"Техномаркет" на Пеевски загуби дело за магазин в Кърджали

"Техномаркет" на Пеевски загуби дело за магазин в Кърджали

© Цветелина Белутова, КапиталИзбори 2022

Няколкомесечната битка на компанията "Глориент инвестмънт БГ" с "Техномаркет" за собствеността върху 13 търговски обекта и една офис сграда вече дава първите си резултати в полза на "Глориент". С решение от 21 ноември Софийският градски съд (СГС) реши веригата за битова техника да предаде на дружеството търговско-складов комплекс в Кърджали.


Компанията, в която акционери са редица международни фондове и инвеститори, води 27 дела срещу "Техномаркет". "Глориент инвестмънт БГ" притежава въпросните 14 спорни имота, като веригата за техника се помещава в тях под наем. Обектът в Кърджали също е бил част от съдебния спор.


Проблемите между двете фирми датират от началото на годината. Тогава мажоритарен акционер в "Техномаркет България" става "НСН инвестмънт", собственост на депутата от ДПС Делян Пеевски. От "Глориент инвестмънт БГ" обявиха след това, че веригата за техника е спряла да плаща наема на всички обекти в страната, като дори е блокирала достъпа до магазините.
В конкретния случай в Кърджали търговско-складовият комплекс е разположен върху 3074 кв.м площ, а наемът в размер на 12 340 евро на месец не е плащан от февруари т.г., уточняват от СГС. Именно заради това договорът за наем е прекратен в края на май.


Освен отнемане на имота "Техномаркет" ще трябва да плати и разноските по делото, които са почти 16 хил. лв. От компанията имат право да обжалват решението пред Софийския апелативен съд.


В момента "Техномаркет" води контрадела за всеки обект, попаднал в съдебния спор. Те са за оспорване на договорите за покупко-продажба от 2006 г., с които "Глориент инвестмънт БГ" се сдобива с магазините.

Избори 2022

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK