Как се стигна до сблъсъците в Харманли

Бунтът в Харманли започна в четвъртък около обяд.

© Сакарнюз

Бунтът в Харманли започна в четвъртък около обяд.Равносметката след кризата в лагера в Харманли е над 400 арестувани чужденци, образувано досъдебно производство, ранени полицаи и неясно колко пострадали мигранти. Премиерът Бойко Борисов обеща да бъдат върнати част от афганистанците, участвали в размириците. Подобно намерение беше заявно от МВР преди няколко дни. Как се стигна до този бунт и дали е възможно подобни прояви да има и в другите центрове с настанени мигранти - на тези въпроси трябва да отговорят компетентните органи, но засега те се крият зад проверки и разследвания, които текат.


Бунтът на мигрантите започна вчера по обяд, след като в началото на седмицата лагерът в Харманли беше затворен заради притеснения от разпространение на зарази. През деня мигрантите обстрелваха с камъни жандармерията, която се разположи около центъра за настаняване. Бяха запалени и много гуми. Вечерта напрежението ескалира, което наложи влизането вътре в лагера на десетки полицаи.Водните оръдия на жандармерията също бяха използвани.


В деня след бунта, правителството свика кризисен щаб, вътрешният министър Румяна Бъчварова представи информацията за инцидента пред депутатите, ситуацията влезе в политическа употреба, а в Харманли два пъти за по-малко от 24 часа се появи министър-председателят Бойко Борисов. Центърът беше посетен и от омбудсмана Мая Манолова. Прокуратурата обяви, че няма данни бунтът в Харманли да е координиран с други центрове в Европа, а от данните изнесени от Бъчварова стана известно, че ДАНС проверява за връзка на бунта с радикални клетки. След като в четвъртък медиите отразиха, че пред лагера се е появил Динко, когото в теливизиите наричат "ловеца на бежанци", в петък конкурента му в залавянето на мигранти по границата Петър Низамов - Перата се закани, че тръгва към Харманли, за да пази българите.
Каква е предисторията на бунта в Харманли?


Във вторник здравното министерство обяви, че забранява временно движението на бежанците извън територията на центъра за настаняване в Харманли. По думите на зам.-министъра на здравеопазването Ваньо Шарков мярката е наложена заради напрежение сред жителите на града, които се безпокоят от евентуална зараза.


Макар лагерът да е от открит тип - т.е настанените по принцип могат да се придвижват свободно, могат да ползват телефони, преди дни това е отменено. Не е известно дали и какво е било обяснено на чужденците за извънредната ситуация.


Обявена ли е карантина?


Не е обявена карантина според главния здравен инспектор д-р Ангел Кунчев. Затварянето на лагера е направено по-скоро за спокойствието на хората от Харманли, отколкото от медицински съображения, каза той. Целта на ограничението е настанените в центъра да са на едно място и организирано да бъдат посетени от лекари през следващата седмица. Те ще бъдат насочвани според оплакванията им, но са предвидени най-вече специалисти по паразитологични и кожни заболявания заради случаи на краста и кожни възпаления.


Има ли опасност от зараза?


Не. Според Кунчев от над 100 работещи хора в центъра, никой не се е оплакал или няма данни да е бил заразен. През октомври лекари от ВМА не установяват да има "масова зараза". Повече настанени имат основно пиодермия, което е възпаление на кожата, вероятно в резултат на разчесване на крастата. Но подобна болест е заразна само при много тесен контакт.


Други най-често диагностицирани заболявания са варицела при 18 души, сред които деца, остра вирусна инфекция при 15 души и дерматит при 16 от над 3000 обитаващи центъра.
Защо е нужна седмица за организиране на лекарските прегледи?


Тъй като няма заплаха от епидемия, се организират екипи от различни специалисти. В седмицата след обявяването на ограничението регионалната здравна инспекция е направила график на медицински екипи от шест болници, които по различни направления да прегледат всички настанени в центъра. Прегледите започват от понеделник, 28 ноември, в болницата в Хасково, като по план на ден ще минават по 100-150 души.


Има ли постоянно лекарско присъствие в лагера?


Има само един общопрактикуващ лекар, който не може да успее да прегледа всички според официална иноформация и данни на доброволци. Лекарят работи на половин работен ден, а отскоро почасово два пъти в седмицата помага един личен лекар от Харманли.


Според пресцентъра на агенцията за бежанците в лагера има 1 лекар, 1 медицинска сестра и двама фелдшери, а друг общопрактикуващ лекар при прегледите които прави, води със себе си генеколог и педиатър.


Медицинското обслужване е ограничено и затруднено, а настанените там хора са твърде много. Регионалната здравна инспекция е осигурила препарати срещу краста и другите заболявания в центъра, но проследяването на лечението на всички също е непосилно за лекаря, а по думите на Ангел Кунчев голяма част от хората не спазват предписанията.


Премиерът Бойко Борисов отиде два пъти в Харманли. Вторият път, за да съобщи пред гражданите за спешните мерки, които ще предприеме правителството

© Правителствена Информационна Служба

Премиерът Бойко Борисов отиде два пъти в Харманли. Вторият път, за да съобщи пред гражданите за спешните мерки, които ще предприеме правителството


Колко е персоналът в лагера?


Няма точна информация. Според омбудсмана Мая Манолова има трима души, които се грижат за над 3000. По други данни служителите са повече.Какви са условията в лагера?


Според доброволци условията не са добри - няма отопление, тоалетните са счупени, много хора споделят храната и съдовете си, чаршафите са оскъдни, а възможността за поддържане на хигиена - ограничени.


Директорът на центъра Димитър Захариев отказа да отговаря на въпроси на "Дневник" и в четвъртък, и в петък.


Какво е положението в другите центрове?


По информация на "Дневник" подобни оплаквания има и в други центрове. Официални данни няма. Според Хелзинкския комитет краста има и на други места, при това от години. Здравният инспектор Ангел Кунчев казва, че това е често срещано оплакване в лагерите, особено когато на едно място са събрани прекалено много хора, т.е. е надвишен капацитетът, защото инфекцията се предава при близък контакт.
Как се следи здравословното състояние на влизащите у нас чужденци?


При влизане в страната мигрантите не минават преглед при лекар, а само кратък базов оглед от служителите на разпределителните центрове по границата. Ако се види, че някой е в тежко състояние и има оплаквания като температура, обриви, травми, тогава се оказва медицинска помощ.


След като бъдат разпределени към Държавната агенция за бежанците и центровете в страната, се правят по-подробни прегледи от щатните лекари в центровете. В зависимост от това от къде идват и какъв сезон е, им се правят различни изследвания, например за чревни бактерии през лятото (за салмонела и дизентерия); също за туберкулоза и СПИН с тяхно съгласие, ако има съмнение; както и за малария. На децата се правят имунизации, ако няма данни за имунния им статус.Вече настанени в лагерите, те могат да се обръщат към щатните лекари при оплаквания.


Как е уредена медицинската грижа за мигрантите? На какво имат право? Какво е задължително?
Мигрантите имат право на прегледи и помощ от медицинския персонал на центъра, където са настанени. Децата имат право на задължителни ваксини. За спешна и специализирана помощ могат да отидат в болницата. Здравното министерство и регионалната здравна инспекция осигурява необходимите ваксини и лекарства в случаи на епидемии и опасности.
Кой и кога организира протести в Харманли срещу бежанците?


Основно ВМРО и Националният фронт за спасение на България организират переодично протести срещу центъра в града и срещу бежанците. Такива е имало и в дните преди да бъде поставена карантината.


Местните лидери на двете формации водят протестите и искаха оставката на председателя на ДАБ Петя Първанова, както и на директора на лагера. Протестиращите заплашиха във вторник с гражданско неподчинение по информация на "Дарик радио".
Защо хората в града са недоволни?Протестите в Харманли започват от началото на бежанската вълна. Исканията им в последно време са центърът в града да стане от закрит тип - т.е. настанените там да не могат да се придвижват свободно.
Имат ли основания страховете?


Досега не е имало документирани инциденти с мигранти в Харманли. В началото на септември шефът на полицията в града Ангел Цанков заявява, че няма опасност. "Ако имаме и най-малко съмнение, че е възможен конфликт между бежанците и местните хора, сме готови да реагираме веднага".

Протестите и публикации в медии за бежанците обаче от началото на бежанската криза помагат за напрежението и страховете на хората. Темата беше допълнително употребена и в предизборната кампания.

Какво е обещала властта на хората в Харманли?


Тази седмица председателят на Държавната агенция за бежанците Петя Първанова заяви, че се водят преговори половината от центъра в Харманли да стане от закрит тип.
Възможно ли е да има още такива бунтове?


По данни на вътрешния министър Румяна Бъчварова във времето, по което са започнали размириците в Харманли, е имало още три подобни инцидента в други държави. Конфликтът у нас вероятно е заложен с обявяването на забраната да не се напуска лагера, който по този начин се превръща в затвор. Ако необходимостта от мярката не е добре обяснена на хората вътре, е по-скоро очаквано те да реагират. Центровете са препълнени, а вълната от пристигащи продължава да е голяма.


Според прокуратурата мигрантите са приемали организираните им медицински прегледи като форма на принуда да останат в България.


Колко души са настанени в центрове?


Към момента на бунта в Харманли са над 3000. Според статистиката на МВР центровете и към Държавната агенция за бежанците, и тези към МВР са препълнени. Над 7 хиляди души са общо в центровете. Другите са във Военна рампа, Враждебна, Любимец.


От какъв произход са настанените?


Според статистиката на МВР в центровете има предимно афганистанци и сирийци.
Колко хора са потърсили закрила в България?


Подадените молби за закрила (това включва бежански и хуманитарен статут) от началото на годината са над 16 хиляди (при задържани над 17 хиляди). Предоставен е бежански статут на 560 души, хуманитарен - на над 400. Отказите са над 1000. Като през последните месеци се дават все по-малко статути.
Колко време може да продължи престоят в център?


Чужденците, които са подали молба за закрила, могат да останат в лагера, докато премине цялата процедура. И до шест месеца след това. Времето за предоставяне на закрила е различно, но отнема поне няколко месеца. До девет месеца след като поискат статут, може да започнат работа.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (94)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на shileto
  shileto
  Рейтинг: 1154 Неутрално

  Ами защото ги разглезиха, ако сутрин им връчват по една метла и лопата или кирка и лопата и да облагородяват района и който не иска ще си ляга вечер гладен, нещата щяха да стоят по друг начин

 2. 2
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 3. 3 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 4244 Неутрално

  "...в лагера има 1 лекар, 1 медицинска сестра и двама фелдшери, а друг общопрактикуващ лекар при прегледите които прави, води със себе си генеколог и педиатър...."


  за над 3000 д. - едно Джипи в БГ има дори и повече...

  Старши подофицер Сава Геров, Първа пехотна софийска дивизия, герой, за когото се знае твърде малко... Вечна му памет!
 4. 4 Профил на 1Sion1
  1Sion1
  Рейтинг: 753 Неутрално

  Вчера прочетох в западната преса, че в България има 23 000 мигранти и бежанци.Вярно ли е това?!

  Живота е това, което се случва, докато ние правим планове за бъдещето
 5. 5 Профил на dustman
  dustman
  Рейтинг: 583 Весело

  Още ли сте на грантове?
  Айде спрете се!

  "От какъв произход са настанените?

  Според статистиката на МВР в центровете има предимно афганистанци и сирийци."

  Някакво съотношение да бяхте написали, 50:50, 90:10?

  Ceterum censeo Carthaginem esse delendam
 6. 6
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 7. 7 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 4248 Неутрално

  Една държава кято не е способна да се грижи за собственните си граждани няма да може да се грижи и за абсолютно нищо друго!
  Добре все пак че не се е стигнало до "рикошети" и други подобни простотии!

  klimentm
 8. 8
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 9. 9 Профил на stupid_american
  stupid_american
  Рейтинг: 466 Неутрално

  До коментар [#4] от "1Sion1":

  Коя "западна" преса? Неонацистките парцали, които проповядват расизъм и прокарват аджендата на Путя ли?

  "Дясна Вена" през 2009: "Viva Chaves! Viva la revolución! Venceremos!" "Дясна Вена" през 2010: "Viva Fidel! Un gran, gran Hombre!" :D :D :D
 10. 10 Профил на 1001
  1001
  Рейтинг: 1953 Неутрално

  не може да набуташ 30% емигранти в провинцията и да няма този резултат. смяна на идентичноста ли се цели

 11. 11 Профил на султана глаушева
  султана глаушева
  Рейтинг: 352 Неутрално

  Стигна се така: щатите избомбиха ирак, либия, сирия и афганистан. Днес имаме афганистанци. Щатите тръгнаха да целят с бомби Бен Ладен, той отдавна не е между живите, но те продължават да са там. От какъв зор? Чий го търсят? Нашият се изцепи, че най-важното било присъствието. И ние имаме афгански контингент. Сега плаче защо идват тези, дето ние не сме правили войни там. А афганския ни контингент, дето се гордееше с него, какво е ? Трупа за построяване на детски градини? И защо и целокупна българия, и целокупнаревлопа мълчат като пукали? Коя е про9лемната мигрантска група? Афганите. Кой избомби Афганистан? Щатите. Къде са днес? Смеещият се трети, дето остави европа да му измие мръсните чинии! Толкоз за мислещите, а за тролчетата срам!

  Мърфи е оптимист!
 12. 12 Профил на Lisanova Lisanova
  Lisanova Lisanova
  Рейтинг: 1097 Неутрално

  В коментара исках да преместят авганците в Белене!Е днес правителството ще ги мести на турската граница.Аз не виждам принципна разлика между двете граници освен тази ,че там са на по -сигурно място.
  Предлагам да изтриете правителственото решение.

 13. 13 Профил на ь
  ь
  Рейтинг: 1145 Весело

  Ето ви и истинската причина за бунтовете ... оставката на Баце!
  Разбрали за оставката и последвало незабавно спиране на "безплатното" саниране ... следствие на същата, емигрантите се почувствали безпомощни и обезкрилени от опеката Му и ... бунта е на лице
  п.п. Серозно ... мисля, че полицията бе доста мека и неадекватна ... това бе първата такава проява и трябваше да бъде смазана със цялата строгост на закона ... нека после да ни ръфат краката в Европа.

  простотията ходи по хората, затова обичам животните ...Цъкам само "+" ... но не на всеки!
 14. 14 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 3420 Неутрално

  Предисторията на сблъсъците в Харманли започва от рекордните урожаи в добивите на опиум в Афганистан.

  [email protected]
 15. 15 Профил на dinko
  dinko
  Рейтинг: 725 Неутрално

  С други думи заради "притесненията" на местното население емигрантите/бежанците в лагера са затворени вътре, не е наложена карантина, не е ясно какви медецински прегледи са извършвани или извършени, неясно какви обяснения са им дадени, логично избухват безредици - естествено виновни са "аборигените", държавата се възползва от настроенията да си измие ръцете за некадърното отношение към притесненията на гражданите и идиотския начин по който подхожда към ситуацията а бате Бойко пак се прави на мъж.

 16. 16 Профил на 1001
  1001
  Рейтинг: 1953 Неутрално

  САЩ да си прибират Афганите нали има демокрация там

 17. 17 Профил на aralambi
  aralambi
  Рейтинг: 638 Неутрално

  [quote#0:"статията"]Има само един общопрактикуващ лекар, който не може да успее да прегледа всички според официална иноформация и данни на доброволци. Лекарят работи на половин работен ден, а отскоро почасово два пъти в седмицата помага един личен лекар от Харманли.

  Според пресцентъра на агенцията за бежанците в лагера има 1 лекар, 1 медицинска сестра и двама фелдшери, а друг общопрактикуващ лекар при прегледите които прави, води със себе си генеколог и педиатър.[/quote]

  Колко лекари да има в лагера? Едно средно джипи обслужва горе-долу толкова пациенти навсякъде в страната. И лекарят не можел да прегледа всички - всичките ли са болни едновременно? А в лагера има още един има и лекар, който го подпомага, сестра и двама фелдшери.
  Така че хората в лагера получават същата медицинска помощ, която получаваме всички ние.
  А цялата истерия започна с измислиците на патриоти и други политици, предимно отляво, които раздухаха, че имало епидемии и местните хора се уплашиха. Оттам тръгна всичко, но сега инициаторите се крият като мишки.

 18. 18
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 19. 19 Профил на ь
  ь
  Рейтинг: 1145 Неутрално

  [quote#3:"hamilton F1"]за над 3000 д. - едно Джипи в БГ има дори и повече...[/quote]
  Да не говорим, че в Афганистан има толкова медицински персонал на поне 500000 хиляди човека.

  простотията ходи по хората, затова обичам животните ...Цъкам само "+" ... но не на всеки!
 20. 20 Профил на aralambi
  aralambi
  Рейтинг: 638 Неутрално

  [quote#4:"1Sion1"]Вчера прочетох в западната преса[/quote]

  Може ли по-конкретно - на запад от България има много вестници, те имат и сайтове, може ли да дадеш линкче?

 21. 21 Профил на stanislavdi
  stanislavdi
  Рейтинг: 1096 Неутрално

  Когато са настанени заедно така ще е. Да бяха разхвърляли във всеки град по 20 души няма и да забележете, че има чужденци. Ама не, трябва да са на едно място. Никой не може да защо са на едно място

 22. 22 Профил на ь
  ь
  Рейтинг: 1145 Неутрално

  [quote#21:"stanislavdi"]Да бяха разхвърляли във всеки град по 20 души[/quote]
  Я пак ... те не искат да останат в България. Както и да ги разхвърлят ефекта рано или късно ще е същия.

  простотията ходи по хората, затова обичам животните ...Цъкам само "+" ... но не на всеки!
 23. 23 Профил на Nazlim S
  Nazlim S
  Рейтинг: 352 Неутрално

  Остави крастата! При тези условия е възможно и туберкулоза.

 24. 24 Профил на aralambi
  aralambi
  Рейтинг: 638 Неутрално

  [quote#19:"ь"]Да не говорим, че в Афганистан има толкова медицински персонал на поне 500000 хиляди човека.[/quote]

  Има данни в нета - според Световната здравна организация в Афганистан има 0.266 лекари на 1000 души, т.е. 1 лекар на около 4000.

 25. 25 Профил на Nazlim S
  Nazlim S
  Рейтинг: 352 Весело

  До коментар [#9] от "stupid_american": "Западната" арабската.

 26. 26 Профил на ''zms15783''
  ''zms15783''
  Рейтинг: 524 Неутрално

  Цената на хигиената в България е висока.

 27. 27 Профил на stedim
  stedim
  Рейтинг: 1825 Неутрално

  stanislavdi, защо не отидеш и приютиш някой у вас?

 28. 28 Профил на nemeria
  nemeria
  Рейтинг: 649 Неутрално

  Дневник, първо казвате, че от над 100 работещи в центъра никой не се оплакал от здравословни проблеми, после заявявате че не е ясно колко хора работят там и същевременно само трима души се грижили за 3000. Нещо не ми стана ясно.

 29. 29 Профил на chinaski
  chinaski
  Рейтинг: 402 Неутрално

  Едно време този мигрантски център бе поделение 24 1600.Служих там година и половина и като казваха, че уж е заграден отвяскъде с ограда, само се изсмях.И след ден-два наистина се оказа, че бежанците си минават както си щат през тях.Поделението бе много голямо, да не кажа огромно и е много трудно да се изолира изцяло - от една страна е път на север, от друга е циганска махала, а от трета - равнинно-хълмиста местност, където ни щркаха за марш-на скок!А през кпп-то е към града Харманли!
  Като гледах от кадрите, не им е било лесно на полицаите, защото там има идеално място за барикади и с толкова народ - страшно е било.

 30. 30 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3628 Неутрално

  Вчера прочетох в западната преса, че в България има 23 000 мигранти и бежанци.Вярно ли е това?!
  ==========
  Това са само десет села бе човек !
  Новина ли е това ?
  До коментар [#4] от "1Sion1":

  Bukalemun
 31. 31 Профил на cisco
  cisco
  Рейтинг: 237 Неутрално

  Като не им харесва - обратно в Турция! На сила никой не ги държи у нас, напротив!
  А иначе полицаите са виновни, щото ги изчакаха вместо да ги изкъпят със студена вода веднага. Както са казали хората: Накажи един за да не наказваш сто!

  https://chitanka.info/text/8364-sblysykyt-na-tsivilizatsiite-i-preobrazu
 32. 32 Профил на Танас
  Танас
  Рейтинг: 1071 Любопитно

  Това си е чисто Активно Мероприятие в стил ДС.
  ДпС е именно за това създадена като етническа партия а след това разтвориха ветрилото с Атака и ПФ.
  В тази дандания по всички медии се отклоняват истинските въпроси :
  - Кой срути КТБ и организира кражбата на века за към 4 000 000 000 лева ?
  - Защо Министърът на Финансите не заведе Регресни Искове срещу подписалите за другият грандиозен грабеж от АЕЦ " БелеНе '' ?
  - Кои са истинските собственици на '' Булгартабак '' и за колко пари е закупен ?
  - Колко пъти е препродадена БТК и в чии джебове са отишли парите ?

  "Светът няма да бъде разрушен от тези, дето вършат зло, а от тези, дето ги наблюдават без да направят нещо по въпроса" Алберт Айнщайн.
 33. 33 Профил на tourlache
  tourlache
  Рейтинг: 524 Неутрално

  До коментар [#2] от "VR|46":

  Понапънах се след втория тур на изборите да се противопоставя на тезата ти за сценария за ексракцията на ББ, поставяйки в основата на моето възражение невежеството на управлението. Сгреших. Изненадана съм, че събитията след вота се развиха мълниеносно. Няма да правя ретроспекция на последните десет-дванадесет дни, но това на което сме свидетели надминава и най-смелите ми очаквания.

  11.03.2015 год., изказване на Премиера от трибуната на Парламента: "За КТБ ще я спасим, пари са, ще ги наваксаме. Етническият мир... Не ги провокирайте".
 34. 34 Профил на cisco
  cisco
  Рейтинг: 237 Неутрално

  [quote#32:"Танас"]В тази дандания по всички медии се отклоняват истинските въпроси : [/quote]
  Тези "истински" въпроси ги дъвчат вече години, а и ще продължават още толкова поне.На никой не са интересни.
  Хората искат да знаят друго:
  Кой махна кльона от турската граница и изрови мините?
  Каква ни е далаверата на нас от някакви си афгански роми?

  https://chitanka.info/text/8364-sblysykyt-na-tsivilizatsiite-i-preobrazu
 35. 35 Профил на Велков
  Велков
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  Дневник, бунта е организиран от афганистанец, върнат ни от Германия, лежал там за подобни действия.

 36. 36 Профил на Велков
  Велков
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  До коментар [#23] от "Nazlim S":

  Има и деца с варицела. Тия сладури не знаят какво е ваксина.

 37. 37 Профил на musashii
  musashii
  Рейтинг: 810 Неутрално

  [quote#32:"Танас"]Това си е чисто Активно Мероприятие в стил ДС. [/quote]
  А престанете с тези теории на конспирацията.Случаят няма нищо общо с написаните други неща.За които съм напълно съгласен,че не се разследват адекватно нито от компетентните органи,нито от журналистите.И че са грабежи спрямо българските данъкоплатци.Но не всяко събитие трябва да се приписва на българските мафиоти.

 38. 38 Профил на Големи яйца:)
  Големи яйца:)
  Рейтинг: 961 Неутрално

  До коментар [#33] от "tourlache":

  Доволен съм, че си обърнала внимание на думите ми тогава. Но не защото съм бил прав или нещо такова, а защото ми се иска повече хора да разберат, че важните процеси в обществото ни са изцяло режисирани. И дано най-после разберем, че губим излишна енергия да плюем този или онзи, трябва да насочим усилията си към задкулисието което дърпа конците.
  Иначе процесите за наместване на политическите пластове текат от поне 5-6 месеца. Умишлената загуба на президентските избори е само част от пъзела който ни нареждат.

 39. 39 Профил на Велков
  Велков
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  До коментар [#32] от "Танас":


  [quote#32:"Танас"]Това си е чисто Активно Мероприятие в стил ДС.[/quote]
  Този път НЕ. В пост 35 открехвам пердето...

 40. 40 Профил на socialen
  socialen
  Рейтинг: 409 Неутрално

  Как се стигна ли?!

  От липсата на държавност, държавници и хуманитарност!

  Бях блокиран 73 пъти: 18.9-18.10; 12-15.9; 31.07-31.08; 25-29.07; 22.06-22.07; 12-19.06; 5-6.06; 25-26.05; 10-17.04; 5 -8.04; ... Пиша и в dnes.bg
 41. 41 Профил на areta
  areta
  Рейтинг: 1437 Неутрално

  Дневник, защо не съм чела материали за ужасяващите условия в Харманли?! Къде са ви галериите с покъртителни снимки за ужасите, които са принудени да търпят горките хорица?! Толкова ли ви се досвидя да пратите репортер да документира мизерията?

  Тоалетните били счупени? Така ли? А кой ги счупи?

  Възможността за поддържане на хигиена - ограничени? Кой ограничи възможността?

 42. 42 Профил на proudbulgarian
  proudbulgarian
  Рейтинг: 308 Весело

  До коментар [#11] от "султана глаушева":

  Отива Ви името! Няма смисъл да пиша, на промит мозък няма спасение

 43. 43 Профил на cisco
  cisco
  Рейтинг: 237 Неутрално

  [quote#40:"socialen"]От липсата на държавност, държавници и хуманитарност! [/quote]
  За държавност и държавници си прав, но за хуманноста бъркаш, не от липса а от прекаленна хуманност стигнахме до тук! Вместо да стоят мирно и да треперят само като видят униформа, тези пустинни цигани камъни хвърлят по служителите! А ако знаеха че за такова деяние може да ги откарат на браздата с Турция, да им сложат свинските опашки на ръцете, , да им счупят по един крак и да ги оставят да пукнат там от студ и глад щяха да са кротки като агънца!

  https://chitanka.info/text/8364-sblysykyt-na-tsivilizatsiite-i-preobrazu
 44. 44 Профил на fallada
  fallada
  Рейтинг: 294 Неутрално

  Светът е разбунен. Тези хора не бягат от добро. Авганистанци, занзибарци, сирийци и какви ли не. Всички виждаме бомбардировките над Алепо. Там няма камък върху камък. Как да не избяга човек от там. Как да не избяга човек от зверствата на талибаните. В Африка има ужасен глад. В Европа се изхвърлят хиляди тонове храна. И сега какво? Кажете бе, пишман патриоти, тези хора да ги колим ли?

 45. 45 Профил на Nazlim S
  Nazlim S
  Рейтинг: 352 Неутрално

  До коментар [#36] от "Добрин Велков": Варицела

  Chicken pox

  A highly contagious viral infection causing an itchy, blister-like rash on the skin.
  Learn more at https://g.co/kgs/NMW3gm

 46. 46 Профил на ь
  ь
  Рейтинг: 1145 Неутрално

  [quote#44:"fallada"]В Африка има ужасен глад. В Европа се изхвърлят хиляди тонове храна. [/quote]
  Ако им дават тази храна ... освен да се развъдят повече, за друго не се сещам... после пак няма да им стига, ама тълпата на границите вече ще е в пъти по- голяма

  простотията ходи по хората, затова обичам животните ...Цъкам само "+" ... но не на всеки!
 47. 47 Профил на Танас
  Танас
  Рейтинг: 1071 Неутрално

  [quote#37:"mushashi"]А престанете с тези теории на конспирацията.[/quote]

  Никаква теория на конспирацията не са а са безспорни факти а аз чисто и просто си разсъждавам или нямам право на това ?
  Тези политически субекти са създадени за да предизвикват метежи срещу Държавата като в някои случаи преминават в Паравоенни формирования което до сега няма санкции по смисълът на НК от Държавните институции упълномощени за това а точно обратното е. Подкрепят ги.
  Това е ходене по ръбът на бръснач и Гражданска война.
  Пламне ли огънят и баш Пожарникарят няма да може да го угаси.
  Къде е онази русата МВР генералка дето се води шеф на Агенцията по Бежанците ?
  Да си подава ОСТАВКАта ВЕДНАГА !
  Шефът на ДАНС - ОСТАВКА !

  "Светът няма да бъде разрушен от тези, дето вършат зло, а от тези, дето ги наблюдават без да направят нещо по въпроса" Алберт Айнщайн.
 48. 48 Профил на cisco
  cisco
  Рейтинг: 237 Неутрално

  До коментар [#44] от "fallada":
  Ако афганците избягат у нас от талибаните, то кой ще воюва с тях? Или от ИС, ти ли ще ходиш да воюваш на тяхно място?
  Дай ние да мрем по маймунските земи и да храним дезертьори а?
  Или пък африканците, гладни били - бягали!!!! За да се нахраниш трябва да сееш, не да бягаш!

  https://chitanka.info/text/8364-sblysykyt-na-tsivilizatsiite-i-preobrazu
 49. 49 Профил на султана глаушева
  султана глаушева
  Рейтинг: 352 Неутрално

  До коментар [#42] от "proudbulgarian":
  Правиш това, което можеш да направиш. А да става каквото ще,нали така? За максимума от минимум фасон това ни е останало!

  Мърфи е оптимист!
 50. 50 Профил на Танас
  Танас
  Рейтинг: 1071 Неутрално

  [quote#39:"Добрин Велков"]Този път НЕ. В пост 35 открехвам пердето...[/quote]

  Доба верно този път не е това.
  В прав текст :
  НяКой иска да управлява чрез Военно положение както в съседна Турция само, че ще се опари много здраво.

  "Светът няма да бъде разрушен от тези, дето вършат зло, а от тези, дето ги наблюдават без да направят нещо по въпроса" Алберт Айнщайн.
 51. 51 Профил на 1Sion1
  1Sion1
  Рейтинг: 753 Весело

  До коментар [#9] от "stupid_american":

  Ъхъ!Путин явно е напазарувал и ВВС , ко питаме теб.Дали е хванал намаленията днес?!

  Живота е това, което се случва, докато ние правим планове за бъдещето
 52. 52 Профил на 1Sion1
  1Sion1
  Рейтинг: 753 Неутрално

  До коментар [#30] от "eti":

  13 000 са.Грешно съм запомнил.И си ги дръжте в Турция.Близки сте по манталитет и начин на живот.Анадол е точното място .

  Живота е това, което се случва, докато ние правим планове за бъдещето
 53. 53 Профил на Бай Благой
  Бай Благой
  Рейтинг: 729 Неутрално

  Дайте на хората възможност да се изкъпят! И аз ще издивея, ако един месец нямам възможност да се изкъпя!

 54. 54 Профил на tourlache
  tourlache
  Рейтинг: 524 Неутрално

  До коментар [#38] от "VR|46":

  Като си говорим за пъзели, все отнякъде трябва да го започнем.
  На 18.09.2015 год. Главният прокурор на Републиката се среща с турския президент Ердоган.
  Заглавие на Капитал, декември, 23, 2015 - В брутална демонстрация на власт сегашният председател на ДПС беше публично линчуван.
  Следва ДОСТ - достатъчна доза перипетии из съдилищата и регистрирана точно на време като за президентски избори, малко преди да се изкарат жертвеници. Междувременно Дейвид, три папи галили-недогалили, енд дъ ласт уан включително, по една щипка Орбан, шепа Гюленисти, върнати в Турция без съд и присъда. Следват, без претенции за хронология, 160 млн. за ... така и не разбрахме за какво, от ЕС. Избори, оставка по никое време, безкръвно сдаване на властта, кръв в бежанските лагери.
  А пропускам толкова много от събитията.
  Тази еквилибристика създава трудности дори и на моя неосведомен мозък. Какъв е пъзелът, за Бога!

  11.03.2015 год., изказване на Премиера от трибуната на Парламента: "За КТБ ще я спасим, пари са, ще ги наваксаме. Етническият мир... Не ги провокирайте".
 55. 55 Профил на Велков
  Велков
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  До коментар [#53] от "Бай Благой":


  [quote#53:"Бай Благой"]Дайте на хората възможност да се изкъпят![/quote]
  Ти смяташ, че не могат да се изкъпят ли?

 56. 56 Профил на musashii
  musashii
  Рейтинг: 810 Неутрално

  [quote#47:"Танас"]Никаква теория на конспирацията не са а са безспорни факти а аз чисто и просто си разсъждавам или нямам право на това ? [/quote]
  Искаш да кажеш,че някой нарочно е подбудил бежанците да се бунтуват,за да може да се прикрият далаверите с КТБ,Белене и другите подобни ли?Ако не си разбрал тези неща няма нужда да се отклонява вниманието от тях-така или иначе никой не се занимава с това.Както никой не се занимаваше с милиона,който е получил Доган като консултант по хидрология.Не отричам,че кадри на ДС си въртят мръсните далавери по изброените от теб случаи.Но нямат нищо общо с бежанската криза,за която е виновна основно Меркел,която ги приютява и им дава социални помощи.Ако не ги приемаше и им отказваше помощи надали щеше да има такъв голям наплив.

 57. 57 Профил на 1Sion1
  1Sion1
  Рейтинг: 753 Неутрално

  До коментар [#55] от "Добрин Велков":

  Може да не знаят как..Все пак в Афганистан надали баните са широко разпространени.Редно е да им изкопаят кладенец и да оставят кофи в близост.

  Живота е това, което се случва, докато ние правим планове за бъдещето
 58. 58 Профил на Велков
  Велков
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  До коментар [#57] от "1Sion1":

  Абе, оказа се, че и водните оръдия ги устройват. Видимо са доволни, щом мирясаха...

 59. 59 Профил на step_by
  step_by
  Рейтинг: 557 Неутрално

  Те - бежанците вършат онова , за което други не могат и да си помислят ! Не забравяйте , че те идват от размирни зони , където все още се води война , така че събитията предстоят. Отмина времето , когато с мирни протести и гладни стачки се постигаше резултат . Така го искат управляващите и ще го получат, защото се правят на глухи .
  Ами .... , " като не щеш мира , на ти секира " - казва народа ......

  .... never say never ..... !
 60. 60 Профил на 1Sion1
  1Sion1
  Рейтинг: 753 Весело

  До коментар [#58] от "Добрин Велков":

  Поне вече има отговор на въпроса „Какво прави мигрантите щастливи”?

  Живота е това, което се случва, докато ние правим планове за бъдещето
 61. 61 Профил на cisco
  cisco
  Рейтинг: 237 Весело

  [quote#57:"1Sion1"]Все пак в Афганистан надали баните са широко разпространени[/quote]
  Не пиши такива неща че ще те арестуват!
  Нали цяла рота теляци им пратихме!
  Не поставяй под съмнение контингента ни, не подкопавай вярата в армията ни.

  https://chitanka.info/text/8364-sblysykyt-na-tsivilizatsiite-i-preobrazu
 62. 62 Профил на джендър NATO generals
  джендър NATO generals
  Рейтинг: 1042 Весело

  Как се стигна до сблъсъците в Харманли-Бойко слуша ту Меркел, ту Ердоган, ту БХК и Козяк, пък нас все кучета ни яли! Така се стигна до приема на толко много пришълци! А първопричината тез авганци да са тук, а не по родните си места, се казва САЩ и агресивната им политика-на всяка манджа-меродия-във всяка държава американски ракети и бомби и износ на демокрадция и корупция

  Само от 2009 - 2012-та са "инвестирани" 8 милиарда евро във ВЕИ тролово производство на ток
 63. 63 Профил на Nazlim S
  Nazlim S
  Рейтинг: 352 Весело

  До коментар [#61] от "cisco": С арабите на война ходил ли си. Все едно да идеш на баня и да ти изядат сапуна.

 64. 64 Профил на Велков
  Велков
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  До коментар [#63] от "Nazlim S":


  [quote#63:"Nazlim S"]С арабите на война ходил ли си.[/quote]
  Не знаех, че авганите са араби...

 65. 65 Профил на Nazlim S
  Nazlim S
  Рейтинг: 352 Любопитно

  До коментар [#53] от "Бай Благой": Особено, ако не намериш някой с който да си бъбриш.

 66. 66 Профил на Nazlim S
  Nazlim S
  Рейтинг: 352 Неутрално

  До коментар [#64] от "Добрин Велков": Не го казах в него смисъл. Проследи хронологията. Не че е грях да си арабин, но имаме и араби наоколо. Те се знаят кои са. Че намекнах с тях да не се захване някой на сериозно.

 67. 67 Профил на cisco
  cisco
  Рейтинг: 237 Неутрално

  Гледайте какво ги чака тези като стигнат по на запад:
  http://www.liveleak.com/view?i=cdf_1480094960

  И вместо да ни благодарят и да ни се кланят те по полицията камъни хвърлят!!!!!! Така е, казано е, няма ненаказано добро!

  https://chitanka.info/text/8364-sblysykyt-na-tsivilizatsiite-i-preobrazu
 68. 68 Профил на nero__
  nero__
  Рейтинг: 510 Неутрално

  До коментар [#28] от "nemeria":

  100 работещи, от които 3ма - лекари.

 69. 69 Профил на nemeria
  nemeria
  Рейтинг: 649 Неутрално

  До коментар [#68] от "nero__":

  Пак не се връзва - в статията е посочено, че има само един общопрактикуващ лекар.

 70. 70 Профил на EP
  EP
  Рейтинг: 466 Неутрално

  [quote#35:"Добрин Велков"]бунта е организиран от афганистанец, върнат ни от Германия, лежал там за подобни действия. [/quote]

  В Германия правят абсолютно същите простотии като тази в Харманли. Полицаите там също не могат да се оправят.

  There are no coincidences, Delia... only the illusion of coincidence.
 71. 71 Профил на гошо
  гошо
  Рейтинг: 575 Неутрално

  До коментар [#9] от "stupid_american":

  дойче веле бе

  гошо
 72. 72 Профил на lechevalier
  lechevalier
  Рейтинг: 475 Неутрално

  Каква е истинската причина за тези проблеми? Само една: патологичната ксенофобия на българите. Страх ги било от зарази. Какви зарази? Кой се е заразил? Пак някой с основно образование е решил, че има такава опасност и бъзливото министерството затваря центъра, не защото има основание, а от популизъм. И после все така. Аман вече от власт на неуките!

 73. 73 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7996 Неутрално

  Полицаите, които показаха , бяха много уплашени.Казаха, че афганистанците гледали страшно, като хора, готови да убиват.

 74. 74 Профил на slan777
  slan777
  Рейтинг: 524 Неутрално

  Талибаните изпращат уж "бежанци", да всяват страх пред великият Аллах. С бомби, баща ми казва да не посещавамн масово посещаеми мероприятия, да не пострадам в Германия. Бомба може да се скрие в раница, изпратилият на небето неверници се радва на 300 девици, дарени му от Аллах.

  Es muß Geld fließen!
 75. 75 Профил на cisco
  cisco
  Рейтинг: 237 Неутрално

  [quote#72:"lechevalier"]Каква е истинската причина за тези проблеми? Само една: патологичната ксенофобия на българите[/quote]
  Голямо откритие, няма що.
  Ако не бяхме такива ксенофоби отдавна да сме потурчени.Както виждаш и днес опитите да ни позападнячат или мултикултурализират не носят никакъв успех, напротив.
  Хубаво е да се разяснява тази ни характеристика на мигрантите , че да си коригират маршрутите и да не бъдат бити.

  https://chitanka.info/text/8364-sblysykyt-na-tsivilizatsiite-i-preobrazu
 76. 76 Профил на optimu_s
  optimu_s
  Рейтинг: 574 Неутрално

  До коментар [#53] от "Бай Благой":

  ми да им дадат, ама нещо не искали. Сапуна бил хлъзгава, водата мокра.

 77. 77 Профил на optimu_s
  optimu_s
  Рейтинг: 574 Неутрално

  До коментар [#72] от "lechevalier":

  пази Боже и от такива като теб!

 78. 78 Профил на joyrea
  joyrea
  Рейтинг: 237 Неутрално

  Дневник, пише се "гИнекологични" и "периодИчно"

 79. 79 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 769 Неутрално

  [quote#72:"lechevalier"]Страх ги било от зарази. Какви зарази? Кой се е заразил?[/quote]
  Проблем има (разни красти, дерматит, и не знам още какви болести нетипични за региона ни. Местните хора са обезпокоени, защото реакцията на МЗ не е адекватна - пари няма -явно от пристигналите средства от ЕК половината някъде потъват.
  От друга страна разни патрЕотари идват, и насъскват местните хора, да не говорим за постоянното присъствие на "Българите - юнаци" от фен агитките на Елена Ваташка. ДАНС продължават ли да си чоплят носовете, вместо да видят кой им плаща на тези млади безделници?

 80. 80 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 769 Неутрално

  За мен странно е, че мигрантите ползват телефони, които май нямат местни абонаментни планове - т.е. в чужбина някой продължава да им плаща таксите. Може и да съм лаик, но ми е странно, защото ако позакъснея с плащането с 1 седмица СМС започват да валят.

 81. 81 Профил на cisco
  cisco
  Рейтинг: 237 Неутрално

  [quote#79:"historama"]ДАНС продължават ли да си чоплят носовете, вместо да видят кой им плаща на тези млади безделници? [/quote]
  И за какво да проверяват? ДАНС няма право да се бърка в касите на партиите ,а и да агитираш местните за или срешу нещо , както и да плащаш за организиране на митинги не само че не е забранено , но си е и основната дейност на партиите.

  https://chitanka.info/text/8364-sblysykyt-na-tsivilizatsiite-i-preobrazu
 82. 82 Профил на Алф
  Алф
  Рейтинг: 1264 Неутрално

  Оставени са да живеят като животни. Ясно, че няма средства, но със сигурност и организацията си е казала своето. Затворрили са ги за да успокоят хората, вероятно без да се изясни всичко.

  Резултат - съпротива и за съжаление ексцеси. Кой знае какви са били слуховете вътре. А сега за съжаление трябва да ги "успокояваме". Подозирам, че усещането им за сигурност, а и това на българските граждани около тях, само ще пострада.

  Все по-лошо...

  Ако още ме помниш, значи си от последното поколение, което си играеше на двора.
 83. 83 Профил на lechevalier
  lechevalier
  Рейтинг: 475 Неутрално

  До коментар [#77] от "optimu_s":

  Ти явно си от страхуващите се от зарази. Твърде късно! Вече си се заразил доста стабилно с труднолечими болести на разума.

 84. 84 Профил на lechevalier
  lechevalier
  Рейтинг: 475 Неутрално

  До коментар [#79] от "historama":

  Къде ги тези красти, дерматити и екзотични чуми, за които намекваш? Министерството каза, че такива няма. Е, вярно ти сигурно си прегледал лично поне половината от настанените в центъра и си по-добре усведомен.

 85. 85 Профил на bobhunter
  bobhunter
  Рейтинг: 964 Неутрално

  Македонците успяха да не допуснат нито един "бежанец" на собствената си територия, въпреки струпаните десетки хиляди на границата им с Гърция. Ако афганистанците бяха спрени на границата, ако бяха организирани в ежедневен социализиращ, трудов процес, нямаше да се има въобще лагери и/ или да се създават условия за агресия. Ердогановци и ислямисти могат да си говорят каквото си искат, да заплашват и действително да проявяват агресия към нас, ако ние сме си на мястото няма страшно. А нашата задача, задачата на въоръжените сили на България- полиция и армия, на първо място е, да пазят неприкосновени границите на България: с водни оръдия ли ще ги отблъскват, ако идват на тълпи невъоръжени или с истински оръдия, самолети и хеликоптери ще ни охраняват, ДЛЪЖНИ СА ДЕ НЕ ДОПУСНАТ НИТО ЕДИН ДА ПРЕСЕЧЕ НЕЛЕГАЛНО ГРАНИЦАТА НА РОДИНАТА НИ!!!

 86. 86 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 3210 Неутрално

  ами в началото беше словото (за лошия Садам ) и словото беше у бога (решил да разнася демокрация) , после бяха маковите полета и талибаните в Афганистан ( където бога са демокрацията създаде ) , после притчата за лошия Асад който не бил съгласен обучени (от същия бог ) главорези да колят народа му , после ...... и така се стигна до Харманли .

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 87. 87 Профил на sadparrot
  sadparrot
  Рейтинг: 524 Неутрално

  Няколко коментара и от мен:
  1. Решението да затворят мигрантите в центъра на база на опасения на хората, че можело да са заразни, е безумно! Сигурно има поне 5 други по-смислени причини да се направи това.
  2. Решението да се затворят мигрантите в центъра не е било изкомуникирано правилно с тях. В този случай, реакцията е повече от очаквана. Някой или е много прост, или тези бунтове са били очаквани и планирани.
  3. Властите са имали информация за организатора на бунта - защо тогава не са го екстрадирали веднага, а са го оставили да си вее байряка? Да не би някой да има някаква полза от тези събития?
  4. Един лекар е достатъчен за 3000 души, живеещи в хубави непренаселени жилища, контактуващи само със подобни на тях. Един лекар НЕ Е ДОСТАТЪЧЕН за 3000 души, натъпкани на едно място и в мизерни условия.
  5. Така и не разбрах, в статията пише първо за 100 служителя, после за 3?
  6. Всички, които са нарушили законите на страната, която ги е подслонила (независимо с какви условия на живот), трябва да бъдат наказани/екстрадирани!

 88. 88 Профил на sadparrot
  sadparrot
  Рейтинг: 524 Неутрално

  За мен изводът от последните събития е, че или отговорните са изключително некомпетентни, или ситуацията е създадена нарочно, за да се извлекат някакви ползи. И в двата случая е зле

 89. 89 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 769 Неутрално

  [quote#84:"lechevalier"]Къде ги тези красти, дерматити и екзотични чуми, за които намекваш?[/quote]
  аз прочетох статията. Между другото нито "дерматит", нито "краста" са екзотични "чуми"

  [quote#84:"lechevalier"]усведомен.[/quote]
  Правилно е "Осведомен".

 90. 90 Профил на Арон
  Арон
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  Бежанците. Те са виновни, че пенсията е стотина-двеста кинта, а другите, дето работят, им авикат подигравателно "работещи бедни". Не могат даже месеца да изкарат и за да не главуват семейтвата, теглят борч след борч от фирми за бързи кредити. И..бавно потъват в отчаяние и мизерив. Че ни е срам в каква държава живеем. Че Терминал2 отбеляза над 2 милиона "мигранти". Ама български. Прокудени от собствената си държава, заради хала, на който са подложени.
  И утре, когато върхушката, този път единодушна, по изключение, натовари на самолетите 500-600 афганистанци, набута в затвора още толкова и прекара през сръбската граница останалите няколко хиляди, ще станем една прекрасна държава, чудесно място за живеене, Швейцария на Балканите, Сингапур на Ориента и фактор на стабилност по всички земни кълбета.
  Ех, Българийо...
  Йерихонските тръби свирят сбор. Избори идат.

 91. 91 Профил на 3.14
  3.14
  Рейтинг: 540 Неутрално

  Как се стигна до това положение?
  Поставянето на въпроса е признание за провал на българската страна в справянето с проблема с мигрантите.
  Стигна се до това логично - вместо да си затворим границите и да ги пазим, назначихме посрещачи на свободно влизащите нашественици. Това било невъзможно, казват управниците ни. Но за други страни-тези от четворката, Германия, Австрия и дори Македония, е напълно възможно!
  Втората част е как ги посрещаме. Дали ги задължаваме да спазват законите и реда? Сигурно не!
  Третата част е: имаме ли законодателство за ситуацията? Адекватно ли е? Отговорът е: и да имаме, не е адекватно.
  Ако имаше, всеки нарушил закона имигрант, щеше да е санкциониран незабавно и като минимум, екстрадиран без отлагане!
  Ама това не е възможно! Защото нашите административни и правоохранитени органи гледат на мигрантите като на дойни крави! Които пряко и косвено им носят доходи, макар и нерегламентирани. Но няма кой да ги наказва тях! Но спрямо самодейци като Перата и Динко действат твърдо - как смеят да се бъркат в бизнеса?

  21 ВЕК - ВЕК НА ПРОСВЕТЕНО ВАРВАРСТВО!
 92. 92 Профил на aeiou
  aeiou
  Рейтинг: 466 Неутрално

  Става ясно, че банда некадърници са се събрали да управляват агенцията за бежанците и страната ни. Добре е да си отговорят на въпроса - каква е тази мистериозна сила, която кара мивки, тоалетни и чаршафи да изчезват? Дали няма някаква културна особеност и страх от затворената вода?? И как така всички сме приели, че тази сила е вездесъща и сме подчинени на нея, т.е. нищо неможе да се направи? Слагаме някакви хора да обитават разграден двор, а после викаме защо ни се разхождат под носа?
  Много скоро ще ви питат и от ЕС и даже ще пратят хора, които да влезат в лагера и да разберат какви са проблемите там?

  Който първи прекрачи границата, губи.
 93. 93 Профил на Deaddark
  Deaddark
  Рейтинг: 3137 Неутрално

  До коментар [#17] от "aralambi":

  Колега, нали много имигранти твърдяха че са лекари? Други че са юристи, инженери, техници и т.н. - така ли не направиха нещо за лагера, а остана една кочина - примерно да направят един ремонт, да поизчистят и т.н. То някои студентски общежития са в плачевно състояние, ала доста от студентите са си стегнали стаичката с малко материали и малко повечко труд. Ще живееш в лагер, в една стая и няма да си я преметеш, да си сковеш едно шкафче - ако трябва и с дъски от боклука.

 94. 94 Профил на antonio_vivaldi
  antonio_vivaldi
  Рейтинг: 2100 Неутрално

  Най- после обективно посочване на фактите, от които се вижда че причината за бунтовете са тотално неадекватната реакция на правителството начело с тъпоъгълника Борисов и прислужника му Москов в желанието си страхливо да угодят на патрЕотите, предприемайки въпросните нефелни решения за карантина и забрана за ползване на телефоните.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK