Дискусия от монолози сътвориха депутати, експерти и сценаристи за мажоритарната система

Дискусия от монолози сътвориха депутати, експерти и сценаристи за мажоритарната система

© Надежда Чипева, КапиталМалко над 4 часа над 50 депутати, политолози, социолози, експерти и представители на неправителствения сектор си повишаваха тон, правеха иронични подмятания, прекъсваха се, избухваха в смях, някои дори подремнаха, а след коментарите на други, аудиторията се оживяваше за кратко.


Така може да се опише накратко публичното обсъждане, организирано от правната комисия на въпроса от референдума за въвеждане на мажоритарна избирателна система с абсолютно мнозинство в два тура. Председателят на комисията Данаил Кирилов дори отказа изказвания на няколко души, тъй като дебатите продължиха повече от очакваното.


В крайна сметка дискусията, която приличаше на форум за монолози, не излезе с нищо конкретно, а участниците се разбраха да се видят отново.
Сценаристите от екипа на "Шоуто на Слави" Тошко Йорданов и Филип Станев отново повтаряха тезата, че


дискусията е умряла,


тъй като народът вече се е изказал какво иска и не трябва да се обсъжда добра или не, е мажоритарната система. А депутатите следва просто да приведат "волята на народа" в закон. Такава беше позицията им и по време на откритата среща, която организира водещият Слави Трифонов с лидерите на политически представените партии в края на миналата седмица, на която той обаче не се яви. Повече за нея четете тук.


Всички политолози и експерти бяха обединени около мнението, че


не трябва да се бърза със смяната на избирателната система;


че за това е необходима експертиза и анализ; че не трябва народните представители без мисъл и обсъждане на приемат мажоритарна избирателна система; както и че тази система не е добра, крие рискове, прилага се само в някои страни от Африка и Централна Азия. Повечето от тях изказаха подкрепата си за смесена избирателна система или за пропорционална с възможност за пренареждане на кандидатите.


"Да не се внушава, че това е волята на народа, защото аз представлявам 4.7 млн. души, които не подкрепиха референдума", това уточнение направи в началото Димитър Байрактаров от Патриотичния фронт. Димитър Делчев от Реформаторския блок се обяви против бързането в смяната на избирателната система - "да не променяме нещо на юруш, защото Манолова (националният омбудсман Мая Манолова изработи законопроект, предвиждащ промяна на избирателната система - бел.ред.) го е почнала".


Политологът Огнян Минчев, член на Българската асоциация за политически науки, припомни, че референдумът все пак не е задължителен и решението ще трябва да бъде на Народното събрание. Той коментира, че


за пръв път политолозите са единодушни,


че не трябва да се бърза с промяната на избирателната система и че така предложената система не е подходяща за България. Подчерта и, че при нещо толкова важно и сложно като избирателната система не може да се налага натиск над парламента, нито той да се пришпорва.


Добрин Канев, член на същата асоциация, заяви, че съчетанието между мажоритарен и пропорционален елемент е изкуството в избирателната система. По думите му няма държава, която е преминала директно от пропорционална на мажоритарна избирателна система, а навсякъде има плавен период на смесена.


"Дискусията трябва да продължи, не е спряна. Трябва да се стигне до добро решение. Това, което ни се налага не мисля, че е най-доброто",


завърши той.


"Да се импровизира с такава система е изключително рисково",


заяви от своя страна политологът Димитър Димитров. По думите му тя ще позволи повече измами, като даде за пример местния вот, който също е мажоритарен. Според политолога Ваня Нишева разделението на 240 едномандатни избирателни райони ще съдейства за купуването на гласове и ще засили интересът към контролиран вот и ще засили позициите на бизнесмени по райони.


"Не знам дали осъзнавате какъв цирк разигравате", заяви Тошко Йорданов след изказванията на политолозите. "Тука да си играем на врачки сега", коментира той и изтъкна с ирония - "то защото сега няма купуване на гласове, няма депутати, влезли с 800 гласа, няма кметове феодали". Той упрекна експертите, че не са говорили това преди референдума, а след него не "слизали от електронните издания", за да обясняват колко е опасна тази система. Посъветва ги да приемат фактите, както "Шоуто на Слави" са приели, че не са им достигнали 12 хиляди гласа.


Йорданов бе прекъснат от Байрактаров, който каза, че не трябва да се допуска сценаристите да говорят с "този менторски тон" и да говорят толкова дълго. "Да слушаме половин час едно несресано лице не е сериозно. Не сме на шоу", заяви Байрактаров.


Според Филип Станев експертите търсели решение как да не се промени системата, така както е поискал народът. Така към него се отправяло послание, че хората са прости и нищо не разбират и че ще съсипят държавата.


От своя страна Огнян Минчев благодари на сценаристите, че всеки път като вземат думата изразяват едно и също мнение. Депутатът Татяна Буруджиева (БСП) пък цитира член от Конституцията, според който никой не може да си присвоява осъществяването на народния суверенитет. Според нея хората от екипа на "Шоуто на Слави" заявяват "народът каза" като по този начин присвояват суверенитета на народа.Професорът по конституционно право Емилия Друмева заяви, че


само част от народа подкрепя мажоритарната система, "но това ни връща 27 години назад".


Според журналиста Валери Найденов, който е сред вносителите на законопроекта на Манолова, коментира, че на Запад големите политолози много спорели по този въпрос, а това че "нашите са единни като стена говори нещо". По думите му по-голяма част от населението гласува мажоритарно, което обаче не е най-много държави.


Като не приемаме мнението на народа, не значи че това прави хората прости,


заяви Юлий Павлов от Центъра за анализи и маркетинг.


Той попита колко от хората разбират от ядрена физика или рак на панкреаса, като отрицателният отговор на това не ги прави прости. Според него трябва да се търси вариант на смесена избирателна система.


Според Димитър Делчев от Реформаторския блок тази система не е добра, каквито били изказванията и на повечето експерти, говорили преди него. Тя ще струва много повече пари, ще има по-малко представителство на определени групи от граждани и се повишават рисковете от купуване на гласове и корпоративен вот. Той отбеляза, че сценаристите на "Шоуто на Слави" не са посочили плюсовете на мажоритарната избирателна система, а депутатите не трябва да бързат да я променят.


Според политологът Даниел Смилов мажоритарната избирателна система води до свръхпредставителство на двете водещи в страната партии. Отбеляза и, че няма изследване, което да показва, че смяната на избирателната система решава социалните проблеми на хората. Като опасни определи популистките изказвания за референдума. Той също се обяви за смесения вариант на избирателната система в Германия.


Девет избирателни района в чужбина, каквото е предложението в законопроекта на Манолова режат правата на българите зад граница,


коментира депутатът от "Атака" Николай Александров. По думите му мажоритарно гласуване има в Китай, Северна Корея и Индия, затова била статистиката такава, че по-голямата част от населението гласува мажоритарно, но не и повечето държави.


Какво става с мястото на депутат, избран от едномандатен район при мажоритарни избори, който е станал министър, попита специалистът по конституционно право Пламен Киров. В края на дебатите Мая Манолова му отговори, че може мястото му да остане празно или да се проведат частични избори. Според нея варианти имало. По думите на Киров районирането не е политически неутрално и затова не е безопасно. Според него това е архаична система, която не се прилага. Попита и как ще се определят районите в чужбина - ще се броят българите там; ще бъдат задължени да се регистрират; или ще се ползва база от предишни избори.


"Референдумът не беше информационно осигурен и да твърдим, че народът е направил съзнателен избор - не е така",


коментира още Киров.


Независимият експерт Боян Атанасов, който също е сред вносителите на законопроекта на Манолова, заяви, че първо има вот на народа, а след него се е появила плеада политолози и експерти, но на принципа "късно е либе за китка" те са се забавили. По думите му идеята за прилагане на избирателната система на Германия в страната е опитана от Емил Кошлуков и не е била приета. Според него експертите правели предложения само, за да не се съобразят със суверена.


Социологът Първан Симеонов посочи, че обикновено при национални допитвания хората отговарят с "да" на поставените им въпроси. Посочи, че избирателите не са длъжни да разбират от ядрена енергетика или избирателна система и не става въпрос дали са прости или не. А това е работа на експертите. По думите му промяната на избирателната система не е основния проблем на страната в момента. Според него вотът на хората показва, че те искат промяна, но мажоритарната система няма да я даде и те ще бъдат излъгани. Симеонов се обяви за пропорционална система с възможност за пренареждане на кандидатите в листата, което дава възможност да се гласува от една страна за идеи, от друга за личности.


"Оставете тези промени в правилата като промени на футболни треньори",


призова той присъстващите.


Това, което не прозвуча е огромното уважение, което трябва да изпитват депутатите и експертите към волята на суверена, заяви накрая на дискусията омбудсмана Мая Манолова. "Праговете (за задължителност на референдума - бел.ред.), които са оставени са абсурдни, отбеляза тя и се поправи след подвиквания от залата с "праговете, които сме оставили". От това обаче не следвало, че резултатите от референдума не били морално задължителни за депутатите. Тя отбеляза, че не твърди дали мажоритарната система е по-добра от смесената или обратното, а че депутатите трябва да се съобразят с волята на народа.

Коментари (77)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на today
  today
  Рейтинг: 777 Неутрално

  Ако целта е била да са максимално противни, определено са успели!

  Борбата с корупцията в България е като риболова по Discovery. Хващат ги, показват ги, и ги пускат!
 2. 2 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 6084 Весело

  Хем се шегували, хем се посмяли, хем сърбяло, хем боляло, че при мажоритарен вот ЗА ДЕПУТАТИТЕ - тази веселба ще им бъде последната в НС !

  karabastun1@abv.bg
 3. 3 Профил на oporna_to4ka
  oporna_to4ka
  Рейтинг: 470 Неутрално

  Уфф, много сложна стана за отдела, мно-го. Сега не щеш ли и Дългия се намеси, та стана много шарено. Но вие тролчета обработвайте Бойко - друг не ви интересува. Ако можете да насъскате масите срещу него Аамбубата ще олети властта и с мажоритарна, и с пропорционална и с каквато и да е. Само Борисов е проблема

  Добрата тролска практика повелява - Дявол трябва да играе в главите на гражданите на републиката, за да може крадците да олепят властта
 4. 4 Профил на oporna_to4ka
  oporna_to4ka
  Рейтинг: 470 Неутрално

  [quote#2:"karabastun"]тази веселба ще им бъде последната в НС ![/quote]
  Ай дано, че с това устройство на държавата само крадливи лобита в НС и внушения за масите на корем

  Добрата тролска практика повелява - Дявол трябва да играе в главите на гражданите на републиката, за да може крадците да олепят властта
 5. 5 Профил на lechevalier
  lechevalier
  Рейтинг: 496 Неутрално

  Нормална форма на общуване между идиоти.

 6. 6 Профил на neut
  neut
  Рейтинг: 7045 Неутрално

  Безплодна дискусия! Политиците ни не са готови за реформи

  In the forest all animals are equal except a few that are more equal than the rest
 7. 7 Профил на lechevalier
  lechevalier
  Рейтинг: 496 Неутрално

  "то защото сега няма купуване на гласове, няма депутати, влезли с 800 гласа"

  Ами няма. Всички депутатите се избират на практика на национално ниво. Въпросният Бат Сали не влезе в парламента заради 800-те гласа в неговия МИР, а заради гласовете от чужбина. Решението е просто да има МИР чужбина и толкоз.

 8. 8 Профил на За да останат ХОРА в България.
  За да останат ХОРА в България.
  Рейтинг: 675 Неутрално

  Покажете снимката на 2 мата запсси сценаристи от Шоуто... по време на заседанието в Парламента.

 9. 9 Профил на clarkv622
  clarkv622
  Рейтинг: 555 Неутрално

  "Това, което не прозвуча е огромното уважение, което трябва да изпитват депутатите и експертите към волята на суверена, заяви накрая на дискусията омбудсмана Мая Манолова. "

  Най-смисленото нещо от цялата експертна дискусия. Ако приемат мажоритарната система и Майчето се кандидатира в моя район, ще взема да гласувам за нея.

  България е на 111 място по свобода на словото. Ако дневник се откаже от грантовете ще се изкачим до 110
 10. 10 Профил на За да останат ХОРА в България.
  За да останат ХОРА в България.
  Рейтинг: 675 Неутрално

  [quote#8:"ОГРАДА с Турция - ВЕДНАГА!"]на 2 мата запсси [/quote]
  на 2мата заспали !! ЗАСПАЛИ !!

 11. 11 Профил на mi6kro
  mi6kro
  Рейтинг: 367 Неутрално

  Странно е, че никой от политолозите и социолозите НЕ казват защо конкретно е опасна мажоритарната система за България.

  Местан да се извини за "РИТОРИЧЕСКИ" ! #236 едно-мандатни региона за страната + 4 едно-мандатни района за чужбина
 12. 12 Профил на lechevalier
  lechevalier
  Рейтинг: 496 Неутрално

  "резултатите от референдума не били морално задължителни за депутатите"

  За депутатите морално (че и законово) задължително е да не крадат. Ама го правят. Нека първо ги накараме да спазват това си задължение, пък това ще решаваме как да се избират. Каква ни е файдата да избираме по нов начин пак крадльовци?

 13. 13 Профил на lechevalier
  lechevalier
  Рейтинг: 496 Неутрално

  До коментар [#11] от "mi6kro":

  Моля? Как да не казват? Ти чете ли статията, бе?

 14. 14 Профил на clarkv622
  clarkv622
  Рейтинг: 555 Неутрално

  До коментар [#11] от "mi6kro":

  [quote#11:"mi6kro"]Странно е, че никой от политолозите и социолозите НЕ казват защо конкретно е опасна мажоритарната система за България.[/quote]
  Защо да си играят да обясняват, като могат просто да излъжат най-нагло и безсрамно.

  "...както и че тази система не е добра, крие рискове, прилага се само в някои страни от Африка и Централна Азия."  България е на 111 място по свобода на словото. Ако дневник се откаже от грантовете ще се изкачим до 110
 15. 15 Профил на ТиквунскаСтабилност
  ТиквунскаСтабилност
  Рейтинг: 1139 Неутрално

  мисля, че си е била ОК дискусията

  ква стабилност бе
 16. 16 Профил на ТиквунскаСтабилност
  ТиквунскаСтабилност
  Рейтинг: 1139 Неутрално

  "Йорданов бе прекъснат от Байрактаров, който каза, че не трябва да се допуска сценаристите да говорят с "този менторски тон" и да говорят толкова дълго. "Да слушаме половин час едно несресано лице не е сериозно. Не сме на шоу", заяви Байрактаров."
  ..........................

  хахахахахха - правилно, хахахаххаха

  ква стабилност бе
 17. 17 Профил на ТиквунскаСтабилност
  ТиквунскаСтабилност
  Рейтинг: 1139 Неутрално

  "Тя отбеляза, че не твърди дали мажоритарната система е по-добра от смесената или обратното, а че депутатите трябва да се съобразят с волята на народа."
  .......................

  евала Майче - на това се вика отговорен държавник - бравус

  ако референдума беше излъгал още 12 хиляди да идат да гласуват - тогава - да, нямаше да има никаква дискусия

  сега обаче референдума НЕ Е задължителен - тоест дискусия има

  ква стабилност бе
 18. 18 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 2084 Неутрално

  "Да не се внушава, че това е волята на народа, защото аз представлявам 4.7 млн. души, които не подкрепиха референдума", това уточнение направи в началото Димитър Байрактаров от Патриотичния фронт."Аз представлявам един от петте милиона които не са гласували за Румен Радев,ама той събра най много гласове от народния вот и го приемаме за президент на България.

 19. 19 Профил на plebs
  plebs
  Рейтинг: 1602 Неутрално

  [quote#7:"lechevalier"]Ами няма. Всички депутатите се избират на практика на национално ниво. Въпросният Бат Сали не влезе в парламента заради 800-те гласа в неговия МИР[/quote]

  До коментар [#7] от "lechevalier":

  Тц. Огледайте МИР-овете с 4 мандата и ги сравнете с тези в София. В малките МИР-ове се влиза с два пъти по-малко гласове. При мажоритарни такива диспропорции няма да има. освен ако районирането не го правят пак комунистите, както за ВНС. По темата може да погледнете http://www.faktor.bg/politika/hlyab-i-pasti/87803-shashmata-na-bsp-ili-kak-lukanov-omagyosa-mazhoritarnite-rayoni-predi-26-g.html

 20. 20 Профил на mi6kro
  mi6kro
  Рейтинг: 367 Неутрално

  До коментар [#13] от "lechevalier":

  Прочетох, но никакви аргументи няма.

  Мажоритарната система е най-добрата в света!

  Местан да се извини за "РИТОРИЧЕСКИ" ! #236 едно-мандатни региона за страната + 4 едно-мандатни района за чужбина
 21. 21 Профил на mladen_49
  mladen_49
  Рейтинг: 120 Неутрално

  тошко йорданов - експерт по изборно право? По-голям виц не съм чувал досега. Може да е солта..к на дългия чалгаджия, помислил се за Ивайло, ама не му се получава.

 22. 22 Профил на extraCACA
  extraCACA
  Рейтинг: 1909 Весело

  "Сценаристите от екипа на "Шоуто на Слави" Тошко Йорданов и Филип Станев отново повтаряха тезата, че дискусията е умряла..."

  ъх... ма те омреле ле ма?

  https://scontent-frt3-1.xx.fbcdn.net/v/t1.0-9/15171010_682567358592257_7386473146271416131_n.jpg?oh=5b290561896b64d3c2d9c7722109264a&oe=58AEF2CC

 23. 23 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 6084 Неутрално

  До коментар [#20] от "mi6kro":

  Има едно правило, което е придобило статута на закон. Нарича се Законът на Дюверже. Той гласи, че при мажоритарни избори в 1 тур (М1) наистина има тенденция към двупартийност, но тя не е задължителна. Докато при мажоритарен избор в 2 тура (М2), както и при пропорционален вот винаги имаме многопартийност, т.е. много партии, големи и малки, влизат в парламента. Прочетете в уикипедията: https://en.wikipedia.org/

  Разбира се след референдума олигархията пусна на пълна мощ фабриката за лъжи, за да омърси чистата и свята мажоритарна избирателна система в 2 тура (М2). Например, че се губели гласове, че тя била изгодна за олигарсите, че щели да умрат партиите, че избирателната система нямала никакво значение, че по-добра била смесената система и всевъзможни други врели-некипели.

  karabastun1@abv.bg
 24. 24 Профил на happystory
  happystory
  Рейтинг: 681 Неутрално

  Тия политолози и ''експерти'' като ги слушам и ми става лошо. Те произлизат от това че според тях не трябва да има система в която да има една партия с пълно мнозинство, а точно това е целта на мажоритарната система, да се махне наи после модела с 50 коалиции което ВИДИМО неработи, незнам колко по видимо може да е от това че за имам 5 правителсва за няколко години, и това ще продължи, коалиционно правиетелсво при нас не работи, и води до корупция, бавен прогрес, и липса на отговорност, понеже когато всички носят отговорност, никои не носи отговорност.

  Лошото е че Тошко и тия дето бяха с него нямаха абсолютно никакви аргументи, и от страни погледнато излгежда че дургите са прави, но всъшност не са, няма никакъв смисал да се чака или дебатира, могат тия промени да ги направят още сега. Референдума беше за пълна мажоритарнра система, а не за смесена, аз искам пълна, а не смесена, не искам партии да правят коалиции повече, техните аргументи за недостатъците на мажоритарната система бяха абсурдни и тъпи.

 25. 25 Профил на 2.5
  2.5
  Рейтинг: 2451 Весело

  "В крайна сметка дискусията, която приличаше на форум за монолози, не излезе с нищо конкретно, а участниците се разбраха да се видят отново."

  Всеки е бил прав за себе си...

  I Want To Believe
 26. 26 Профил на Велков
  Велков
  Рейтинг: 3807 Весело

  До коментар [#25] от "2.5":


  [quote#25:"2.5"]монолози,[/quote]
  Монолози на вагините...

 27. 27 Профил на Jessika
  Jessika
  Рейтинг: 1513 Неутрално

  Едно от смешните включвания беше на Валери Найденов като "независим експерт". Дето нито е независим, нито е експерт .

  Виктор Юго: „Общество, което не иска да го критикуват, прилича на болен, който не разрешава да го лекуват.”
 28. 28 Профил на Jessika
  Jessika
  Рейтинг: 1513 Гневно

  "Сценаристите от екипа на "Шоуто на Слави" Тошко Йорданов и Филип Станев..."

  ...да си останат сценаристи и да не се бутат в политиката.
  Аман от популизъм и аматьорщина.

  Виктор Юго: „Общество, което не иска да го критикуват, прилича на болен, който не разрешава да го лекуват.”
 29. 29 Профил на Jessika
  Jessika
  Рейтинг: 1513 Неутрално

  [quote#13:"lechevalier"]Ти чете ли статията, бе?
  [/quote]

  Той не е тук да чете, а да пише каквото му е наредено.

  Виктор Юго: „Общество, което не иска да го критикуват, прилича на болен, който не разрешава да го лекуват.”
 30. 30 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8266 Неутрално

  Този референдум не събра необходимия брой гласове и не е задължителен. Няма какво да се обясняват на платените му организатори, които с измама стигнаха и до тези резултати, след като лъжеха по секциите, че гласуването е задължително. Оттам нататък, може да почне дискусия за промяна на правилата, но така, че да е полезна за страната, а не за някого.

 31. 31 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 8441 Неутрално

  Не, на чисто мажоритарна система в два тура. Така ще има 90% ГЕРБ и 10% ДПС при добро разпределение на избирателните райони

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 32. 32 Профил на lechevalier
  lechevalier
  Рейтинг: 496 Неутрално

  До коментар [#19] от "plebs":

  Не разбираш как работи системата. Броят мандати винаги се определя спрямо националния резултат (освен за независимите, но такъв май никога не е влизал, освен във 7ВНС). След това, понеже има условие пропорционалността да е спазена и на ниво МИР, се получава така че някои избрани имат малко гласове в своя МИР. Но ти винаги имат еднакъв брой гласове на национално ниво.

  Разминаванията се дължат на гласовете от чужбина, които променят баланса на самите МИР-ове. Единственото смислено решение е чужбина да е МИР. Тогава ДПС ще имат около 40% от депутатите в този МИР и няма да се налага да им се дават депутати в МИР-ове, където са събрали малко гласове.

  Мажоритарните избори нямат никакво отношение към този проблем.

 33. 33 Профил на lechevalier
  lechevalier
  Рейтинг: 496 Неутрално

  До коментар [#31] от "penetrating":

  Какво наричаш "добро разпределение"?

 34. 34 Профил на lechevalier
  lechevalier
  Рейтинг: 496 Неутрално

  До коментар [#20] от "mi6kro":

  Правиш се, нали? Статията съдържа преди всичко аргументи против мажоритарната система. Дори не е нужно да я четеш цялата.

 35. 35 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 8441 Неутрално

  До коментар [#33] от "lechevalier":

  Съжалявам, имах предвид "Добро" разпределение. Такова, което е изгодно за ГЕРБ и ДПС.

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 36. 36 Профил на emil
  emil
  Рейтинг: 1286 Неутрално

  Мамата си джасат! Всички взети на куп. И заинтересованите депутати, и придружните им социолози, и подкупните медии. Всички са се обединили за да извъртят нещата и за да изклатят хората така че да могат да си продължат нещата както са били досега където те всички са на трапезата. Ето затова хората гласуваха за промяна и тя ще дойде независимо колко съществуващото статукво се стреми да се самосъхрани.

  Добре, ще успеят някак си да отбият натиска и да отхвърлят всеобщото мнение, но след това пак ще си получат наказанието. Макар и още да не е ясно как точно това ще стане, но е ясно че ще е болезнено и за тях и за хората. Струва ми се че пак ще се измъкват на прибежки през задните входове и зад кордони от полицаи. Няма как хората да приемат такава гавра.

  ДЕПУТАТИТЕ ГЛАСУВАЛИ ПРОТИВ ВОЛЯТА НА 2.5 МИЛИОНА БЪЛГАРИ ГЛАСУВАЛИ С "ДА" НА РЕФЕРЕНДУМА СА ЕДНИ ПРЕВРАТАДЖИИ. ТЕ ВЕЧЕ ПРЕДСТАВЛЯВАТ САМО СЕБЕ СИ.
 37. 37 Профил на emil
  emil
  Рейтинг: 1286 Неутрално

  До коментар [#29] от "Cassi":

  А ти защо си се запретнал нещата да останат такива каквито са? Защото ти харесват парламента и държавата ли?

  ДЕПУТАТИТЕ ГЛАСУВАЛИ ПРОТИВ ВОЛЯТА НА 2.5 МИЛИОНА БЪЛГАРИ ГЛАСУВАЛИ С "ДА" НА РЕФЕРЕНДУМА СА ЕДНИ ПРЕВРАТАДЖИИ. ТЕ ВЕЧЕ ПРЕДСТАВЛЯВАТ САМО СЕБЕ СИ.
 38. 38 Профил на lechevalier
  lechevalier
  Рейтинг: 496 Неутрално

  До коментар [#35] от "penetrating":

  Лошото е, че в България друго освен "добро" няма шанс да бъде. Дори в САЩ постоянно има нови закони, съдебни процеси и какво ли не заради границите на районите. У нас ще е както обикновено нагла манипулация.

 39. 39 Профил на султана глаушева
  султана глаушева
  Рейтинг: 1398 Неутрално

  До коментар [#11] от "mi6kro":
  Да се опитам аз да ти кажа. При пропорционална система с партийни листи фризьорката, дето стана кметица на Младост, без партия зад гърба си и без наливане на пари, не би имала никакъв шанс! Младост, дето е колкото един голям български град!А те не искат това! Случайни хора не трябва да могат да печелят. Никой, независимо от качествата му, не трябва да има шанс извън партийното благоволение и със собствени сили да печели мандат. Иначе партокрацията и сателитите ще останат без хранилка и ще им се наложи да бачкат. И като един излязоха на барикадите!

  Мърфи е оптимист!
 40. 40 Профил на russian78
  russian78
  Рейтинг: 623 Неутрално

  [quote#18:"chicago514"]Аз представлявам един от петте милиона които не са гласували за Румен Радев,ама той събра най много гласове от народния вот и го приемаме за президент на България.[/quote]

  Мажоритарни избори - свиквай да бъдеш непредстовен, ако не си част от чалга-пролетариата.

  "Squash is a sport that represents the future, not the past." - N Ramachandran (President of WSF)
 41. 41 Профил на mr.markoff
  mr.markoff
  Рейтинг: 213 Неутрално

  Ний, гласувалитИ, яснУ сЪ изказвамИ срИщу нИгласувал'тИ, щотУ 'га не глЪсуваш послИ нИ моиш сЪ сърди. Сяяя гле'Ъм тукЪ пУ тИлИвизоро, па и у дневнико също едни изказвания...от хора, които идея нямат какво точно представляват мажоритарните избори в два тура, но упорито настояват, че знаят, какви биха били ефектите от тях. Което, апропо много ми напомня на онази весела шега от родните социолози, които разсмяха избирателя с анонса за предизвестената победата на кандита на управляващата партия на президентските избори - забележете - НЕЗАВИСИМО кой е кандидата. НО! Да се върнем на изборите в два тура...сега аргумента за местния дерибей, който щял да стане депутат Ценко Чоков е най спряганият пример и размятан като плашило заедно с братя Галеви пред очите на не добре осведомения зрител. Село Галиче е с население 1700 души. Да приемем, че с рекет, насилие и 'икономически' натиск господи Чоков е събрал 1500 гласа на кметските избори (цифрата е пресилено зафишена разбира се, но не това е смисъла). Сега.. в едномандатен район от около 30 000 души... Това са 5% от общият брой гласоподаватели...но да приемем, че избирателната активност е нормална за парламентарни избори, т.е. Около 50%... Това значи около 15 000 реални гласа от които 1500 за Ценко Чоков... 10% дами и господа...много, ама много далеч от АБСОЛЮТНОТО мнозинство...вероятно недостатъчно дори за участие във втори тур...по отношение на аргумента, че видите ли олигарсите щели да си напазаруват депутати, искам да уверя българските граждани, че в такъв случай, те едва ли биха усетили разлика със сегашното положение. Скъпи граждани, олигархията в нашата мила родна страна, изобщо не е парламентарно представена. Нито един депутат не е купен или продаден. Никаква сянка на съмнение не пада върху българската политическа класа, поне на този етап...

 42. 42 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 3209 Неутрално

  [quote#39:"султана глаушева"]Случайни хора не трябва да могат да печелят. Никой, независимо от качествата му, не трябва да има шанс извън партийното благоволение и със собствени сили да печели мандат[/quote]
  Както обикновено, пишеш глупости.
  Местните избори, особено за кмет, както и президентските, са винаги мажоритарни. За народни представители и общински съветници - пропорционални. Ти какво искаш? Най-голямото ни постижение на на 10 ноември 1989г. - политическият плурализъм да бъде зачеркнат, заради това че разни милиционери бяха инфилтрирани в почти всяка една партия?
  Всъщност имаше една почти съвършена изборна пропорционална система - с преференциалния елемент. Милиционерите не я харесаха - за техния малограмотен електорат е неприложима.

 43. 43 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 3209 Неутрално

  [quote#41:"mr.markoff"]Да приемем, че с рекет, насилие и 'икономически' натиск господи Чоков[/quote]
  Да приемем и друго - към район Одесос във Варна (централния) се прикачи "ромейския" квартал Максуда какво става?
  50 000 ж. на Одесос гласуват за 10-12 кандидата, а 2000 от Максуда за "точния"... Кой печели? Разбира се "точният", защото на него му е необходим само 1 глас в повече.
  Нещо което бе отиграно още през 1990г.

 44. 44 Профил на russian78
  russian78
  Рейтинг: 623 Неутрално

  До коментар [#39] от "султана глаушева":

  Фризьорка или не, новоизбрания кмет на район Младост на първи тур получи, по спомен, под 18% от гласувалите или приблизително под 9% от имащите право на глас. Това е реалния процент от жителите на район Младост, които възприемат този кандидат, като най-подходящ. За 82% от гласувалите тя не е била най-подходящия кандидат. Сред всички имащи право на глас, тя не е получила подкрепата на 91%. Ето за това става дума, когато говорим, че мажоритарните системи генерират по-малко представителност.

  "Squash is a sport that represents the future, not the past." - N Ramachandran (President of WSF)
 45. 45 Профил на Chavo64
  Chavo64
  Рейтинг: 367 Неутрално

  Бе най добре, да се избира главен прокурор. Щото като гледам, какви чудесии до сега избра НС, едва ли по лошо би могло да се случи.

  chavo64
 46. 46 Профил на aralambi
  aralambi
  Рейтинг: 664 Неутрално

  Откакто се поведе тази дискусия не съм чул/прочел нито един разумен аргумент против мажоритарната система. Ама можело да се купуват гласове (сякаш сега не се купува), не била представителна на целия народ (тогава да не гласуваме, а да вкараме в НС по няколко души от всяка партия и партиика), щяли да бъдат представени само големите партии (за което няма никакво доказателство, а само фалшиви хипотези). Господата политици на статуквото и техните обслужващи медии са се уплашили, че ще им секне хранилката.

 47. 47 Профил на Велков
  Велков
  Рейтинг: 3807 Неутрално

  До коментар [#46] от "aralambi":


  [quote#46:"aralambi"]Откакто се поведе тази дискусия не съм чул/прочел нито един разумен аргумент против мажоритарната система.[/quote]
  Ами още не сте разбрали точната формулировка явно...
  Та мажоритарни, в два тура, с абсолютно мнозинство, Как ти се вижда?

 48. 48 Профил на janeausten
  janeausten
  Рейтинг: 418 Неутрално

  До коментар [#11] от "mi6kro":

  Напротив
  Викат от три седмици с какво е опасна По телевизиии и вестници - включително тук поне 5 пъти - с конкретни точки
  И в текста горе го има
  И иначе неуважаемият Каракачанов се обзаложи в изборната нощ пред цялата нация че може да назове отсега половината депутати поименно - и от кои региони ще са избрани - при мажоритарна система - дето щеше да вкара нови свестни хора избрани от народа пряко
  Вие под скала ли живеете

 49. 49 Профил на janeausten
  janeausten
  Рейтинг: 418 Неутрално

  Защо е опасна за България ли
  Защото ще районират страната по начин гарантиращ депутати на ГЕРБ БСП и ДПС Не забравяйте - примажоритарна система втория и третия класирали се в даден регион губят - може и с един глас
  На БСП ГЕРБ и ДПС съответно ще им струва един депутат около 7 000 гласа за регион Той може човекът и сам да си ги купи
  Гарантираме си феодална система за 20 години напред
  Забравете за правила -съдебна система- пазарна икономика
  Съответно за модерно развитие изобщо Да имахме барем петрол че да го продават КОЙчовците дето ще се гудят начело

 50. 50 Профил на aralambi
  aralambi
  Рейтинг: 664 Неутрално

  До коментар [#47] от "Добрин Велков":

  "мажоритарни, в два тура, с абсолютно мнозинство"

  Велков, абсолютно мнозинство е повече от 1/2 от всички, имащи право на глас. Трябва да се дефинира, че на втори тур се печели с обикновено мнозинство - повече от 1/2 от гласувалите. Но това не променя нищо от написаното от мен.

 51. 51 Профил на janeausten
  janeausten
  Рейтинг: 418 Неутрално

  До коментар [#46] от "aralambi":

  По тази логика - що да не не скочи човек от моста
  Може да си счупи главата - а може и не
  Някакви там експерти нещо дуднят че щял да се потроши- няма доказателства къде и какво ще се счупи
  Я какво лошо на моста - ако скочи и вземе да оцелее - какъв кеф

 52. 52 Профил на janeausten
  janeausten
  Рейтинг: 418 Неутрално

  До коментар [#24] от "happystory":

  Щото като ще имате едно правителство избрано завинаги от феодална мажоритарна система - то хич няма да е корумпирано по две на сегашното
  Смяната на правителства и парламенти - коалиции е единственото което дава възможност за някакви промени
  Иначе - вечна власт на Байху и шарения КОЙ купена с нашите пари
  А сценаристите - ако с четене по интернет и повтаряне на заслинания и клишета от екрана се ставаше експерт по каквото и да било - що не отменим образователната система изобщо
  Съотвено - влизам в Гугъл и прочитам как се прави шоу и издигам националната кауза да прекроим шоуто на Слави - да е като Холивуд щото това ми е скучно Чрез пряк избор на водешия в един тур

 53. 53 Профил на aralambi
  aralambi
  Рейтинг: 664 Неутрално

  До коментар [#51] от "janeausten":

  Джейн, тази аналогия не е много подходяща. Точно при пропорционална система скачаме в неизвестното - гласуваме за някаква листа, наредена от партийно ръководство по неясни критерии, и не знаем кой какъв е в тази листа.

 54. 54 Профил на janeausten
  janeausten
  Рейтинг: 418 Неутрално

  До коментар [#23] от "karabastun":

  Не знам за Дюверже
  То си е негова работа
  Ние тук сме в България Ако с четене на Уикипедия ставаше - да сме хванали господ за шлифера досега
  Аман от заклинания за святата и чудната система
  Ще я прилагат на практика алчни мутри и неориентирани избиратели - няма да си я гледаме от стената че да и се кланяме


 55. 55 Профил на aralambi
  aralambi
  Рейтинг: 664 Неутрално

  До коментар [#52] от "janeausten":

  "Иначе - вечна власт на Байху и шарения КОЙ купена с нашите пари "

  Във Франция и Великобритания, с техните мажоритарни системи, вечно една партия ли е на власт? А в Русия и Турция, с пропорционалната система, от доста години на власт е по една партия.

 56. 56 Профил на tach0
  tach0
  Рейтинг: 213 Неутрално

  Много вътрешно им влиза тая пуста мажоритарна с-ма на сегашните политици. При сегашната с-ма минат ли 4-те % имат сигурни 15-20 места в парламата, т.е. партийния елит е подсигурен. При мажоритарната няма нищо сигурно, всеки район е сам за себе си. Теоретично може една силна партия да вземе всичко. Или нищо. Със сигурност тая с-ма не е идеална. Коя е? Но хората искат и заслужават промяна, защото и сегашната с-ма на партийни назначения на послушковци им е писнала! При пропорционална с-ма хората не знаят за кого реално гласуват, това ги демотивира и избирателната активност пада главоломно.

 57. 57 Профил на janeausten
  janeausten
  Рейтинг: 418 Неутрално

  До коментар [#55] от "aralambi":

  Защо не се опитате да прочетете аргументите у нас какво ще стане - има вече доста конкретни базирани на факти от сегашната ни изборна система и икономика
  С туристически сравнения какво е в Англия Франция и Джибути не става Всяка система работи различно според местната флора и фауна Хайде да порасъждаваме какво ще се случи у нас на база предните 20 години - дяволът е във фактите и детайлите от живота и устройството у нас
  Което великите сценаристи считат за досадни технически подробности - важното е да се поклоним на ИДЕЯТА и да търсим къде по света цъфти някой с нея Дали заради нея или въпреки нея - на кой му пука

 58. 58 Профил на Велков
  Велков
  Рейтинг: 3807 Неутрално

  До коментар [#50] от "aralambi":


  [quote#50:"aralambi"]Велков, абсолютно мнозинство е повече от 1/2 от всички, имащи право на глас. [/quote]
  Аз това го знам. Избирателят явно - НЕ. А той гласува простотията. И не давай примери с Франция и подобни, че явно не си наясно как е там.

 59. 59 Профил на aralambi
  aralambi
  Рейтинг: 664 Неутрално

  До коментар [#57] от "janeausten":

  "има вече доста конкретни базирани на факти от сегашната ни изборна система и икономика " - може ли по-конкретно, какви са тези факти?

  "С туристически сравнения какво е в Англия Франция и Джибути не става" - да слагаш наравно Англия, Франция и Джибути звучи доста ... хм, екзотично. Между другото - в Джибути изборите са по пропорционална система.

  П. П. На клавиатурата ви няма ли точки и запетайки?

 60. 60 Профил на aralambi
  aralambi
  Рейтинг: 664 Неутрално

  До коментар [#58] от "Добрин Велков":

  Велков, за Франция знам доста, поназнайвам им езика, та прочитам по нещо от тяхната преса. Знам и каква е избирателната система.
  А че избирателите са прости - ами няма как всички да сме големи интелекти и да ги разбираме нещата надълбоко. Направо да отменяме изборите и само интелектуалния елит да определяте кой и как да управлява.

 61. 61 Профил на Велков
  Велков
  Рейтинг: 3807 Неутрално

  До коментар [#60] от "aralambi":


  [quote#60:"aralambi"]Велков, за Франция знам доста, поназнайвам им езика, та прочитам по нещо от тяхната преса. Знам и каква е избирателната система. [/quote]
  Разбрах... нищо не знаеш.
  На първи тур във Франция минават всички, имащи 12.5%. Тук искаме абсолютно мнозинство. За втори писахме по-горе...
  Та толкова с примера ти и познанията за Франция.
  Лек ден и чети повечко...

 62. 62 Профил на aralambi
  aralambi
  Рейтинг: 664 Неутрално

  До коментар [#61] от "Добрин Велков":

  "Разбрах...нищо не знаеш"

  Имало един древногръцки мъдрец, който е казал "Аз знам, че нищо не знам, но има такива, които и това ни знаят".
  Та така и с моите и твоите знания.

 63. 63 Профил на Велков
  Велков
  Рейтинг: 3807 Весело

  До коментар [#62] от "aralambi":


  [quote#62:"aralambi"]"Аз знам, че нищо не знам, но има такива, които и това ни знаят". [/quote]
  Не цитираш вярно дори философа Сократ. И тук не си наясно с материята...

 64. 64 Профил на aralambi
  aralambi
  Рейтинг: 664 Неутрално

  До коментар [#63] от "Добрин Велков":

  "Не цитираш вярно дори философа Сократ."

  Не се знае дали Сократ го е казал, цитиран е от Платон.
  Но смисълът е, че умният човек знае, че може и да не е винги прав, само глупците мислят, че знаят всичко.

 65. 65 Профил на janeausten
  janeausten
  Рейтинг: 418 Неутрално

  До коментар [#59] от "aralambi":

  Трябва да си сваля друга кирилица с препинателните знаци на обичайните места
  Извинения за пълното погазване на елементарните правописни правила в коментарите ми И мен ме дразни но все не стигам до това да реша въпроса

 66. 66 Профил на Dany Djoumaliyski
  Dany Djoumaliyski
  Рейтинг: 213 Гневно

  Не харесвам заядливия начин по който Тошко Йорданов говори. Това не му е на "Кьор Асан фурната". Аз не харесвам голяма част от политиците и ги обвинявам за неуредиците в България, но липсата на респект към институциите показва лошо възпитание и простащина, а това не води до никъде!

 67. 67 Профил на janeausten
  janeausten
  Рейтинг: 418 Неутрално

  До коментар [#59] от "aralambi":

  Затова сложих Джибути до Англия и Франция
  Избирателната система сама по себе си не е фактор за общото състояние на тези страни - съответно чудесно или ужасно
  Да се твърди че понеже хората у нас искат промяна на политическата класа - като сменим избирателната система тя ще се случи - я вижте Франция и пр - е като да направиш ритуал за дъжд че да има плодородие Или ще се говори по същество какви ще се плюсовете и минусите у нас конкретно - което предполага да се чуят хора които разбират професионално кое как работи сега и ще работи при промяна- или да не си губим времето да се замеряме с пожелания

 68. 68 Профил на султана глаушева
  султана глаушева
  Рейтинг: 1398 Неутрално

  До коментар [#44] от "russian78":
  Засипа ме с нищо не значещи цифри. Така и не разбрах какво точно искаш да кажеш.Аз да ти повторя:с партийни листи тя нямаше никакъв шанс, ако не е от системата или ако няма много пари да си купи място напред. А така жената си спечели без партийни принадлежности и без пари. Ти ме засипа с някакви си цифри, дето така и не разбрах какво точно искаш да кажеш. Говорител на жителите в "Младост" ли си, що ли?

  Мърфи е оптимист!
 69. 69 Профил на mr.markoff
  mr.markoff
  Рейтинг: 213 Неутрално

  До коментар [#43] от "historama":

  Не се прави че не разбираш... Или май вЕрно не вдяваш...районите са едномандатни и във всеки има 30 00 гласоподаватели. Тва е задължително условие за да е честно районирането. Тогава няма как при гласували 15000 граждани 2000 гласа да са абсолютно мнозинство. Евентуално може да се добере до втори тур но ако говорим за купен вот..помисли си, че ще се налага,да плащат два пъти и то във всеки район...

 70. 70 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 3209 Неутрално  [quote#69:"mr.markoff"]районите са едномандатни и във всеки има 30 00 гласоподаватели.[/quote]
  Имаше едно хубаво съчетание между пропорционалния и мажоритарния вот - ПРЕФЕРЕНЦИАЛНИЯ вот!
  Защо милиционерите я отмениха?

  Иначе благодаря ти за скорошната регистрация и желанието ти да убедш всички колко е хубав мажоритарния вот.
  Мнозинството от българите обаче не го желаят.

 71. 71 Профил на султана глаушева
  султана глаушева
  Рейтинг: 1398 Неутрално

  Пълно единодушие! 100%! Като в комунистическите времена! Всички като един на поход против мажоритарен вот. Май шоуменът Слави наистина е напипал това, дето хвърля в ужас целокупното войнство от политолози, експерти по нещо си, депутати от целия кольор, нпо-та и най-вече техните работодатели! Да се изчака, да се замаже, да се забрави. Няма как! Отпорът беше толкова силен, истинско опълчение, че паниката просто лъсна. В целия си вид! Сега и индеферентните към видовете вотове ще станат радетели на мажоритарния. Не става хубост насила!

  Мърфи е оптимист!
 72. 72 Профил на happystory
  happystory
  Рейтинг: 681 Неутрално

  До коментар [#52] от "janeausten":

  Ти можеш ли да мислиш сам за себе си въобще? Как мажоритаррна система ще вкара феудали? Как един феудал ще подкупи 1 милион човека? Немислиш ли че е по лесно сега да подкупи 2/3 човека в една партия и да вкаррат техните си хора, от колкото да подкупи 13 хиляди човека само за да вкара 1 техен човек? Точно защото няма мнозинство, такива партии като ДПС и БСП винаги бламират всякакъв тип реформа, ако РБ или ГЕРБ имаха мнозинство, нямаха да зависят от ДПС или БСП, и щяха да вземат решения бързо и стабилно, ако не са добри решенията, хората щяха да знаят кои да обвиняват.

 73. 73 Профил на russian78
  russian78
  Рейтинг: 623 Неутрално

  [quote#68:"султана глаушева"]Засипа ме с нищо не значещи цифри. Така и не разбрах какво точно искаш да кажеш.[/quote]

  Извинявам се. Не очаквах, че разбирането на числата или пък процентите ще Ви затрудни. В своя защита ще си позволя да отбележа, че съм изразил извода вербално и се надявам поне това да сте разбрала - мажоритарната система води до по-ниска представителност на избрания парламент.

  [quote#68:"султана глаушева"]Говорител на жителите в "Младост" ли си, що ли?[/quote]

  Присъщо на сценаристите на едно телевизионно шоу е незаслужено да си присвояват ролята на говорители на народа. Аз съм само един от жителите на квартала.

  [quote#68:"султана глаушева"]Аз да ти повторя:с партийни листи тя нямаше никакъв шанс, ако не е от системата или ако няма много пари да си купи място напред.[/quote]

  Няма никакво значение, дали конкретна личност ще бъде или няма да бъде избрана. От съществено значение е различните идеи за развитие и различните политически възгледи да получат представяне в парламента, което да отговаря на популярността на тези идеи сред избирателите. Карл Попър обръща внимание върху факта, че не е важно кой, а как управлява. Политиките са важните в случая. Освен това, ако конкретната личност има идеи, зад които се обединяват много хора, то за тях не би било никакъв проблем да формират партия, да изготвят листа със свои представители и да спечелят не един, а дори и повече мандати, стига идеите им наистина да се споделят от достатъчно на брой хора. Ако зад конкретните идеи не стоят достатъчно на брой хора, няма никаква причина да вярваме, че личността, която е носител на тези идеи следва да бъде избрана да представлява хората.

  "Squash is a sport that represents the future, not the past." - N Ramachandran (President of WSF)
 74. 74 Профил на mi6kro
  mi6kro
  Рейтинг: 367 Неутрално

  До коментар [#48] от "janeausten":

  Няма нищо конкретно горе в текста или да се е казало на тази дискусия. Нищо.

  Само заучени фрази, които могат да се отнесът към една или друга система. В зависимост от гледната точка.

  Предложенията на некомпетентната Манолова показват точките, които трябва да са обект на дискусия в сформираната апропо парламентарна комисия.

  Уви, светила математици, социолози, политолози и тем подобни се изказали в подкрепа на ДЪЛБОКО НЕПРЕДСТАВИТЕЛНАТА СМЕСЕНА СИСТЕМА, при която се гарантира НА ПАРТИИТЕ места в парламента, при която мандатите са неравностойни.

  Местан да се извини за "РИТОРИЧЕСКИ" ! #236 едно-мандатни региона за страната + 4 едно-мандатни района за чужбина
 75. 75 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2259 Любопитно

  [quote#73:"russian78"]От съществено значение е различните идеи за развитие и различните политически възгледи да получат представяне в парламента[/quote]
  От къде накъде? Има медии, телевизии, клубове, вестници, научни списания. Губенето на парламентарно време не се зачита за "научен труд" при защита на "дисертация".
  По-важно е в парламента да са хора, които помнят и изпълняват обещанията си. Ако са излъгали, нема нужда да ни губят време цял мандат - до месец частични избори и ... на трудовата борса да се научат да изпълняват обещания.

 76. 76 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2259 Весело

  [quote#71:"султана глаушева"] Като в комунистическите времена! [/quote]
  По-точно е: Като в картелно време.
  Нали разбирате, че ако има мажоритарна система партиите трябва да подхождат към всеки избирателен район индивидуално. И сите политолози и социолози, свикнали да обслужват с празнодумство (политическа реклама) партиите, стават излишни. Нема грантове, нема медийни изяви. Остава само "гола" теория с "БАН-аджийска заплата.
  Но аз най-много се учудвам на наглостта на някои: сегашната система (пропорционална избирателна, сегашните политолози и политици) е създала гета, огромни гета в държавата. И наглеците тръгнали да ни плашат със собствената си некадърност - как създадените от тях гета нямало да гласуват "правилно".
  Братя Галеви никога нямаше да се появат като феномен, ако ги нямаше сегашните продажници - политици, политолози и социолози. Същите некадърници сега ни обясняват ха сме сменили системата и те ще се появат. Сякаш, че никога не е издавана наказателна присъда срещу тях. Някак си много удобно забравят фактите или като обикновени гамени се поставят над Закона.

 77. 77 Профил на russian78
  russian78
  Рейтинг: 623 Неутрално

  [quote#75:"wanderer"]От къде накъде? Има медии, телевизии, клубове, вестници, научни списания. Губенето на парламентарно време не се зачита за "научен труд" при защита на "дисертация".
  По-важно е в парламента да са хора, които помнят и изпълняват обещанията си. Ако са излъгали, нема нужда да ни губят време цял мандат - до месец частични избори и ... на трудовата борса да се научат да изпълняват обещания.[/quote]

  Трудно ми е да си представя, как ги раждате такива небивалици. Качеството на управлението се определя от това, какви политики се провеждат, а не от това, кой ги провежда. Дали ще се освобождават тези депутати, които изпълняват политики, които са различни от подкрепените от избирателите е вторичен въпрос, който няма нищо общо с това, дали избирателната система е мажоритарна или пропорционална.

  "Squash is a sport that represents the future, not the past." - N Ramachandran (President of WSF)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK