Графика на деня: Как гласуваха българските евродепутати за руската пропаганда

България е една от държавите, слабо склонни да подкрепят директивата на европарламента против руската пропаганда и дезинформация, която бе гласувана миналата седмица. Петима български евродепутати от общо 17 са подкрепили резолюцията, като двама от седемнадесетте ни представители не са гласували изобщо. Четирима са били против, а шестима са се въздържали.


Резолюцията премина с малко мнозинство – 304 гласа "за", 179 "против" и 208 "въздържал се".
Как гласуваха българските евродепутати


В полза на текста са гласували Светослав Малинов от ДСБ и Мария Габриел, Андрей Ковачев, Андрей Новаков и Ева Паунова от ГЕРБ.


Против него са се обявили Илияна Йотова, Момчил Неков, Георги Пирински и Сергей Станишев от БСП.


Въздържали са се Неджми Али, Филиз Хюсменова, Илхан Кючюк и Искра Михайлова от ДПС, Ангел Джамбазки от ВМРО и Владимир Уручев от ГЕРБ.


Николай Бареков от "България без цензура" и Емил Радев от ГЕРБ не са гласували.


Как гласуваха останалите държави


Така България се нарежда сред държавите, където между 30% и 50% от евродепутатите са подкрепили резолюцията, заедно с Финландия, Швеция, Дания, Великобритания, Ирландия, и Испания (На графиката - в светлолилаво).


Подкрепа от над 50% има в Латвия, Германия, Холандия, Белгия, Чехия, Люксембург, Словакия и Румъния (на графиката - в тъмнолилаво), а над 70% - при Естония, Литва, Полша, Малта, Словения, Унгария и Хърватия (на графиката - в синьо).


Държавите, най-малко склонни да гласуват "за" резолюцията, са Австрия, Гърция, Италия, Франция и Португалия (на графиката - в червено) – при тях по-малко от 30% от евродепутатите им са гласували "за".


Графика на деня: Как гласуваха българските евродепутати за руската пропаганда

© Maxim Shemetov, Reuters


Партийни и национални разделения


Има явни разделения при големите политически групи, особено при либералите от АЛДЕ (към които принадлежи българското ДПС), Зелените и социалдемократите (към които спада БСП).


Всъщност в случая депутатите са гласували по-скоро спрямо националността си, отколкото спрямо партийната си принадлежност, показва анализът. От 69 италиански евродепутатите само 8 са одобрили резолюцията, от френските – само 3. От гръцките – нито един.


Данните са на VoteWatch - неправителствена организация, която следи и анализира европейската политика.
Тя не зависи от европейските институции и националните правителства, политически партии и бизнес интереси. На нейните анализи разчитат медии от ранга на "РИА Новости", "Ал Джазира", "Монд", "Ла Стампа", "Таймс", "Икономист" и "Ню Йорк таймс".


Основните ѝ източници на финансиране са Adessium Foundation, Joseph Rowntree Charitable Trust и Open Society Foundation.


Графика на деня: Как гласуваха българските евродепутати за руската пропаганда

© Reuters


Какво гласи резолюцията


Текстът е с препоръчителна сила. В секцията за "руската дезинформационна и пропагандна война" пише:


- "Русия използва контакти и срещи с партньори от ЕС по-скоро за пропагандни цели и за публично отслабване на общата позиция на ЕС, отколкото за установяване на истински диалог"


- ЕП "признава използването от страна на руското правителство на широк набор от средства и инструменти, като мозъчни тръстове и специални фондации (напр. Русский мир), специални органи (Россотрудничество) многоезични телевизионни канали (напр. RT), псевдо информационни агенции (напр. Спутник), трансгранични социални и религиозни групи, тъй като режимът желае да се представи като единствен защитник на традиционните християнски ценности, социални медии и интернет троли, за поставяне под съмнение на демократичните ценности, разделяне на Европа, мобилизиране на вътрешна подкрепа и създаване на представа за нефункциониращи държави в източното съседство на ЕС; подчертава, че Русия инвестира значителни финансови ресурси в своите инструменти за дезинформация и пропаганда, използвани или пряко от държавата или чрез контролирани от Кремъл дружества и организации; подчертава, че от една страна, Кремъл финансира политически партии и други организации в ЕС с цел предизвикване на политическо разединение, и че от друга страна, пропагандата на Кремъл е пряко насочена към конкретни журналисти, политици и лица в ЕС"


- "Русия има капацитета и намерението да извършва операции, които имат за цел да дестабилизират други държави; посочва, че това често става под формата на подкрепа за политически екстремисти и мащабни дезинформационни и масмедийни кампании"


- "Информационната стратегия на Кремъл допълва политиката му на засилване на двустранните отношения, икономическото сътрудничество и съвместните проекти с отделни държави — членки на ЕС, с цел отслабване на единството и подкопаване на политиките на ЕС"


- ЕП "отправя остра критика по отношение на руските опити за прекъсване на процеса на интеграция в ЕС и в тази връзка изразява съжаление относно руската подкрепа за антиевропейските сили в ЕС, по-специално за крайно десни партии, популистки сили и движения, които отричат основните ценности на либералните демокрации".


Дали със същата резолюция Европейският съюз е забранил православието, четете тук.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK