Комунизмът влиза в учебниците, символите на тоталитаризма ще се премахват

Депутатите от БСП гласуваха против законопроекта.

© Анелия Николова

Депутатите от БСП гласуваха против законопроекта.Периодът от 9 септември 1944 г. до 10 ноември 1989 г. ще се изучава в учебниците. Това реши парламентът, след като прие на първо четене законопроект за промяна на Закона за обявяване на комунистическия режим в България за престъпен, съобщава "Фокус".


Така тоталитарният режим ще влезе в учебниците и учебните помагала на училищата и университетите. Според промените този период от българската история трябва да получи обективно отразяване.


За промените в закона гласуваха 104 народни представители. 46 пък бяха против, а трима се въздържаха. Законопроектът беше подкрепен от ГЕРБ, Реформаторския блок, Патриотичния фронт, ДПС и БДЦ-Народен съюз. Против бяха от БСП, АБВ и "Атака".
В законопроекта има още един важен момент – от публичните места ще бъдат премахнати всички лозунги, снимки, знаци, предмети и паметници, които са създадени през комунистическия режим в негова възхвала. Забраната ще важи и за всичко свързано с Българската комунистическа партия (БКП) и нейните ръководни функционери.


Ако определени предмети, знаци или сгради не могат да бъдат премахнати, то тогава пред тях ще се поставя табела с надпис, че комунистическият режим е обявен за престъпен със закон. Премахнатите паметници ще могат да се даряват на Музея за социалистическо изкуство.


Ако символите не бъдат премахнати, глобите са 200 лв. за физическо лице и 2000 лв. за юридическо.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK