Заложеният конфликт в Харманли

Бежански лагер в Харманли остана затворен няколко дни след бунта

© Георги Кожухаров

Бежански лагер в Харманли остана затворен няколко дни след бунта"Сингъли".

Така може да чуете да наричат младите мъже между 20 и 30 години, търсещи бежански или хуманитарен статут, най-често от афганистански произход. Донеотдавна "сингълите" са се разхождали из центъра в Харманли. Поне така казват жителите на града, които ги наричат така, макар невинаги да знаят, че single на английски означава несемеен.
"Сингълите" са сочени и за главните организатори
и подстрекатели на бунта в лагера


от миналия четвъртък, провокиран от наложената там забрана хората да се придвижват свободно. Това ще чуете и от жителите на града, от обитатели в лагера, от представители на институциите.Причините, които се изтъкват - те са млади, необразовани, нямат семейства, не разбират правилата на живота заедно.За хората от Харманли сингълите са опасност. Както е опасност и целият лагер, в който те пребивават. Въпреки че през последните години в града има по-малко престъпност. Преди тяхната поява според разказа на местен журналист за опасни са били смятани сирийците, а още по-рано - настанените от Мали (профилът на пристигащите у нас мигранти се променя от края на 2015 година).Но нито сингълите, нито гражданите на Харманли могат да бъдат обвинявани за събитията, предизвикали намесата на силите на реда и посещения на политици. Защото конфликтът в най-големия център за настаняване на мигранти е заложен.От една страна, причините са "вътре" - мизерните условия


- липса на постоянно топла течаща вода, стари чаршафи, боклуци, липсата на постоянна медицинска грижа, заради наплива от мигранти. Работещ близо до лагера каза, че миризмата, носеща се оттам, е толкова силна, че е невъзможно да се стои вътре дълго. От друга страна, причините са "отвън" и най-важната е страхът
Местното общество се осведомява не от местните власти и организации, а от медии, които тиражират несигурни информации и пораждат страх. Управата на центъра и кметството не са разяснили на хората в града какво е истинското положение. Още по-малко са опитали да ги включат в обсъждания или някакви дейности, свързани с центъра.


През август-септември 2016 г. центровете
на Държавната агенция за бежанците в цялата страна
започват да се запълват


Ако в началото на юли те са били почти празни (с близо 20% запълнен капацитет), до началото на октомври те са се препълнили. В тях започват ежеседмично да бъдат приемани близо 100 души. Причините са затварянето на балканския маршрут и пренасочването на много мигранти от Гърция, както и затварянето на българско-сръбската граница.Настанените в Харманли не се задържат много, за тях това по-скоро е транзитна точка. Оттам те продължават по пътя си към София и Западна Европа. При постъпването си в лагера те трябва да бъдат обстойно прегледани. Лекар, пожелал анонимност, работил в центъра по време, когато той започва да се пълни, заяви:


В един момент условията са станали невъзможни - към многото чакащи за преглед пред двата медицински кабинета в лагера се прибавил постоянният поток на новопристигащи. Станало невъзможно всеки да получи внимание.


Лекарят твърди, че е трябвало да се подписва, че са били прегледани 50 души, които всъщност не са минали преглед. От ръководството на центъра заявиха пред "Дневник", че всеки настанен е получил адекватна лекарска помощ.


На 15 септември доброволецът в лагера Лидия Стойкова подава сигнал до националния здравен координатор Ангел Кунчев, че има данни за бълхи и краста. Отговор не последва.На 11 октомври излиза статия в сайта "Дойче веле" "Краста в Харманли? Крият ли я?", в която се твърди, че в лагера в Харманли има кожното заболяване краста. По същото време в града журналистът и заместник-председател на общинския съвет Светлана Николова, към която по думите й "гражданите се обръщат, за да се обръща внимание на проблемите им", получава сигнали.


Подробност е, че съпругът на Николова е бил фелдшер в лагера на граждански договор. Последният му работен ден е бил през септември.


Сигналите са от типа - със запълването на лагера започват да "идват млади сингъли, мъже афганистанци, които започват да нарушават обществения ред".


В града по данни на МВР има спад на престъпността
през последните няколко години


Светлана Николова е общински съветник и заместник-председател на общинския съвет в града.

© Георги Кожухаров

Светлана Николова е общински съветник и заместник-председател на общинския съвет в града.


"Те ходят с навити ръкави и дрехи и хората масово виждат рани по ръцете и краката. Като уважаващ себе си журналист аз имам и информация, която все пак е вътрешна. Тръгвам да действам", казва Николова. Тя пише до Държавната агенция за бежанците. След това, в началото на ноември, застава пред центъра с преводач и спира излизащите оттам мъже, за да ги пита дали имат оплаквания от краста. Снима раните на някои от тях, като заснема и личните им карти. След това изпраща снимките на специалист по кожни болести в Пловдив, който й потвърждава, че това е кожна лайшманиоза. Николова пише поредица от статии, а междувременнно напрежението нараства, след като ВМРО организира няколко антимигрантски протести.


На 18 ноември там пристигат лекари от Военномедицинска академия,
които не констатират опасност от зараза
Решението за поставянето под карантина е взето след работна среща с председателя на Държавната агенция за бежанците Петя Първанова, държавния главен здравен инспектор Ангел Кунчев и Министерството на здравеопазването в началото на миналата седмица. Причината - да се успокои създаденото напрежение сред жителите на града, че има опасност от зараза, и да се вземат проби. Така настанените не могат да излизат или да си купят храна и напрежението ескалира още повече.


За бунта полицаи и граждани твърдят,
че е бил предварително уговорен и организиран


Млад мъж от Ирак, който живее в Харманли, но има достъп ежедневно до центъра, каза пред "Дневник", че в деня на инцидента група афганистанци отиват до оградата и искат да излязат, полицаите не им позволяват. След това напрежението ескалира до степен, че се хвърлят камъни и гуми. Няколко дни по-късно хората, останали вътре, са изплашени и не искат да говорят.


"Хората от Ирак или Сирия не са искали да се бунтуват въпреки лошите условия в центъра. Животът тук вътре е много труден - много е мръсно, много лошо мирише, храната е много лоша и не може да се направи нищо за това, има само един човек, който чисти", казва младият мъж, който пуши цигара и иска да получи статут, за да завърши образованието си по медицина.


Пред "Дневник" и.д. директорът на центъра Димитър Захариев коментира, че има достатъчно - 10 хигиенисти, но много от настанените не поддържат достатъчна лична хигиена.


Иван Атанасов е журналист и казва, че в Харманли, "ако не мразиш бежанците, мразят теб"

© Георги Кожухаров

Иван Атанасов е журналист и казва, че в Харманли, "ако не мразиш бежанците, мразят теб"


"Условията са нормални.
Ние ежедневно полагаме усилия да ги подобряваме."


И при най-прекрасните условия, когато не се пази базата, когато няма съзнателност от страна на тези, които живеят, когато хигиената е на ниско ниво от тяхна страна, се нуждаем от ремонти", казва още Захариев."Никакви проблеми няма с мигрантите. Как може толкова омраза спрямо няколкостотин души? Тук всеки, който говори в подкрепа на бежанците, е мразен", казва журналистът Иван Атанасов, главен редактор на "Сакарнюз". "Първо бяха едни от Мали, играеха мач на стадиона и идваха да пият бира в центъра. На никого не пречеха. Но в един момент всички им скочиха и им сложиха вечерен час. После бяха сирийците, а сега всички искат афганистанците да останат в лагера... калпава държава", ядосва се Иван. "Няма нито един инцидент. Заради психозата разкарваха полицаите насам-натам, само и само да има спокойствие... а то какво стана", продължава журналистът. По думите му в Харманли: "Ако не мразиш бежанците, мразят теб."


Няколко дни след бунта хората в града са спокойни. Част от "сингълите" са или по арестите, или преместени на други места. Около лагера се строи ограда, а прегледите отново показват, че опасност от зараза няма.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (66)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Schopenberg
  Schopenberg
  Рейтинг: 572 Неутрално

  Напълно основателна и качествена статия. Браво.

  Не ни е силата на нас в интеграцията. Ние себе си не можем да оценим, отсеем и интегрираме 27 години на свобода, камо ли да се справим с различни от нас.

  Navigare Necesse Est
 2. 2 Профил на V.Iliev
  V.Iliev
  Рейтинг: 418 Неутрално
 3. 3 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 5361 Неутрално

  Подредете така наречената Българска Армия по протежение на южната граница и не се мъчете да обяснявате конфликта в Харманли - още много конфликти ще има, и този ще ни се вижда смешен.

  [email protected]
 4. 4 Профил на Дневник пропагандна газета
  Дневник пропагандна газета
  Рейтинг: 274 Неутрално

  Лорче, мигрантите залагат конфликта заради "културни особености". Не съм чул българин да вдига бунтове и да чупи, защото не е доволен от помощите които получава. Въобще не ги искам, не искам да ги хрантутя, интегрирам или каквото и да било. Никой не ги е канил. Като не им харесва Афганистан, Ирак или там откъдето са дошли, да се върнат и да си го направят годно за живеене. В Европа е имало столетия на войни и глад и накрая европейците сами са постигнали благоденствие.

 5. 5 Профил на Dark Avenger alias Дечо Пора
  Dark Avenger alias Дечо Пора
  Рейтинг: 777 Разстроено

  [quote#0:"Дневник"]...После бяха сирийците, а сега всички искат сирийците да останат в лагера... калпава държава", ядосва се Иван. "Няма нито един инцидент. Заради психозата разкарваха полицаите насам - натам, само и само да има спокойствие... а то какво стана", продължава журналистът. По думите му в Харманли: "Ако не мразиш бежанците, мразят теб".[/quote]
  Мда, монголците меЖду нас, наследници на Чингис Хан, дет се тупат но гЪрдите със бойния вик "булГари юнаци", се Чустват велики, като мразят всиЧко и всеки !

  Zwei Dinge sind unendlich, das Universum und die menschliche Dummheit, aber bei dem Universum bin ich mir noch nicht ganz sicher. Albert Einstein
 6. 6 Профил на Големи яйца:)
  Големи яйца:)
  Рейтинг: 599 Неутрално

  Лора Филева, защо обвиняваш местната журналистка, че е извадила на показ раните на нашествениците? Това е журналистика, а не като вашата - никаква реална помощ да помогнете на т.нар. бежанци. Единствено дописки с цел усвояване на грантове. Но реално, чисто човешко - какво направихте на място?
  И най-тъпите рано или късно ще проумеят, че нашествениците са като дойна крава - управляващите усвояват пари от ЕС и контрабандистите, някои организации и медии прибират грантове, а разни лъжепатриоти спекулират с тях.

 7. 7 Профил на pentuer
  pentuer
  Рейтинг: 624 Неутрално

  Тия нашественици Господари ли го играят , че трябва някой да им чисти...на нас кой ни чисти там където живеем при това за своя сметка....

 8. 8 Профил на diegos
  diegos
  Рейтинг: 1089 Неутрално

  Млад мъж от Ирак, който живее в Харманли, но има достъп ежедневно до центъра, каза пред "Дневник", че в деня на инцидента група афганистанци отиват до оградата и искат да излязат, полицаите не им позволяват. След това напрежението ескалира до степен, че се хвърлят камъни и гуми.
  * * *

  Еми да, това си е съвсем легитимно основание и претенция, нелегално пребиваващ чужденец, минал криминално границата, да може да хвърля камъни по органите на реда...

  Авторката случайно знае ли какви хора влизат и гарантира ли, че след тях няма:
  - криминални елементи
  - радикални елементи
  - елементи носещи зарази?

  Не може. По лошото е, че и държавата не може. Държавата, не знае какво и от къде влиза. Сърбите виж, явно имат граница- спират и връщат. А между турската и сръбската граница, се разхождат тумби афганистанци, иракчани и пакистанци, които нямат паспорти и лъжат от къде са и какви са... подобни хора, заради начина на проникване в нашата държава, трябва да са в изолирани лагери, докато не се останови кой от къде е. Нали имаше Фронтекс? Нали щяха да ги идентифицират? Какво стана?

 9. 9
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 10. 10 Профил на majorman
  majorman
  Рейтинг: 960 Неутрално

  [quote#1:"Schopenberg"]Не ни е силата на нас в интеграцията. [/quote]

  Ама на кой му е силата интеграцията? Все говорим, че у нас интеграцията не върви, ама не виждам в чужбина да върви също. Франсетата с присъщото им високомерие бяха тръгнали да ни съветват как да си интегрираме ромите, ама като гледам как са интегрирали арабите - съвет от тия не ни трябва.

  Да не говорим, че ситуацията в Кале е по-зле от тази в Харманли.

  We are just a war away from Amerikhastan/ When God versus God;the undoing of man
 11. 11 Профил на Beyond
  Beyond
  Рейтинг: 1034 Любопитно

  "Животът тук вътре е много труден - много е мръсно, много лошо мирише, ... и не може да се направи нищо за това, има само един човек, който чисти", казва младият мъж, който пуши цигара и иска да получи статут, за да завърши образованието си по медицина."

  Седя си в кочинката, пуша, болкуците ме затрупват, не ми пука, няма пръта да си мръдна, а един ден ще стана лекар и ще ви лекувам.

  TAKE THE RED PILL!
 12. 12 Профил на musashii
  musashii
  Рейтинг: 726 Неутрално

  До коментар [#1] от "Schopenberg":
  Кои сте вие, които не можете да се отсеете и интегрирате?
  Що се отнася до незаконно пресеклите държавната ни граница , те не са заявили желание по съответният законов ред.И според българските закони са извършили престъпление. Но вместо да ги съдят властите ги настаняват в лагер със свободен режим, осигуряват им топло жилище и всекидневно храна по три пъти.И за благодарност те хвърлят камъни по българските полицаи, които са там да изпълняват служебните си задължения.

 13. 13 Профил на CINZANO
  CINZANO
  Рейтинг: 878 Разстроено

  "...казва младият мъж, който пуши цигара и иска да получи статут, за да завърши образованието си по медицина."
  ..........................
  Лорче, разплака мЪ, ши му подаря мече и ши го аплодирам тоз' чиляк....
  Щом е започнал да учи медицина, не се ли е научил, че поддържането на лична хигиена и на чисто жилищно или работно пространство, възпрепятства появяването на зарази и инфекции, м?

  Мома, връщай 12 и 12А!
 14. 14 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7201 Неутрално

  Ами не знам, защо тези хора , след като живеят там, не вземат сами да изчистят и да измият. Това не е пансион, а лагер. Те не са за постоянно там. Който получи статут, излиза, който не, си заминава. Това е за временно пребиваване.

 15. 15
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 16. 16 Профил на drinchev
  drinchev
  Рейтинг: 367 Неутрално

  Кой мрази мигрантите? Виждате ли някой да им прави мръсно? Или пък да им се пречка за нещо?

  Не. Както и никой не мрази пенсионерите, никой не мрази децата сираци, никой не мрази просяците. Просто в бедна държава се живее по този начин.

  Единствения проблем на мигрантите е че все още не разбират в каква държава са попаднали. Ако условията са по-лоши от държавата им на произход - да си ходят, ако не - да се раздвижат и да си помогнат сами на себе си, както правят стотиците хиляди хора, живеещи под прага на бедността у нас.

  Ivan Drinchev
 17. 17 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 2449 Неутрално

  И какво му е СИНГЪЛ на пришелеца?
  Смартфони,GPS,в прекрасна смортна форма са,провокациите са организирани и ни тестват.
  Ще става все по-лошо а толератните ентусиасти ги наричат "сингъли" между 20 и 30 години, търсещи бежански или хуманитарен статут...
  Тези са дошли да правят пакости и това е само началото!
  До коментар [#3] от "karabastun":
  +++

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 18. 18 Профил на Бегемот
  Бегемот
  Рейтинг: 418 Неутрално

  До коментар [#16] от "drinchev":

  хайде без лицемерие.

  Да Ви напомня, че когато приемаме арменците, страната ни е засипана от бежанци българи от орязаните територии, страда от невероятни икономически проблеми и прагът на бедността е на прага на почти всеки дом в страната. Страната която приема арменците, а също и едно голямо число белогвардейци, нищо че довчера те са воювали срещу нас.

  Недейте да лъжете, че сегашната всеобща динковска пасмина не мразела емигрантите - разгледайте форума или си поговорете с някого.
  Недейте и да лъжете, че това сега има общо с България, страна с друг манталитет и доблестно население.

 19. 19 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 2449 Неутрално

  [quote#16:"drinchev"]Единствения проблем на мигрантите е че все още не разбират в каква държава са попаднали. Ако условията са по-лоши от държавата им на произход - да си ходят,[/quote]
  Сега ще излезе ,че за пришелеца в България е по-зле за живеене от Ирак,Афранистан и Сирия! В България не падат бомби а сме по-зле както сме си в НАТО и ЕС!

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 20. 20 Профил на zegi
  zegi
  Рейтинг: 534 Весело

  журналистът Иван Атанасов, главен редактор на "Сакарнюз"
  Ще си кажеш, че в Харманли, Кавакли /Тополовград/, Хебибчево /Любимец/ и околните , опалени от слънцето чукари и козите вече на английски блеят.

 21. 21 Профил на molon.labe
  molon.labe
  Рейтинг: 372 Неутрално

  "...а само един човек, който чисти..."

  ЗАЩО трябва някой да им чисти?!??? млади, здрави - да се хващат за работа и да си чистят! ааа, забравих, те са заети да дават интервюта по цял ден за това коолко им е мръсно...

 22. 22 Профил на extraCACA
  extraCACA
  Рейтинг: 1385 Любопитно

  "...в началото на ноември, застава пред центъра с преводач и спира излизащите оттам мъже, за да ги пита дали имат оплаквания от краста. Снима раните на някои от тях, като заснема и личните им карти..."

  а тази г-жа има ли право да изисква нечии документи, еле па да ги снима?

 23. 23 Профил на nemeria
  nemeria
  Рейтинг: 553 Неутрално

  "Животът тук вътре е много труден - много е мръсно, много лошо мирише, храната е много лоша и не може да се направи нищо за това, има само един човек, който чисти"

  Добре де, аз продължавам да не разбирам - какво им пречи те да си чистят? Здрави, прави млади чакат камериерка. И не ми обяснявайте, че това било ксенофобско или нещо такова - могат да цапат само хората, които живеят на въпросното място, но защо не могат да си почистят? Ако няма почистващи средста, нека поискат такива.

 24. 24 Профил на zegi
  zegi
  Рейтинг: 534 Неутрално

  До коментар [#6] от "VR|46":
  [quote#6:"VR|46"]Но реално, чисто човешко - какво направихте на място? [/quote]
  А то май има какво. Може да се командирова доброволка да премита сутрин одаите и да изхвърля боклука от коридора и баните до кофите за боклук. Хем вероятно няма и да мирише. Едва ли е много работа - два, три часа на ден. Е, мама в оставка може би ще се наложи да командирова двама-трима юнаци от НСБОП да я вардят, докато работи , че хубавелка изглежда. А тия "сингъли".....


 25. 25 Профил на zegi
  zegi
  Рейтинг: 534 Любопитно

  До коментар [#15] от "Бегемот":
  [quote#15:"Бегемот"]не-стараещо се да се развива безотговорно същество.[/quote]
  Цъ-цъ-цъ! Гьобелс за евреите или славяните не беше ли давал същите квалификации?


 26. 26 Профил на Dark Avenger alias Дечо Пора
  Dark Avenger alias Дечо Пора
  Рейтинг: 777 Любопитно

  До коментар [#15] от "Бегемот":
  [quote#15:"Бегемот"]Според мен агресията срещу бежанците идва от знанието за пълен личен провал и като последствие - живеене в кочина;[/quote]
  Махатма Ганди (ако не се лЪжа) беше казал, Че възможно най-бруталното насилие, упражнявано върху едно Човешко същество, е бедноста (мизерията), и това (за съжаление !) е горЧивата реалност за милиони българи от най-малко 27 (да не кажа 80) години ! Пораженията са налице !
  Тези хора не могат сами да си помогнат, те живеят в квази робовладелски строй, затова и не издигам моралния показалец по техен адрес !
  ПроблематиЧни са обаЧе тези (моНголоидни пра)бЪлгари между нас, ПАТРИОТИ-те, които със популистки пароли насяват омраза към (нелегални) бежанците (кой ли е дошъл нелегално на тоя свят?!), давайки на българските роби "възвишеното" Чуство, Че те са й господари и в йерархиЧната виртуална стълбиЧка стоят над тях !

  Zwei Dinge sind unendlich, das Universum und die menschliche Dummheit, aber bei dem Universum bin ich mir noch nicht ganz sicher. Albert Einstein
 27. 27 Профил на Julian Mall
  Julian Mall
  Рейтинг: 2542 Неутрално

  Сингъли - ха-ха-ха! На разговорен език - пръчове. Както пръча осмърдява всичко около себе си така и тези навлеци, че имат и наглостта да се жалват от мръсотията която създават около себе си! А местното население вместо да организира някой съботник за почистване на лагера и по-близко опознаване със сингълите взело да протестира против тях! Какво наглост и липса на съчувствие а вместо това ги мразят по принуда за да не бъдели мразени от съгражданите си според туземният журналист който обича пришълците и сигурно редовно ходи да им чисти боклуците!

  По-добре миг свобода отколкото живот в робство
 28. 28 Профил на Dark Avenger alias Дечо Пора
  Dark Avenger alias Дечо Пора
  Рейтинг: 777 Весело

  До коментар [#27] от "Julian Mall":
  [quote#27:"Julian Mall"]А местното население вместо да организира някой съботник за почистване на лагера и по-близко опознаване със сингълите взело да протестира против тях![/quote]

  Съботници имаше при Тато, както и задЪлжителна дружба със братските "съветските" народи: татари, ЧеЧени и т.н
  ако ти е домЪЧняло за тях, има безвизов режим за ЕвразиЯ !
  Досвидания мальчик ....

  Zwei Dinge sind unendlich, das Universum und die menschliche Dummheit, aber bei dem Universum bin ich mir noch nicht ganz sicher. Albert Einstein
 29. 29 Профил на Julian Mall
  Julian Mall
  Рейтинг: 2542 Неутрално

  До коментар [#28] от "HLopaTaRA":
  Хлопатарче ами нали и ти затова се бориш само дето същите неща ще се наричат на английски да изглеждат по-модерно. Значи вместо съботник харманлийци да вземат да направят някой хепъпнинг на който да поканят сингълите да разтопят ледовете между тях но все пак да внимават щото те резбират такива покани като покана за нещо друго. Такива случки бол със добороволки като тази Лидия Стойкова дето разпространяваше снмики на невинни сингъли пребити от полицията докато лежали в креватите си.

  По-добре миг свобода отколкото живот в робство
 30. 30 Профил на stedim
  stedim
  Рейтинг: 1815 Неутрално

  Добре, много са нещастни и сигурно заради това бяха изтръгнали врътките /тази дума ми дойде/ на батериите на чешмите, защо мивките бяха пълни с отпадъци, защо не си чистят, а чакат някой да ги обслужва и т.н.?

 31. 31 Профил на Dark Avenger alias Дечо Пора
  Dark Avenger alias Дечо Пора
  Рейтинг: 777 Весело

  До коментар [#29] от "Julian Mall":
  [quote#29:"Julian Mall"]Значи вместо съботник харманлийци да вземат да направят някой хепъпнинг на който да поканят сингълите да разтопят ледовете [/quote]

  аре сега, като си рекЪл хепъпнинг, та хепъпнинг, о.к !
  аз нося бирата,
  аФганците носят Joint-овете,
  а ти кво ще донесеш ?
  злобата ли ?

  Zwei Dinge sind unendlich, das Universum und die menschliche Dummheit, aber bei dem Universum bin ich mir noch nicht ganz sicher. Albert Einstein
 32. 32 Профил на half truth
  half truth
  Рейтинг: 1449 Неутрално

  [quote#0:"0"]Лекарят твърди, че е трябвало да се подписва, че са били прегледани 50 души, които всъщност не са минали преглед.[/quote]
  Ей такива неща на запад не се случват. Западният служител си работи по един и същи начин без да бърза и без да се мотае независимо от броя на чакащите. И така трябва.

 33. 33 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2648 Неутрално

  "Когато наближава буря,някои строят стени,а други - вятърни мелници." - китайска поговорка

 34. 34 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3457 Неутрално

  Все говорим, че у нас интеграцията не върви, ама не виждам в чужбина да върви също.
  =========
  Не е ли много пресилено това ?
  Извън България живеят 2 милиона български граждани.
  До сега не съм чул да са ги задържали в лагери и гета .....
  До коментар [#10] от "majorman":

  Bukalemun
 35. 35 Профил на Кнб
  Кнб
  Рейтинг: 436 Неутрално

  Профила на политически преследвания е образован, политически активен, с обществена видимост, често с проекция в медиите и добро имотно състояние. Та казват че тези "млади, необразовани, не разбиращи правилата на живота заедно" са политически бегълци и преследвани по политически причини? Ще ми обяснили някой политическите възгледи на необразованите, не разбиращи социалните правила? И как ще се интегрират "необразовани и не разбиращи правилата на живота заедно" с рани по ръцете от лоша хигиена?

 36. 36 Профил на Кнб
  Кнб
  Рейтинг: 436 Неутрално

  До коментар [#14] от "Роси":

  Не им било в културата да метат и чистят. Те са мъже... Нито да учат и да си търсят работа. Първото нещо, което прави българина (а и всеки друг от нормална култура) е да си търси работа. Даже и на чарно. Е явно не е случая.

 37. 37 Профил на adrianaczer
  adrianaczer
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Най-после една разумна статия, която назовава конкретните проблеми. И може би най-важния, липса на комуникация, между всички участници, това беше казала и доброволката работеща в центъра.
  И да, в други европейски страни, където има много повече бежанци, живея в Австрия, се справят 1000 пъти по-добре, преди всичко, защото има желание от всички участници- и местна власт и населението. И няма нито бунтове и нито полиция, и законите се спазват и от службите (няма необосновани затваряния) и от бежанците.
  Поздравления за Лора Филева, която въпреки омразата изсипваща се периодично върху нея в този форум, продължава да следва принципите си! Има надежда.

 38. 38 Профил на areta
  areta
  Рейтинг: 985 Неутрално

  [quote#23:"nemeria"]Ако няма почистващи средста, нека поискат такива. [/quote]

  До коментар [#23] от "nemeria":

  Не се получава, нямам доказателства, но предполагам, че е ставало така: давали са им в началото консумативи, а те ги крадат за да ги продават за жълти стотинки и после викат "нямаме, дайте пак!", а после отново същото.

 39. 39 Профил на Tanya Arnaudova-Dimitrova
  Tanya Arnaudova-Dimitrova
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Съгласна съм, че това са хора, не съм расиска, но ..... съгласете се, че всики е длъжен сам да поддържа елементарни хигиенни правила там където живее, пък макар и временно. Не може, по цял ден да лежат, и да не си изчистят например хигиенните помещения, да не си отпушат мивките, или да не си изпера мръсното спално бельо. Скоро ходих в Германия, видях два лагера за бежанци, но в двора имаше простори пълни с пране, което те сами си простираха, и бельо и чаршафи .... За храната също е много относително ... всеки човек има изградени навици и вкусови качества...никога през живота си не съм яла млечни продукти, а други казват, че били хубави, но я ме попитайте мен ....НЕ МОЖЕ ДА ИСКАШ ВСИЧКО НАГОТОВО, КАКВОТО Е ЖЕЛАНИЕТО НА ПОВЕЧЕТО ОТ МИГРАНТИТЕ КАКТО ГИ ВИЖДАМ...и затова според мен, трябва да им покажем, че не трябва само да искат, но и да дават

 40. 40 Профил на Tanya Arnaudova-Dimitrova
  Tanya Arnaudova-Dimitrova
  Рейтинг: 8 Неутрално

  И още нещо до журналистите - не търсете само сензацията, знам че това е целта на почти всички медии, но когато става дума за националната сигурност на народа ни, когато става въпрос за нахлуването на някакви си "необразовани и не разбиращи правилата на живота заедно" - не искам аз, децата ми и внуците ми да живеем заедно с такива хора. Всяка сензация за 3 дни!

 41. 41 Профил на султана глаушева
  султана глаушева
  Рейтинг: 316 Неутрално

  "Причините са затварянето на балканския маршрут и пренасочването на много мигранти от Гърция, както и затварянето на българско-сръбската граница."
  Това е! Един буфер, отворен само от едната страна, не е буфер, а по-лошо. Въпросът с бежанците, с мигрантите и с нашествениците (журналята поне да ги диференцираха!) намери решението си за останалите европейски страни. За сметка на една.Тя ще ги поема и премиерът й ще получава ордени. И потупване по рамото. Какви са алтернативите при тази даденост? Защо никой не смее да пише за това, а се изписват тонове за подобряване на условията в лагерите? Ами когато те почнат да се пукат по шевовете, какво ще се подобрява? Това насаждане на страх ли е? А измятането на проблема какво е - глупост или в най-добрия случай заряване на главата в пясъка? Или и за това е измислена подходящата политикокоректна дума?

  Мърфи е оптимист!
 42. 42 Профил на areta
  areta
  Рейтинг: 985 Неутрално

  До коментар [#34] от "eti":

  Хайде да не се опитваш да пробутваш фалшиви тези, а?

  Да не би българите, които са се пръснали по света да минават нелегално границите, да претендират, че са жертви на война и да изискват да ги издържат? Ами тогава защо да ги държат в лагери? В соца, когато са минавали границите нелегално са ги държали в лагери. В сегашно отиват след като си оправят документите . Единствено братчедите от един определен етнос се опитват да се чучнат на чуждите социални системи.

  Впрочем, би ли отговорил кой "държи" бедничките хорица в гета? Някой насила ги заврял там? Някой им забранява да се заселят сред местното население след като получат статут?

 43. 43 Профил на areta
  areta
  Рейтинг: 985 Неутрално

  До коментар [#32] от "half_truth":

  Ами случва се и още как. Гръмна скандал в Швеция в миграционната служба - от служителите се искал норматив 3 приключени случая на седмица, което не им позволява да направят задълбочени справки кой какъв е. Та пишат набързо нещо, най-вече в полза на кандидата, защото ги съветват да приемат колкото се може повече за колкото се може по-кратко време.

  Разликата с нашия доктор не е голяма.

 44. 44 Профил на султана глаушева
  султана глаушева
  Рейтинг: 316 Неутрално

  И още нещо към #41: Защо бб подаде оставка? Защото загуби президентските избори ли или има нещо общо с мигрантите? Той направи всичко възможно да загуби президентските избори. Бави кандидатурата до последно, след това сложи цецка, дето й личеше от светлинни години, че никак не й се става президентка. А той самият след първия тур я обяви за "грешка". Защо? За да не назове истинската причина за оставката ли? А тя може ли да бъде проблема с нашествията? Няколко пъти намекваше колко лоши времена ни чакат. А и само той знае що за ангажименти е поемал. Журналята с такива щекотливи теми не се занимават. Възможно ли е тези лоши времена да са дошли по-бързо от очакваното и той да се спасява , без да трябва да назовава истинската причина?

  Мърфи е оптимист!
 45. 45 Профил на areta
  areta
  Рейтинг: 985 Неутрално

  До коментар [#18] от "Бегемот":

  А аз да ви напомня, че арменците и белогвардейците са доста различни от сегашните тарикатчета. Те за разлика от сегашните наистина бягат от война, а не се представят за жертви.

  Арменците и белогвардейците в новите си родини не висят на социал и нямат претенции на принцове, а се спретват да бачкат. И о, чудо! Интегрират се. Къде по-лесно, къде по-трудно, но се смесват с местните и то така, че в момента живея с един такъв техен потомък и нищо, освен странното фамилно име, не го отличава от редови българин.

  Да сте чули да има проблем с арменци, белогвардейци? Да живеят в гета? Да има ужасяваща безработица сред тях? Да завършват училище с лоши резултати? Да имат затруднения със социализацията? Няма и да чуете такова нещо, защото са на съвсем друго цивилизационно и културно ниво.

  Разбира се, че има свестни и сред сирийци, иракчани и т.н. само че са единици и не ги отличаваме от масата нецивилизовани, които не разбират правилата на живота заедно.

  Искате към всички, независимо от поведението им, да се отнасяме еднакво. Ми не става така. А и не бива.

 46. 46 Профил на espresso
  espresso
  Рейтинг: 264 Неутрално

  Добре де, ще им се счупят ли ръцете на тези млади мъже, ако вземат по един парцал да поизмият и изчистят стаи, коридори, санитарни помещения? Нали искат да се интегрират, нека интегрирането започне от сапуна.

  ГЕРБ - Граждани... Европейско... Развитие... - баси тъпия виц.
 47. 47 Профил на the_librarian
  the_librarian
  Рейтинг: 590 Любопитно

  Преди бая, доста, твърде много време имах неудоволствието да изкарам година и половина на същото това място - лагерът в Харманли е бившето поделение 24160 (24 месеца пожар
  Също живеехме затворени и не сме излизали не дни или седмици, а понякога и с месеци. Телените огради (надстройка над бетоновите стени на поделението) бяха обърнати навътре а не навън, т.е. да попречат да се излиза а не както би следвало да се очаква за военен обект - да препятства влизането в него Както и да е. По мое време в поделението сме се събирали към 1500 - 2000 "сингъли" и нямаше проблем с това. Чистехме и поддържахме хигиената сами, понякога наистина с подръчни средства и отново нямаше проблем.

  В този ред на мисли, не виждам защо при толкова много хора без работа в мигрантския център, нещата да не могат да се организират по същия начин. Или изискването за поддържане на чистота, лична и обществена хигиена е проява на ксенофобия, расизъм и национализъм?

 48. 48 Профил на Boris Romanov
  Boris Romanov
  Рейтинг: 264 Весело

  Чест и гордост е за мене да чистя на гостите поканени от Меркел. Дано Тръмп , Фийон и Путин не ни развалят рахатлъка.

 49. 49 Профил на Veli
  Veli
  Рейтинг: 367 Неутрално

  Чистотата на едно място за живеене зависи от личните хигиенни навици и от организацията. Ако комендантът на лагера имаше идея как да го организира (график, търсене на отговорност от този, който не си свършил работата и преди всичко обучение - кое как се прави) сигурно щеше да бъде чисто. В Чехия и Словакия още пазят спомен как руските войничета през войната са си мили главите в тоалетните чинии (невежеството е докато някой не ти покаже как действа непознатото).
  Ама вместо да се потърси отговорност на длъжностните лица, намираме виновни сред тези, на които сме дали подслон, но не сме положили никакви усилия да им покажем как се спазват правила на обитаване. Храната била лоша - ами да не би да не помните каква е била в казармата и каква е в много болници и сега (да не би да не знаем какво крадливо племе сме).

 50. 50 Профил на Veli
  Veli
  Рейтинг: 367 Любопитно

  До коментар [#47] от "the_librarian": И като войник нямаше наряд за чистенето, а го правехте доброволно?

 51. 51 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2386 Любопитно

  [quote#37:"adrianaczer"]Най-после една разумна статия, която назовава конкретните проблеми[/quote]
  Вие разбрахте ли, защо афганците бягат от американската демокрация, най-демократичната демокрация в света?
  Защото големият проблем е "Защо бягат", а проблемът защо са тук незаконно е породен от правни идиоти пишман гуманитаристи, на чужда издръжка и в служба на чужди интереси.

 52. 52 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2386 Весело

  [quote#50:"Veli"]а го правехте доброволно?
  [/quote]
  По-скоро "доброзорно". Защото като дойде твоя ред да си дневален, да не се гърчиш заради нехайството на другите. Един вид "осъзната необходимост" с цел поддържане на "обществените отношения" в батареята. Дори няма "високо-интелектуална" мисъл какво може да се случи при стрелба, ако си изнервил съ-батарейник (в пристъп на нервност може да "забрави" снаряд със завинтен взривител и махнат предпазител ... и по някое време да има мощни, по-мощни от новогодишните фойепверки).

 53. 53 Профил на adrianaczer
  adrianaczer
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#51] от "wanderer":Вие разбрахте ли, защо афганците бягат от американската демокрация, най-демократичната демокрация в света?

  Защото в Афганистан няма нито американска, нито каквато и да е друга демокрация, а талибан!
  И не е наша работа да изказваме присъди кой бил бежанец, кой мигрант, това е работа на съответните служби, които трябва да разглеждат случая на всеки един индивидуално, спазвайки и всички международни закони и споразумения, които не друг а българските правителства и парламента са приели за действащо право.

 54. 54 Профил на Бегемот
  Бегемот
  Рейтинг: 418 Весело

  До коментар [#45] от "luda_krava":

  каквото и да ми "напомняте", (напомняне не означава изблик на логорея) си оставате една незначителна комунуидно-нацискта точица - баш тарикатче - част от блатото.
  Оставям ви там и не Ви желая нищо добро, от чувство на жалост към самото добро - което така или иначе никога няма да разберете...точко

 55. 55 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2386 Неутрално

  [quote#53:"adrianaczer"]И не е наша работа да изказваме присъди кой бил бежанец, кой мигрант, това е работа на съответните служби[/quote]
  Ама продължавайте с тоя манталитет. После да не врякате, когато "мигрант" прекрачи "границите" на Вашия дом и преведе в действие европейските ценности "свободно движение на стоки и капитали", скрити у Вашия дом. После, вечните амбри чакайте съответните служби да се произнесат дали това е било бизнес предприемачество (като при "Батко и братко", "Вальо Топлото" или някаква "хуманитарна" кражба.

 56. 56 Профил на султана глаушева
  султана глаушева
  Рейтинг: 316 Неутрално

  До коментар [#34] от "eti":
  Ти сериозно ли? Някои от българите в началото на 90-те минаваха нелегално зелената граница от чехия в австрия, защото чехия беше безвизова, а австрийците искаха визи. И когато кажат, че искат асил, ги задържаха в лагера в трайскирхен. Дато в германия - в гизен (също лагер за асиланти). Но това бяха единици. Огромното болшинство си търсехме работно място, превеждахме дипломите и не чакахме някой да ни плаща! И как можеш да сравняваш тези орди с бг мигранти? Дори и циганите не са правили такива безобразия! Храна хвърляха, като не им пасва, палатки палиха, заграждения чупиха, млади, здрави и прави мъже стоят с ръце в джобовете, докато други им чистят мърсотията, оставят след себе си купища боклуци! И сега чупят, защото БГ не им осигурява коридор към германия! Толкова ли им е акъла, че не виждат, че не са изпотрябвали на БГ, а германия не ги ще и принуждава БГ да ги държи тук! Това не е поведение на търсещи защита, а на нашественици! Това е безобразие и към малкото наистина търсещи закрила сред тях.Също и към бежанците в лагерите в турция, йордания и ливан!

  Мърфи е оптимист!
 57. 57 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3457 Неутрално

  Толкова ли им е акъла, че не виждат, че не са изпотрябвали на БГ, а германия не ги ще и принуждава БГ да ги държи тук!
  =========
  Така е за съжаление. ...
  По принцип държенето на хора в гета и по принуда , хич не подхожда на 21 век но е така...
  А от 2 дена по медиите има данни за изнасилени бежанци на бг територия .
  До коментар [#56] от "султана глаушева":

  Bukalemun
 58. 58 Профил на султана глаушева
  султана глаушева
  Рейтинг: 316 Неутрално

  До коментар [#57] от "eti":
  Така е, разбира се. Знам, че е така. Германия пробва с когото се хване на хорото й. Предишният австрийски канцлер файман й играеше по гайдата. И излизаше виновен за всичко. "Защо затваряте границата, не е европейско" (за южната). "Защо не пазите границата, не е европейско"(за северната). Докато файман хвърли оставка И младият външен министър курц показа характер и гледаше народа си, а не бундесмути! Толкова ми прилича на ситуацията в БГ в момента! Ти какво мислиш, че българите са някакви чудовища и не искат да помогнат ли? На този, който иска и се нуждае от помощ. Но това НЕ са младите, безцеремонни и много добре организирани мъже, които бундесмути пусна безконтролно в европа и сега иска някой да й мие мръсните чинии!

  Мърфи е оптимист!
 59. 59 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3457 Неутрално

  За мен е неприемливо ,че тия бежанци ги вкараха в бг , без да питат обществото. Не че в Турция питаха ,но България е прекалено малка страна и трябваше да има поне едпо допитване до хората , дали искат чужденци или не .
  До коментар [#58] от "султана глаушева":

  Bukalemun
 60. 60 Профил на султана глаушева
  султана глаушева
  Рейтинг: 316 Неутрално

  До коментар [#59] от "eti":
  Какво значи "чужденци"? Българите не са нито против чужденци, нито против бежанци. Точно това се опитвам да ти кажа. Но не можеш да подвеждаш под общ знаменател, особено при чувствителна тема като бежанци. Защото е безотговорно , освен към народа, и към самите бежанци. Попитай малкото семейства и жени с деца в лагерите, искат ли да ги подвеждат под общ знаменател с ордата безцеремонни млади мъже!

  Мърфи е оптимист!
 61. 61 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3457 Весело

  Попитай малкото семейства и жени с деца в лагерите,
  ==========
  Няма смисъл , бил съм и чужденец и бежанец . Преживял съм го и всичко остана в миналото.
  За мен чужденец е по лошо от бежанец.
  Всяка седмица посещавам бежанците в моя град и гледам да съм им полезен с нещо. Не се сближавам много , но и те са чувствителни хора , и те пазят дистанцията която им показвам.
  Вчера им дадох един телевизор , Сименс и е в добро състояние .
  3 телевизора имам , защо единия да не е техен .....
  Не са добре с хигиената ,но не са и диваци ....
  До коментар [#60] от "султана глаушева":

  Bukalemun
 62. 62 Профил на ХАРИ
  ХАРИ
  Рейтинг: 572 Гневно

  Мерките по подобряване на условията в лагера са ПАЛЕАТИВНИ ,временни мерки. Тези емигранти рано или късно трябва да НАПУСНАТ страната (по-добре рано!). Те не могат да се адаптират, абсорбират, асимилират. Ако са поканени от Меркел - Меркел да си ги приюти ! Ако тя не иска- България трябва да съди Меркел за нанесени щети !

  Човек - това е една особена болест по маймуните.
 63. 63 Профил на vinetu
  vinetu
  Рейтинг: 418 Неутрално

  В Унгария дадоха 10 години на клет бежанец за хвърляне на камани по полицай. Кога ще ги стигнем унгарците? А у нас Христо Иванов и другите корифей на съдебната реформа до сега дори не са дори намекнали за ефективни присъди за незаконно преминаване на границата.

  https://sites.google.com/site/demokraturailidictatura/
 64. 64 Профил на Георги Георгиев
  Георги Георгиев
  Рейтинг: 487 Неутрално

  Потресаваща гледка - влиза екип на БТВ, няма топла вода.. мирише.. боклуци в центъра на стаята... леглото разглобено и спят на пода...

  Чакайте малко! Защо има боклуци в центъра на стаята и защо са си разглобили леглото?! Диваци! И тези хора идват в Европа да се "интегрират"!

  Единственото логично нещо е да се приемат само бежанци от близки държави. Това е справедливо и логично, защото тези хора бягат за живота си. Всички останали Пакистанци, Малийци, Афганистанци, имат по 5-6 мирни държави до Европа. Нямат работа тук нито морално, нито юридически!

  "Изборът между ляво и дясно е, условно казано, избор между капитализъм и социализъм. А ние имаме проблем с феодализма." Кристиан Таков
 65. 65 Профил на the_librarian
  the_librarian
  Рейтинг: 590 Любопитно

  До коментар [#50] от "Veli":

  Предвид въпроса разбирам, че и Вие сте минали през тази "институция" и в този смисъл би трябвало да знаете, че в казармата доброволно се даряваше само кръв (срещу 3 дни отпуск
  Бежанците/мигрантите живеят в лагера и би трябвало да се подчиняват на някакви првила, които следва да бъдат наложени от ръководството на центъра. Това е въпрос на вътрешна организация и не изисква някакъв сериозен финансов ресурс. В другият случай, право на рум сървиз имаш само когато си плащаш за удоволствието. Или вие сте на друго мнение?

 66. 66 Профил на borko_to
  borko_to
  Рейтинг: 514 Неутрално

  а е Дневник, като им мръсно на мигрантите, да спрат да цапат и да почнат да чистят. Има ли рани, ами извинявайте но ако и през лятото не се мият, ние какво сме виновни? Айде нямало достатъчно хигиенисти, ама и теляци ли да им назначим?!? Спели били на пода - ми вие в Афганистан къде мислите че спят? Да не говорим, че поне половината не са и чували за течаща вода и канализация.

  Правите дървета в гората, първи се отсичат!
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK