Николай Ненчев е обвинен за договора с Полша за МиГ-овете (допълнена)

Николай Ненчев е обвинен за договора с Полша за МиГ-овете (допълнена)

© Юлия ЛазароваМинистърът на отбраната в оставка вече е обвиняем за договора, който България сключи с Полша за ремонт на шест двигателя за самолетите МиГ-29. Това е вторият министър от кабинета в оставка, срещу когото се повдигат обвинения през тази седмица - преди два дни Петър Москов бе обвинен за бартера за ваксини с Турция, сключен миналата година.


Ненчев пристигна в Столичната следствена служба тази сутрин, за да му бъде връчено обвинението. То е за престъпление по служба, от което са настъпили значителни вреди за Българската армия, като случаят е определен като особено тежък. Според прокуратурата за времето от 5 май и 9 септември 2015 г. министърът не е изпълнил служебните си задължения.


Ненчев наредил на свой заместник да скрие договори в каса
"Разследването на СГП е установило, че на 26.04.2015 г. между Министерство на отбраната и АО "РСК МИГ" са били подписани два договора за удължаване на ресурса на 2 бр. двигатели РД-33 с по 50 часа и ремонт на 2 бр. двигатели РД - 33 и един брой кутия за самолетен агрегат - 2 (КСА-2) за МиГ-29 на обща стойност 3 773 000 евро (7 388 666) лв. Вместо тези договори да бъдат приведени в реално изпълнение, министър Николай Ненчев е казал на своя заместник – Десислава Йосифова, да ги пази в служебната си каса и да не предприема каквито и да било действия по изпълнението им, за да не бъде осъществен ремонтът на самолетите, собственост на страната ни в АО "РСК МИГ". Същите указания министър Ненчев продължил да дава и през следващите няколко месеца на подчинените му в министерството", се казва в съобщение на Софийската градска прокуратура.


Според обвинението заради действията на Ненчев летателните часове на пилотите от Военновъздушните сили са спаднали на 33 за година, при установен в НАТО стандарт от 180, или минимум 80, летателни часа за година. "Това е довело до опасност от допускане на тежки летателни инциденти, поради разтренираност. Действията на министър Ненчев са довели до намаляване на броя на подготвения летателен състав и свръхнатоварване на летците, носещи бойно дежурство по Air Policing и невъзможност за осигуряване на подготовката на млади летци на МиГ -29. Поради това е било и невъзможно да се поддържа необходимият брой подготвени летци", твърди прокуратурата.


Ненчев: Обвиняват ме, че съм накърнил интересите на руска фирма


"Връчено ми беше обвинение, което не ме безпокои", заяви самият министър на излизане от следствието и добави, че прокуратурата го обвинява, че е нарушил интереса на руската държавна компания РСК МиГ. Той добави, че е убеден във всичко, което е правил през годините, като намекна, че то е правилно и няма притеснения.


"Обвинението е малко странно, да не кажа, смешно - за това, че съм накърнил интересите на РСК МиГ, която е чужда фирма", заяви той. Лидерът на ДСБ Радан Кънев, който е адвокат на Ненчев, също заяви, че обвинението е за нарушен материален интерес на руската компания. Той обаче отказа да коментира детайли, преди да им бъдат предявени материалите по обвинението. Отказа да коментира и на каква стойност е вредата.


Николай Ненчев коментира още, че натискът към него бил огромен за това, че защитава интересите на държавата, след като е станал министър. В момента той е с мярка за неотклонение "подписка".


Споразумението, за което Ненчев е обвинен, бе одобрено преди близо година от парламента, на фона на обвинения в русофобство и русофилство. Договорът на стойност 6.138 млрд. евро предвиждаше в Полша да бъдат ремонтирани шест двигателя на Миг-29.. Моторите за изтребителите вече са доставени.


Заради сключването на договора с Полша руската компания "МиГ" заплаши, че ще спре поддръжката на българските самолети и посочи, че полската страна няма лиценз за изпълнение на ремонтите. Ненчев защити сключването на споразумението с мотива, че предложената от Варшава цена е с около 30% по-ниска от руската.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK