Центровете на МВР за временно настаняване на чужденци са с 34% надхвърлен капацитет

Центровете на МВР за временно настаняване на чужденци са с 34% надхвърлен капацитет

© Георги КожухаровНастанените в домовете на Дирекция "Миграция" на МВР в края на октомври са с 34% повече от определения капацитет. При предвидени 1 200 места в Бусманци и Любимец са заети 1 608, сочи месечната справка на Министерството на вътрешните работи за последния пълен месец.


Според обобщението и центровете на Държавната агенция за бежанците в село Баня, Харманли и София са препълнени, като в момента те са заети на 106%. Местата в тях са 5 190, но настанените са 5 527. Повече от една трета и близо 50% от хората в домовете съответно на МВР и на ДАБ са от Афганистан. Мигрантите от Сирия и Ирак са по около 20%.


През октомври в центровете на Агенцията за бежанците са настанени нови 1 178 души, а самоволно са напуснали близо 2 400 души. От началото на годината общо над 15 хиляди души са били настанявани в специализираните домове за чужденци и 16.8 хиляди са подали молба за закрила, но от тях 12.5 хиляди са си тръгнали, и само 423 са получили исканата закрила.
Над 2 500 души са подали молба за закрила през миналия месец, но процедурата е била прекратена за почти половината от тях, което най-често значи, че са напуснали дома преди да получат отговор. Седемдесет човека са получили бежански статут, други близо 50 - хуманитарен, а отказ е имало за 109 човека.


По същото време миналата година е имало повече подадени молби - над 2 700, от които 210 са завършили с даване на бежански статут, едва 20 с отказ, но над 2 400 процедури са били прекратени. Задържанията на нелегални мигранти от полицията по границата на влизане или на излизане или вътре в страната също са намалели. Задържаните през октомври 2016 г. са 2 123 срещу 4 500 за същия месец през 2015 г., или наполовина по-малко.


За периода от 10 месеца тази година от страната са изведени 784 незаконно пребиваващи граждани на трети страни, като 317 са върнати принудително от дирекция "Миграция", 64 са напуснали доброволно страната със собствени средства, и 354 са изведени със съдействието на МВР в изпълнение на програми за подпомогнато доброволно връщане. Още 19 човека са били предадени на други държави-членки на ЕС при изпълнение на Регламента "Дъблин".


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK