят.

 82. 82 Профил на gbj06554106
  gbj06554106
  Рейтинг: 521 Любопитно

  До коментар [#71] от "Darth Plagueis":
  Е, и?

  Избраха я тия които имат право. Легитимно и законно.
  В демокрацията е така.
  Не е вече както при вас комунистите..
  Вие кого искате и можете да изберете за омбудсман?

 83. 83 Профил на grajdanin1
  grajdanin1
  Рейтинг: 679 Неутрално

  До коментар [#76] от "ПРОРОК ИЛИЯ":

  "Ами нали се пишете демократи, защо не уважавате народния вот? "

  Кой е народният вот? Какво казва законът? Вие, например, демократ ли сте или манипулатор.

 84. 84 Профил на deymus
  deymus
  Рейтинг: 1047 Неутрално

  [quote#76:"ПРОРОК ИЛИЯ"]Ами нали се пишете демократи, защо не уважавате народния вот? [/quote]
  Ильо, щото народния вот се изказа - референдума е невалиден! Не събра гласовете нужно за това!
  Или е твърде сложно?

 85. 85 Профил на t_
  t_
  Рейтинг: 422 Неутрално

  До коментар [#9] от "karabastun":

  Какво да му гледаш? 30 хил гласа на район означава, че ДПС ще вземат всички райони, в които има повечко техни хора. Рестарт на изборния туризъм виждам аз. Гласовете на всички останали не ДПС - българи ще бъдат тотално омаловажени, щото само 8 района има за тях.повече от всякога силно влияние на купен вот.
  Що не намалят наистина броя на депутатите? Тогава ще е по -трудно да се направят тези шмекерии. И наистина думата на народа и лелеяният консенсус ще имат значение.
  И като се развихри сега едно обещаване... Какво има да му гледаме? То ясно. 4 години ще ти е виновен Ценко, после друг паляк. И партиите си седят отгоре и потриват ръчички. Не видях как ще става отзоваването, ако не си доволен.
  Не виждам ползи от това предложение аз лично.

 86. 86 Профил на роджър
  роджър
  Рейтинг: 880 Неутрално

  [quote#81:"grajdanin1"]Е, да, ама опитът сочи друго - най-малко 13000 си направиха "тънките тарикатски сметки" и референдумът по закон не мина. [/quote]
  Е да, ама на гласувалите с тия разсъждения не можеш да им затвориш устата !
  А политиката /особено политиците/ рядко се съобразява с формалния закон !
  Те казват "зад мен са 2,5 млн", а ти можеш да кажеш ... какво ?

  https://www.youtube.com/watch?v=7wBkJ8oIvRg
 87. 87 Профил на t_
  t_
  Рейтинг: 422 Неутрално

  До коментар [#69] от "Арон":

  Момче, слънчасал си. Уж няма слънце, ама как те е хванало?!

 88. 88 Профил на роджър
  роджър
  Рейтинг: 880 Неутрално

  Апропо, много е смешно, че само в невник си мълчат, че славо казал, че няма да прави партия, и да участва в "избори"
  Тариката си взе парите, и остави глупендерите да се оправят както могат ...

  https://www.youtube.com/watch?v=7wBkJ8oIvRg
 89. 89 Профил на Дон Кихот
  Дон Кихот
  Рейтинг: 2354 Весело

  Работното название на закона е "Костинбродска чалга".

 90. 90 Профил на az.za.malko
  az.za.malko
  Рейтинг: 213 Весело

  До коментар [#75] от "grajdanin1": "избройте всички страни на Европа без..." - Чехия, Франция, Латвия, Полша,Словения, Швейцария и Великобритания - мажоритарна и Германия, Литва, Словения и Испания - смесена.Има и още.

 91. 91 Профил на Велков
  Велков
  Рейтинг: 3560 Неутрално

  До коментар [#59] от "subaru":

  Пак си неподготвен. Внасят промяна на ИК. Манолова има това право.

 92. 92 Профил на aboto
  aboto
  Рейтинг: 470 Неутрално

  До коментар [#50] от "objektivist96":

  От тук и извода : Гласувайте винаги и НИКОГА не разчитайте на това , че няма да има преминат задължителен праг .
  Ако , бяха гласували всички , сега нямаше да повторим гласуването за Белене , защото сега и защитниците на АЕЦ-а имат същите основания да претендират и тогава се премина 20% бариера като сега

 93. 93 Профил на Велков
  Велков
  Рейтинг: 3560 Неутрално

  До коментар [#84] от "deymus":


  [quote#84:"deymus"]референдума е невалиден![/quote]
  Не е задължителен. Научете ги тия работи,де...

 94. 94 Профил на galiwer1880
  galiwer1880
  Рейтинг: 360 Неутрално

  Не съм съгласен само 6 месеца уседналост. Минимум 1 година ,и не да ми дойде с Мерцедеса, да се регистрира в един хотел ,да стои 3-4 дена и да духне пак в София. И друго, на първия тур се явяват 5 кандидати. И на втория тур се явява първите ТРИМА а не двама. Няма ли да е по справедливо? така с двамата е почти като сегашната система.

 95. 95 Профил на gbj06554106
  gbj06554106
  Рейтинг: 521 Любопитно

  До коментар [#83] от "grajdanin1":
  До коментар [#84] от "deymus":
  Аз съм само един пророк. Професионалист.
  Не знам дали съм демократ или манипулатор. И нямам прекомерни претенции - за разлика от неокомунетата
  Знам обаче, че омбудсмана има право на законодателна инициатива, а НС - да я приема, или отхвърля.
  Нещо неясно? 96. 96 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 7560 Любопитно

  До коментар [#85] от "t_":

  Ми според мен наистина, ако се намалят депутатите и се оформят 2-3 максимум 4 партии, които да им се избират конкретно депутатите - ще се оформят в един момент по-читави - в смисъл работещи хора, а не като сегашния сбириток, където всеки си прави партия и влиза или пибира субсидийка, а правителство - йок!- нали разбираш, че примерно Марешки изобщо няма смисъл да участва в мажоритарни избори, щото и да вкара от Варна и Варненско 5 човека - к'во от това, а пък пропорционално може да вкара и 50.

  karabastun1@abv.bg
 97. 97 Профил на Дон Кихот
  Дон Кихот
  Рейтинг: 2354 Весело

  До коментар [#69] от "Арон":

  "Когато си професионалист и имаш ясна цел, успехът е гарантиран. "

  Пример: Професионалните политици от ДСБ.

  ПС Те сбъркаха, че след като при далаверата в Костинброд се закачиха за Мая, се уплашиха от разобличаване и уж се дръпнаха. Трябваше да продължат заедно, в такъв случай сега нямаше да се въргалят в канавката и да се опитват да се закачат за Слави.

 98. 98 Профил на Damyan Ganchev
  Damyan Ganchev
  Рейтинг: 223 Неутрално

  щом и иво сиромахов почна да пише законопроекти в тая държава, значи наистина отива на зле... ако не го е писал, но само го спонсорира (според американската политическа терминология), още по-зле, щом такъв е необходим само да при-подпише проекта ...

 99. 99 Профил на 2.5
  2.5
  Рейтинг: 3726 Любопитно

  “Когато в изборния район е регистриран само един кандидат и той не е избран, при втория тур се допуска регистрирането на нови кандидати."

  Борисов дали ще гласува този член с идеята да приложи тактиката при издигането на Цецка?!

  I Want To Believe
 100. 100 Профил на az.za.malko
  az.za.malko
  Рейтинг: 213 Неутрално

  До коментар [#85] от "t_": "Рестарт на изборния туризъм виждам аз."


  "Страната ще бъде разделена на 231 равни едномандатни района, а останалите 9 ще са извън страната."

  Аз пък не...Четете де.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK