В края на мандата депутатите са на път да улеснят издирването на хора в планините

В някои от спасителните акции участват и специално обучени кучета - немски овчарки и голдън ретрийвъри.

© Надежда Чипева, Капитал

В някои от спасителните акции участват и специално обучени кучета - немски овчарки и голдън ретрийвъри.В края на мандата (по всяка вероятност) на настоящите управляващи е на път да се прокара, и то в спешен порядък, нещо смислено, което създава проблеми от години. Става дума за случаите, в които някой се изгуби или пострада в планината, а не се знае точното му местоположение. Тогава освен това, че планинските спасители организират акция, но се налага в тяхна помощ да се включат и мобилните оператори, за да дадат координати за евентуалното местонахождение на човека, който е техен абонат.


Какъв е проблемът


Всичко това може и да звучи просто, но на практика се оказва тежка процедура, която не може да излезе извън границите на закона и по-конкретно на Закона за електронните съобщения. В сегашния му вид искането на координати за такава ситуация изобщо не е предвидено. За това се ползва реда, предвиден за издирвани от полицията. Това означава, че първо трябва да мине време, за да може човекът да бъде обявен за изчезнал. След това МВР да поиска такава информация от съответния оператор, който да я предостави, а от МВР пък да се прати на спасителите. Те не могат от свое име да я искат.
С това се губи ужасно много време, а първите часове от спасителната операция са ключови, обясняват спасители.


Това се случва "достатъчно бавно", за да се изпусне моментът докато телефонът на съответния човек е със заредена батерия, обяснява Емил Нешев от Планинската спасителна служба (ПСС).


"Колкото повече се забавяме шансът да падне батерията е голям. Затова се опитваме да предизвикаме събитията и решенията и в рамките на ден", обяснява Нешев. Този разговор водим малко след поредния инцидент - в Стара планина, при който след мащабна издирвателна операция бе намерено тялото на изчезналия там мъж.


Много планини, малко клетки


Тази ситуация обаче е допълнително утежнена от факта, че в планините на България далеч не навсякъде има обхват. Това означава, че когато съответният оператор предостави координатите, те отчитат близост до някоя от съществуващите там клетки. На практика това означава, че периметърът за издирване е доста обширен.


В отговор на запитване от Мтел казаха пред "Дневник", че оказват незабавно съдействие на МВР, в рамките на позволеното от закона, при подобни спасителни акции.


"Компанията подава радиуса на обхват на клетката, в която последно е засечен телефонът на човека, който се нуждае от помощ. За съжаление в планинските региони броят на клетките е по-малък, което понякога води до широк възможен район, в който изчезналия може да се намира", обясняват от компанията.


Ако нормативно бъде разширен кръга от случаи, за които се предоставят данни, ние ще изпълним тези задължения, допълват от оператора.


"Теленор" разглежда законосъобразността на всяко едно искане за информация с цел да защити интересите и основните права на клиентите си, като действа отговорно и в съответствие с действащото законодателство на страната. Разбира се, в зависимост от конкретния случай и особено в случаите, в които е застрашен човешки живот, "Теленор" се старае да предостави исканитеданни във възможно най-кратък срок и с максималната възможна точност", обясниха от тази компания.


Когато искаме става


След приключването на мащабната операция по издирването на изчезналия мъж в Стара планина, в която по нареждане на премиера Бойко Борисов се включиха и военните, от Планинската спасителна служба решават, че ще напишат мотивирано писмо до МВР с искане законът да се промени. Още преди да се случи това обаче в службата се обадил Цветан Цветанов, председател на комисията по вътрешен ред в Народното събрание, с предложение да се обсъдят нужните за целите на спасителните операции промени в законодателството.


Така се стигна до вчера, когато самият Цветанов обяви в парламента, че още другата седмица ще бъде внесен проект за промени, който освен това е подкрепен от всички парламентарно представени политически сили. Сега не е известно дали премиерът пак се е обадил да се разпореди, но не са малко случаите в последните години, при които проблеми се решават точно по този начин.


"Всички разбират, че това не е политически въпрос, а въпрос, който касае изцяло сигурността на хората", обясни Нешев пред "Дневник" също приятно изненадан колко бързо е станало възможно да се придвижи този въпрос. Дял в това имат и близките на загиналия, които също поставиха въпроса за нуждата от това бързо да се дават координати, на които е засечен телефона на издирвани в планината.


Какво ще се промени


Така през идната седмица се очаква в Народното събрание да бъде внесе проект за промени в Закона за защита на населението при бедствия, чрез които да се направи препратка и към Закона за електронните съобщения, обяснява Нешев. В първия закон се очаква да се запише, че основен координатор в случаи на спасителна акция в планините ще бъде Главна дирекция "Пожарна и "Пожарна безопасност и защита на населението" към МВР. Така при получаване на сигнал в ПСС за изгубен или пострадал в планината службата ще може да се отправи искане към дирекцията. Тя на свой ред ще има законово право да изиска до 2 ч. да получи информация за това къде последно е бил засечен телефона на съответния човек. "Това много ще улесни издирвателните действия", посочва Нешев.


Когато тези промени влязат в сила остава представители на ПСС и на Главната дирекция заедно да изработят точна процедура за действия, за да може, когато пак се наложи спасителите спешно да тръгнат за някоя планина, действията да се стиковат навреме.


От Планинската спасителна служба напомнят за мобилното приложение, което е създадено специално в помощ на туристите в планините. С натискането на само един бутон чрез него се изпраща есемес до службата, който дава точката, в която се намира туристът. Стига да има покритие.

Коментари (8)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на 1_april
  1_april
  Рейтинг: 857 Разстроено

  Подозрителен съм към всяка инициатива на Цвък!
  Внесеният проект може да има благовиден предлог и да изглежда смислен на много хора, но се опасявам, че всъщност ще доведе до още възможности, не само МВР, ами и други! да проследяват нищо неподозиращи граждани и да се знае маршрута им на придвижване.
  Освен тово, ще се даде още информация на телефонните терористи, за които мисля, че бездруго са вътрешни в някои звена на телекомите или даже МВР.....

 2. 2 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 2117 Неутрално

  Нещо полезно.Дано не остане само на хартия.

 3. 3 Профил на atmanpg
  atmanpg
  Рейтинг: 2262 Неутрално

  Преди две години ми откраднаха чантата с телефона и документите ми вътре.
  Когато предложих на полицая да я намерим по сигнала на телефона ми беше отказано. Законите срещу подслушването не разрешавали.

 4. 4 Профил на Корки
  Корки
  Рейтинг: 2610 Неутрално

  Нещата опират до това кой има право да обяви човек за изчезнал. Така както се избира адвокат и разчитаме на него, така трябва да има декларирани представители за кризисни ситуации, за да не се окажат Цацата и Шиши упълномощени защитници на правата ни. Обаждане до 112 от даден телефон трябва да се счита за кризисна ситуация. Пазете си телефоните!

  Свободата е възможноста сам да си наложиш дисциплина, преди да са ти я наложили други.
 5. 5 Профил на gost22
  gost22
  Рейтинг: 1911 Разстроено

  Това е опит, да се "замете" издънката на ПСС с починалия велосипедист и е "прах в очите", щото когато по-предния път търсеха онези калпазани в Джендема, се оказа че няма дори радиовръзка между хижите, а тези щели да засичат мобилен телефон в планината... през мрежата на оператора. Технически тъпо, щото ще го засекат колкото "бипъра" на единия мобилен оператор работеше — точност "някъде в тези два квартала" и то в градска среда с многото клетки. Отделно, че при загубване в планина и гора, повечето хора се сещат да пестят батерията и си изключват телефона...
  Отделно че за подобно търсене далеч по-удачна е мобилна апаратура, която да прихване сигналите от всички включени телефони в местността...

  "Историята служи на българите, да не си взема поука от нея." ...Фра Дяволо. Жалко, но все още е факт...
 6. 6 Профил на valtoro
  valtoro
  Рейтинг: 965 Неутрално

  Пак сътвориха нещо куцо !!!

 7. 7 Профил на drumbass
  drumbass
  Рейтинг: 231 Неутрално

  Аз пък им предлагам да облитат с една мобилна клетка или дори специализирано устройство за локация и така да го намират.

  Иначе я има обхват, я не, а и стационарните клетки са нарядко, така че триангулацията е трудна.

 8. 8 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 2443 Неутрално

  [quote#7:"drumbass"]Аз пък им предлагам да облитат с една мобилна клетка или дори специализирано устройство за локация и така да го намират. [/quote]
  Пеленгацията е известна от адамово време. Сега се мъчат да я откриват наново! Един дрон с автономна клетка за минути може автоматично да определи координатите на телефона на загубилия се. Необходимо и само да има някаква видимост с него, а това от височината на дрона е лесна работа. Като измине стотина метра и координатите ще лъснат на екрана. Защо им е нужно да занимават мобилните оператори не мога да си го обясня!

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK