Сметната палата откри дребни нарушения на местните коалиции за изборите през 2015 г.

Сметната палата откри дребни нарушения на местните коалиции за изборите през 2015 г.

© Антон ПоповНа проведените през 2015 г. местни избори 28 инициативни комитета и 67 местни коалиции са извършили общо 205 нарушения на изискванията на Изборния кодекс, като по време на предизборната кампания не са изпратили информация за публикуване в Единния регистър на Сметната палата. Това установи проверка на одитната институция за приходите и разходите на политическите сили по време на миналогодишните избори за кметове и общински съветници. През юли Сметната палата оповести резултатите от проверката на партиите и коалициите, участвали в местните избори през 2015 г.


Сегашният одит обхващаща 204 местни коалиции от партии и 50 инициативни комитета, участвали в изборите. Те са имали приходи в размер на общо 3 426 497 лв. и разходи в размер на общо 3 346 544 лв.


20 инициативни комитета и 130 местни коалиции не са допуснали нарушения на Изборния кодекс.
Шест инициативни комитета и 8 коалиции са нарушили изискването финансирането на приходите и разходите за предизборната кампания на стойност над 1000 лв. да става по банков път.


Една местна коалиция не е спазила забраните за финансиране и подпомагане на предизборната кампания - юридическо лице ѝ е предоставило за безвъзмездно ползване собствена недвижима вещ, уточняват от Сметната палата.


Три инициативни комитета и 13 местни коалиции са представили със закъснение своите отчети. Един инициативен комитет и 4 местни коалиции пък не са приложили към отчетите си извлечение от банковата сметка за обслужване на предизборната кампания.


Три инициативни комитета не са изпратили 4 декларации за произход на дарените и предоставени средства, 2 от местни коалиции не са изпратили 6 такива декларации. Един инициативен комитет пък не е изпратил декларация за собственост на предоставените за безвъзмездно ползване вещи.


Сметната палата е проверила и 200 физически лица, направили дарения или предоставили на участниците в изборите средства в размер на над хиляда лева. За петима души справката в НОИ и НАП е установила, че размерът на доходите им не покрива размера на дадените средства. От палатата уточняват, че в тези случаи не са проверявани доходи от дивиденти, наследства, завещания, спестявания и доходи от чужбина.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK