Съдийската колегия потвърди отстраняването на съдията Петков за преподавател на младши съдии

Петко Петков, съдия в Софийския районен съд, бивш зам.-министър на правосъдието.

© Юлия Лазарова

Петко Петков, съдия в Софийския районен съд, бивш зам.-министър на правосъдието.С традиционно формираното бетонно мнозинство, чиито позиции винаги съвпадат с тези на главния прокурор Цацаров и на председателя на ВАС Колев, Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет гласува предложението на УС на Националния институт за правосъдие (НИП). То гласеше - да бъде командирован за постоянен преподавател в НИП класираният на второ място в конкурса кандидат - съдия Полина Величкова, а не да бъде предложена нова процедура.


Така класираният на първо място в конкурса с 98 точки от 100 възможни съдия от СРС Петко Петков е окончателно отстранен.


Седем членове на колегията начело с Георги Колев гласуваха за решението на УС на НИП. Против - малцинството от 6 магистрати, които изрично уточниха, че гласуват не срещу съдия Величкова, а срещу опорочената процедура на УС на института. Малцинството се състои от съдиите Юлия Ковачева, Галина Карагьозова, Соня Найденова, Камен Иванов, Калин Калпакчиев и Лозан Панов.
Предложението да влезе в дневния ред за обсъждане решението на УС на НИП беше направено от шестимата членове на колегията.


От обсъждането се разбра


до каква степен е бил приложен двойният подход към кандидатите,


в нарушение на административно-процесуалните правила, което - според Юлия Ковачева, прави процедурата не само невалидна, но и морално укорима. От изказванията в тричасовото обсъждане се очерта изводът, че и първата, и втората процедура е била насочена към


една цел - да бъде елиминиран Петков


който е показвал активна позиция на независим магистрат в своите и професионални, и граждански прояви.


В хода на дискусията се потвърди и същественият факт, че сигналът към Инспектората за проверка на Петков за забавени дела за минал период (2022 - 2013 г.) е подаден от главния прокурор Цацаров. И въпреки че проверката към октомври 2016 установява че той вече няма нито едно забавено и ненаписано дело, Петков е дисквалифициран - без мотиви.


Разбра се също от обсъждането, че за нито един друг кандидат не е правена такава проверка или поне не е вземана под внимание справка за минали периоди. Както се чу в едно от изказванията - това искане на главния прокурор - справка за преди 4 години, означава Петков никога да не може да бъде преподавател в НИП.


"Това е още по-деморализиращо от самите нарушения на административните правила от УС, защото практически казваме на младшите съдии, които се обучават в НИП, че всичко е възможно. И че нито фактите, нито професионалните и нравствените качества на кандидатите за преподаватели имат значение, а други съображения са важни - всеки магистрат с активна позиция да бъде наказан и това да служи за назидание на всички, които си позволяват да бъдат независими от силните", коментира в заключение Калпакчиев.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK