На изпроводяк Рашидов си организира изложба в Министерството на културата

На заседание на правителството.

© Юлия Лазарова

На заседание на правителството.Най-новата изложба в държавната галерия "Средец" на Министерството на културата се открива днес и е на министъра в оставка Вежди Рашидов. Това съобщи също днес пресцентърът на Министерството на културата.


Изложбата "Рисунката: спомени от годините" събира творби, които Вежди Рашидов е създавал в студентските си години, включително автопортрет на скулптора като млад. За двата мандата на Рашидов като министър на това е четвърта изложба, посветена на личността му в ръководената от него галерия, и поредна, която включва неговия лик.


Портретът на Вежди Рашидов, нарисуван от Николай Янакиев.

© Веселин Николов

Портретът на Вежди Рашидов, нарисуван от Николай Янакиев.


"Средец", която е в сградата на министерството, се управлява пряко от министъра на културата, като той одобрява годишния график на изложбите и назначава експертите от Галерийния съвет, който ги допуска. На теория съветът се събира веднъж годишно, за да планира, но може да бъде свикан и "извънредно", обясниха от министерството. Реално обаче няма публикуван дългосрочен план за дейността на галерията, нито стратегия какво именно излага.


"Благодарност към приятели"
Конкретната експозиция е "в знак на благодарност на Рашидов към приятелите му Светлин Русев, Емил Стойчев, Любен Генов, Захари Каменов, Николай Янакиев, Свилен Блажев, Крум Дамянов и Валентин Старчев. В края на миналата година 8-те приятели на Вежди Рашидов "наредиха" свои творби в галерия "Средец", като изложбата бе именувана "Поздрав за Вежди". "Тяхната честитка с пожелание за здраве", както е описано събитието на сайта на министерството на културата. Поводът тогава бе рожденият ден на Вежди Рашидов, който той посрещна в клиника в Германия.


През месец юни тази година той, отново в "Средец", показа картини от личната си колекция, които след това дари на Националната галерия. Сред тях бе и негов портрет, чийто автор е Николай Янакиев, също афиширан като приятел на министъра и назначен от Рашидов в борда на Националната галерия.


На 15 декември 2011 г. пък, още по време на първия си мандат като министър, Рашидов отбеляза 60-годишнината си със своя изложба в държавната галерия.Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK