Главният архитект на София е против спирането на строителството в "Младост"

Здравко Здравков - главен архитект на София

© Велко Ангелов

Здравко Здравков - главен архитект на СофияГлавният архитект на София Здравко Здравков смята, че подходът да се спре строителството в район "Младост" е много неправилен, а трябва да се разглежда всеки конкретен случай, като се търси възможност за решение на проблема.


"Защото има достатъчно свободни общински терени, където би могло да се разработи подробен устройствен план на терени, които са общинска собственост и да се намери възможност тези проблемни имоти да бъдат обезщетени с общински терен", обясни Здравков пред БНТ.


Той е против замразяването на каквато и да е строителна дейност в "Младост", защото така не може да се направи една детска градина или дори улично осветление. "Това не означава, че инвестициите, които трябва да направи общината в този район и тя ги прави, ще бъдат замразени. Спекулирането с думата мораториум е изключително опасно", допълни главният архитект на София. Според него трябва да се потърси формата на диалога, а хората искали да строят и неща като барбекю, спортни и детски площадки, което при мораториум е невъзможно.
"Аз получавам сигнали ежедневно - миналата седмица например, дойде сигнал, че се строи върху тръби на "Топлофикация". Направихме проверка и установихме, че тръбите не работят. Аз реагирам за всеки един случай изключително бързо и не съм оставил случай, който да не е проверен", каза архитект Здравко Здравков.


Няколко протеста в квартала и пред Столичната община организираха граждани срещу застрояването в "Младост".

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK