БДЦ-Народен съюз биха подкрепили програмно правителство

Светлин Танчев, Румен Йончев, Красимира Ковачка и Росен Плевнелиев, пред началото на консултациите между президента и парламентарната група БДЦ-Народен съюз

© Георги Кожухаров

Светлин Танчев, Румен Йончев, Красимира Ковачка и Росен Плевнелиев, пред началото на консултациите между президента и парламентарната група БДЦ-Народен съюзПарламентарната група на БДЦ-Народен съюз би подкрепила създаването на програмно правителство в рамките на това Народно събрание.


"Това Народно събрание има шанс да излъчи ново правителство само ако има политическа воля за това. Ние такава не виждаме в момента", каза съпредседателят на групата Румен Йончев (Народен съюз) след консултации с президента Росен Плевнелиев.


Според Йончев остава вариантът за някакъв тип експертно или програмно управление, което да преведе страната в периода между двама президенти. "Ние бихме подкрепили такова правителство, но то е възможно само когато има волята на всички политически сили в Народното събрание. Считаме идеята за Консултативния съвет по национална сигурност за особено подходяща и там да се обсъди този въпрос и там да бъде взето крайното решение - или дата за избори, или правителство от експертен формат", каза още Йончев.
Той смята, че програмно правителство трябва да гарантира прехода между двама президенти и подготовката на българското председателство на Европейския съюз, което предстои в първата половина на 2018 г. Йончев вижда мандата на такъв кабинет до насрочването на предсрочни избори през есента.


Той е на мнение, че е логично третият мандат да бъде даден на Патриотичния фронт, каквото желание изявиха днес съпредседателите на коалицията Красимир Каракачанов и Валери Симеонов.


Премиерът в оставка Бойко Борисов обаче не е склонен да даде подкрепата на ГЕРБ на Патриотите.


Росен Петров смята, че при позицията, която заявиха основните политически сили ГЕРБ, БСП и ДПС, по всичко личи, че се върви към предсрочни парламентарни избори в началото на следващата година "за съжаление".


Красимира Ковачка (БДЦ) добави, че решенията на референдума за промяна на изборните правила трябва бъдат разгледани след консултации с независими експерти, конституционалисти и всички политически сили. "Тези правила трябва да бъдат разгледани в Народното събрание, трябва да бъдат гласувани от него, затова ние подкрепяме такъв програмен кабинет с определен времеви хоризонт, за да има време това да бъде разгледано", каза Ковачка.


Утре президентът приключва консултациите си с политическите сили с АБВ и "Атака". Следващата седмица трябва да бъде свикан Консултативен съвет за национална сигурност, на който да се вземе консенсусно решение за това дали ще се прави опит за съставяне на правителство в рамките на този парламент или Плевнелиев ще назначи служебно правителство. Ще се коментира и дата за предсрочните избори.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK