Павлова: Следващото правителство ще трябва да поеме отговорността за санирането

Лиляна Павлова

© Цветелина Белутова, Капитал

Лиляна ПавловаПродължаването на Националната програма за енергийна ефективност на многофамилни жилищни сгради ще зависи от следващото правителство, което ще трябва да предложи на парламента разширяването на рпограмата с още 1 млрд. лева. Това се разбра от думите на регионалния министър в оставка Лиляна Павлова пред БНТ.


В момента програмата е временно спряна поради достигането на лимита от 1 млрд. лева. Тази година правителството на Бойко Борисов реши да увеличи средствата за саниране с още 1 млрд. и средствата са заложени в бюджет 2017. Освен че трябва да бъде одобрен държавният бюджет, е необходимо и одобрение на програмата и от НС, тъй като "вторият милиард е дългосрочно финансиране", обясни Павлова.


"Ако приемем, че в средата на декември бъде назначено служебно правителство, то ще е това, което трябва да предложи тази програма на Народното събрание. Или редовно правителство, което ще получи мандат. Редовно, служебно или каквото и да е правителство ще трябва да поеме отговорността за това", заяви Павлова. Тя посочи, че партньорите на управляващите от Патриотичния фронт са се отметнали от подкрепата си за програмата, и даде да се разбере, че разчита от БСП да подкрепят продължаването ѝ. По думите ѝ програмата за саниране се е доказала като "най-мащабната икономическа и социална програма". Министърът в оставка успокои, че сградите, за които вече има сключени договори, няма да бъдат засегнати, и посочи, че временното спиране не е проява на инат, а се прави, за да се избегнат евентуални обвинения срещу длъжностни лица. Не мога да позволя това нито за себе си, нито за кметовете на всички общини, които сключват такива договори, коментира Павлова.
Няма притеснения за зимното почистване


Регионалният министър заяви, че няма предпоставки за проблеми със зимното поддържане на пътищата. По думите ѝ е направена проверка и цялата налична техника е в готовност да излезе по пътищата при снеговалеж, машините са по местата и са оборудвани с всичко необходимо, посочи тя.


"Предпоставки да се справят има. Въпрос на добра организация е да не стане издънка и да излязат до 4 часа след снеговалежа", каза регионалният министър. Тя коментира и оставката на шефа на пътната агенция Лазар Лазаров, като посочи, че тя не е изненадваща и той вече е заявявал, че се чувства част от правителството и ще си тръгне с него.


Павлова оставила подредено министерство


"Оставям едно подредено министерство", заяви Павлова и отчете свършеното от нея за двете години мандат. Тя изтъкна реформата в кадастъра, програмата за саниране и въвеждането на електронни услуги, както и инфраструктурните проекти.


"За тези две години направихме много, за да стабилизираме това, което поехме като държава", каза още тя и добави, че няма притеснения за всички проекти, които е започнала.


По думите ѝ министерството е поставило една добра основа за строителството на оставащите лотове от магистрала "Струма", както и за избора на трасе през кресненското дефиле. "2017 г. очаквам да бъде много активна за общинската инфраструктура", добави Павлова.


На въпрос за неосъществената програма за развитие на икономически изостаналите северозападни региони Павлова заяви, че тя се е случила "по-бавно, отколкото очаквахме и отколкото искахме". По думите ѝ причина за това била, че е трябвала много сериозна обосновка за необходимостта от инвестиции и конкретните стъпки за привличането им. Преодоляването на икономическата изостаналост на Северозападна България бе записано като приоритет в управленската програма на втория кабинет "Борисов".


"Не е идеята да разпънем едни проекти, само за да покажем колко сме готини", заяви Павлова и допълни, че инвестициите в изостаналите райони не са спирали, а през тази година са отпускани целево средства за инфраструктура.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK