Как да се спасим от монументалното нашествие

Как да се спасим от монументалното нашествие

© Велко АнгеловДесетки предложения за нови паметници постъпват в Столичната община на годишна база, а за цялата страна числото може и да достига и сто. Това стана известно от дискусията "Скулптурата и градът" вчера, която събра над сто човека - художници, изкуствоведи и други експерти в Софийската градска художествена галерия. Срещата, организирана от сайта за култура "Въпреки" с подкрепата на Министерството на културата съвпадна случайно с издигането на поредния монумент в градинката "Свети Седмочисленици", но естествено зави към темата за пренаселването на градската среда с мемориали.


Новият паметник е на загиналите полицаи. Едва ли някой би се възпротивил срещу идеята му - гостите на дискусията дори не знаеха каква е, защото довчера информация за предстоящото поставяне му липсваше. Това обаче е пети монумент от различен тип в малката градинка. А из решенията на Столичния общински съвет дремят още паметници в различна степен на осъществяване - на жертвите от американските бомбардировки, на Роналд Рейгън в Южния парк, на майката на Левски Гинка Кунчева (барелеф върху "Квадрат 500"), на спасяването на българските евреи (единствен, иницииран от правителството с широка обществена подкрепа).


"Който плаща, поръчва скулптурата"
Художниците обърнаха внимание на порочната тенденция властите да се съобразяват с желанията на "спонсорите" на паметници за място, изпълнител и дори проект, независимо от естетическите му качества. Според наредбите в повечето градове граждани и организации могат да предлагат монументи, а ако съберат средствата за изграждането им, общините и Министерството на културата са повече от щастливи да кажат "да". Такива са и повечето случаи от последно време.


Фотогалерия: Паметникът на Георги Марков >


Сред тях са най-известни художествени недоразумения като монументът на Георги Марков на площад "Журналист" , пеещият конник на Александър Хайтов в Добрич, и разбира се, паметникът на цар Самуил от същия автор. В момента инициативен комитет търси място на монументална скулптурна група в памет на Борис I, Божидар Димитров иска паметник на Хан Тервел. Или, по думите на един от участниците в дискусията, градовете са на път да се превърнат в


"нещо средно между гробище и "Дисниленд".


Аделина Филева, директор на Градската художествена галерия, посочи, че от година към Столичната община работи Експертен художествен съвет, който посреща инициативите за паметни знаци. Макар да има само експертна функция, той отсява инициативите за личности и събития, които вече са почетени, изказва мнение за местоположения и проекти и препоръчва организирането на конкурси.


Фотогалерия: "Ти знаеш ли, че имаш страшни очи" >


Органът е създаден с промени в Наредбата за именуване и преименуване на общински обекти след шумните скандали около паметника на Самуил и съдбата на "1300 години България" пред НДК, а Филева е един от 9-те му члена - архитекти, изкуствоведи, социолози, избрани от публичен регистър с двугодишен мандат. За петте си заседания от септември миналата година е разгледал около 30 идеи, повечето - частни инициативи. Сред най-екстравагантните са "създаване на най-малкия монумент в света" от сдружение в подкрепа на пчелите "Искам кошер" и паметник на индийския мистик Шри Чинмой в Южния парк. Макар съветът да служи като филтър за онова, което стига от СОС, тепърва ще се види дали ще успее да повлияе на някои спорни естетически тенденции.


"Соцреализмът увреди вкуса на нацията"


Монументалната традиция в следосвобожденска България в началото си е нефигуративна - строят се паметници като Докторския и паметника "Левски", посочи изкуствоведът Филип Зидаров. С идването си "народната власт" обаче залива села и паланки с фигури на партизани, работници и вождове по соцреалистки тертип. Това трайно деформира обществената представа за паметник, заяви Зидаров.


Как да се спасим от монументалното нашествие

От Тодор Колев в Шумен до Рони Джеймс Дио в Каварна, през многобройни възрожденци, новите монументи, вдигнати из страната почти винаги са като нарисувани. Апотеоз на тази традиция е опълченеца до "Александър Невски" - точно копие на картината "Самарското знаме" на Ярослав Вешин, припомниха професионалистите. Според скулптора от Съюза на българските художници Стефан Таков инициативните комитети са превърнали художниците в прости изпълнители на типови идеи. В СБХ дори е постъпила молба за оценка на модел на войнишки паметник, който да бъде размножен спрямо нуждите на община Кюстендил.


"Разрушаването не бива да е табу"


Абстракцията остава неразбрана - пример за това е, че нарочения за бутане паметник "1300 години България" пред НДК е по-мразен от по-идеологическия Паметник на съветската армия, посочиха не само скулптори като Емил Попов, но и културологът Георги Лозанов. "Абсолютна нелепица е, че от всички знаци на онова време хората се нахвърлиха именно на този, който е извън естетиката на онова време", смята той. Експертът, а и други участници обаче се обявиха срещу императива, че паметници не бива да се рушат.


Как да се спасим от монументалното нашествие

© Мария Съботинова, СГ/ИИ


Макар да съхраняват спомен за миналото, паметниците се строят с идеологически функции за днешния ден. Затова ако идеологиите им са неприемливи или дори престъпни, няма нищо лошо да бъдат понижени до музейни артефакти, заяви Лозанов. Той нарече паметника на Самуил от миналата година "идеологически жест на съвременния национализъм, насочен към Македония - целта му не е да напомня за българския цар, а да влезе в едно балканско състезание".


Завръщане на художествените съвети


Монументите не трябва да се поставят, нито да се събарят като идеологически жест, обобщи Лозанов, който даде Мавзолея като пример за двете. Участниците се обединиха около идеята, че решенията за среда трябва да се взимат от експерти, а не от политиците, бизнеса и хорските настроения. И макар и с едно наум, призоваха за завръщането на художествените съвети от близкото минало - комисии от художници, архитекти и урбанисти на национално ниво, през които да минават всички предложения. Фактът, че някога са били идеологически обременени, не дискредитира автоматично експертното начало, което работи по цял свят, посочи Георги Лозанов. В противен случай градовете ще продължават да бъдат "припикавани" от различни групички, които търсят легитимация чрез паметници, предупреди скулпторът Йоханнес Артинян.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (39)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 1951 Весело

  "Който плаща, поръчва скулптурата" - и културата.

 2. 2 Профил на Liliana Simeonova
  Liliana Simeonova
  Рейтинг: 225 Неутрално

  "опълченеца до "Александър Невски" - точно копие на картината "Самарското знаме" на Михаил Вешим" -?!?! Да не би все пак да става дума за картината на Ярослав Вешин?

 3. 3 Профил на 'ΕΡΕΒΟΣ
  'ΕΡΕΒΟΣ
  Рейтинг: 2443 Неутрално

  Той нарече паметника на Самуил от миналата година "идеологически жест на съвременния национализъм, насочен към Македония - целта му не е да напомня за българския цар, а да влезе в едно балканско състезание".

  Без коментар !

  Не се родих Грък по собствено желание.Просто имах късмет ! За един Грък граница е само Хоризонта !
 4. 4 Профил на hhhuuunnnn
  hhhuuunnnn
  Рейтинг: 544 Неутрално

  важното е руските и съветски паметници и имена на улици да не се пипат, за да знае раята, че султанът е в Кремъл, и да си наляга парцалите

  нищо не прилича повече на Работническо Дело от Дневник
 5. 5 Профил на alg57373608
  alg57373608
  Рейтинг: 1446 Неутрално

  Тези изроди докато не съсипят града София, няма да мирясат. Епохата започна с нагробията на отстреляните мутри, премина през руско-финансираните знаци на спасителите-освобосители и сега вече спиране няма. Последната грозотия в градинката на Седмочислениците няма да е последно. Простотията е безбрежна!

 6. 6 Профил на antikvarno
  antikvarno
  Рейтинг: 519 Неутрално

  Трябва да има такъв съвет и критериите за избор на членове, да не е шуробаджанашки.
  Светлин Русев, Вежди Рашидов и т.н. патийни и ДС величия, да не могат да участват.
  С всички предложения за поставяне на паметник е редно да бъдат запознати и граждански съвети в населеното място.

 7. 7 Профил на dobrich
  dobrich
  Рейтинг: 1249 Гневно

  [quote#4:"hhhuuunnnn"]важното е руските и съветски паметници и имена на улици да не се пипат, за да знае раята, че султанът е в Кремъл, и да си наляга парцалите[/quote]
  Така ли казА вожда ви Борисов?

 8. 8 Профил на forza
  forza
  Рейтинг: 793 Любопитно

  Тая монументално-ментална дъвка не я надъвкахте вече?

 9. 9 Профил на palivec
  palivec
  Рейтинг: 225 Неутрално

  Трябва да се намери начин от ноздрите на този измислен Самуил да излиза огън или поне пушек.

 10. 10 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 4075 Весело

  До коментар [#9] от "palivec":

  ++++++

  klimentm
 11. 11 Профил на falcone
  falcone
  Рейтинг: 901 Неутрално

  Всичките паметници им намират място в зелените площи, обърнете внимание. В градската градина, в градинката Кристал, където се сетиш... Освен тези посочените - бюст на Гурко, камък в памет на първото американско посолство и какво ли не. Винаги в тревата при толкова много асфалт в градинките.

 12. 12 Профил на axd14700100
  axd14700100
  Рейтинг: 497 Неутрално

  ... а монумент "Трифунов води Народа" кога?

  "Каменный век закончился не потому, что закончились камни" Г. Греф
 13. 13 Профил на axd14700100
  axd14700100
  Рейтинг: 497 Неутрално

  [quote#9:"palivec"]Трябва да се намери начин от ноздрите на този измислен Самуил да излиза огън или поне пушек. [/quote]


  ... Статуята е проектирана и изработена специално, за да изпълнява посочените от вас функции... просто се изчава подаването на метаново гориво по специално нарочения за целта газопровод Южен Поток... в очакване сме.

  "Каменный век закончился не потому, что закончились камни" Г. Греф
 14. 14 Профил на magnas
  magnas
  Рейтинг: 627 Неутрално

  Дори паметниците не успяват да събудят и поддържат паметта на народа . Той успява за 2 години да забрави кражбите и некадърността на поредният държавник , а искаме да помни хора и събития от преди стотици години .
  За това , нека от време на време се сблъсква с някой постамент , та да научи имената на видни личности !

 15. 15 Профил на thepirineagle
  thepirineagle
  Рейтинг: 1067 Неутрално

  До коментар [#9] от "palivec":
  Да,обаче, да не забравяме и озвучаването,не може без озвучаване...

  ThePirinEagle
 16. 16 Профил на 2.5
  2.5
  Рейтинг: 2099 Неутрално

  “Сред тях са най-известни художествени недоразумения като монументът на Георги Марков на площад "Журналист"

  Не виждам, с какво е по-лош от паметника на Радой Ралин пред бившето кино Изток...

  I Want To Believe
 17. 17 Профил на осмоъ
  осмоъ
  Рейтинг: 439 Любопитно

  паметниците - монументите се явяват отражение на масовата - средностатистическа култура на обществото. По всичко личи, не сме далеч от македонската..

 18. 18 Профил на nenad
  nenad
  Рейтинг: 442 Весело

  [quote#17:"осмоъ"]По всичко личи, не сме далеч от македонската..[/quote]
  По всичко личи, не си стъпвал в Скопие...

 19. 19 Профил на nenad
  nenad
  Рейтинг: 442 Весело

  Само за протокола - авторката на тази статия е от онези естети, които дума не дават да се издума срещу недоразумението пред НДК, но с лекота затрива всичко несъвпадащо с вкуса й...
  Комедия, дневникарска комедия, тюрлю-гювеч от псевдомодернизъм и соцносталгия

 20. 20 Профил на malevv
  malevv
  Рейтинг: 272 Неутрално

  Абсолютно - заприличали сме на гробище в София. Трябва да започнат да бутат, а не да издигат нови грозотии.

 21. 21 Профил на ahasver
  ahasver
  Рейтинг: 1653 Неутрално

  До коментар [#2] от "Liliana Simeonova":Правилно е написано, поне в сегашната редакция на текста.

 22. 22 Профил на ahasver
  ahasver
  Рейтинг: 1653 Неутрално

  До коментар [#5] от "alg57373608":през руско-финансираните знаци на спасителите-освобосители
  Къде си видял НОВ такъв паметник?

 23. 23 Профил на ahasver
  ahasver
  Рейтинг: 1653 Неутрално

  До коментар [#12] от "o_sando": С гола цица и байрак?

 24. 24 Профил на princess_x
  princess_x
  Рейтинг: 1257 Неутрално

  Ами няма отърване! Особено като се види от какъв калибър са "експертите", обсъждащи паметниците; колко са осведомени и какви клишета предъвкват. Да, нужни са комисии от специалисти, които да се произнасят за новите проекти, но КОЙ ще влезе в тези комисии? Дори и да се намерят достатъчно компетентни експерти, каква е гаранцията, че ще са надарени и с добър вкус или че ще са имунни срещу корумпиране? И стига с тези извинения, че соцреализмът бил развалил вкуса на нацията, както и глупостта, че "1300 години" бил извън "естетиката на времето си" - Лозанов, по времето на създаването на старчевия паметник точно това е била "естетиката" - бруталистична. И друго - какво се прави, за да се превъзпита и култивира вкуса на нацията? Какво е построено, изваяно, нарисувано през прехода, което да е достойно завещание за бъдещето?

 25. 25 Профил на alg57373608
  alg57373608
  Рейтинг: 1446 Неутрално

  До коментар [#22] от "ahasver":

  Например, ъгъла на Докторската градина и Сан Стефано, има нещо ново сложено. Но и на други места. А ми паметникът на Гурко, до Градската галерия. А бе има много. Хората не дремят. И обозначват територията За една дисертация на тема българо-руската дружба в скулптурата ще се насъбере)))))))

 26. 26 Профил на ijj
  ijj
  Рейтинг: 1040 Неутрално

  "Разрушаването не бива да е табу"

  Ами то и не е табу - това показват например изчезналите паметници в Южния парк - на Боливар, на Сан Мартин, и още имаше на латиноамерикански герои. Хубави паметници, изпълнени в класически стил. Но останаха само постаментите ...

 27. 27 Профил на chinaski
  chinaski
  Рейтинг: 381 Неутрално

  [quote#8:"forza"]Тая монументално-ментална дъвка не я надъвкахте вече?[/quote]

  Ами важно е, ама ти няма как да го рабереш.Така се създава усет към красивото, към изкуството, към стойностното, ама на теб сигурно ти харесва паметник да свети, да свири, че както е тръгнало - и да заиграе утре.

 28. 28 Профил на Lemmy
  Lemmy
  Рейтинг: 1661 Весело

  Ах! Пишело се "припикавани", ръйш! Да жувей грамотната интилигенция и съпътстващите журналяци. 🔨🔨🔨

 29. 29 Профил на widowmaker Всички сме парлеву франсе
  widowmaker Всички сме парлеву франсе
  Рейтинг: 660 Неутрално

  До коментар [#4] от "hhhuuunnnn":

  Наскоро срещнах паметник на Манфред Вьорнер...

  "We're not gonna take it! Anymore."
 30. 30 Профил на newgenerations
  newgenerations
  Рейтинг: 622 Неутрално

  До коментар [#2] от "Liliana Simeonova":

  За Дневник явно няма значение, важното е, че много им е болна темата за паметниците и искат да дискредитират всяка подобна идея, дори и още на хартия Ума ми не побира защо ...

 31. 31 Профил на Xumpomo name
  Xumpomo name
  Рейтинг: 605 Неутрално

  Абстракцията била неразбрана... унищожаването на патриотични паметници от партизаните и котерията от придворните им е изкуство което е добре да ни дразни, а възстановяването на паметта е варварство с което е недопустимо да ги дразним

  Birds of a feather flock together.
 32. 32 Профил на Lemmy
  Lemmy
  Рейтинг: 1661 Весело

  Пълна шизофрения е едновременно да твърдиш, че социализмът бил повредил вкусовете, но в същото време да ревеш за художествени съвети, държавни регулации, порязване на частните спонсори и други болшевишки музикални форми. Т.нар. експерти в случая са обикновени амбриажи с едипови комплекси от бащите-основатели Жданов/Т. Павлов.

 33. 33 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 684 Неутрално

  "...Абстракцията остава неразбрана - пример за това е, че нарочения за бутане паметник "1300 години България" пред НДК е по-мразен от по-идеологическия Паметник на СА..."

  Паметникът е бил неразбран, но станал омразен след отказа на общината или държавата да го поддържа. Докато не може да се каже същото за Моча, там държавата харчи хиляди за да го подържа.

 34. 34 Профил на t_tzanev
  t_tzanev
  Рейтинг: 225 Неутрално

  "издигането на поредния монумент в градинката "Свети Седмочисленици", ... Новият паметник е на загиналите полицаи"

  Сложете в многострадалната градинка и един паметник на нагъващия банички полицай, та тези /загиналите/ да се въртят като вентилатори в гробовете си.

  Предлагам още В. Маринов често да им пее срещу "скромен" хонорар от МВР

 35. 35 Профил на lechevalier
  lechevalier
  Рейтинг: 443 Неутрално

  Две забележки към граматиката на автора: казва се "девет души", а не "човека", казва се "деветима членове", а не "девет члена". Отбелязвам, че във втория случай фарсът е тотален и самият смисъл на думата "член" се променя!

 36. 36 Профил на greeneyes
  greeneyes
  Рейтинг: 2881 Любопитно

  Значи паметникът на Цар Самуил бил националистически, а плашилото пред НДК стойностно и едва ли не дисидентско?

  Пазете се от доносника vesolr
 37. 37 Профил на SStan
  SStan
  Рейтинг: 451 Неутрално

  А в малките населени места и особено в селата паметниците от 50-те, 60-те години на миналия век си стоят на мегдана и на никой не пречат.

 38. 38 Профил на Уточнител
  Уточнител
  Рейтинг: 652 Неутрално

  Червената авторка приема идеите на червения Култоролог Георги Лозанов... Интересно, защо ги дразни паметникът на Самуил, а десетките руски паметници, наблъскани в центъра на София - НЕ

  истината е по-важна от честта на Великая Россия
 39. 39 Профил на Уточнител
  Уточнител
  Рейтинг: 652 Неутрално

  Руските паметници, най-многобройната група в София, са извън дискусията. Нали, другари!

  истината е по-важна от честта на Великая Россия
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK