ДАНС разследвала цяла година Николай Ненчев

Военният министър в оставка Николай Ненчев получи днес обвинение.

© Юлия Лазарова

Военният министър в оставка Николай Ненчев получи днес обвинение.След като по-рано днес военният министър в оставка Николай Ненчев каза пред журналисти, че обвинението му е заради сключването с Полша на договора за ремонт на МИГ-овете, говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова свика пресконференция и поясни:


Обвинението на Ненчев не е за сключения договор с Полша. А за неизпълнението на два договора с руска компания. Ненчев не е предприел необходимите действия от 5 май до 9 септември 2015 г. за изпълнение на двата договора сключени на 27 април 2015 между Министерството на отбраната и руската фирма "РСК МИГ" за удължаване на ресурса на 2 броя двигатели РД-33, 50 часа, и ремонт на 2 броя двигатели РД - 33, и един брой кутия за самолетен агрегат - 2 (КСА -2) за МиГ-29, на обща стойност 3 773 000 евро /7 388 666/ лв.


Обвинението е за престъпление по служба по чл. 282, ал.3 от НК. Вместо да осигури изпълнението на договорите, Ненчев наредил на заместник-министър Десислава Йосифова да ги сложи в касата и да не прави нищо. От това са настъпили негативни последици -
военно-въздушните сили били доведени до колапс и бил поставен в опасност въздушният суверенитет на страната


каза Арнаудова.


Запитана от "Дневник" какъв е бил мотивът на военният министър, Арнаудова каза, че мотивът му бил... "да не бъдат ремонтирани двигателите в РСК-МИГ". А довеждането до колапс на военно-въдшуните сили е последица.


ДАНС работила цяла година, досъдебното производство образувано на 4 октомври


Разследването започнало по сигнал на гражданин. В сигнала се твърдяло, че е неизгодно за държавата да бъдат ремонтирани двигателите в Полша. В хода на разследването обаче не се потвърдил сигналът, а се установило друго - че министърът на отбраната не е изпълнил договорите с руската РСК-МИГ, от което настъпили вредните последици за въздушния суверенитет.


Експерти предупреждават: има ли класифицирана информация в обясненията на прокуратурата?


Според съобщението на прокуратурата военният министър е предизвикал опасност от "допускане на тежки летателни инциденти, поради разтренираност". И са настъпили значителни вредни последици за армията – " през 2015 г. е спаднал нальота на пилоти от ВВС на Република България на 33 часа за една година, при установен в НАТО стандарт от 180 летателни часа за година или поне минимум 80 летателни часа за година".


Досега от МО, когато им биваха задавани тези въпроси, казваха, че информацията е строго секретна. Днес Арнаудова каза, че не е секретна информацията за стандартите на НАТО. Но въпросът беше за данните за нальота, не за стандартите.


Остана неизяснено и дали руската АО РСК-МИГ не е била под ембаргото, наложено от ЕС на Русия, през периода на неизпълнението на двата договора, както и при сключването им. Запитана от"Дневник", Арнаудова каза, че не е получила информация по този въпрос от наблюдаващите прокурори.


Ген. Румен Радев разпитан "след образуване на досъдебното производство", тоест съвсем неотдавна


След множество въпроси към говорителя Арнаудова, се разбра, че гражданинът, който подал сигнала не бил разпитан, но това предстояло. Разбра се също, че ДАНС е работила цяла година, но едва на 4 октомври т.г. е образувано досъдебното производство. След това бил разпитан като свидетел ген. Румен Радев, като бивш командващ на ВВС.


Пресметнат реверанс на прокуратурата към новоизбрания президент?


Прави впечатление, че позицията на прокуратурата за състоянието на летателния състав сега съвпада с тази на ген. Румен Радев с който междувременно министърът влезе в публична вражда, като се закани дори че ще изпрати сигнал срещу него за конфликт на интереси. Сега обвинението към Ненчев се тълкува от наблюдатели като реверанс на прокуратурата към новоизбрания президент и знак за сговорчивост с него, предвид правомощията на президента да назначава "тримата големи" в съдебната власт. А също и да инициира промени в Конституцията и да повдига темата за съдебна реформа по примера на Румъния.


На въпроса на "Дневник" дали държавното обвинение се притеснява, че създава впечатление за конюнктурен стремеж да се хареса на новоизбрания президент с това обвинение към Ненчев, Арнаудова каза: прокуратурата действа принципно без никакви политически и каквито и да било други съображения.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK