За връзката между изборите и книгите

Ангел Георгиев получава наградата си в редакцията на "Дневник"

© Дневник

Ангел Георгиев получава наградата си в редакцията на "Дневник"За връзката между изборите и четенето на книги може да се каже много, но в конкретния случай пресечната точка е Ангел Георгиев - читателят на "Дневник", който спечели една от двете награди в играта "Прогнозирай изборите" 2016. Той предположи с най-голяма точност резултатите от втория тур на президентските избори на 13 ноември и така спечели електронен четец Amazon Kindle (2016) и калъф към него, осигурени от "Дневник".


Ангел Георгиев е инженер по образование и работи за голяма чуждестранна авиокомпания, където се занимава с поддръжката на самолетите. Интересува се от политика и затова смята, че резултатите от балотажа са били лесни за прогнозиране.


"Социолозите даваха разлика от около 10%, но хората не са овце, че да очакваш гласовете просто така да се прелеят от един кандидат за друг, само защото някой ги призовал за кого да гласуват", обяснява Георгиев, чиято прогноза беше кандидатът на БСП Румен Радев да спечели с 60% от гласовете (официалните резултати на Централната избирателна комисия са 59.37%). Очакванията му за постижението на претендента на ГЕРБ Цецка Цачева са за 36%, а за "Не подкрепям никого" - 4 на сто от избирателите, при официални данни съответно 36.16% и 4.4% от пусналите бюлетини. Според него изходът от изборите е бил решено от струпването на поредица от минуси в кампанията на ГЕРБ срещу плюсове в поведението на Румен Радев и неговия щаб.
Георгиев разказва, че чете "Дневник" предимно чрез линковете, които вижда в социалните мрежи, а участието му в играта се дължи на интереса към наградата, тъй като от доста време се канел да си купи електронен четец. В момента чете "Биоцентризъм: Как животът и съзнанието са ключът за разбирането на Вселената" на световноизвестният американски учен Робърт Ланза. Подобни книги ще чете и на новата си придобивка, защото ги предпочита пред художествената литература, която не го вълнува толкова.


Първата награда в "Прогнозирай изборите" 2016 все още не е връчена, тъй като "Дневник" не успява да се свърже, въпреки усилията си, с победителя от първия тур - читател с потребителско име 1Sion1. Ако до 30 ноември не установим контакт с него, наградата - цифров огледално-рефлексен фотоапарат Canon EOS 1200D с обектив 18-55mm DC III , ще бъде връчена на втория в класирането участник.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK