Плевнелиев: Договорът за добросъседство с Македония е важна крачка за европейската ѝ интеграция

Росен Плевнелиев и Георге Иванов

© Юлия Лазарова

Росен Плевнелиев и Георге ИвановПодписването на Договора за добросъседство между България и Македония е важна крачка по пътя на мирното задълбочаване на връзките между двата народа и на европейската интеграция на държавите от региона. Това заяви президентът Росен Плевнелиев по време на работна среща с македонския президент Георге Иванов, съобщи прессекретариатът на държавния глава.


Двете страни преговарят от няколко години по споразумението за добросъседство, след като България даде заявка, че без него няма да подкрепи членството на Македония в ЕС. Сред спорните въпроси е езикът на документа, както и настояването на България за гаранции, че конституцията на Македония не е основание за намеса във вътрешните работи на страната. Днес Плевнелиев даде пример с подобни договори между България и Турция и Румъния и заяви, че "регламентирането на двустранните ни отношения с тези страни донесе спокойствие в бизнеса, удовлетворение в обществата ни и повече доверие сред международните ни партньори".


Президентът изрази увереност, че Договорът за добросъседство с Македония ще доведе до повече взаимни инвестиции, успешни регионални инфраструктурни проекти, високи постижения в сферата на туризма и мобилността на квалифицирани специалисти. Той изтъкна важността на реформите в ключови сфери в Македония и гарантирането на независимостта на органите на съдебната власт като неизменна част от пътя ѝ към европейска интеграция.
Росен Плевнелиев напомни, че българската страна отдава важно значение на опазването и възстановяването на българските военни паметници. "Очакваме скорошно окончателно решение на въпроса за поставянето на паметна плоча за загиналите български воини край Каймакчалан", заяви той.


Македонският държавен глава от своя страна призова за повече регионални инициативи, които да направят Балканите по-активен участник във формулирането на европейската политика. "Нашият регион трябва да бъде по-задружен, трябва да се ръководим от прагматизъм и да не позволяваме исторически обременености да попречат на сътрудничеството ни в днешния динамичен свят", заяви Георге Иванов.


По време на посещението си в България македонският президент беше удостоен със званието "Доктор хонорис кауза" от Българската академия на науките.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK