Съдийската колегия с втори опит да обсъди казуса с преподавателите на младшите съдии

На последното заседание на пленума на съдебния съвет, Сотир Цацаров не се появи.

© Анелия Николова

На последното заседание на пленума на съдебния съвет, Сотир Цацаров не се появи.Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет може би ще обсъди отново въпроса с постоянните преподаватели на младши съдии по наказателно право и процес. Миналата седмица стана известно, че въпреки че класиран на първо място и с най-много точки е бил бившият заместник на правосъдието Петко Петков, управителният съвет на Националния институт по правосъдие отказва да го назначи.


Формалният повод за това е представена справка от инспектората към съдебния съвет, че за 2012 и 2013 година, Петков е имал забавени дела. В момента на обсъждането, обаче, Петков няма забавени или неизписани дела. Въпреки това управителният съвет не го гласува, а междувременно става известно, че по предложение на главния прокурор Сотир Цацаров срещу Петков е започнала нова проверка от страна на инспектората.


Петков е дългогодишен съдия в най-натоварения съд в страната - Софийския районен съд.
След оставката на Христо Иванов през декември 2015 година, той се върна като магистрат. Неколкократно Петков е имал критични позиции към действия на прокуратурата, а докато вървяха обсъжданията за измененията на Закона за съдебната власт през лятото той директн заяви, че законодателните промени в държавното обвинение са такива, каквито ги иска главният прокурор. В критична статия в началото на август по повод експулсирането на турския гражданин Абдулах Бююк той обвини правителството и вицепрезидента в погазване на редица законови и конституционни принципи.При връщането му в съдебната система той получава четвъртият по натовареност състав в районния съд. И от февруари до октомври успява да приключи над 300 дела.


Съдийската колегия отказа да обсъди случая през изминалата седмица. Основният аргумент, че съдебният съвет не е контролна инстанция.


В дневния ред на колегията е и предложение на петима членове да бъде обявено за недопустимо, че главният прокурор Сотир Цацаров изнася неверни данни за забавени дела в Софийския градски и районен съд.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK