Васил Цолов, кмет на район "Оборище": Фасадите на сградите трябва да станат общинска собственост

Васил Цолов. кмет на район "Оборище"

© Георги Кожухаров

Васил Цолов. кмет на район "Оборище"Васил Цолов е кмет на столичния район "Оборище" от октомври 2015 г., издигнат e от Реформаторския блок. Завършил е висшето си образование в България, след което специализира в САЩ, в Университета на Сейнт Пол, щата Минесота. От 1997 г. до заемането на кметското място е в частния бизнес.


В район "Оборище" има много старинни сгради, много от тях с рушащи се фасади. По какъв начин планирате да се справите с този проблем?


- Това е въпрос, който засяга почти целия център на София. Има няколко проблема. Единият е, че хората, които живеят в стари сгради, понякога са във финансово положение, което не им позволява да ги поддържат. Има собственици, които не живеят в България, или пък има прекалено много наследници. Ние търсим контакт с всеки един от тях, опитваме се да намерим правилен подход да ги инициираме да започнат тяхната поддръжка. Търсим контакт с тях, това е изключително важен въпрос, който трябва да се реши.Друг проблем е, че клошари или както се актуални в момента - мигранти, използват възможността за кратко време да пребивават в тези сгради и след тях остава общо взето погром.
Имате идея фасадите на сградите да станат общинска собственост?


- Да, като казвам фасадите имам предвид единствено и само хоросановата мазилка и боята. В повечето европейски столици това е механизмът, по който се решава обликът на централната част. Ако обликът на сградите от централната част е запазен, то най-добрият начин той да изпъкне е чрез неговата архитектурна даденост. Тези закони важат за големите столици, за големите градове, където финансирането е по-голямо.


Как планирате да се осъществи тази идея законово и финансово?


- Това е законопроект, който първо трябва да бъде разгледан и приет от Народното Събрание. Въпреки че при нас вече има нещо подобно, което е залегнало в наредбите. В смисъл, че който не си поддържа фасадата, подлежи на глоба, а общината може да възстанови фасадата за своя сметка и след това да си върне парите чрез собственика. Но това е една много дълга процедура, която отнема доста време. Нека говорим реално - това няма как да се случи. Столицата трябва да има един доста голям бюджет, за да може това нещо да се случва. Всичките инфраструктурни проекти са в зависимост от бюджета.


Какво се случва с "Къщата с ягодите"?


- Тя има много, много дълга история. В крайна сметка в последните години няколко пъти беше препродавана, но това, което съм наследил като информация и съм се запознал горе-долу с нещата, към този момент къщата е архитектурна забележителност.


В процеса на експлоатацията й е направен един ремонт, който според мен е безумен. На последния етаж от сградата на практика са изградили бетонова плоча, уж за да заздравят конструкцията. Това е последната плоча преди покрива. Тя допълнително е натоварила конструкцията на сградата и е започнала да се случва деформация. Към този момент собственикът би трябвало да предприеме мерки, за да я възстанови в облика, в който е била. Такива са изискванията.


Ако все пак общината се опита да възстановява старинните сгради за своя сметка, смятате ли, че е възможно част от средствата за улиците и тротоарите да се преразпределят за такива ремонти?


- Това е почти невъзможно. Парите за ремонтите и поддържането на инфраструктурата са от едно перо на бюджета, а за сградите - от съвсем друго. Освен това ако са и паметник на културата, е трето перо.


В Закона за управление на етажната собственост се урежда частично въпросът с неизпълнението на предписание за ремонт на сградата, но това не е пълно решение. За да може да се реагира по- адекватно, ще трябва да се пипнат и законите.


Ако общинските средства за това не достигат, защо не се търси финансиране например чрез еврофондове?


- 99,5% от тези сгради са частна собственост. Мислите ли, че не се търсят варианти и не се пише на собствениците за това да си поддържат имотите? Малко са хората с такива възможности.


На няколко пъти жители на общината протестираха срещу предстоящи строежи. Например срещу строежа на жилищна сграда с магазини и подземен паркинг на улици "Буная" и "Русалка". Според протестиралите парцелът би трябвало да има статут на зелена площ...


- Според мен някой заблуждава съгражданите ми недопустимо. Няма такова нещо, аз дори го показах на съгражданите ми, които живеят в този район. Там винаги е било отредено за жилищно строителство. Мястото, което всъщност заема сградата, т.е. жилищният блок, към него има придадена зелена площ. А самото място, където в момента се строи сграда с подземни паркинги, винаги е било за жилищно строителство. Там навремето е имало къщи, собствениците на които са били обезщетени след събарянето им. След това е изграден трафопост, в който през 90-те се помещаваше едно култово за района заведение. След това собственици го продали на инвеститор, който кандидатства с проект.


Публичните обсъждания са проблем, често жителите не разбират за тях. По какъв начин община "Оборище" известява гражданите за тях?


- Аз съм интерактивен, т.е. аз ползвам всички възможности на мрежата, които се предлагат като интерактивни комуникации. Освен тези методи ние разлепваме и съобщения в района на хората. Също така съобщаваме на председателите на етажната собственост, с които имаме контакти, ако някъде в техния район ще се строи нещо или ще се извършва някаква промяна в инфраструктурата. Нямаме проблеми с "контактването" на хората, поне аз смятам така. Освен това на сайта на район "Оборище" винаги има такава информация.


Успявате ли да ограничите инвеститорските намерения?


- Разбира се, те първо представят пред нас инвеститорските си проекти. Те трябва да спазват съответната норма на допустимост, иначе няма как да получат от нас каквото и да било разрешение за строеж или нещо друго.


Може ли в близкото бъдеще да видим особено високо строителство в района?


- Не, по никакъв начин. Ако погледнете, цялото високо строителство е в покрайнините на района, т.е. около булевард "Ситняково", където зоната го позволява. Тук в централната част това няма да го видите, защото е ограничено от закона.


Според променения Закон за устройството и застрояването на Столичната община изграждането на подземни гаражи в междублоковите пространства е възможно единствено ако върху тях се създадат зелени площи. (подобно на чл. 22 от действащия ЗУТ) Това по какъв начин ще повлияе на района, в който местата за паркиране и детските площадки са проблем?


- Изграждане на гаражи и зелени площи е една добра идея. За съжаление в такъв нюанс ако коментираме, върху тези зелени площи никога няма да има детски площадки. Трябва да се мисли къде ще се направи, защото центърът на София е достатъчно застроен. Има нужда от паркинги, но трябва да се намери нещо по-конвенционално. Например високо етажни паркинги и колони, например.

Коментари (57)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 2. 2 Профил на За да останат ХОРА в България.
  За да останат ХОРА в България.
  Рейтинг: 688 Неутрално

  Щял да национализира фасадите на сградите ? Ами те са си частна собственост - дали на 20 съкооператори, или на 3 ма скандални наследници - частна собственост.

  Като не го поддържат - се прави принудително саниране, обновяване - и сметката отива при собствениците..

  Както е по нормалния свят. Като не поддържаш - плащаш !

 3. 3 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4788 Неутрално

  До коментар [#2] от "ОГРАДА с Турция - ВЕДНАГА!":

  много е просто да се направи лесно и евтино но много са мераклиите за ЧУЖДАТА СОБСТВЕНОСТ. Гарантирано от мутромилиционерите !!! Част от имотната мафия е точно в общинските служби.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 4. 4 Профил на ironhorse
  ironhorse
  Рейтинг: 837 Неутрално

  Поредният идиот от РБ.

  Бойко Борисов и ГЕРБ са еманацията на корупцията и мафията в държавата.
 5. 5 Профил на forum_terrorist
  forum_terrorist
  Рейтинг: 531 Неутрално

  До коментар [#2] от "ОГРАДА с Турция - ВЕДНАГА!":

  Предполагам, че и от Цолов зависи да въведе въпросния метод с принудителното плащане?

  You can fool some people sometimes, But you can't fool all the people all the time!
 6. 6 Профил на today
  today
  Рейтинг: 1013 Неутрално

  Те такава дивотия не вярвах някой да изръси. От какъв зор общината ще плаща ремонтите на фасадите на разни баровци по центъра, щото, видите ли, можело да не са в добро финансово положение???

  Борбата с корупцията в България е като риболова по Discovery. Хващат ги, показват ги, и ги пускат!
 7. 7 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 3155 Неутрално

  Имате идея фасадите на сградите да станат общинска собственост?Ако няма друг начин,ама най вероятно ще се вдигне данъка,пък ако няма пълноценен контрол на похарчените пари от общината,ще има едно чакане на едни квартали за сметка на други.

 8. 8 Профил на Lemmy
  Lemmy
  Рейтинг: 1703 Весело

  Освен оранжевото пуловерче и турскосините очила какво още екзотично може да предложи г-н кмета? Например фототапети с оригиналния вид, инсталирани пред фасадите с подходяща сезонна декорация?

 9. 9 Профил на hahohehi
  hahohehi
  Рейтинг: 246 Неутрално

  Това е добра идея - има само един проблем - финансирането и поддръжката им...

 10. 10 Профил на хм
  хм
  Рейтинг: 1163 Неутрално

  общината не може да се справи с елементарните си задължения, но се емва смело за съмнителни по ефикасност начинания.

 11. 11 Профил на Пипера е много лют
  Пипера е много лют
  Рейтинг: 688 Неутрално

  Целта не е поддръжка на фасадите, а правото на реклама върху тях, което сега много боде очите на общинарите.

  седеньето го зголемува задникот
 12. 12 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2499 Неутрално

  До коментар [#3] от "КМЕТ В СЯНКА":

  Насилственото саниране на фасадата и принуждаване на частният собственик да плати това саниране,не е ли заграбване на частна собственост,(в случая пари)?

 13. 13 Профил на ironhorse
  ironhorse
  Рейтинг: 837 Неутрално

  До коментар [#12] от "deaf":

  И кой те насилва да си санираш фасадата ?!
  И колко пари ти искат ?!

  Е, еее това от БСП лице не ви остана от толкова лъжи.
  Лъжа, лице затрива, и става г@з

  Бойко Борисов и ГЕРБ са еманацията на корупцията и мафията в държавата.
 14. 14 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2499 Неутрално

  До коментар [#13] от "ironhorse":

  Въпросът ми е към колегата от пост №2,който предлага насилственото саниране,което впрочем се прилагало и на Запад. Ако нещо си недоволен - се обърни към него,а не към мен. Аз само коментирах.
  Сбърках го пост №2 с №3 на "КМЕТ В СЯНКА".

 15. 15 Профил на ironhorse
  ironhorse
  Рейтинг: 837 Неутрално

  До коментар [#14] от "deaf":

  А ми тогава ...
  ИЗВИНЯВАЙ !

  Бойко Борисов и ГЕРБ са еманацията на корупцията и мафията в държавата.
 16. 16 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2499 Неутрално

  До коментар [#15] от "ironhorse":

  Нема проблем!

 17. 17 Профил на PavelCZ
  PavelCZ
  Рейтинг: 1730 Неутрално

  Не съм чувал някъде да национализират само фасада.
  В Чехия положението е следното : градовете са разделени на зони и може една от тях да е "Резерват с паметници на архитектурата"- обикновено в старите центрове. Аз живея точно в такава зона. Там сградите се разделят на сграда-паметник, фасада-паметник и сгради без специално значение.

  В сградата-паметник има ценни интериори или конструкционни решения и там не можеш пирон да забиеш, без мъдрото ръководство на отделението по паметниците. Ад е за частните собственици, защото помощта от държавата за поддръжка е малка, а спазването на оригинални технологии, понякога от средновековието, реставрация на стенописи и мозайки и позлата е безумно скъпо.

  Сградата с фасада-паметник (като тази, в която живея - строена е 1912) - гореописаното се отнася само за защитената фасада - при нас е една откъм площада. В интериора и на останалите фасади - при нас е откъм двора - си прави каквото искаш. Не може да надстрояваш. Така ние си оправихме покрива с улуците, мазето, канализацията, газовите инсталации и стълбищата. Сега събираме пари за фасадата откъм двора. Скъпата фасада откъм площада - един ден, като съберем пари - виждам го някъде към 2025 реално, ако е рекъл Господ.

  Сградите в резерватните зони на градовете, които нямат специален статут на паметници, могат и да се съборят. Изискването към новата сграда е да не е по-висока от съборената и да не е в остро противоречие със стила на града.

  Голямата хурка настава, ако целият район е паметник като едно цяло. В Чехия са мисля така 12 града или старите им центрове. там всички сгради са изцяло паметници и не може нищо да се прави без сума ти позволения.

  E PLVRIBVS VNVM
 18. 18 Профил на ali_ibn_isa
  ali_ibn_isa
  Рейтинг: 993 Неутрално

  [quote#12:"deaf"]Насилственото саниране на фасадата и принуждаване на частният собственик да плати това саниране[/quote]

  Много извратено мнение, колега.
  Ако утре тази фасада падне и убие някого/и такива случаи има!!/, кой ли ще е виновен?!
  Ако КАТ те накара да си смениш и разбира се платиш спирачките на колата, щото без тях си опасен, това като заграбване на чужда собственост ли го смяташ?!

 19. 19 Профил на ali_ibn_isa
  ali_ibn_isa
  Рейтинг: 993 Неутрално

  Въпросът, който се коментира в статията е много сериозен и е част от по-големия проблем за НЕподържаните общи части на кооперациите. Точно тази наследена от соца мърлявщина и БЕЗотговорност на собствениците е основната причина цели квартали да приличат на гета, да няма нормални ВиК инсталации, отопление, рушащи се покриви и препикани входове.
  И поредния олигофрен в общината тича в обратна посока.

 20. 20 Профил на Бегемот
  Бегемот
  Рейтинг: 426 Неутрално

  Соцът се възпроизвежда и размножава все по-успешно...трагедия.
  Все Държавата да оправя бакиите, иначе като стане дума за модерен апарат от правила и съдилища, почваме да дърдорим, че Радан е човекът на Драгалевци и прочие малоумщини.

  Ами ... това дъно не е като де не е заслужено.

 21. 21 Профил на ali_ibn_isa
  ali_ibn_isa
  Рейтинг: 993 Неутрално

  И ми е чудно, как може да има социално-слаби собственици на топ-сгради с топ-местонахождение в центъра на София?!
  Това е все едно аз да си купя чисто нов мерцедес, ама да не нямам пари да му сложа зимни гуми и общината да ми ги купува.
  ----
  Малоумниците не свършват!Все пак няма да се учудя ако зад това мнение не стои някакъв користен интерес на другаря от снимката.

 22. 22 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 2407 Неутрално

  "Например високо етажни паркинги и колони, например"???

  Oще един мечтател да строи блокове за коли, и то в община "Оборище". Такова нещо дори автоталибанската партия ГЕРБ се въздържа да предложи.

  В същото време кметът на Любляна Зоран Янкович се хвали, че в центъра на града му можеш да ходиш половин час в една посока, без да срещнеш автомобил...

  Забелязахте ли как инициативата "София - зелена столица" се изпари тихомълком? Още като прочетоха изискванията към кандидатите, присъстващите височайши лица в залата измърмориха по едно "Тфа ако го ънпрайме, гражданите че ни избесят!". "Неъ настроения за ткиа муерни европейски раоти!" и класическото "Ае, най-доуре ципни ън сфинкютю помийката и че я упраулеаш до Колеа, хъ-хъ-хъ!"

  За трети път правителството на промяната е изрисувано. ПП+ИТН+ДБ +БСП. Първите две два шанса бяха проиграни от политическите тролове от ИТН.
 23. 23 Профил на Nil satis nisi optimum
  Nil satis nisi optimum
  Рейтинг: 470 Неутрално

  "хората, които живеят в стари сгради, понякога са във финансово положение, което не им позволява да ги поддържат."!?

  В центъра на София? В Оборище?
  Местиш се в сграда, която можеш да поддържаш и са нямаш грижи...

  Не поставям нищо - нищо, над преценката на собствения си разум.
 24. 24 Профил на 2.5
  2.5
  Рейтинг: 2251 Неутрално

  "Ако погледнете, цялото високо строителство е в покрайнините на района, т.е. около булевард "Ситняково", където зоната го позволява. Тук в централната част това няма да го видите, защото е ограничено от закона.”

  Бившата фабрика на бр. Прошек и някои бизнес сгради в съседство, съобразени ли са с ограниченията в закона?

  I Want To Believe
 25. 25 Профил на gembirdkz
  gembirdkz
  Рейтинг: 480 Неутрално

  Браво на кмета,крайно време е хората да разберат че фасадите на сградите принадлежат на обществото а не на тях самите!!!
  Браво

 26. 26 Профил на gost22
  gost22
  Рейтинг: 1751 Любопитно

  [quote#7:"chicago514"]Имате идея фасадите на сградите да станат общинска собственост?Ако няма друг начин,ама най вероятно ще се вдигне данъка,[/quote]
  Тц, има начин и то класически, ама просто ни куца правораздавателната система и няма кой да събере глобата... Иначе е пълно малоумие, фасадата да е на общината, а вътрешната страна да е частна...

  "Историята служи на българите, да не си взема поука от нея." ...Фра Дяволо. Жалко, но все още е факт...
 27. 27 Профил на gost22
  gost22
  Рейтинг: 1751 Весело

  [quote#18:"ali_ibn_isa"]Ако КАТ те накара да си смениш и разбира се платиш спирачките на колата,[/quote]
  Точно КАТ не ме кара да си сменям спирачките на колата, щото няма как да ме накара по закон. Може да направи куп други неща, но точно това няма как да ме принуди да го направя. Вземи прочети малко законите (нищо че са калпави, все е нещо) и после пиши.

  "Историята служи на българите, да не си взема поука от нея." ...Фра Дяволо. Жалко, но все още е факт...
 28. 28 Профил на bcbg
  bcbg
  Рейтинг: 248 Неутрално

  До коментар [#18] от "ali_ibn_isa":

  Нищо не е извратено, напълно е прав и в повечето европейски страни е така. В Париж например, санирането на всяка фасада е задължително всеки 10 г. Но на практика, по скоро 15. Кметството си има инспектори, констатират ли че една фасада е мръсна - изпращат ти покана да започнеш ремонт до 6 месеца. Ако не започнеш, те извършват ремонта и ти изпращат сметката. Доста солена, почти двойно от нормалната. Не платиш ли, сградата се конфискува.

 29. 29 Профил на gost22
  gost22
  Рейтинг: 1751 Весело

  [quote#19:"ali_ibn_isa"]Точно тази наследена от соца мърлявщина и БЕЗотговорност на собствениците е основната причина цели квартали да приличат на гета,[/quote]
  Пак удари греда. Това е последица от сиромахомилството на властта, щото така печели избори, а и остават повече пари за далаверките след спечелените избори. Примерно, ако принудят собствениците да оправят фасадите, то това ще изисква пари от всички, а техния електорат е предимно по-беден, за да кълве на "ако ни изберете, ще намалим сметката за ток, ще ви вдигнем пенсията/социалните помоощи/ мин. заплата, ще ви дадем по европейски програми, ще направим достойни заплати... или там което е актуално и евтинко към момента"...

  "Историята служи на българите, да не си взема поука от нея." ...Фра Дяволо. Жалко, но все още е факт...
 30. 30 Профил на bcbg
  bcbg
  Рейтинг: 248 Неутрално

  Значи общината ако реши да боядиса кооперацията в розово например, собственика нищо няма да може да каже ?

 31. 32 Профил на роджър
  роджър
  Рейтинг: 845 Неутрално

  Как пък никой не прочете в статията, че въпросът е уреден и в момента
  "Въпреки че при нас вече има нещо подобно, което е залегнало в наредбите. В смисъл, че който не си поддържа фасадата, подлежи на глоба, а общината може да възстанови фасадата за своя сметка и след това да си върне парите чрез собственика."
  Значи умника-кмет предлага санирането пак да става с общински средства, но да не се търсят парите от собствениците ... от коя партия бил този кмет ???

  https://www.youtube.com/watch?v=7wBkJ8oIvRg
 32. 33 Профил на ali_ibn_isa
  ali_ibn_isa
  Рейтинг: 993 Неутрално

  До коментар [#28] от "bcbg":

  Май ме обърка с някой.
  Прочете ми мнението отново.

 33. 34 Профил на ali_ibn_isa
  ali_ibn_isa
  Рейтинг: 993 Неутрално

  До коментар [#27] от "gost22":

  Айде не се прави на интересен.
  Ако нямаш техн. преглед ТОЧНО КАТ ще те ти прасне един акт, после наказателно постановление, пък ти това дали ще го сметнеш за 'накарване' си е твоя работа.

 34. 35 Профил на Цайко
  Цайко
  Рейтинг: 950 Неутрално

  Ем то така се почва, едно по едно, първо фасадите, после по-навътре.

 35. 36 Профил на bcbg
  bcbg
  Рейтинг: 248 Неутрално

  До коментар [#33] от "ali_ibn_isa":

  Прав си, моя грешка, мислех че отговаряше на 2, не на 12

 36. 37 Профил на elevation04
  elevation04
  Рейтинг: 583 Весело

  Тротоарите в район Оборище нали са общинска собственост- същинска кочина са .... такива ще станат и фасадите ..

 37. 38 Профил на Petak
  Petak
  Рейтинг: 531 Неутрално

  С такива десни за какво дса ни леви.

 38. 39 Профил на gost22
  gost22
  Рейтинг: 1751 Неутрално

  [quote#34:"ali_ibn_isa"]Айде не се прави на интересен.
  Ако нямаш техн. преглед ТОЧНО КАТ ще те ти прасне един акт, [/quote]
  Именно де, може да ме спукат от актове и глоби, но не могат да ме принудят да дойдат и да ми сменят накладките и точно по същия начин трябва да работи закона за сградите и фасадите им. Сега схващаш ли колко е тъпо предложението, фасадата /накладките да са на държавна структура, а самата сграда /автомобила да е частен.

  "Историята служи на българите, да не си взема поука от нея." ...Фра Дяволо. Жалко, но все още е факт...
 39. 40 Профил на gost22
  gost22
  Рейтинг: 1751 Весело

  [quote#30:"bcbg"]Значи общината ако реши да боядиса кооперацията в розово например, собственика нищо няма да може да каже ? [/quote]
  Да, нищо, но пък може на следващите избори (а ако всички грабнат паветата може и предсрочно) да смени онези в общината с някои по-нормални... както винаги "дозата прави отровата".

  "Историята служи на българите, да не си взема поука от нея." ...Фра Дяволо. Жалко, но все още е факт...
 40. 41 Профил на znayko84
  znayko84
  Рейтинг: 530 Гневно

  Докато главния архитект, двама - трима районни архитекта и кметове не изхвърчат от някой по-височък прозорец няма да се оправи работата. Вместо да въведат единствения възможен метод - отчисление от дохода на собствениците, което отива в специална сметка открита в данъчното и съответно нормативно установен ремонт на общи части на съответен брой години, така както е в Унгария и Дания да речем, тоя дрънка глупости. Но то е лесно. Стари сгради не останаха, всичко се изсъбори, а на негово място вдигнаха чутовен кич.

 41. 42 Профил на vaskoangelov
  vaskoangelov
  Рейтинг: 217 Неутрално

  До коментар [#23] от "Nil satis nisi optimum":

  Лесно е да го кажеш, но в действителност е почти невъзможно.
  Говорим масово за по-възрастни хора, които са в залеза на живота си и няма как да бъдат просто 'преместени на по-евтинко' или каквото там мислиш, че може да стане. Дори когато има реална възможност за това, нежеланието им еза такава промяна е непоколебимо.

 42. 43 Профил на balka
  balka
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Боже и тоя малоумник сме си го избрали като всички останали малоумници

 43. 44 Профил на mooncho
  mooncho
  Рейтинг: 217 Неутрално

  Къ'ф е тоя тъпанар??
  От къде се пръкна това прасенце(миличко)??

 44. 45 Профил на 彼得。斯托亚诺夫
  彼得。斯托亚诺夫
  Рейтинг: 447 Неутрално

  този в прав текст казва, че няма да изпълнява закона и не може да си изпълнява вменените му функции!!! егати ненормалника (да не кажа доста по-силна дума!)

  -- 子曰:[人能弘道,非道弘人]卫灵公15:28
 45. 46 Профил на 彼得。斯托亚诺夫
  彼得。斯托亚诺夫
  Рейтинг: 447 Неутрално

  а очаква от нас (жителите на оборище) да изпълняваме закона и да си плащаме !!!

  -- 子曰:[人能弘道,非道弘人]卫灵公15:28
 46. 47 Профил на ungeheuer
  ungeheuer
  Рейтинг: 498 Неутрално

  Може и аз да не съм съгласен с това предложение, но изглежда, че се опитва да постигне нещо, уважавайки поне малко частната собственост. Гербаджии за фасади, санирания и частна собственост моля да не приказват.

 47. 48 Профил на adenauer
  adenauer
  Рейтинг: 531 Гневно

  До коментар [#2] от "ОГРАДА с Турция - ВЕДНАГА!":

  Най-рационалния метод за поддържане на сградите е експроприация до завършване на ремонта при лихва от 1%.Тук най-голяма роля играе тоягата ,но за комунягите,които са свикнали да крадат непрекъснато .Насилствената -законова експроприация ще спаси сградите от вън и вътре.Другото е АЛА-БАЛА и налива вода в мелницата на комунягите.-политици ,които нищо не направиха до сега ,а само провокираха проблеми и големи кражби.,кражби ,както винаги .Изхода от положението е ТОТАЛНА ЛУСТРАЦИЯ от обществения живот на държавата на повече от 1,5 милиона комунистически мошеници,крадци ,далавераджии и убиици на собствения си народ и БЕЗПОЩАДНА НАЦИОНАЛИЗАЦИЯ И ЕКСПРОПРИАЦИЯ на всички техни крадени богатства и пари.Комунягата става ппоследнии нищии ,когато му вземеш властта и парите.Това е хирургическото лечение на един безнадежно болен организъм , а не аспирин.

 48. 49 Профил на Сатана Ликующий
  Сатана Ликующий
  Рейтинг: 1139 Неутрално

  При изчисляване на площта на жилищата към квадратурата се прусъединява цялата външна стена и към сеседни имото половината от стената. Така че ние плащаме данък сгради и такса смет и за външните стени. Следователно те са на собственика на апартамента.

  Само простите хора си мислят, че има прости неща!
 49. 50 Профил на russian78
  russian78
  Рейтинг: 519 Неутрално

  Размиването на отговорността между общината и собствениците е рецепта за още по-голямо безхаберие. Собствениците на сградите носят отговорност и това е достатъчно. Някой само трябва да си свърши работата и да им потърси тази отговорност, ако с действието си или бездействието си застрашават живота или здравето на преминаващите край сградите хора или ако разрушават външния вид на сградите, които са обявени за паметници на културата, или ако извъшват архитектурни или конструктивно промени по сградите, за които не е издадено съответно разрешително за строеж. Собствеността е право, но и носи отговорности.

  "Squash is a sport that represents the future, not the past." - N Ramachandran (President of WSF)
 50. 51 Профил на опа
  опа
  Рейтинг: 426 Неутрално

  ... некадърник !!! В кои столици е така ?

 51. 52 Профил на Marin Pavlov
  Marin Pavlov
  Рейтинг: 479 Неутрално

  Фасадите трябва да се поддържат.
  Няма спор.
  Но предложения начин е доста тъп.
  Такива хорица провалят идеята за реформи.

 52. 53 Профил на bgkurshum
  bgkurshum
  Рейтинг: 602 Неутрално

  [quote#1:"ОГРАДА с Турция - ВЕДНАГА!"]Малоумник[/quote]

  Десен. По-малко държава - чрез източването й.

  На 11.07. да изринем сикаджията и мутренската му шайка! Този път завинаги!
 53. 54 Профил на bj_int
  bj_int
  Рейтинг: 223 Неутрално

  само като прочетох как той е интерактивен ми стана всичко ясно...

 54. 55 Профил на Коки
  Коки
  Рейтинг: 531 Неутрално

  Яко е данъкоплатците да плащат за изгледа на къщите на комунетата....

 55. 56 Профил на convince
  convince
  Рейтинг: 1210 Неутрално

  ЧЕ ТЯ ОБЩИНАТА Е НЕСПОСОБНА ДА ОПРАВИ ТРОТОАРИТЕ, А СЕГА И ФАСАДИТЕ, ми то начи никога нищо....

  И за тротоари, които трябва да са към собственоста и фасади трябват данъчно приспадания за собствениците и Саконово подплатени задължителни ремонти, иначе нищо никога.

  Заради такива пост комуно конвергенти:
  СОФИЯ ПРИЛИЧА НА ПОЛУСРУТЕН ГРАД СЛЕД МНОГОДНЕВНИ БОМБАРДИРОВКИ.

 56. 57 Профил на convince
  convince
  Рейтинг: 1210 Неутрално

  Данъчни отстъпки и цялостни връщания на парите вложени в ремонтите на тротоари и фасади, както и задължителни ремонти на всеки 3 - 5 години.
  Това е спасението.

  Държавата може да ремонтира на тази база, като си иска парите от собствениците, ако те са в несъстоятелност, имота времено се отдава под наем, за да се върнат средствата.

  Собствениците се изваждат и полуяават част от наема, след уреждането те пак са си собственици и се връщат да живеят там, ако не остават под наем, но фасадата имота и тротоара са изрядни
  При евентуална продажба следват същите правила.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK