Протест срещу застрояването и заради улица без име се проведе пред Столичната община

Протест граждани пред Столична община

© Юлия Лазарова

Протест граждани пред Столична общинаГраждани и представители на политически партии протестираха пред Столичната община днес. Те се обявиха за прекратяването на строежите в кварталите "Младост" и "Изгрев", като и срещу преименуването на част от ул. "Янко Сакъзов" на "Конрад Аденауер".


На протеста присъстваха новият кмет на район "Младост" Десислава Иванчева, общинският съветник от "БСП-Лява България" Борис Цветков и лидерите на партиите "Нормална държава" Георги Кадиев и Георги Анастасов от "Български социалдемократи". Недоволните граждани бяха поканени на разговор в сградата на общината от заместник-председателя на общинския съвет Николай Стойнев.


На срещата бяха заявени искания за по-голямо гражданско участие във вземането на решения от общините и общинския съвет. Основната тема бе преименуването на улицата от северната страна на парк "Заимов", известна като "Янко Сакъзов". На нея се намират жилищните кооперации с нечетни номера, галерия "Васка Еменуилова" и салон "Янко Сакъзов" на Столичния куклен театър.
С решение на общинския съвет от юли 2015 г. по предложение на общинските съветници Прошко Прошков и Христо Ангеличин улицата трябва да бъде прекръстена на "Конрад Аденауер".


На срещата стана ясно, че решението не е влязло в сила заради установена нередност - в регистрите на общината самата улица няма име. Въпросът ще бъде изяснен следващата седмица, когато ще се състои обществено обсъждане. То трябва да бъде насрочено от кмета на район "Оборище" Васил Цолов.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK