481 сгради ще бъдат готови до края на годината по програмата за безплатно саниране

481 сгради ще бъдат готови до края на годината по програмата за безплатно саниране

© Красимир ЮскеселиевДо края на годината се очаква да бъдат въведени в експлоатация 481 сгради, които ще са изцяло санирани. Те са на обща стойност над 493 млн. лв. Това стана ясно след днешното заседание на Министерския съвет.


Днес правителството отпусна допълнително 1 млрд. лв. за изпълнение на програмата. Средствата се осигуряват от излишъка в бюджета, като с тях ще бъдат обезпечени сключените вече договори за безплатно саниране. Така кабинетът в оставка подсигури програмата в деня, в който парламентарната група на ГЕРБ пое курс към предсрочни избори като отказа да подкрепи кабинет, който евентуално биха сформирали Патриотичният фронт или Реформаторският блок. Изпълнението на програмата беше спряно в началото на този месец заради изчерпване на предвидения ресурс.


Към 18 ноември сключените договори между общините и изпълнителите по обновяване на сградите са на обща стойност близо 983 млн. лева.
Правителствената пресслужба уточнява, че досега са подадени общо 3997 заявления, от които 3441 са одобрени за интерес и финансова помощ. Сключени са 3397 договора между община и сдружение на собственици, като са подадени 3357 искания за финансиране към Българската банка за развитие. Подписани са 2019 тристранни договора за целево финансиране, на 1805 сгради са извършени технически обследвания и обследвания за енергийна ефективност, а за 897 сгради са сключени договори и са избрани изпълнители за инженеринг.


След изпълнението на договорите санирани ще бъдат общо 147 761 жилища с разгъната площ близо 11.5 млн. кв.м. В тях живеят 340 705 души, уточняват от правителствената пресслужба.


Към момента по програмата са обновени и въведени в експлоатация 119 сгради. Санирането на други 441 вече е започнало.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK