Конституционният съд: Плевнелиев не може да насрочи извънредни избори

Росен Плевнелиев

© Юлия Лазарова

Росен ПлевнелиевКонституционният съд (КС) обяви за недопустимо искането на президента Росен Плевнелиев за тълкуване дали в последните три месеца от мандата си държавният глава насрочва нови парламентарни избори, без да е разпуснал Народното събрание.


Според съдиите разпоредбите на Конституцията са ясни и президентът няма правомощие да разпуска Народното събрание през последните три месеца от своя мандат, но може да състави служебно правителство. Това означава, че бъдещият държавен глава Румен Радев ще разпусне сегашното Народно събрание и ще насрочи извънредните парламентарни избори.


"Той (действащият държавен глава - бел.ред.) има правомощието да назначава служебно правителство, но няма правомощие да разпуска Народното събрание. Несъмнена е забраната. Нормата е императивна", се казва в определението на съда. В него се посочва, че правомощието за съставяне на служебно правителство е предоставено на държавния глава – действащия президент, независимо че той е в края на своя мандат. "И да тече тримесечният срок, щом са налице предпоставките – оставка на правителството и действащ (неразпуснат) парламент, президентът може да назначи служебно правителство. Щом президентът не може да разпусне Народното събрание, не може и да определя дата на изборите за ново Народно събрание", обясняват конституционните съдии.
"Конституционният съд не е консултативен орган, а упражнява правомощие за задължително тълкуване, когато има обоснован интерес от това. Няма конституционен проблем, няма противоречиво разбиране и опасност от противоречиво прилагане на разпоредбата на ал. 7, изр. първо на чл. 99 от Конституцията. При липсата на неяснота и непълнота в правната регламентация, липсата и на различно виждане и правен спор между държавните институции, да се извърши абстрактно задължително тълкуване би било излизане вън от компетентността на Конституционния съд за провеждане на задължително тълкуване", се казва в определението на съда.


Днешното определение е подписано с особено мнение от съдиите Кети Маркова и Анастас Анастасов. Филип Димитров е подкрепил решението, но е публикувал отделно становище по него.


Кети Маркова и Анастас Анастасов смятат, че искането на държавния глава е допустимо и следва да бъде разгледано по същество. Те посочват, че по-голямата част от дадените от КС мотиви "съдържат констатации, съображения, анализ и изводи, които представляват именно развита тълкувателна дейност". Според съдиите е необходимо КС да излезе с тълкувателно решение по питането на президента и то е трябвало да обхване и анализ на обема, съдържанието и съотношението между отделните правомощия на държавния глава.


"Сезирането с поставения конкретен въпрос следваше да се разглежда и като възможност практиката да бъде доразвита и обогатена, тъй като само по себе си спазването на изискването за пълнота и всеобхватност по отношение на въведения предмет на тълкуване, би представлявало логично продължение на разрешенията, дадени с посоченото по- горе тълкувателно решение", се казва в особеното мнение.


Според Филип Димитров Конституционният съд с основание е приел, че не може да тълкува разпоредбата от основния закон, но той посочва, че има "очевидна празнота в Конституцията".


"Конституционният съд не може да даде задължително тълкуване, но е уместно да развие съображения относно конституционната логика на визираните институти. Решение на такива проблеми може да се постига чрез изменение на Конституцията или чрез създаване на конституционен обичай, какъвто беше случаят с чл. 99, ал. 2 и 4 през февруари 1997 г.", заявява Филип Димитров.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (132)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 9331 Неутрално

  Да назначава значи за служебен премиер Христо Иванов и НС да му гласува реформите, че както ги подкара Цацаров ще ги опандизи наред....

  karabastun1@abv.bg
 2. 2 Профил на AzDebil
  AzDebil
  Рейтинг: 1884 Любопитно

  ОЧАКВАНО!
  Само неграмотник е можел да се надява на друго решение.
  !

 3. 3 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 5036 Неутрално

  Което означава, че избори няма как да бъдат насрочени преди 20-ти Януари. Да седнат Плевнелиев и Радев и да се разберат за служебно правителство, за да не станем отново за смях с две служебни правителства първото, от които да работи по-малко от месец!

 4. 4 Профил на Реми
  Реми
  Рейтинг: 861 Неутрално

  Голямо ритане по кокалчетата. Което още повече ще разедини народа. За да улесни Кремъл.

  Животът е това, което ни се случва, докато правим планове за бъдещето
 5. 5 Профил на stedim
  stedim
  Рейтинг: 2601 Неутрално

  Само неграмотник като №2 може да напише това.

 6. 6 Профил на Mark Twain
  Mark Twain
  Рейтинг: 475 Любопитно

  След като питането е "недопустимо", защо изобщо дават обяснения? По този начин казват едно, а правят обратното.

  "Мисленето е най-тежката работа и това, вероятно, е причината толкова малко хора да я вършат." Хенри Форд
 7. 7 Профил на Майндърбайндър
  Майндърбайндър
  Рейтинг: 1473 Любопитно

  Кой ще иска да участва в служебно правителство, с мандат по-малко от 2 месеца, по време на големи празници.Или,щом е за червена точка в биографията-може.

  ГЛАВАНАЦИТЕ РОДИНАТА ОНОЖДАТ
 8. 8
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 9. 9 Профил на intergalactic
  intergalactic
  Рейтинг: 539 Разстроено

  Да слага Радан за служебен премиер. Без друго ще се позадържи!

  Коментарите ми са мои собствени и не отразяват непременно възгледите на Фондация Америка за България.
 10. 10 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 5036 Неутрално

  [quote#6:"Mark Twain"]След като питането е "недопустимо", защо изобщо дават обяснения?[/quote]

  Вероятно е грешка на Дневник. Няма как да е "недопустимо" и КС да излезе с решение!

 11. 11 Профил на Лелка
  Лелка
  Рейтинг: 1603 Неутрално

  Добре, но може да тупа топката до 22.01. Няма срок за връчване на мандатите. Да се гласува бюджета, да се въведе задължителна преференция без праг и запазено място и Радев да си спретва служебен кабинет.
  На Плевнелиев му стигат горещи кестени, сега пилотът да си поема самолета на т.н. държава.

 12. 12 Профил на Калник
  Калник
  Рейтинг: 959 Неутрално

  А новият президент може ли да назначи собствено служебно правителство? А може ли да започне нов кръг от връчване на мандати за съставяне на правителство?

 13. 13 Профил на Реми
  Реми
  Рейтинг: 861 Неутрално

  висок
  2016-11-22 15:37:24
  +43 -1 Гласувай

  "Абе смешници, що сега ревете че сме Крим-2, що не ревахте преди изборите? Колко човека писаха кой е червения генерал делегат на 14 конгрес на БКП!!!! Що гласувахте за него, а сега ревете, че Масква идва? Е, нали изгоря плевнята на Вуте, що ревете че сега нямате къща? Ех мат`рял..."

  Москва контролира една четвърт от българската икономика

  След победата в България на приятелския към Кремъл новоизбран президент Румен Радев, икономическата зависимост на страната от Русия, която контролира ключови сектори - енергетика, банкиране и агенции за недвижими имоти - би могла да се задълбочи още повече, пише германския вестник Sueddeutsche Zeitung в материал, откъси от който публикува InoPressa.

  Германският вестник и експертите на Центъра за изследване на демокрацията в София сравняват ситуацията с "узурпиране на държавата".

  В материала се казва, че Русия контролира една четвърт от българската икономика. В статията се припомня, че под контрола на Москва са АЕЦ "Козлодуй", "Нефтохим" в Бургас, описва се и случаят около АЕЦ "Белене". "След идването на власт на проевропейската партия ГЕРБ на Бойко Борисов проектът бе спрян, но България беше осъдена да плати на Москва над един милиард лева", пише изданието.

  Животът е това, което ни се случва, докато правим планове за бъдещето
 14. 14 Профил на o1e
  o1e
  Рейтинг: 458 Неутрално

  [quote#6:"Mark Twain"]След като питането е "недопустимо", защо изобщо дават обяснения? [/quote]

  Защото много хора няма да разберат. То и сега има неразбрали след като са обяснили. И то при положение че е доста логично ако президентът не може да разпуска НС да не може и да насрочва избори.

 15. 15 Профил на Големи яйца:)
  Големи яйца:)
  Рейтинг: 654 Неутрално

  На практика КС се е изгаврил с Плевнелиев, намеквайки му като на бавен, че текстовете са много ясни, а съветниците му са смешници.

 16. 16 Профил на Доналд Радев
  Доналд Радев
  Рейтинг: 448 Весело

  [quote#2:"AzDebil"]Само неграмотник е можел да се надява на друго решение.
  ! [/quote]
  Слаб (2) за Кристиан Таков и другите неграмотници от президентският правен екип

  "Америка преди всичко" означава "Майната му на останалия свят"
 17. 17 Профил на Доналд Радев
  Доналд Радев
  Рейтинг: 448 Любопитно

  [quote#7:"Майндърбайндър"]Или,щом е за червена точка в биографията-може. [/quote]
  Мислиш ли, че няма навити да си го пишат в CV-то?

  "Америка преди всичко" означава "Майната му на останалия свят"
 18. 18 Профил на Доналд Радев
  Доналд Радев
  Рейтинг: 448 Разстроено

  [quote#11:"Лелка"]На Плевнелиев му стигат горещи кестени[/quote]
  Ама Цацаров го чака на изхода след свършване на имунитета... Ох на батко... падна ли ми....

  "Америка преди всичко" означава "Майната му на останалия свят"
 19. 19 Профил на Доналд Радев
  Доналд Радев
  Рейтинг: 448 Неутрално

  [quote#3:"vassilun"] за да не станем отново за смях с две служебни правителства първото, от които да работи по-малко от месец! [/quote]
  След Бокова и Георгиева, по смешно не може да стане.

  "Америка преди всичко" означава "Майната му на останалия свят"
 20. 20 Профил на Chavo64
  Chavo64
  Рейтинг: 402 Неутрално

  На президентът му е ясно, но така отряза всички комуняги, дето де чудят, как за му намерят нещо мръсно. Е, пак не стана дрОгарЕ.

  chavo64
 21. 21 Профил на ilinko
  ilinko
  Рейтинг: 785 Неутрално

  А не може ли Парламентът да се саморазпусне?

 22. 22 Профил на intergalactic
  intergalactic
  Рейтинг: 539 Неутрално

  [quote#21:"ilinko"]А не може ли Парламентът да се саморазпусне?
  [/quote]
  Не, конституцията предвижда само президентът да може да разпуска ОНС.

  Коментарите ми са мои собствени и не отразяват непременно възгледите на Фондация Америка за България.
 23. 23 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8966 Неутрално

  Конституцията на Ре­публика България не съдържа подобна забрана, т.е. парламентът да не може да се саморазпуска, докато в конституцията на Румъния е изрично записано. Значи пак трябва да се тълкува от КС.

 24. 24 Профил на onemanband
  onemanband
  Рейтинг: 986 Неутрално

  [quote#8:"AzDebil"]Само неграмотник като №5 може да стои пред текста на Конституцията и да не разбира написаното.
  ![/quote]
  ++++++++++++++++++++++++++
  Конституцията е ОСНОВНИЯТ ЗАКОН в България!
  ПРЕДЕЛНО ЯСНА е ,в случая!
  Конституционният съд ,само препотвърждава написаното в нея!
  Един съвет:
  Не се мъчи да обясняваш на разни малоумници основните положения в Законността ...Няма да вдянат ...Не им стига акълЯ

  Кажи ми ,КОЙ ти плаща Гранта, та да ти кажа какво си...
 25. 25 Профил на Цецо
  Цецо
  Рейтинг: 1758 Неутрално

  До коментар [#6] от "Mark Twain":

  И аз това си помислих.

  Дневник, разкарайте таз малоумна визия!
 26. 26 Профил на dorn
  dorn
  Рейтинг: 995 Неутрално

  До коментар [#11] от "Лелка":

  Чакай бе лелче
  [quote#11:"Лелка"]да се въведе задължителна преференция без праг и запазено място и Радев да си спретва служебен кабинет. [/quote]
  Каква е тая задължителна преференция, какъв праг и какви 5 лева.
  То вярно на женския пазар сте свикнали с преференции за маси и зарзават, ама да извадиш това животно (задължителна преференция без праг ) дето го няма никъде по света и да го удариш на тезгяха ми се струва съвсем чаршийска екзотика.

 27. 27 Профил на az.za.malko
  az.za.malko
  Рейтинг: 233 Весело

  До коментар [#8] от "AzDebil": "Само неграмотник може да стои пред текста на Конституцията и да не разбира написаното."

  +++++

 28. 28 Профил на az.za.malko
  az.za.malko
  Рейтинг: 233 Весело

  До коментар [#15] от "VR|46": "На практика КС се е изгаврил с Плевнелиев, намеквайки му като на бавен, че текстовете са много ясни, а съветниците му са смешници."

  +++++

 29. 29 Профил на az.za.malko
  az.za.malko
  Рейтинг: 233 Весело

  До коментар [#23] от "Роси": "Конституцията на Ре­публика България не съдържа подобна забрана, т.е. парламентът да не може да се саморазпуска...Значи пак трябва да се тълкува от КС."


 30. 30 Профил на Цецо Цачев
  Цецо Цачев
  Рейтинг: 233 Неутрално

  Пак казвам, че в конституцията има големи недомислици.
  Излиза така, че сега след минимум три месеца, след назначаването на служебен кабинет, новият президент едва товага, ще може да назначи дата за нови избори и разпусне парламента. Това да отнеме и до половин година отсега на сетне.

 31. 31 Профил на az.za.malko
  az.za.malko
  Рейтинг: 233 Неутрално

  До коментар [#23] от "Роси": "...докато в конституцията на Румъния е изрично записано."


  Е, и !?

 32. 32 Профил на plebs
  plebs
  Рейтинг: 2457 Неутрално

  Добра новина. Имат време дупетатите да изгласуват промените в ИК. Сега е време да си спомним думите на Стати Статев, но адресирани към "елита". "Като не ви харесва емигрирайте." Търсете си гласоподаватели по ваш вкус. Тук "елита" на социализЪма и на режисираният преход никога няма да има лидерска роля.

 33. 33 Профил на Mia san Bayern
  Mia san Bayern
  Рейтинг: 1938 Неутрално

  Аз пьк мисля,че може!!

  DANKE JUPP,DANKE BAYERN!!!
 34. 34 Профил на dxy07498721
  dxy07498721
  Рейтинг: 8 Разстроено

  за бога братя,всеки има мнение.по толкова важни законови разпоредби имаме мнение .не знам демокрация ли е това или евтини лафове.нека уважаваме държавността

 35. 35 Профил на dorn
  dorn
  Рейтинг: 995 Неутрално

  До коментар [#34] от "dxy07498721":

  Така е братле, това е демокрацията и философите от древна Атина са се оплаквали че всеки има мнение и не си заслужавало да се спори с глупаци. Само че това не им е попречило да опухат персите които имали само едно мнение - на царя.

 36. 36 Профил на sarasota
  sarasota
  Рейтинг: 402 Гневно

  Когато предлагах да се гласува за Трайков........се подпичвахте.... хак ви е сега.........гласувайте и на следващите избори по същият начин.....

 37. 37 Профил на lechevalier
  lechevalier
  Рейтинг: 757 Неутрално

  Аз смятам, че е на лице златна възможност за служебен кабинет с действащо НС. И тя трябва да бъде използвана. Оправданията, на които се наслушахме, че служебните кабинети били едва ли не незаконни, щото нямало НС, което да гласува това-онова, няма да важат. Нека видим как партийките се мъчат да избегнат гласуване на добри закони, пък дори и това удоволствие да трае само месец и половина!

 38. 38 Профил на lechevalier
  lechevalier
  Рейтинг: 757 Неутрално

  До коментар [#18] от "Кристалин Боков":

  И какво ще му направи мазната цаца? Когато човек е невинен, той е невинен.

 39. 39 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 2245 Неутрално

  [quote#3:"vassilun"]Да седнат Плевнелиев и Радев и да се разберат за служебно правителство[/quote]
  Демек Плевнелиев да стане маша на Радев и стоящите зад него БСП/ДПС! Фасада зад която те да се скрият.

  Да назначава служебно правителство каквото смята за правилно. Направил е две служебни правителства които си свършиха работата значи и трето може. А Радев ако му стиска да го сменя. Веднага ще стане ясно защо го прави и кой му дърпа конците.

  Политкоректостта е Гестапо за Истината
 40. 40 Профил на AzDebil
  AzDebil
  Рейтинг: 1884 Весело

  До коментар [#34] от "dxy07498721":

  За бога, как ще е демокрация това, когато имането на мнение става заплаха за държавността?

  !

 41. 41 Профил на lechevalier
  lechevalier
  Рейтинг: 757 Неутрално

  До коментар [#12] от "Калник":

  Каквото и да разправят от КС, конституцията е непълна. Близнашки се бие в гърдите, че писал члена със забраната на разпускане на НС, ама мълчи умно по въпроса какво все пак се прави в подобни случаи.

 42. 42 Профил на dorn
  dorn
  Рейтинг: 995 Весело

  До коментар [#11] от "Лелка":

  И да знаеш искам да избирам всеки домат
  ( вярно в София това е непозната практика, но в Бургас е масова ) а не да се опитваш да ми пробутваш скапаната стока в отделна торба (листата ), пък било и с пренареждане на доматите вътре в нея

 43. 43 Профил на lechevalier
  lechevalier
  Рейтинг: 757 Неутрално

  До коментар [#8] от "AzDebil":

  Ти си виж името, пък после наричай другите неграмотници. Ей, много я разбирате материята, мно-го!

 44. 44 Профил на AzDebil
  AzDebil
  Рейтинг: 1884 Весело

  До коментар [#24] от "onemanband":

  Ох, опитвам се да заместя липсата на грамотност със звукова вербализация на мислите. Явно реципиентите нямат мисловен анализатор.

 45. 45 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 2245 Неутрално

  [quote#7:"Майндърбайндър"]Кой ще иска да участва в служебно правителство, с мандат по-малко от 2 месеца, по време на големи празници.[/quote]
  То по тази логика и в другото служебно правителство на Радев няма да искат. Бъди спокоен, ще се намерят. Още повече, че няма да им се наложи да организират избори ако Радев си назначи друго.

  Политкоректостта е Гестапо за Истината
 46. 46 Профил на AzDebil
  AzDebil
  Рейтинг: 1884 Весело

  До коментар [#43] от "lechevalier":

  Това не ми е името. Само камуфлаж.
  Легенда...

  !

 47. 47 Профил на Доналд Радев
  Доналд Радев
  Рейтинг: 448 Неутрално

  [quote#41:"lechevalier"]Близнашки се бие в гърдите, че писал члена със забраната на разпускане на НС, ама мълчи умно по въпроса какво все пак се прави в подобни случаи.[/quote]
  Ами щом конституцията казва нищо да не се прави - значи нищо не се прави... Какъв е проблема. Има служебно правителство, има и парламент. Парламентът не може да контролира правителството, щото не е избрно от него. Най-много всеки петък да провеждат процедурата: "Депутатите питат, министрите отговарят"... И ето че дошъл 20 януари. Радев се заклева пред този парламент и сам решава какво да прави със завареното служебно правителство. По-вероятно да му бие шута - тъкмо двойно повече временни министри ще запишата в CV-то си, че са били министри.

  "Америка преди всичко" означава "Майната му на останалия свят"
 48. 48 Профил на Доналд Радев
  Доналд Радев
  Рейтинг: 448 Неутрално

  [quote#38:"lechevalier"]И какво ще му направи мазната цаца? Когато човек е невинен, той е невинен.[/quote]
  Казах го в случай, че бе насрочил дата на избори без да пита КС.

  "Америка преди всичко" означава "Майната му на останалия свят"
 49. 49 Профил на Доналд Радев
  Доналд Радев
  Рейтинг: 448 Неутрално

  [quote#30:"Цецо Цачев"]Излиза така, че сега след минимум три месеца, след назначаването на служебен кабинет, новият президент едва товага, ще може да назначи дата за нови избори и разпусне парламента. Това да отнеме и до половин година отсега на сетне. [/quote]
  Най-рано през март, най-късно през април. Срокът е 2 месеца след разпускането на НС трябва да има избори

  "Америка преди всичко" означава "Майната му на останалия свят"
 50. 50 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 11245 Неутрално

  КС в този си състав няма да произведе нищо.

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 51. 51 Профил на Имоция
  Имоция
  Рейтинг: 826 Весело

  До коментар [#12] от "Калник":

  Много основателни въпроси и текст от конституцията, който влиза в противоречие с основни принципи за разделение на властите. От него излиза, че при действащо НС президентът може да управлява с назначено от него правителство, и второ, че не може да насрочва нови избори, но пък може да назначи правителство, което да ги подготвя (?!). Цял месец НС ще стои диван чапраз и ще гледа как новото правителство си разиграва коня, при това БЕЗ да може да го контролира. Или пък ще може?Нещо като вот на доверие, на недоверие, петъчен парламентарен контрол ще има ли, или Плевнелиев ще отговаря за действията на министрите си. Пред кого ще положат клетва служебните министри - пред президента или пред НС?
  А бе изобщо... Куче влачи диря няма.
  Откакто мнозинството членове на КС станаха действащи съдии, нещата започнаха да се оплескват. Замириса на същия отказ от правосъдие, какъвто наблюдаваме все по-често в съдебните решения. "Недопустимо" било да тълкуват конституцията и да се произнасят по основателно питане на държавния глава, хахах... Всеки да си четял и всеки да си правел собствените изводи. Държавата? Пука им на шапката за нея! А вие за какво получавате тлъсти заплати и се возите със служебни коли, бе другари?!

  Хем съм лош съветник, хем предизвиквам отвращение, хем заради мен живеят. Що е то? И още нещо, Слафчо има! Имоция басма ни цепи, ни тъче на къв дъй стан... за разлика от теби.
 52. 52 Профил на Доналд Радев
  Доналд Радев
  Рейтинг: 448 Неутрално

  [quote#51:"Непукистка"]Цял месец НС ще стои диван чапраз и ще гледа как новото правителство си разиграва коня, при това БЕЗ да може да го контролира.[/quote]

  Що няма ли закони за приемане? Бюджет? Ще им липсва само вототовете на доверие/недоверие, но пък им остава парламентарния контрол на въпроси и отговори.

  "Америка преди всичко" означава "Майната му на останалия свят"
 53. 53 Профил на Доналд Радев
  Доналд Радев
  Рейтинг: 448 Неутрално

  [quote#51:"Непукистка"]"Недопустимо" било да тълкуват конституцията и да се произнасят по основателно питане на държавния глава, [/quote]

  Ми то няма нищо за разтълкуване, щото всичко е ясно написано. Само бавноразвиващи се като Кристиан Таков не могат да проумеят очевидното.

  "Америка преди всичко" означава "Майната му на останалия свят"
 54. 54 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 2217 Любопитно

  [quote#2:"AzDebil"]
  ОЧАКВАНО!
  Само неграмотник е можел да се надява на друго решение.
  ![/quote]Тоя не е ли чел на какво има право - всички знаеха, че последните 3 месеца няма право

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 55. 55 Профил на Имоция
  Имоция
  Рейтинг: 826 Весело

  До коментар [#49] от "Кристалин Боков":

  Два месеца се броят от назначаването на това служебно правителство или от назначаването на новото от Радев? Какво ще кажете, ако новият президент реши да тълкува конституцията, както на него му е изгодно, а именно, че срокът започва да тече от разпускането на НС и неговото служебно правителство (защото той може да си назначи друго, нали?) ще ги има в пълен обем до изборите. Тогава няма ли да станат три и повече месеца, в които ще ни управляват "мажоритарно" и "авторитарно" избрани хорица, на които не сме им виждали очичките?!

  Хем съм лош съветник, хем предизвиквам отвращение, хем заради мен живеят. Що е то? И още нещо, Слафчо има! Имоция басма ни цепи, ни тъче на къв дъй стан... за разлика от теби.
 56. 56 Профил на Имоция
  Имоция
  Рейтинг: 826 Неутрално

  До коментар [#53] от "Кристалин Боков":

  Кристиян не е бавноразвиващ се, да си имаме уважението. В много от случаите не съм съгласна с него, но това изобщо не е повод за подобни обиди.

  Хем съм лош съветник, хем предизвиквам отвращение, хем заради мен живеят. Що е то? И още нещо, Слафчо има! Имоция басма ни цепи, ни тъче на къв дъй стан... за разлика от теби.
 57. 57 Профил на solange
  solange
  Рейтинг: 346 Неутрално

  [quote#51:"Непукистка"]От него излиза, че при действащо НС президентът може да управлява с назначено от него правителство, и второ, че не може да насрочва нови избори, но пък може да назначи правителство, което да ги подготвя (?!). Цял месец НС ще стои диван чапраз и ще гледа как новото правителство си разиграва коня, при това БЕЗ да може да го контролира.[/quote]
  Това е единствената добра новина. Лошата е, че читавият президент ще бъде заменен от московска куха лейка, избрана с решаващата подкрепа на ГЕРБ. Тогава ще си спомняме с умиление за последните остатъци от държавност по време на служебното правителство.

 58. 58 Профил на Имоция
  Имоция
  Рейтинг: 826 Весело

  [quote#53:"Кристалин Боков"]Ми то няма нищо за разтълкуване, щото всичко е ясно написано. [/quote]
  Повърхностното възприятие на правната материя е признак за ниска култура и не достатъчно добро образование. Иначе е много лесно да тропкаш в такт с решението на некадърниците от КС, нали?

  Хем съм лош съветник, хем предизвиквам отвращение, хем заради мен живеят. Що е то? И още нещо, Слафчо има! Имоция басма ни цепи, ни тъче на къв дъй стан... за разлика от теби.
 59. 59 Профил на Доналд Радев
  Доналд Радев
  Рейтинг: 448 Неутрално

  [quote#55:"Непукистка"]Два месеца се броят от назначаването на това служебно правителство или от назначаването на новото от Радев? Какво ще кажете, ако новият президент реши да тълкува конституцията, както на него му е изгодно, а именно, че срокът започва да тече от разпускането на НС и неговото служебно правителство[/quote]

  И ще е прав Радев. И не е въпрос на тълкуване, а на ясно разписана норма. Двумесечният срок започва да тече от момента на разпускане на НС, а не от нещо друго:

  чл. 99 ал. (5) Ако не се постигне съгласие за образуване на правителство, президентът назначава служебно правителство, разпуска Народното събрание и насрочва нови избори в срока по чл. 64, ал. 3.:

  (3) Избори за ново Народно събрание се произвеждат най-късно до два месеца след прекратяване на пълномощията на предишното.
  -----
  А настоящото НС ще действа поне до 20 януари. Брой двата месеца след тази дата.

  "Америка преди всичко" означава "Майната му на останалия свят"
 60. 60 Профил на Имоция
  Имоция
  Рейтинг: 826 Любопитно

  [quote#57:"solange"]московска куха лейка, избрана с решаващата подкрепа на ГЕРБ.[/quote]
  Оу, така ли било? И Вие сте? Защо ли питам. ДС-барка!

  Хем съм лош съветник, хем предизвиквам отвращение, хем заради мен живеят. Що е то? И още нещо, Слафчо има! Имоция басма ни цепи, ни тъче на къв дъй стан... за разлика от теби.
 61. 61 Профил на dorn
  dorn
  Рейтинг: 995 Неутрално

  До коментар [#52] от "Кристалин Боков":


  [quote#52:"Кристалин Боков"] но пък им остава парламентарния контрол на въпроси и отговори.[/quote]
  Те пък ще си счупят краката да търчат за контрола. Най много да им теглят една и да си продължават работата.
  Човече боковско не разбираш ли че НС няма никакви лостове срещу служебно правителството, то едва ли ще се втурне да законотворства.

 62. 62 Профил на Доналд Радев
  Доналд Радев
  Рейтинг: 448 Весело

  [quote#58:"Непукистка"]Повърхностното възприятие на правната материя е признак за ниска култура и не достатъчно добро образование.[/quote]

  Точно пък по тази материя не можеш да спориш с мен. Имам отлична правна култура. И както гледам - по-добър конституционалист съм от недоразумението Кристиан Таков.

  "Америка преди всичко" означава "Майната му на останалия свят"
 63. 63 Профил на Доналд Радев
  Доналд Радев
  Рейтинг: 448 Неутрално

  [quote#61:"dorn"]Те пък ще си счупят краката да търчат за контрола. Най много да им теглят една и да си продължават работата. [/quote]
  Напълно вероятно. Но пък все пак трябва да има едно чувство за държавност. Такова поведение на един служебен министър не ще да работи добре за бъдещата му кариера особено ако е свързана с бизнес в България. Злепоставят и президента в края на краищата...

  "Америка преди всичко" означава "Майната му на останалия свят"
 64. 64 Профил на Доналд Радев
  Доналд Радев
  Рейтинг: 448 Неутрално

  [quote#61:"dorn"]Човече боковско не разбираш ли че НС няма никакви лостове срещу служебно правителството, то едва ли ще се втурне да законотворства.[/quote]
  НС приема закони, които служебното правителството следва да изпълнява. Ако не ги изпълни - ще имат среща с Цацаров при свършване на краткия си мандат.

  "Америка преди всичко" означава "Майната му на останалия свят"
 65. 65 Профил на Доналд Радев
  Доналд Радев
  Рейтинг: 448 Неутрално

  [quote#56:"Непукистка"]Кристиян не е бавноразвиващ се, да си имаме уважението.[/quote]
  Кристиан е специалист по гражданско право. Конституцията му е тъмна материя. Срамът не за Плевнелиев, срамът е за Таков, че му квалифициратат искането като недопустимо.

  "Америка преди всичко" означава "Майната му на останалия свят"
 66. 66 Профил на Доналд Радев
  Доналд Радев
  Рейтинг: 448 Неутрално

  Георги Близнашки:

  „Принципът, записан в основния ни закон е простичък, но не е за прости хора. Той гласи следното: Този, който разпуска Народното събрание, насрочва и избори. Това ще бъде една от първите задачи на новоизбрания президент Румен Радев, когато встъпи в длъжност на 22 януари 2017 година.

  Преди това новоизбраният ще положи клетва пред 43-ото Народно събрание, разпуска го и насрочва датата на предсрочните парламентарни избори“, коментира проф. Георги Близнашки, който е и бивш служебен премиер.
  http://www.blitz.bg/politika/prof-bliznashki-razkri-vazhna-informatsiya-za-borisov-plevneliev-i-radev_news465352.html

  "Америка преди всичко" означава "Майната му на останалия свят"
 67. 67 Профил на Имоция
  Имоция
  Рейтинг: 826 Весело

  До коментар [#62] от "Кристалин Боков":
  Умряла е циганката, която те хвали?
  Значи приемаме, че чл. 84, т.6, 89 и 90 КРБ няма да действат за цял месец, хахах... А после Радев ще започне цялата процедура по чл.99 отначало, с което изборите могат да се протакат до април- май. Супер конституционалист сте, няма спор!

  Хем съм лош съветник, хем предизвиквам отвращение, хем заради мен живеят. Що е то? И още нещо, Слафчо има! Имоция басма ни цепи, ни тъче на къв дъй стан... за разлика от теби.
 68. 68 Профил на Имоция
  Имоция
  Рейтинг: 826 Неутрално

  До коментар [#65] от "Кристалин Боков":

  Знам какъв е Кристиян. А никое искане за тълкуване на КРБ не може да бъде квалифицирано като недопустимо, защото първо, то не е иск, и второ, това е основната работа на КС, която те отказват да вършат в случая.

  Хем съм лош съветник, хем предизвиквам отвращение, хем заради мен живеят. Що е то? И още нещо, Слафчо има! Имоция басма ни цепи, ни тъче на къв дъй стан... за разлика от теби.
 69. 69 Профил на az.za.malko
  az.za.malko
  Рейтинг: 233 Весело

  До коментар [#41] от "lechevalier": "Каквото и да разправят от КС, конституцията е непълна."

  (7) В случаите на ал. 5 и 6 президентът не може да разпуска Народното събрание през последните три месеца от своя мандат. Ако в този срок парламентът не може да състави правителство, президентът назначава служебно правителство.

 70. 70 Профил на mr. wonderworld.
  mr. wonderworld.
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  [quote#39:"Fred"]Да назначава служебно правителство каквото смята за правилно. Направил е две служебни правителства които си свършиха работата значи и трето може. А Радев ако му стиска да го сменя. Веднага ще стане ясно защо го прави и кой му дърпа конците.[/quote]

  Абсолютно!
  И аз се питам защо Плевнелиев не връчва проучвателните мандати, да се върти процедурата и ако никой не иска- да съставя служебно правителство. Вместо това се прави на политическа акушерка да ражда нов кабинет в този парламент, който " не се бил изчерпал"?!

  Ама имало действащ още 3 месеца парламент, ама Плевнелиев нямал право да го разпуска, ама нямал право да насрочва избори, щяло ли да има парламентарен контрол над служебния кабинет, на кого щели да се отчитат служебните министри...

  Като че ли тези неща се спазваха до сега, сякаш парламентът контролираше правителствата, като че ли петъчният контрол беше ефективен .

  Имаме правителство в оставка и нестабилност. Необходимо е президентът да назначи НОВА СЛУЖЕБНА ВЛАСТ. Това е негово задължение.
  Междувластието е най- лошия вариант за страната!

  Това е спешното!

  Плевнелиев да престане с водевила, наречен политически консултации. Големите партии отказаха. С кого ще прави правителство в този парламент- с Радан Кънев или с РБ или с ПФ?

  Що за консултация беше днес с Радан Кънев? Или с Лукарски и Кунева?

  Плевнелиев играе някаква игра. Тупа топката.

  In my Wonderworld each sleeping vision is so real.
 71. 71 Профил на Доналд Радев
  Доналд Радев
  Рейтинг: 448 Неутрално

  [quote#67:"Непукистка"]Значи приемаме, че чл. 84, т.6, 89 и 90 КРБ няма да действат за цял месец, хахах... [/quote]


  Служебното правителство е като всяко нормално правителство. Е, има и отлики. Като тази, че няма как нормата на чл. 84 т. 6 да работи, защото тя е надцакана от нормата на чл. 99 ал. 5 първо изречение. Но нищо не пречи на чл. 89 и 80 да си работят. Какво от това, че служебното правителство е назначено от президента? НС може да го уволни пък после президента да си назначава ново служебно правителство. Ама дали ще има време за такива гимнастики през тези 2 месеца? И кой би имал полза?

  "Америка преди всичко" означава "Майната му на останалия свят"
 72. 72 Профил на Един препатил
  Един препатил
  Рейтинг: 2399 Неутрално

  Както винаги съм казвал Конституцията е един доста мърляв документ. Мърляв в буквалния смисъл на думата - не става дума за принципни положения, а за най-елементарни пропуски и противоречия. Какъвто е случаят с чл. 99 (ал. 7). Според мен недомислията на набедени конституционалисти като Гиньо Ганев и Георги Близнашки могат да бъдат преодолени по един много прост начин:
  - президентът Плевнелиев провежда консултациите, връчва мандатите, всички ги отказват
  - провежда се Консултативен съвет, съгласува се дата за изборите
  - президентът Плевнелиев назначава служебното правителство - някъде към 15.12.2016
  - нито разпуска Народното събрание, нито насрочва дата за избори
  - новоизбраният президент Радев полага клетва пред Народното събрание
  - издава указ за разпускане на Народното събрание - някъде към 25.01.2017 г. и насрочва изборите на съгласуваната дата - около 15.02.2017 г.
  Плевнелиев правилно запита Конституционния съд. Оттук нататък да се действа. Какъв е проблемът?

 73. 73 Профил на Доналд Радев
  Доналд Радев
  Рейтинг: 448 Весело

  [quote#68:"Непукистка"]А никое искане за тълкуване на КРБ не може да бъде квалифицирано като недопустимо, защото първо, то не е иск[/quote]
  Ами аз не съм употребил термина "иск" ... Употребих "искане" (синоним на "питане"
  А и персоната се казва Кристиан, а не Кристиян

  "Америка преди всичко" означава "Майната му на останалия свят"
 74. 74 Профил на Имоция
  Имоция
  Рейтинг: 826 Неутрално

  До коментар [#71] от "Кристалин Боков":

  Кой би имал полза ще разберем когато видим ситуацията в развитие. Засега е видна само вредата. А тя е хаос в главите на съветниците, в администрацията, във всички, свързани с властта институции и накрая - в обществото. Едно безвремие, "мътна вода", където истинските проблеми ще се заместват с юридически спорове.

  Хем съм лош съветник, хем предизвиквам отвращение, хем заради мен живеят. Що е то? И още нещо, Слафчо има! Имоция басма ни цепи, ни тъче на къв дъй стан... за разлика от теби.
 75. 75 Профил на az.za.malko
  az.za.malko
  Рейтинг: 233 Весело

  До коментар [#41] от "lechevalier": "Каквото и да разправят от КС, конституцията е непълна."

  да, липсва задължение президента на Република България да знае Конституцията наизуст...и на сън да го бутнеш, требва са може.

 76. 76 Профил на Доналд Радев
  Доналд Радев
  Рейтинг: 448 Неутрално

  А ако има конституционна празнота, то тя се изразява в следното:

  Президентът назначава служебно правителство, но президентът не може да го уволни. Т. е. Радев не може да уволни наследеното от Плевнелиев служебно правителство. Плевнелиевото служебно правителство ще подаде оставка чак пред новоизбраното НС.

  "Америка преди всичко" означава "Майната му на останалия свят"
 77. 77 Профил на az.za.malko
  az.za.malko
  Рейтинг: 233 Весело

  До коментар [#72] от "Един препатил":- президентът Плевнелиев провежда консултациите, връчва мандатите, всички ги отказват
  - провежда се Консултативен съвет, съгласува се дата за изборите
  - президентът Плевнелиев назначава служебното правителство - някъде към 15.12.2016
  - нито разпуска Народното събрание, нито насрочва дата за избори
  - новоизбраният президент Радев полага клетва пред Народното събрание
  - издава указ за разпускане на Народното събрание - някъде към 25.01.2017 г. и насрочва изборите на съгласуваната дата - около 15.02.2017 г.

  Кво да преодоляват, така седят нещата.

 78. 78 Профил на Доналд Радев
  Доналд Радев
  Рейтинг: 448 Весело

  [quote#72:"Един препатил"] могат да бъдат преодолени по един много прост начин:
  - президентът Плевнелиев провежда консултациите, връчва мандатите, всички ги отказват
  - провежда се Консултативен съвет, съгласува се дата за изборите [/quote]
  Хе, хе... ще я съгласуват в този смисъл: "някъде през периода от средата на февруари до средата на април"... Това са приказки на пазара.

  "Америка преди всичко" означава "Майната му на останалия свят"
 79. 79 Профил на Доналд Радев
  Доналд Радев
  Рейтинг: 448 Весело

  [quote#74:"Непукистка"]А тя е хаос в главите на съветниците, в администрацията, във всички, свързани с властта институции и накрая - в обществото. Едно безвремие, "мътна вода", където истинските проблеми ще се заместват с юридически спорове. [/quote]
  Идват коледни и новогодишни празници... защо ли се занимаваме още с глупости? България няма да потъне заради ината на Бочко, който заложи премиерския си пост "ва банк" в зависимост от резултата на президентските избори. Това е негов проблем, не наш.

  "Америка преди всичко" означава "Майната му на останалия свят"
 80. 80 Профил на Имоция
  Имоция
  Рейтинг: 826 Весело

  До коментар [#73] от "Кристалин Боков":
  Не е важно какъв термин сте употребили Вие, а какъв е използван в решението на КС. Сега ще проверя всъщност, защо аджеба считат въпроса на президента за "недопустим".

  Прочетох. Не са разглеждали проблема с чл.99, ал.7, изр.2 КРБ, защото нямало такъв въпрос, а проблемите идват точно от него в края на краищата. Нда... глупаво от страна на президентската администрация, която отново не е наясно с материята дотам, че да знае какво да попита. Явно на някого много му се искало Плевнелиев да може да разпусне това НС със санкцията на КС, та да няма пред кого да се закълне др. Радев, хахах...

  Хем съм лош съветник, хем предизвиквам отвращение, хем заради мен живеят. Що е то? И още нещо, Слафчо има! Имоция басма ни цепи, ни тъче на къв дъй стан... за разлика от теби.
 81. 81 Профил на Имоция
  Имоция
  Рейтинг: 826 Весело

  [quote#79:"Кристалин Боков"]Идват коледни и новогодишни празници... защо ли се занимаваме още с глупости? [/quote]
  На мен ми се занимава, но това си е простимо - професионална краста. Лошото е, че "куцо и сакато" стана "специалист" и има мнение по всички въпроси. Като резултатите от референдума например. И много добра идея дадохте на Радев, всъщност. Следващото дело в КС ще бъде по негов въпрос: "Може ли президентът да назначи ново служебно правителство, след като встъпи в длъжност и разпусне НС, или е задължен да остави назначеното от бившия президент на основание чл. 99, ал.7, пр.2 КРБ". Ако пък НС за един месец успее да го шкартира с вот на недоверие, дали Плевнелиев ще може да назначи още едно, поредното... Леле, че интересно!

  Хем съм лош съветник, хем предизвиквам отвращение, хем заради мен живеят. Що е то? И още нещо, Слафчо има! Имоция басма ни цепи, ни тъче на къв дъй стан... за разлика от теби.
 82. 82 Профил на Един препатил
  Един препатил
  Рейтинг: 2399 Неутрално

  До коментар [#78] от "Кристалин Боков":
  [quote#78:"Кристалин Боков"]Това са приказки на пазара. [/quote]

  Защо да са приказки на пазара?
  Чл. 64 ал. (3) Избори за ново Народно събрание се произвеждат най-късно до два месеца след прекратяване на пълномощията на предишното.
  Чл. 99 ал. (5) Ако не се постигне съгласие за образуване на правителство, президентът назначава служебно правителство, разпуска Народното събрание и насрочва нови избори в срока по чл. 64, ал. 3. Актът, с който президентът разпуска Народното събрание, определя и датата на изборите за ново Народно събрание.
  Чл. 99 ал. (7) В случаите на ал. 5 и 6 президентът не може да разпуска Народното събрание през последните три месеца от своя мандат. Ако в този срок парламентът не може да състави правителство, президентът назначава служебно правителство.
  А според Конституционният съд не може и да насрочи изборите.
  Е, и какво от това? Приема се, че изборите ще бъдат до 2 месеца от назначаването на служебното правителство (както е разпоредбата на ал. 5), а Радев формално довършва работата на Плевнелиев, за която го е възпрепятствала напълно излишната ал. 7. Какъв април, защо април? Радев може да издаде указ за разпускане на Народното събрание и за насрочване на изборите на другия ден - казано е "най-късно до два месеца", не "два месеца", нито "най-рано два месеца". Всичко е въпрос на добра воля и здрав разум.

 83. 83 Профил на Светльо - Радан, ти си нашто 🚩
  Светльо - Радан, ти си нашто 🚩
  Рейтинг: 289 Любопитно

  [quote#1:"karabastun"]Да назначава значи за служебен премиер Христо Иванов и НС да му гласува реформите ... [/quote]

  Баш този ли бре карабастуне?

  Христо Иванов не е за служебен премиер, няма никакъв полити4ески опит, освен това има цяла страница с наказания като адвокат и дори е лишен от адвокатски права!

  Или викаш дай да му дадем хляб за няколко месеца?

  Утре в седем Тръмп е новият президент на САЩ!
 84. 84 Профил на Доналд Радев
  Доналд Радев
  Рейтинг: 448 Неутрално

  [quote#82:"Един препатил"]Какъв април, защо април? Радев може да издаде указ за разпускане на Народното събрание и за насрочване на изборите на другия ден - казано е "най-късно до два месеца", не "два месеца", нито "най-рано два месеца". [/quote]
  Разбира се... Но да не забравяме, че актът с който се разпуска НС инкорпорира в себе си и датата на изборите. Така, че "определянето" на дата на избори от Плевнелиев ще има само неофициален проучвателен сондаж, дали Радев би одобрил датта 23 януари примерно. Защо ще му е на Радев да не се съгласи? Ми той вероятно няма да има намерение да работи със завареното служебно правителство и в негов интерес е след като той се закълне пред старото НС е да го разпусние и да насрочи и датата на изборите възможно най-скоро.

  "Америка преди всичко" означава "Майната му на останалия свят"
 85. 85 Профил на Доналд Радев
  Доналд Радев
  Рейтинг: 448 Неутрално

  [quote#81:"Непукистка"]Следващото дело в КС ще бъде по негов въпрос: "Може ли президентът да назначи ново служебно правителство, след като встъпи в длъжност и разпусне НС, или е задължен да остави назначеното от бившия президент на основание чл. 99, ал.7, пр.2 КРБ".[/quote]
  Едва ли ще зададе този въпрос. Отговорът е ясен: той не може да уволни завареното служебно правителство и да назначи свое ( между другото, до този любопитен отговор стигнах тази вечер)

  "Америка преди всичко" означава "Майната му на останалия свят"
 86. 86 Профил на Арон
  Арон
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  Нека не бързаме, викам аз. Бързай бавно, бе казал един умен човек.
  Извънредните избори са близо, но е трудно да се каже каква политическа картина ще произведат.
  Затова и има усещане за несигурност, има колебливост, напълно случайни събития могат да изкарат нещата напълно извън контрол.
  А върхушката поне засега не е готова с решенията. И даже е под въпрос дали изобщо някога ще е готова.

 87. 87 Профил на Имоция
  Имоция
  Рейтинг: 826 Неутрално

  [quote#85:"Кристалин Боков"]Отговорът е ясен: той не може да уволни завареното служебно правителство и да назначи свое ( между другото, до този любопитен отговор стигнах тази вечер)[/quote]
  Защо да не може? Някакви аргументи имате ли? И аз сега за пръв път се замислям по този въпрос, въпреки че още след изборите се лансира обратната теза. Между другото в особеното мнение на двамата конституционни съдии е развита точно моята теза за това, че КС се е измъкнал "по терлици" с това си определение.

  Хем съм лош съветник, хем предизвиквам отвращение, хем заради мен живеят. Що е то? И още нещо, Слафчо има! Имоция басма ни цепи, ни тъче на къв дъй стан... за разлика от теби.
 88. 88 Профил на Един препатил
  Един препатил
  Рейтинг: 2399 Неутрално

  До коментар [#84] от "Кристалин Боков":

  Благодаря Ви, точно това се опитах да обясня и под други статии. Дотук станахме поне двама - и това не е малко. А с Плевнелиев и Радев току виж сме се оказали и четирима.


 89. 89 Профил на Доналд Радев
  Доналд Радев
  Рейтинг: 448 Неутрално

  [quote#87:"Непукистка"]Защо да не може? Някакви аргументи имате ли?[/quote]
  Ами Конституцията. Там подробно е описано при какви обстоятелства правителството (независимо редовно или служебно) подава оставка. Чл. 111 е достатъчно пояснителен за възможните хипотези. Там няма хипотеза "по искане на новоизбраният президент". Въпрос на морална преценка е завареното служебно правителство да подаде оставката си пред все още старото НС, ако президентът е намекнал, че не желае да работи с него. Но нищо не може да го задължи да направи това. Това е въпрос на ценности, а не на правни норми.

  "Америка преди всичко" означава "Майната му на останалия свят"
 90. 90 Профил на 2.5
  2.5
  Рейтинг: 2726 Неутрално

  До коментар [#15] от "VR|46":

  Ами не си прав!
  Освен ако не смяташ, че на Плевнелиев му е хрумнало да пита КС и 10мин. след това секретарят му е препускал в свински тръс през Дондуков с папка за изходящ номер!
  Нормално Плевнелиев беше да си "върже гащите".
  😄

  I Want To Believe
 91. 91 Профил на Доналд Радев
  Доналд Радев
  Рейтинг: 448 Весело

  Както гледам, днес депутатите ги вълнува не съдбата на разни служебни правителства, а съдбата на "безплатното саниране". Мъка.... Игра за 1 млрд. лв.

  "Америка преди всичко" означава "Майната му на останалия свят"
 92. 92 Профил на tanton
  tanton
  Рейтинг: 270 Неутрално

  "Конституционният съд (КС) обяви за недопустимо искането на президента Росен Плевнелиев за тълкуване..."

  Само аз ли не разбирам? Недопустимо е дори "искането за тълкуване"!?

  Президентът иска тълкуване, не иска да разпуска парламента, че да му казвате, че е недопустимо...

  Че и му се карат после: "Конституционният съд не е консултативен орган". Ега ти...

 93. 93 Профил на tanton
  tanton
  Рейтинг: 270 Неутрално

  При липсата на неяснота и непълнота в правната регламентация, липсата и на различно виждане и правен спор между държавните институции, да се извърши абстрактно задължително тълкуване би било излизане вън от компетентността на Конституционния съд за провеждане на задължително тълкуване", се казва в определението на съда.

  Три пъти го четох. Някой да помага...

 94. 94 Профил на Арон
  Арон
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  Сега, след като политиците получиха оглушителен шамар на референдума – три милиона и половина избиратели гласуваха за промяна на системата – същите тези политици започнаха да шикалкавят и да се опитват да подменят волята на народа. Впрегнаха всичките си налични ресурси, всичките си слуги да обясняват как народът бил тъп, как не разбирал какво иска и как мажоритарната избирателна система би довела до катастрофа за държавата. Всъщност ги е страх, че при мажоритарната система няма да влязат в парламента и ще загубят привилегиите си.

 95. 95 Профил на Имоция
  Имоция
  Рейтинг: 826 Неутрално

  А ако пък "намекът" на Радев е твърд и служебното правителство подаде оставка, процесът за консултации и връчването на мандати би трябвало да започне отначало - от ал.1 на чл.99 КРБ по изричната норма на ал.6 от него. А и в КРБ няма следа от задължение на новоизбрания президент да разпусне НС и да насрочи избори заради парламентарната криза, настъпила в последните три месеца от мандата на бившия. Няма норма, която да го задължава да направи това, нито да носи отговорност за действията на хора, назначени от друг човек.
  До коментар [#89] от "Кристалин Боков":

  Хем съм лош съветник, хем предизвиквам отвращение, хем заради мен живеят. Що е то? И още нещо, Слафчо има! Имоция басма ни цепи, ни тъче на къв дъй стан... за разлика от теби.
 96. 96 Профил на Sinite - завоят наляво забранен
  Sinite - завоят наляво забранен
  Рейтинг: 1038 Неутрално

  ама че глупост - това им е работата - да разтълкуват като има неяснота - нали затова си земат тлъстите заплати

  Има два пътя - единият е десен, другият е грешен.
 97. 97 Профил на keen
  keen
  Рейтинг: 1156 Неутрално

  А бе дайте на човека да насрочи едни извънредни избори, бе!

  #КОЙ предложи Пеевски за главен прокурор?
 98. 98 Профил на Доналд Радев
  Доналд Радев
  Рейтинг: 448 Неутрално

  [quote#95:"Непукистка"]А ако пък "намекът" на Радев е твърд и служебното правителство подаде оставка, процесът за консултации и връчването на мандати би трябвало да започне отначало - от ал.1 на чл.99 КРБ по изричната норма на ал.6 от него. А и в КРБ няма следа от задължение на новоизбрания президент да разпусне НС[/quote]
  Колкото и да е странно - така е... Май нещо такова твърди и ал. 6 на чл. 99:

  (6) Редът за съставяне на правителство по предходните алинеи се прилага и в случаите на чл. 111, ал. 1.

  Чл. 111. (1) Правомощията на Министерския съвет се прекратяват:
  1. с гласуване на недоверие на Министерския съвет или на министър-председателя;
  2. с приемане на оставката на Министерския съвет или на министър-председателя;
  3. при смърт на министър-председателя.

  "Америка преди всичко" означава "Майната му на останалия свят"
 99. 99 Профил на uhu58510162
  uhu58510162
  Рейтинг: 233 Неутрално

  Тез когато трябваше да кажат за Пеевски депутат ли се туткаха, сега бързат да обвинят президента, че попитал. Той е мениджер асвалт, ли там ко беше, от къде да знае. За първи път е президен.

 100. 100 Профил на Имоция
  Имоция
  Рейтинг: 826 Неутрално

  [quote#98:"Кристалин Боков"]Май нещо такова твърди и ал. 6 на чл. 99: [/quote]
  Не видях смисъл в това, да повтаряте казаното от мен с копи-пейст на цитираната от мен норма. Явно се самоубеждавате в нещо, в което не вярвахте. Не бяхте прав с тезата за бързината, с която Радев ще насрочи новите избори и ще остави назначеното от Плевнелиев служебно правителство. Радев няма да бърза, той вече заяви, че конституционна криза няма, а и прокремълските партии са поизтощени финансово - ще им трябва държавната субсидия поне за първото тримесечие от новата година.

  Хем съм лош съветник, хем предизвиквам отвращение, хем заради мен живеят. Що е то? И още нещо, Слафчо има! Имоция басма ни цепи, ни тъче на къв дъй стан... за разлика от теби.
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK