Делото срещу Мария Дивизиева е прекратено заради давност

Мария Дивизиева беше началник на кабинета на премиера Пламен Орешарски.

© Юлия Лазарова

Мария Дивизиева беше началник на кабинета на премиера Пламен Орешарски.Софийският градски съд (СГС) е прекратил делото срещу Мария Дивизиева, която беше началник на кабинета на премиера в правителството на Пламен Орешарски. Причината за това е изтекла абсолютна давност, информира "Правен свят".


Тя беше подсъдима в процеса, свързан с проект по оперативна програма "Административен капацитет" (ОПАК), заедно с още 7 души, между които и бившият шеф на Софийския апелативен съд (САС) Веселин Пенгезов. Обвинението срещу Дивизиева бе свързано с периода от април и май 2009 г., в който тя е била ръководител на дирекция ОПАК към Министерството на финансите. Другите седмина души остават подсъдими по делото.


Миналата седмица съдийската колегия на ВСС реши да спази закона и възстанови Пенгезов на длъжността съдия в САС. Решението на колегията бе взето три месеца след като той поиска да бъде върнат на работа, защото отпадна основанието за временното му отстраняване. Пенгезов бе отстранен от длъжност по ал. 2 на чл. 230 от Закона за съдебната власт, тъй като обвинението срещу него не бяха свързани с осъществяването на съдебната власт, а за злоупотреба с евросредства. С промените в закона от лятото тази алинея отпадна. По този начин отпадна и основанието за отстраняването му. Въпреки това съдийската колегия забави решението си. Повече за това четете тук.

Делото е свързано с деклариране на невярна информация от Петър Петков като представляващ Военно-апелативния съд, пред Управителния орган на ОПАК в Министерството на финансите във връзка с изпълнението на проекта "Информационна система за прозрачност във военните съдилища", който е финансиран безвъзмездно с евросредства. Неверните сведения според обвинението касаят начина, по който е проведена процедурата за избор на изпълнители по проекта. Петков е обвинен като извършител, а останалите – като помагачи.


За Дивизиева прокуратурата твърди, че като помагач умишлено е улеснила Петков да предостави неверни сведения – че по проекта за информационната система за военните съдилища са проведени процедури за избор на изпълнители по Наредбата за малки обществени поръчки, но всъщност не били провеждани поръчки. Според държавното обвинение Дивизиева е подпомогнала Петков със съвети, разяснения, обещание да помогне на по-късен етап, както и такива за отстраняване на други пречки.


Предвиденото в закона наказание за повдигнатото ѝ обвинение е до 3 години затвор и глоба от 2000 до 5000 лв. В случая срокът на абсолютната давност е седем години и половина. Той е изтекъл на 15 ноември.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK