Съдът е отказал регистрация на "Нормална държава" (допълнена)

Георги Кадиев при учредяването на партия "Нормална държава"

© Юлия Лазарова

Георги Кадиев при учредяването на партия "Нормална държава"Софийският градски съд (СГС) е отказал да регистрира партията на Георги Кадиев "Нормална държава", съобщиха от политическата формация. Отказът за вписване в Публичния регистър на политическите партии е издаден на 22 ноември.


В решението на съдия Нели Алексиева е посочено, че в представения устав на "Нормална държава" не са вписани целите на политическата партия, което е изискване на Закона за политическите партии.


"В приетия устав не са вписани никакви принципи, от които ще се води партията при извършване на дейността си и какви цели ще се стреми да постигне, съответно не са посочени и средствата, които ще бъдат използвани за постигането на тези цели", се казва в решението на съда. СГС посочва, че заради това не е ясно дали дейността на партията не нарушава забраната на Конституцията за образуване на политически партии на етническа, расова или верска основа, както и партии, които си поставят за цел насилствено завземане на държавната власт.
От "Нормална държава" заявяват, че ще обжалват отказа пред Върховния касационен съд. Оттам са на мнение, че мотивите на СГС са безпочвени и казват, че учредителните им документи покриват всички необходими изисквания на Закона за политическите партии, както и на Конституцията на Република България.


"Отказът от регистрация е акт на политическа репресия в условията на предстоящи парламентарни избори", заявяват от "Нормална държава". Според формацията се прави опит тя да бъде административно отстранена, а заинтересовани политически субекти опитват да спрат появата на партия, която ще работи за реформа в държавата. От "Нормална държава" заявяват още, че отказ и на последната инстанция да я регистрира би означавал "нарушаване на конституционното право на политическо сдружаване и победа на олигархията над нормалното функциониране на държавата".

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK